Skansen papírových modelů - Muzeum v Polici

Aneb Kavárna - vítáni jsou slušní hosté
Konopka
Příspěvky: 169
Registrován: stř 18.2.2015 20:18

Skansen papírových modelů - Muzeum v Polici

Příspěvek od Konopka »

(Posty přesunuté ze stavby jihočeského statku)

Nazdar Stando,
v knize Jiřího Langera Evropská muzea v přírodě je Česko zastoupeno čtrnácti skanzeny. Nechtěl bys vytvořit patnáctý? Nevím že by někdy někdo vytvořil soubor lidových staveb zasazený do terénu a vznikl by tak soubor po vzoru MPR. Bylo by to určitě i poučné pro laickou veřejnost vidět jednotlivé typy lidových staveb pohromadě. Uměl bych si představit stylizovanou mapu Česka, po jejímž okraji by byla "polystyrénově zvednuta" Šumava, Krušné hory, Krkonoše, Jeseníky a v té kotlině uprostřed hezky posázené domečky. Nahoře by byla Tkalcovská chalupa z Jizerských hor, vlevo od ní Patrová stavba z Děčínska, pod jizerskou chalupou Roubený dům z Jičínska, uprostřed by samozřejmě nesměl chybět Pražský statek, pod ním by určitě zářil Jihočeský statek ze Soběslavských blat, vedle kterého by patřil Šumavský královácký dvorec a když by se vešla, tak i Usedlost z Volar. Nalevo od Pražského statku by bylo místo pro Stavení a špýchar z Rokycanska, nad kterým směrem do levého horního rohu by stál Statek ze severozápadních Čech, jehož sousedem vlevo by byl Hrázděný dům z Chebska a vpravo by určitě byly Lidové stavby Severočeského kraje a Usedlost ze Severních Čech. Pod nimi by se pak mohlo choulit Roubené stavení z Kokořínska. Zcela vlevo by se na mapu určitě vešla Patrová sýpka ze Západočeského kraje. Napravo od Pražského statku by "musely" stát Polabské lidové stavby, kousek od nich by své místo už měla Usedlost z Českomoravské vrchoviny a nad ní Franský dvorec, co by zástupce venkovské stavby ze severní Vysočiny. Tak by oko diváka plynule mohlo přejít na Moravu, kde by její severní část prezentoval Větrný mlýn ze severní Moravy, vedle něj Zájezdní hostinec ze Slezska, pod kterým by mohl být Větrný mlýn ze Zlínska (podle dobové terminologie z r. 1976 tedy z Gottwaldovska!) nebo Valašské fojtství s roubenou komorou. Nalevo od nich by značné území okupoval rozsáhlý Statek z oblasti Hané. Jižní Moravu by určitě důstojně reprezentovaly Vinohradnické stavby, Větrný mlýn z Kuželova, Slovácký statek z Luhačovického Zálesí nebo Hliněný dům z jihovýchodní Moravy. Podobný skanzen by se mohl udělat i na mapě Slovenska, ale o tom zase někdy jindy... :-)
S pozdravem
Mirek Konopka
Uživatelský avatar
RoBertino
Příspěvky: 25
Registrován: pon 13.2.2012 10:54
Bydliště: Praha

Re: Jihočeský statek ze Soběslavských Blat / RV+Blecha / 1:1

Příspěvek od RoBertino »

Zdravím úspěšného tvůrce i pana Konopku.
Nápad na vytvoření Skanzenu je velice zajímavý a dalo by se říci i podnětný. Ostatně pokud se proberu zdejším (i předchozím) diskusním fórem, myslím, že nějaké soubory lidových staveb, ovšem v podstatně menším rozsahu, existují. Vím o čem mluvím, neb jeden - nesoucí stylové jméno Skanzen ABC - mám doma: má rozlohu 54 x 96 cm a je pro mě velkou ctí, že jeho koncepci navrhl (a na stavbu tak trochu i dohlížel) sám pan architekt Vyškovský. Podařilo se ho dokončit a úspěšně prezentovat na akci v České Lípě 1997 a posléze i na cyklu výstav Papírový svět a v neposlední řadě v Muzeu Karlova mostu - Richard V., král papírový. Na ploše je 12 větších či menších objektů, například budova zájezdního hostince, kostel v Sedlišti, šumavský královácký dvorec, polabské lidové stavby nebo goralská dřevěnice... Co se týče rozsahu, pak se domnívám, že do domácnosti, pokud někdo není rentiér ve stylu našich politiků a nevlastní skromný příbytek 54+8, pak by asi těžko někam takový projekt umístil.
Konopka
Příspěvky: 169
Registrován: stř 18.2.2015 20:18

Re: Jihočeský statek ze Soběslavských Blat / RV+Blecha / 1:1

Příspěvek od Konopka »

Já jsem si dovolil toto téma sem "zavléci" z toho důvodu, že bych velmi rád něco podobného viděl v MPM. Asi by také bylo vhodné do toho zapojit více lidí - přece jen na jednoho autora je to poněkud velké sousto. Já vím, že samostatně domečky ze série Skanzen ABC je možné vidět, ale při stávajícím způsobu prezentace jako samostatných objektů si návštěvníci vůbec nemají šanci uvědomit si rozmanitost a krajové speciality lidové architektury vyskytující se na území naší vlasti. Rád bych proto vyprovokoval modeláře jako je Standa a spol. k realizaci většího projektu s mapou Česka, která by se "osázela" modely lidové architektury třeba v rozsahu, jak jsem nastínil ve svém předchozím příspěvku. V MPM by se to i díky tvaru naší republiky ideálně hodilo do té velké vitríny na začátku výstavního prostoru. No a pokud jde o způsob provedení, tak samozřejmě by se to muselo dělat na jednotlivé segmenty (třeba 1x1 m), které by se pak k sobě přiřadily a vytvořily se pro ně i vhodné přenosné krabice po vzoru třeba úložných krabic pana Bartoše, které jsem měl možnost v MPM osobně obdivovat a prozkoumávat. Bylo by to pak transportovatelné i na jiné akce a výstavy. A pan Pavelka, jakožto autor první takové "vlaštovky" by mohl být cenným rádcem. :-) Já za sebe bych mohl přispět hlavně průvodním textem k lidové architektuře, aby diváci věděli na co se dívají a dílko tak mělo i vzdělávací funkci a rozšiřovalo nejen povědomí o papírovém modelářství, ale zejména o architektuře, která se v kotlině mezi Šumavou a Krušnými horami utvářela po staletí.
Tomáš 10
Příspěvky: 79
Registrován: pon 30.1.2012 18:24

Re: Jihočeský statek ze Soběslavských Blat / RV+Blecha / 1:1

Příspěvek od Tomáš 10 »

Skromně si dovoluji poznamenat,že o tom jsem kdysi přemýšlel,ale protože také nemám 54+8,dělám Skanzen samostatně.
I tak toho je 6 krabic a už to ani nefotím,toto jsou některé z prvních modelů.

http://www.papirove-modely.cz/velkynahled/157603" onclick="window.open(this.href);return false;
ronyx
Příspěvky: 124
Registrován: čtv 28.6.2012 21:53
Bydliště: Náchod

Skansen papírových modelů - Muzeum v Polici

Příspěvek od ronyx »

Na základě debaty v viewtopic.php?f=47&t=4695" onclick="window.open(this.href);return false; (vlákno Standy F. - jihočeský statek) jsem si dovolil po dohodě s M. Váňovou z Muzea založit toto téma k veřejné diskusi a vzít si toto za Muzeum ve stadiu příprav na starosti.
Informace ohledně stanoviska Muzea a dalších věcí s tím souvisejících sem dodám večer.
Pokud se podaří přesunout příspěvky z výše zmíněného vlákna sem, aby to bylo pohromadě, tak jen dobře, pokud se to nepovede, poprosím vás, abyste si začátek debaty nastudovali ve vláknu uvedeném nahoře v odkazu.
Uživatelský avatar
Standa F.
Administrátor
Příspěvky: 1207
Registrován: pon 5.12.2011 16:02
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Skansen papírových modelů - Muzeum v Polici

Příspěvek od Standa F. »

(Přesunuty posty z mé stavby jihočeského statku. Časově jsou výše než Ronyxův příspěvek, který má být v logice čtení jako první.)

Jo jo, pánové,
nápady máte krásné. O mapě ČR osázené papírovou lidovkou mi shodou okolností před pár týdny vyprávěl jako o svém snu Marek P. ("Listy"), když jsme tak zevlovali nad modely chalupek na akci Praha-Chodov. Jak Marka znám, nepůjde o sen, ale o jasný plán k realizaci. Pozná se to tak, že o Markovi půl roku neuslyšíme, načež tady najednou hodí fantasticky zpracovaný report bez jediné chybky v textu a s nádhernými fotkami dokonalých statků v panorámatu stylizované republičky... 8-)

Nápad to není nikterak nový - což neznamená, že nestojí za to nad ním přemýšlet. Návštěvníci polských akcí mohli kdysi obdivovat obří model polského pobřeží osázeného modely majáků. Větší celky modelů lidovek jsou rovněž semo-tamo viditelné.

Uměleckou ideou nechť nám jsou např. velmi hezké stylizované mapy Vojtěcha Kubašty.

Řešení by vskutku mohlo podat Muzeum MPMPM - vyčlenit prostor, získat pro tento projekt hlavního "architekta", či spíše hlavního statkáře 8-) , který by projekt rozpracoval a dílo technicky rozsegmentoval do bloků... atd. Krásná idea! Až se někdo budete hodně nudit, lapněte paní Váňovou z Muzea a hurá do toho! Dříve, než si to sám zrealizuje Marek! :D
Listy
Příspěvky: 96
Registrován: čtv 12.4.2012 20:32

Re: Skansen papírových modelů - Muzeum v Polici

Příspěvek od Listy »

Tak ti Staníku mockrát děkuju! :twisted: Teď nevím, co se ode mě čeká - jestli bych měl dostát své pověsti a honem se do toho pustit, nebo to nechat někomu, kdo to zvládne lépe, rychleji a radostněji (?). No, vzhledem k tomu, že mé veškeré patlalské kapacity budou ještě minimálně několik týdnů vázány na druhé frontě (klubové modelové kolejiště), je ten nápad volnej. Pakliže se ho někdo ujme, budu ho s napětím a sympatiemi sledovat!
Uživatelský avatar
Daniel
Příspěvky: 1015
Registrován: úte 29.5.2012 8:27
Bydliště: České Budějovice

Re: Skansen papírových modelů - Muzeum v Polici

Příspěvek od Daniel »

To je zajímavý nápad a myslím že MPM by bylo víc než vhodné místo na instalaci takového Skanzenu. V té souvislosti mne napadá, zda to bude práce jednoho modeláře nebo to bude dílo "kolektivní" podobně jako kdysi JoK City :roll:
Konopka
Příspěvky: 169
Registrován: stř 18.2.2015 20:18

Re: Skansen papírových modelů - Muzeum v Polici

Příspěvek od Konopka »

Kdyby to měl dělat jeden člověk, bylo by to na "pracovní poměr na plný úvazek", kde hlavní složkou pracovní odměny by byla obdivná slova chvály po zveřejnění fotek. Takže tudy asi cesta nevede. Já bych rád, aby nejprve co nejvíc modelářů vzalo tuto "oklepanou staronovou" myšlenku tak, že nyní už to neskončí u líčení nějakých snů a nevyslyšených přání, ale nabízí se možnost účastnit se projektu, který má reálnou šanci na realizaci. Nejdůležitější je tedy podchytit zájem nejrůznějších "baráčníků, statkářů" a dalších majitelů vesnických (papírových) nemovitostí, kteří by byli ochotni buď dlouhodobě zapůjčit své již hotové modely, nebo pro tento projekt modely postavit. Takže v 1. fázi by to byla jakási "sběrová akce", jejímž výsledkem by mělo být zjištění, jaká podpora ze strany "statkářů" by byla a co vše by se případně muselo nechat postavit. K inspiraci by mohl posloužit můj úvodní příspěvek, kterým jsem celé téma načal. Podle výsledků a ohlasů "sběrové akce" by pak přišla na řadu 2. fáze - rozhodování o rozsahu mapy Česka a co vše by se na ní mohlo a hodilo se umístit. Po diskuzi a výběru modelů by pak přišla na řadu 3. fáze - vlastní sestavení mapy a tvorba krajiny. Rád bych ale, aby to sestavením mapy nekončilo. Když by se projekt opravdu podařilo dostat do této 3. fáze, pak by speciálně pro mě nastala 4. fáze - napsat k tomu nějaké povídání, aby diváci jen "nezírali" na baráčky, ale dozvěděli se něco o vývoji lidové architektury v České republice a jejích krajových zvláštnostech. Tedy aby tento projekt - stejně jako skutečné skanzeny - plnil i vzdělávací a osvětovou funkci. Pouze u této poslední fáze si umím představit účast jediného člověka - sama sebe. Na ostatních fázích bych opravdu velice rád uvítal "pracovní kolektiv" zapálených nadšenců.
ronyx
Příspěvky: 124
Registrován: čtv 28.6.2012 21:53
Bydliště: Náchod

Re: Skansen papírových modelů - Muzeum v Polici

Příspěvek od ronyx »

Přislíbil jsem dodat informace k tomuto projektu za Muzeum, takže tak činím.

S konceptem tohoto projektu v intencích vašich příspěvků výše jsem seznámil vedení Muzea (tj. M Váňovou) a shodli jsme se, že realizace projektu by byla pro Muzeum přínosem a že ho Muzeum podpoří, tj. že pro projekt se připraví prostor a že se budeme podílet na realizaci projektu. A abychom zbytečně zatím nezatěžovali ředitelku, tak dohoda je taková, že zatím se za Muzeum budu projektu věnovat já a teprve až bude potřeba rozhodovat např. o vkladu financí, případných zápůjčních smlouvách, dohodách o provedení práce atd., takže to pak už bude řešit M.Váňová jako člověk s rozhodovací pravomocí. Tolik úvodem.

K prostoru k umístění modelu "Skansen ČR".
Kdo z vás Muzeum zná, tak asi ví, že modelová sestava této velikosti, navíc koncipovaná jako trvalá část expozice, se nám prostě dolů do hlavní expoziční místnosti nevejde a to ať už by se jednalo o variantu minimální, tj. rozměr plochy cca 2x3m, nebo o zmenšeninu mapy republiky v měřítku 1:100 000, což obnáší cca 5x3m jen samotný komlex. Plus je třeba počítat s prostorem okolo modelu. Takže přichází v úvahu jedině prostory v patře muzea. Zde se v současnosti nacházejí pouze 2 místnosti v potřebnou podlahovou plochou a to je velká učebna (takže tento prostor je mimo hru, protože učebnu rušit nebudeme) a malá výstavní místnost, kde je ale už o konce letošní zimy umístěna trvalá expoziční výstava Klubu sběratelů města Police nad Metují + kolejiště přemístěné z původní dolní expozice. Určitě sami uznáte, že tohle likvidovat by byla taky blbost.
Ale řešení je - jen to nebude hned. Což ale podle mého názoru nevadí, protože model "Skansenu ČR" taky nejsme schopní teď okamžitě postavit. Jak asi někteří víte, v levé části v patře muzea (nad dolní expozicí) se nachází 2 místnosti rozdělené vestavěným sociálním zařízením. Toto sociální zázemí je nevyužité, takže se přímo nabízí jeho vybourání a z celého prostoru udělat jednu další velkou výstavní místnost. A tato místnost by byla jako ideální právě pro umístění našeho "Skansenu ČR". A teď čím momentálně jsme omezeni
1) začíná turistická sezóna a tudíž řádit v muzeu se sbíječkami apod hlučnými nástroji je nesmysl. Takže tak jako plánované bourání příček v místnosti bývalé kuchyňky dole, tak i toto bourání nahoře bude moci začít až po sezóně, tj. na konci podzimu
2) samozřejmě jako všechno - bourání, odvoz odpadu - stavební suti a následné zednické a další podobné práce něco stojí - a na to všechno musí být v rozpočtu peníze
Nicméně - je předpoklad, že se toto podaří realizovat do jara roku 2016 a pak bychom měli už mít prostor pro umístění modelu "Skansenu ČR".
A to je vše co se Muzea a podpory projektu týká. Pokud někomu nebude něco jasné, ptejte se, pokusím se odpovědět.

Druhou část příspěvku bych v krátkosti chtěl věnovat modelu Skansenu samotného.
1) budovat nejdříve malý model (třeba již zmiňované 2x3m) a pak teprve ho podle potřeby zvětšovat a nebo budovat zrovna velký model cca 3x5m v měřítku mapy 1:100 000 a modely do něj průběžně podle dohotovování doplňovat?
2) dělat krajinu modelu plochou (vytištěná mapa v měřítku) nebo budovat krajinu plastickou? Plochá varianta bude nákladově jednodušší, navíc umožní posouvat modely dle potřeby, plastická varianta vypadá lépe, ale je nákladnější a modely mají své pevné místo. Co vy na to?
3) modely domečků ve skansenu by měly být pouze zapůjčené a nebo by měly být vlastnictvím muzea jako trvalá součást expozice? (berte prosím v úvahu to, že model Skansenu bude v obou verzích natolik rozsáhlý, že budovat na něj celoplošně zakrytou vitrinu je finančně nereálné a modely se tedy budou opotřebovávat zaprášením a čištěním)
Já osobně bych v nastíněných variantách volil - hned velký model, plochou krajinu (vytištěnou mapu) a modely v majetku muzea.
A teď ještě jednu - poslední - věc. Je někdo tady schopný říct, kolik celkem vyšlo modelů použitelných do Skansenu? Já to třeba vůbec netuším a přesto podle množství by se minimálně měla odvíjet velikost modelu - podkladu, totiž aby z toho celého místo přehledného modelu nevznikla nakonec jen doslova nepřehledná hromada narovnaných papírových modelů.
Uživatelský avatar
JaKR
Příspěvky: 190
Registrován: sob 21.1.2012 10:15
Bydliště: Plzeň

Re: Skansen papírových modelů - Muzeum v Polici

Příspěvek od JaKR »

Celá tato akce se mi velmi líbí a má mojí podporu. Za mě velká plochá mapa, modely v majetku muzea. Velmi rád pro muzeum nějaký model(y) bezúplatně postavím. Shodou okolností mám doma zrovna pár těchto staveb připravených ke slepených, jen co dokončím stávající modely. Jen to bude chtít (jak psal Ronyx) seznam toho co vlastně vyšlo a co z toho bude použitelné. Dále by bylo asi dobré ty modely dát v jednom měřítku, ať to má nějaký smysl když budou vedle sebe.
Tapan
Příspěvky: 367
Registrován: ned 18.1.2015 16:19

Re: Skansen papírových modelů - Muzeum v Polici

Příspěvek od Tapan »

Myšlenka se mi velmi líbí. Z hotového nemám moc co nabídnout, ale až bude seznam co by bylo potřeba dostavět, rád se v rámci možností a svých schopností zapojím. Být součástí takového projektu by mi bylo ctí :-)
JaKR: nemyslím si, že je nutné, aby byly modely ve stejném měřítku, pokud bude u jednotlivých modelů měřítko uvedeno. Záleží, jaká bude skladba modelů, ale vzhledem k různě velkým předlohám (zámek vs. chaloupka) si myslím, že jsou různá měřítka spíše ku prospěchu věci.
Uživatelský avatar
Jirka Z.
Příspěvky: 725
Registrován: úte 24.1.2012 12:45
Bydliště: Praha

Re: Skansen papírových modelů - Muzeum v Polici

Příspěvek od Jirka Z. »

Tak nápad je to rozhodně zajímavý. Sám jsem o něčem podobném před časem uvažoval, ovšem ve zmenšené podobě (co jiného taky ode mne čekat... :roll: ). Protože v měřítku 1:150 (nebo řekněme 1:140 až 1:165, ve kterém se většina modelů pohybuje) bude pro skanzen potřeba tak minimálně sokolská tělocvična... Modelů, které lze považovat za lidovou architekturu je totiž spousta. Jenom v ABC jsem našel následující (ročník/číslo časopisu, název modelu):

17/4 Český větrný mlýn
18/7 Slovácký statek z Luhačovického zálesí
18/8 Tkalcovská chalupa z Jizerských hor
18/12 Jihočeský statek
19/10 Zvonička v Ostrovci
19/17 Pražský statek
20/6 Valašské fojtství
20/9 Větrný mlýn z Gottwaldovska
20/9 Kovárna z Blat
20/15 Jihočeský statek ze Soběslavských blat
21/14 Vinohradnické stavby
21/16 Usedlost z Českomoravské vrchoviny
21/17 Roubený seník, oboroh, haltýře, seník s doškovou střechou
21/24 Vodní mlýn
22/3 Dřevěnice ze Slovenska
22/15 Zvonice z Hronseku
22/23 Malované srubové stavby z Čičman
23/6 Polabské lidové stavby
23/19 Šumavský královácký dvorec
24/4 Cifkův statek v Třebízi
25/11 Stavení z Podkrkonoší a sroubek ze středních Čech
26/10 Dvorec ze Ždiaru
26/15 Usedlost z jižního Slovenska
27/3 Mlýn ze středních Čech
28/1,2 Zájezdní hostinec ze Slezska
28/11 Chalupa z Jizerských hor
28/15 Špýcharový dvorec z Pošumaví
28/24 Malované srubové stavby z Čičman
29/5 Roubené stavení z Kokořínska a hliněný dům z jižní Moravy
29/19 Patrová sýpka ze západočeského kraje
30/7 Statek ze severozápadních Čech
30/19 Lidové stavby severočeského kraje
31/2 Mlýn z Veselého kopce
31/9 Lodní mlýn
32/13 Usedlost ze severních Čech
33/14 Stavení a špýchar z Rokycanska
33/17 Zvonice z Hronseku
35/2,3 Franský dvorec
35/24 Usedlost z Českomoravské vrchoviny
36/5 Chalupa z Podkrkonoší a sroubek ze středních Čech
36/13 Dřevěný kostelík z Ladomírové
36/24 Usedlosti z Volar
37/13 Větrný mlýn
37/17 Panská rychta ze 17.století
38/2 Hrázděný dům z Chebska
38/15 Chalupnická usedlost z Litomyšlska
38/17 Chalupa z Jizerských hor
38/22,23+39/2 Severočeský statek
39/9 Usedlost z Českomoravské vrchoviny
39/13 Zvonice z Hronseku
19/17 Polabské lidové stavby
19/18 Vinohradnické stavby
40/1,2,3,4 Statek z oblasti Hané
46/4,5 Větrný mlýn ze Slezska
46/12 Roubené stavení z Kokořínska
46/13 Hliněný dům z Moravy
46/20 Větrný mlýn v Ruprechtově
49/2 Chalupa z Českolipska
49/3,4 Zájezdní hostinec ze Slezska + figurky
50/12,13 Usedlost z jihozápadního Slovenska
52/11 Dolnooravský srubový dům
53/9 Zvonice z Oravy
55/14 Hospodářská usedlost z Čech

Je to celkový soupis, takže ano, jsou tam i stavby Slovenské a některé se opakují, protože vyšly vícekrát. Nedával jsem tam ale třeba kostely, drážní stavby, tvrze... Tedy stavby, které ve své podstatě také do skanzenové mapy republiky patří, a to ne díky významu (myšleno jako dělat mapu turistických cílů), ale díky výtvarnému zpracování, které bylo mnohde ovlivněno právě lidovou architekturou. Tento soupis jsou modely z ABC do začátku ročníku 57, kdy jsem přestal ABC sbírat a pořizuji ho jen náhodně podle momentálně vydaných modelů (takže nevím, jestli nově nějaká lidová stavba vyšla). Další lidová architektura se ale objevila v ERKOtypu, u Ondry Hejla, Milana Bartoše atd.

Suma sumárum - určitě zajímavá myšlenka. Reliéf republiky bych potlačil, takže bych udělal plochu (případně jen naznačit reliéf tenkými dekami polystyrenu). U modelů souhlasí s Honzou, chtělo by to jednotné měřítko. I když se napíše že tahle chaloupka je 1:xxx a mnohem větší zvonička vedle by byla 1:yy, tak celek bude postrádat určitý "dojem". Nevím jak lépe to popsat, ale prostě a jednoduše - plocha s měřítkově srovnatelnými modely bude divácky vždy atraktivnější než měřítkově nepoměrné seskupení modelů... Při počtu vydaných modelů to zároveň bude chtít udělat cílený výběr (některé oblasti jsou modelově hojně zastoupené, jiné už tolik ne...) - a to bude práce na plný úvazek. A celkově ne jen na jeden.

Toliko můj názor. Jirka Z.
ronyx
Příspěvky: 124
Registrován: čtv 28.6.2012 21:53
Bydliště: Náchod

Re: Skansen papírových modelů - Muzeum v Polici

Příspěvek od ronyx »

Věděl jsem, že modelů "skansenu" vyšlo relativně hodně, ale že jich je přes 50 jsem opravdu netušil.
Jen mne to množství utvrzuje v tom, že že když jsem propočítával, v jakém rozměru (měřítku) by mohla republika pro model být, tak se mi zdálo 2x3m málo a klonil jsem se se spíš k rozměru 3x5m (měřítko 1:100 000), že jsem se moc nepletl. Bohužel tento rozměr bude asi ten maximální, co si budeme moci v muzeu dovolit postavit, protože délkově bychom mohli jít ještě na větší rozměr (delší místnost bychom měli), ale šířkově jsme na hraně - širší místnost než cca 4m prostě nemáme a okolo modelu se taky musí dát chodit.
Uživatelský avatar
RoBertino
Příspěvky: 25
Registrován: pon 13.2.2012 10:54
Bydliště: Praha

Re: Skansen papírových modelů - Muzeum v Polici

Příspěvek od RoBertino »

Těch variant, jak postupovat, je několik - vcelku je jasné, že nemůže jít o jednu plochu, do níž se naskládají všechny existující modely architektury. Nemožné a) rozměrově, b) rozsahově, c) kvůli přehlednosti. Daleko víc by se mi zamlouvala fiktivní krajina v určitém duchu a velikosti dejme tomu oněch 3x2 m, na níž budou modely vybrané a u nich odpovídající odkaz na skutečnou mapu v pozadí. Vycházím z takové maličkosti, že jednotlivé krajové lahůdky jsou vzdáleny x desítek kilometrů od sebe a model ve velikosti třeba jen 1:40 000 by těžko zvládl i měřítkový terorista Michelangelo Canibalieri. Existovala by třeba i cesta, jakou vytvořil Standa F. u pražských modelů z pohlednic. Osobně bych se nebál jít cestou modelu skutečného Skanzenu, ovšem bez nutnosti kopírovat Přerov nad Labem, Kouřim, Rožnov pod Radhoštěm či Veselý kopec, prostě udělat vlastní návrh s tím, že odkazy budou zaneseny do reálné mapy, případně i doplněny fotografiemi předloh, pokud se je podaří najít.
Odpovědět

Zpět na „Obecná diskuse“