Tvrz "Na Chlumku" / vlastní stavba / 1:20

Odpovědět
Thomas
Příspěvky: 4
Registrován: sob 4.2.2012 17:14

Tvrz "Na Chlumku" / vlastní stavba / 1:20

Příspěvek od Thomas »

Když se synkovi začali doma hromadit rytíři od Schleichu, usoudili jsme, že by to chtělo nějaký model hradu, který by se dal dobývat. Vzhledem k měřítku 1/20 bylo nakonec rozhodnuto o tvrzi. I tak to bude macek.

Tvrz nemá konkrétní předlohu, přesto to není úplná fikce. Zvolil jsem věžový typ, doplněný hospodářským objektem, věžovou bránou a hradbami. Dispoziční řešení tvrze se tak blíží např. tvrzi Pasovary, ale i tvrzi Chlumek z povídky "Na Chlumku" od Aloise Jiráska. (skutečná tvrz Chlumek vypadala trochu jinak.) Zkrátka bylo nutné vybrat tvrz, kterou bude možno postupně dobývat: po ztečení hradeb a dobytí brány je útočištěm hospodářský objekt a nakonec kamenná věž tvrze, přístupná padacím můstkem. Věž také není úplně vymyšlená, dispozičním řešením a rozměry je inspirována tvrzí Doubravice u Volyně. Protože neměl pán peněz na zbyt, veškerá kamenná ostění jsou jen jednoduše zkosená, stropy plochostropé trámové. Palác věže má krb a prevét. Okna hrázděného polopatra - podsebití budou mít okenice, asi vnější a otvíravé nahoru. Zatím nevím, z čeho udělat panty dveří a oken.
Ještě něco ke stáří - tvrz je cca z počátku 14. století.

Obrázek

Nyní něco ke stavbě. Konstrukci vnitřního i vnějšího pláště tvoří karton z krabic z marketu, který je pro danou věc dostatečně pevný a lehký. Veškeré spoje jsou lepeny "na tupo" Herkulesem + přelepeny novinami máčenými ve zředěném Herkulesu. Prostor mezi vnějším a vnitřním pláštěm vyplním PU pěnou. Karton bude ve finále "omítnut".
Roubené a hrázděné zdivo je z dřevěných hranolků (15 mm roubené a 8 mm hrázděné). Řešil jsem, čím je potom natřít a zvítězila volská krev jako ve skutečnosti (?). Tu samozřejmě nahradím nějakým vhodným červenohnědým odstínem, asi Balakrylu?

Veškerá kamenná ostění a nadpraží budou nejspíš ze dřeva, natřeného Herkulesem a posypaného hrubou moukou s barevným nátěrem imitujícím pískovcové kvádry. Nic lepšího mne zatím nenapadlo.

Roubené zdivo ve skutečnosti samozřejmě takto jednoduše nevypadalo, ale do vyřezávání tesařských přeplátování trámů se mi moc nechtělo.

Nevím ještě, jak udělat omítku. Nejspíš kombinace lepidla na tapety a toaleťáku. Co to udělá s kartonem uvidíme, doufám, že se moc nezprohybá.
1. patro tvrze nechám uvnitř bez omítky, tedy z lomového kamenného zdiva. Je to pouze "technické a obranné patro" a zatím jej ještě neomítli. Nevím zatím, zda na kámen použít fototexturu, nebo zdivo namalovat?

Pokud vás napadá, jak lépe ztvárnit kamenné ostění, omítku a vhodný odstín nátěru, prosím, podělte se. Díky.

Tvrz je tedy z cca 80% zpracovávána z papíru - kartonu tloušťky 6 a 7 mm. Zbytek tvoří dřevěné modelářské hranoly. Nechám tedy na zvážení moderátorů fóra, nakolik se jedná o papírový model. Kdyžtak to prostě smažte. Děkuji.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

První pokusy o kamenné pískovcové ostění:
Obrázek
Uživatelský avatar
hromadko.s
Příspěvky: 496
Registrován: sob 21.1.2012 9:56
Bydliště: Hlinsko v Čechách

Re: Tvrz "Na Chlumku"/vlastní stavba/1:20

Příspěvek od hromadko.s »

Moc pěkný. S tím dřevem si nedělej starosti, papír se z něj taky většinou dělá.
Jen mi napadá, jestli si neměl nejdřív dřevo natřít, udělat omítku a potom to slepit.
Ale na výsledek se těším.
Thomas
Příspěvky: 4
Registrován: sob 4.2.2012 17:14

Re: Tvrz "Na Chlumku"/vlastní stavba/1:20

Příspěvek od Thomas »

No, pokud myslíš to zdivo hrázděné, tak tam omítka ještě není. Hrázdění je jen nalepené na papírové šabloně, teď se bude natírat a potom budu do otvorů vkládat karton - omítku.
Jen doufám, že to dokončím dřív, než kluk vyroste ...
AD_blender
Příspěvky: 17
Registrován: sob 21.1.2012 9:54

Re: Tvrz "Na Chlumku"/vlastní stavba/1:20

Příspěvek od AD_blender »

pravověrní papíráci mě možná utlučou smotanými novinami, ale tu omítku by jsi mohl udělat z nějakého tmelu na dřevo, nebo polystyrén. Prostě ji doslova natáhnout mezi těmi trámy. V tom měřítku by to mělo pěknou struktutru a povrch by nevypadal tak hladce. Dokonce by jsi si mohl dovolit parádní zpracování opadaných a odmrzlých míst. Tu PU pěnu už máš ozkoušenou? Některé se jako nízkoexpanzní jen tváří a vyvinou slušný tlak.
jiri.k
Příspěvky: 484
Registrován: úte 3.1.2012 21:55
Bydliště: praha

Re: Tvrz "Na Chlumku"/vlastní stavba/1:20

Příspěvek od jiri.k »

Pamatuješ na recyklovaný papír ? (rozmáčej plata od vajíček nebo noviny a přidej tam trochu herkulu) no já bych omítku udělal z něho. Pak máš dvě možnosti buď to budeš nanášet přímo ale bacha na vlhkost nebo to kydneš na starej hadr, rozetřeš na potřebnou sílu a necháš uschnout.
Nastříháš nabo nařežeš a pak nalepíš. Má to pak podobnou strukturu jako kámen nebo omítka.
AD_blender
Příspěvky: 17
Registrován: sob 21.1.2012 9:54

Re: Tvrz "Na Chlumku"/vlastní stavba/1:20

Příspěvek od AD_blender »

ta papírová hmota by mohla být dobré řešení ...jinak je škoda, že ty lišty necháváš tak pravidelné. Bylo by lepší je drobet opracovat, aby připomínaly tesané trámy s oblinami ...třebas něco jako tohle:
http://www.gidian-gelaende.de/Material_ ... e/0030.jpg

je to z těchto stránek.. http://gidian-gelaende.de/03c19899280940b01/index.php ... a celkem bych si dal říct, kdyby podobné stavby byly i jako šmikajda :)
Makr
Příspěvky: 311
Registrován: ned 4.3.2012 16:09

Re: Tvrz "Na Chlumku" / vlastní stavba / 1:20

Příspěvek od Makr »

Halo pane,
Jak jste dopadl se stavbou tvrze?
Snad Tě nezavalily trámy?
Žádný report, žádný foto, no toto?
Martin
Tomáš 10
Příspěvky: 79
Registrován: pon 30.1.2012 18:24

Re: Tvrz "Na Chlumku" / vlastní stavba / 1:20

Příspěvek od Tomáš 10 »

Já bych se zeptal ČÍM řežeš tlustý karton-lepenku,že to je tak přesné ?
Thomas
Příspěvky: 4
Registrován: sob 4.2.2012 17:14

Re: Tvrz "Na Chlumku" / vlastní stavba / 1:20

Příspěvek od Thomas »

Přátelé, děkuji za postřehy a rady. Zároveň se omlouvám, jsem vostuda. Model leží na chalupě a čeká, až sleze sníh, já napustím vodu a začnu na ni zase jezdit. Slibuji, že se na jaře polepším.

Zatím jsem jen zvažoval, čím natřu roubení. Natíralo se býčí (nebo volskou) krví a kravskou močůvkou. Protože jsem ani jedno nesehnal (vlastně ani nesháněl), zvolil jsem červenohnědou lazuru, která se mi zdála nátěru z býčí krve nejbližší. Bohužel je teď roubení takové tmavě červenohnědé a nevypadá to moc dobře. Uvidím, co se s tím dá ještě dělat.

Tesané trámy simulovat nebudu. Viděl jsem ruční tesání trámu "in natura". Výsledný trám byl tak rovný a záseky tak malé (cca kolem 10 cm), že na modelu by to byla čistá řezbařina a nevím, zda by to přineslo potřebný efekt. Ale nikdy neříkej nikdy ...

Karton řežu obyčejným odlamovacím nožem, podle pravítka (kovové je lepší), nejprve naříznu lehce, pak přitlačím. Jeden řez je tak načtyřikrát.

Toť zatím vše.
Thomas
Odpovědět

Zpět na „Hrady, zámky, tvrze“