Ahoj všem,
začal jsem stavět model Tatry 815 NTH v měř. 1:25 od vydavatele PMHT, model jsem zakoupil kdysi dávno na Aukru. Měl bych dotaz, jestli byl model tištěn na laserové tiskárně, protože se mi papír brutálně třepí a jakákoli manipulace znamená odírání tisku. Přemýšlím, jestli nebude lepší to nejdříve stříknout lakem, než začnu zpracovávat jednotlivé díly. Zatím mám jen rám podvozku a poloosy a pracovat s tiskem je peklo.
Pokud byl model tištěn offsetem, nejspíše mám kopii.
Děkuji všem za případné připomínky, popřípadě rady, jak to nejlépe nalakovat (kolik laku), nebo jestli mě rovnou odsoudíte, že mám kopii. Model neprezentuji, protože si opravdu nejsem jistý.
Tatra 815 NTH 6x6.1 (1:25)
Moderátor: spida
Re: Tatra 815 NTH 6x6.1 (1:25)
Ahoj.
Máš nejspíš originál. Jde v podstatě o zvětšeninu dvaatřicetiny, kterou vydavatel tiskne laserovou tiskárnou, bohužel asi na nekvalitní papír. Anebo mohl papír navlhnout při skladování.
Podle mě Ti v tomhle lakování nepomůže. Problém je, že tisková vrstva nedrží dobře na papíru, a to přelakováním nevyřešíš. Navíc laky ve spreji obsahují rozpouštědla, která toner naruší.
Za mě máš tři řešení:
1) Sehnat kvalitní papír (Color Copy apod.) a zkusit to někde v zavedeném kopycentru přetiskout. Znamená to náklady a riziko, že to nebude o nic lepší.
2) Překopírovat to na kvalitní inkoustové (EPSON DuraBrite, Canon). Opět náklady a v A3 velký problém.
3) Hodit to do kamen a koupit si dvaatřicetinu tištěnou offsetem.
Máš nejspíš originál. Jde v podstatě o zvětšeninu dvaatřicetiny, kterou vydavatel tiskne laserovou tiskárnou, bohužel asi na nekvalitní papír. Anebo mohl papír navlhnout při skladování.
Podle mě Ti v tomhle lakování nepomůže. Problém je, že tisková vrstva nedrží dobře na papíru, a to přelakováním nevyřešíš. Navíc laky ve spreji obsahují rozpouštědla, která toner naruší.
Za mě máš tři řešení:
1) Sehnat kvalitní papír (Color Copy apod.) a zkusit to někde v zavedeném kopycentru přetiskout. Znamená to náklady a riziko, že to nebude o nic lepší.
2) Překopírovat to na kvalitní inkoustové (EPSON DuraBrite, Canon). Opět náklady a v A3 velký problém.
3) Hodit to do kamen a koupit si dvaatřicetinu tištěnou offsetem.
Re: Tatra 815 NTH 6x6.1 (1:25)
Tak toho jsem se bál. Mám sice doma Epson (A4), ale už je to Ecotank a ta už není DuraBrite. Kopírovat to nikde nebudu, to bych se nedoplatil. Zkusím kola a podvozek a při nejhorším kamna. Jsem čistolepič, takže nějaké pozdější stříkání apod. jde úplně mimo mně. Horší je, že k tomu mám i návěs Zremb, takže ten dopadne stejně a to jsem plánoval na něj postavit zvětšeninu RW.
Ještěže jsem neobjednal laserem pálené dezény, to by mě trefilo (dělám si je sám).
Děkuji za odpověď.
Ještěže jsem neobjednal laserem pálené dezény, to by mě trefilo (dělám si je sám).
Děkuji za odpověď.