Jak správně retušovat (vodovky, fixky)?

Rady, poznatky a zkušenosti při stavbě a konstrukci papírových modelů

Moderátor: spida

IcePlanet
Příspěvky: 30
Registrován: pon 29.7.2013 10:13

Re: Jak správně retušovat (vodovky, fixky)?

Příspěvek od IcePlanet »

Po dlhej dobe som sa vratil k lepeniu a aj ked moja kvalita sa s tu prezentovanou neda porovnavat tak je to pre mna inspiracia na zlepsenie a tak som sa rozhodol ze moj prvy 'navratovy' model bude zaroven aj moja prva retus. Mam vsak dotaz k tomu co retusovat a co nie a bol by som rad ak by mi skusenejsi pomohli.
Ako modelovy priklad si vezmime spojler. Na hranach kde je po strihani/rezani biely papier to zaretusujem to chapem, ale na spojleri zostavaju cierne ciary ktore su tam na oznacenie ryhovania a podla ktorych sa spojler sklada. Na skutocnom aute samozrejme nic take nieje. Po zlozeni (kedze na niektorych sa ohyba minimalne) su tieto ciary dost 'nevhodne' aspon podla mna.
Ked som sa ich snazil retusovat tak som narazil na niekolko problemov:
- Nikdy netrafim presne odtien, takze nejaka forma ciary tam vzdy zostane (aj ked povedzme menej kontrastna)
- Farba ma inu povrchovu strukturu ako papier, takze aj keby som presne trafil odtien tak tam je ta 'ciara' v inej povrchovej strukture
- Ciaru nedokazem stetcom prejst uplne presne, takze ta moje je navyse trosku 'klikata' co nadalej kazi celkovy dojem
- Aku konzistenciu farby pouzit? Ked pouzijem hustu tak na papieri urobi 'plasticky efekt' (proste zostane NA papieri a nevpije sa) ked pouzijem redsiu tak zase nekryje a ciara cez nu presvita
- Dalsia moznost je prefarbit cely spojler, ale tak daleko by som nechcel zajst (popravde zatial je retus pre mna dost domotivujuca - nejde mi to a nebavi ma to a neviem ci v mojom podani model zlepsuje alebo zhorsuje)
- Takze zatial som sa rozhodol tie ciary tam nechat, ale fakt sa mi to nepaci a aj preto sem pisem aby som sa poucil

Ked pozeram na tu prezentovane modely tak verim ze je tu dost ludi ktory maju toto spolahlivo vyriesene, tak by ma potesili keby poradili ako to robia a co funguje/co nefunguje.
Dakujem za pomoc
(a este ma napadlo ze na retus pouzivam tempery a tenke maliarske stetce 0, 03, 05 - ak to je podstatne)
velda
Příspěvky: 140
Registrován: čtv 2.2.2012 23:24
Bydliště: Morava
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak správně retušovat (vodovky, fixky)?

Příspěvek od velda »

SirTonic píše:Ahoj,
tak me napadlo, co takhle na retusovani pouzit zredeny Herkules s tonerovym praskem. Nevim zda-li to tady nekdo zkousel.
Toto nedoporučuji - Herkules se po zaschnutí vždy leskne i když je obarven ! Lesklá hrana není žádoucí navíc barva leskem jakoby ztmavne a vystoupí více oproti původní barvě.... Retušuji v největší míře akrylátovými tónovacími barvami pro malování bytů či fasád (malířské potřeby) Jsou mnohem trvanlivější jako obyčejné vodovky a vyrovnají se kvalitou někdy zbytečně drahým modelářským barvám, které jsou v podstatě to samé, akorát v malířských potřebách je dostanete koupit ve větších baleních (cca 250-500ml) a stačí zakoupit základních 6-8barev včetně bílé a namícháte cokoliv již popsaným způsobem. Nic méně nepoužívám jen toto, již několik let i výše zmíněné fixy na textil i obyčejné, je ale potřeba zvážit kde je to vhodné, např. v místech hran modelu, kde je předpoklad, že se model bere do ruk tak tam rozhodně ne ;), naopak pokud bude model např. pod sklem není problém fixy použít, stejně jako např. různé tonerové prášky, které nejsou nijak fixovány. Pozor tempery obsahují olej! a proto je také na retuš papíru nedoporučuji.
hrbola80
Příspěvky: 9
Registrován: pát 17.1.2014 11:55

Re: Jak správně retušovat (vodovky, fixky)?

Příspěvek od hrbola80 »

Ahoj
Jsem zde nový a chtěl jsem se zeptat jestli můžu při dobarvení použít barvy co jsem používal na stavbu kitů,např.Humbrol nebo Agama.dostala se mě do ruk stavebnice F-16 v 1:33 od Maly modelarz a zatím se mě snad vede.Časem přidám foto.Ale nechtěl bych nějakou hloupostí vše zmatlat.A pokud se mě to podaří je možné někde sehnat průhledný kryt kabiny?Děkuji za pomoc Libor
velda
Příspěvky: 140
Registrován: čtv 2.2.2012 23:24
Bydliště: Morava
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak správně retušovat (vodovky, fixky)?

Příspěvek od velda »

hrbola80: Možné je retušovat i těmito barvami, ale pokud jsou syntetické, tak je spíše nedoporučuji - synt. barvy lepí a navíc dlouho schnou - pro papír ne zrovna vhodná kombinace pro retuš. Pokud jsou lihové je to OK (líh rychle vyprchá a barva zaschne podstatně rychleji). Opět připomínám kapku bílé barvy jako přídavek do všech míchaných odstínů - žádaný odstín se lépe namíchá a je jemnější.
Kabiny se dají sehnat např. při hromadné sběrce pro objednání modelů z Polska, které zde pořádá uživatel s nickem Numi. Takže počkat na další sběrku (pokud bude) a objednat (pokud kabinku na tento typ letadla někdo vyrábí).
dva.v.1
Příspěvky: 10
Registrován: sob 13.9.2014 20:19
Bydliště: okolí Vyškova

Re: Jak správně retušovat (vodovky, fixky)?

Příspěvek od dva.v.1 »

dámy a pánové..
někde tady jsem zahlédl velmi užitečný odkaz..v podstatě tam šlo o to že jsem si tam našel barevný odstím a mě to ukázalo z jakých barev se to míchá.neporadíte mi prosím kam se ten odkaz poděl ??
děkuji
stálepatlal
Nafe_CZ
Příspěvky: 821
Registrován: čtv 27.2.2014 15:18

Re: Jak správně retušovat (vodovky, fixky)?

Příspěvek od Nafe_CZ »

Neco takoveho ?

http://trycolors.com" onclick="window.open(this.href);return false;

Stefan
dva.v.1
Příspěvky: 10
Registrován: sob 13.9.2014 20:19
Bydliště: okolí Vyškova

Re: Jak správně retušovat (vodovky, fixky)?

Příspěvek od dva.v.1 »

ano..měl jsem na mysli něco podobného..díky
Odpovědět

Zpět na „Stavba, konstrukce, tipy a triky“