20. Papír show Ostrava 2026

Výsledkové listiny, fotografie a postřehy ze soutěží a výstav papírových modelů
Odpovědět
Martins

20. Papír show Ostrava 2026

Příspěvek od Martins »

Ahoj všem

Letos proběhl jubilejní 20. ročník Papír show Ostrava kterou bych zhodnotil z pozice jednoho z organizápřece jentorů.
Možná toho napíšu víc než obvykle ale byl to kulatý ročník.
Prěd více jak 20. lety mi přišlo líto , že v Ostravě žádná soutěž pro papírové modely nebyla.
Papír show Ostrava vznikla společně za přispění spousty kamarádů a modelářů kolem CPM naše ted již velká mezinárodní akce na kterou rádi jezdí nejen modeláři z celé ČR , ale i z Polska a Slovenska což k nám není uplně daleko.
.Z prvního ročníku kde bylo cca asi 100 modelů se stala velká akce kde je k vidělí i více jak 100 modelů a venkovni expozice vozidel je naše chlouba.
Papír show je moje 4 díte co roste a budu si ji hýčkat dokud to půjde.

Z naší Papír show se stala velké mezinárodní akce za kterou nestojí jen Martina Miloš Tom a Luděk ale podílí se na ní velká parta skvělých kamarádů Srdcařů z různých koutů ČR , nově taky z Polska a Slovenska.
Letošní akce byl organizován formou soutěžní ýstavy s oceněním i více modelů v kategorii. Přejímka mohla být i sobotu do 10 hod rána a hodnotilo se až v sobotu dopoledne. I vyhlášení jsme posunuli na 15 hod.
K vidění bylo více jak 1150 modelů růných druhů a velikosti z ČR , Polska i Slovenska. Některé starší či málo vídané až po pripravované novinky.
Přijelo 8 prodejců, diváků bylo taky ne málo venku bylo vystaveno 5 aut z toho 2 vozy Liaz , počasí vyšlo skvěla , když pršelo v noci či při vyhlašování.
Velké díky patří všem kdo s námi Papír show dělají těm co pomáhají nosit stoly , poradí dovezou , zajistí , zařídí, dovezou modely , pomohou z hodnocením.
Za Papír show nestojí jen Martin a Miloš Tom a Luděk je to společná akce mnoha z Vás co třeba ne vždy jsou vidět co uklidí po akci, uvaří vybírají stupné mají službu v kuchyňce

K venkovní Expozici vozidel ta je součástí Papír show od 1. ročníků kdy u nás byla Doprovodná Tatra Tomáše Tomeška bych vyzdvihl 2 významné pomocníky.
Vašek Hakl z Nové Paky poslední dobou zajištuje speciální hasičské vozy od HZS ČR Záchranný útvat v Hlučíně a
Marian Hodboď z Českého Těšína která zajistil většinu z Dakarských aut. Vystavení Dakarského auto u školy vypadá skvělé vím , ale je tím spousta kamarádství a srdce. Dakarské Tatra / EX Petrobras / co u nás letos byla byla dovezena na podvalníku stoijí spoustu černé práce kde nechat podvalník stát naložit Dakarku zakurtovat při tom člověk opravdu leze i pod aute. Určitě mnoho z Vás bylo v Dakarské autě zvídavé otázky celé dopoledne Marian rád zodpoví případně pomůže s nástupem či výstupem do a z vysokého Dakarského kamionu. Těchto skvělých srdcařú si opravdu velmi vážím.

Venkovní expozice aut letos nabídla
: Škoda Liaz 706 RTHP Trambus od Dobrovolmých hasičů z Dobroslavic vůz z roku 1977 a Liaz 18-33 VK závodní speciál z Dakaru roku 2008 také Dakarskou Tatru 815 4x4 z roku 2001 co v roce 2003 vybojovala 2. místo na Dakaru za volantem Tomáše Tomečka. Měli jsme možnost nakouknou do pojidné dílny s bydlíkem Iveco Stralis od Dakarského týmu Fes Fest
Expozici doplnovaloa zodolnéná pancéřovaná cisterna Triton na podvozku Tatra od HZS Záchraního útvaru v Hlučíně
Bohužěl se nedostavil Š 706 MTS Mates Agro a legendární tahač Škoda Liaz 400 Xena.
Liaz festu se tůčastnilo 320 vozidel rúzných typů a velikostí
Jirka Z zpracuje podrobný repost..
Letos patří velký dík UMOB Ostrava Jih za posyatnutou dotaci, řediteli školy Mgr. Miloši Kosíkovi za poskytnuté zázemí školy , Kuchařce Miladce za výborný guláš , koleogyni Šarce za nachystáni obložených talířú k snídani, holkám z uklidu za uklid , p. Věrce a mojim holkám za službu u vstupneho a v kucynce , různým subjektům za zapůjčeni vozidel do venkovní expozice,
Díky taky všsem ochotným nosičům stolů, rozhodčím , prodejcům, vystavovatelům a divákům, Markovi a Milošovi za zábavu s kytarou.
Díky taky Fandovi Sochorovi z Prahy za 20 let organizování soutěže a modely Firebox u nás na Papír show.
Za mne mám dojem že toto byla ta nejlepší Papír show kterou s námi společně tvoří velká parta Vás kamarádů a srdcařú. Mám picit, že to byl krásný víkend s mnoha modely a kamarády na velké mezinárodní akci které můžeme společně říkat Papír show Ostrava.
Pokud se Vám u nás libilo budeme rádi když někdy zase opět přijedete.
U nás netaháme turisty jen do uhelných dolů my děláme Papír show Ostrava. A pokud se nám povedlo společneě s Vámi něco málo udělat pro komunitu papíráků v ČR v Polsku i na Slovensku tak nás to velmi těší.
PS : Zářitky jako svezení v Dakarském 900 koňovém Liazu či přespání v Dakarském bydliku se musí zažít.
Víme že koncept soutěžní výstavy s oceněním modelů chcemei další rok. Určitě zopakujeme posezení u kytary v Pohodě.Další rok bude téma Pod modrými či červeno modrými majéky tedy různá vozidla IZS a obdobná s těmito barvami majáků.
Na viděnou v Ostravě se těší
Za organizační tým
Papír show Ostrava
Martin Svoboda
Martins

Re: 20. Papír show Ostrava 2026

Příspěvek od Martins »

Zdravím všechny modelářky a modeláře !
Taky zkusím trošku zbilancovat letošní 20 ročník výstavy Papír Show 2026. Chtěli jsme prostě po dvaceti letech nějakou změnu, a jak říká Járo Slávik, nezkusíš - nevíš. Tak jsme to zkusili ! Samozřejmě se objevili nějaké dětské nemoci, ale formát této výstavy bychom rádi ponechali i v létech příštích. Ale co je důležité : rádi bychom k této výstavě připojili akci Páteční setkaní modelářů ! Letos to byl náš první pokus, a myslím, že se to docela povedlo a tak nic nebrání tomu, aby se z toho stala tradice. Přespat je kde, posedět je kde ! A proto, že nejsme zatíženi nočním bodováním, najdeme si všichni chvilku na relaxaci ! Po celou dobu výstavy jsem Vám pozorně naslouchal a Vaše nápady a připomínky určitě zakomponujeme do příštího ročníku. A teď přichází naše otázka : Měli byste zájem o Páteční setkání modelářů ?
Přiznám se, že z letošní výstavy jsem si nestihl udělat ani jednu fotografii ! Tak prosím, prosím, jestli někdo má, tak pošlete !

Velké díky všem, kteří se letos zúčastnili !

Milhaus
Jirka Z.

Příspěvek od Jirka Z. »

Celý skoro týden přemýšlím, jak to napsat... Nakonec jsem nevymyslel nic lepšího, než těchto pár slov: BYL JSEM U TOHO! Pánové, to byla jízda! Rád bych touto cestou poděkoval Martinovi, Milošovi a všem dalším, kdo se na organizaci podíleli. Páteční posezení parádní oddych, "békání" u kytary taky přišlo k duhu. V sobotu sál plný modelů. Přesun hodnocení na sobotu pro mě osobně tedy znamenal jedno negativum - mám pocit, že jsem se v sobotu zastavil při obědě a pak až v devět večer doma totálně vyčerpaný... :D Ještě jednou tedy díky všem pořadatelům za zázemí, kterého se nám dostalo a příští rok se budu těšit nashledanou.

P.S.: statistiky budou, jenom to bude chvíli trvat... :oops:
Jenda B.

Příspěvek od Jenda B. »

Velevážené ostravský ansámble, Martine, Miloši, Timmy a spousto dalších zainteresovaných. Dovolte, abych shrnul vaše snažení. Tak tedy.............. byl to masakr.....
Dovolím si tvrdit, ve vší úctě k ostatním soutěžím, že tohle byla asi nejlepší akce, kterou jsem za cca 11 let svého sporadického působení mezi modeláři zažil.
Páteční posezení v Pohodě bylo těžce na pohodu, Milošovo umění s kytarou bylo naprosto fantastické, ani jsem netušil, že znám tolik písniček. Pohoštění bylo mňamózní a Radegast chutnal 😆. Takže ano, mám zájem o páteční setkání modelářů, pojďme z toho udělat tradici 😉.
No a sobota, stoly nacpané nádhernými modely, prodejci, tradiční doprovodný program, spousta setkání s kamarády, bratry v patlu..... Sice trochu netradiční systém hodnocení, ale vůbec ne na škodu. Možná právě naopak.
Takže ani na chvilku jsem nelitoval více jak 5. hodin na cestě. A to se dostávám asi k jedinému "negativu" na této akci. A to... Kruciš, proč je to do Ostravy z Plzně tak daleko! 😂
Takže, jen tak dále, byla to pecka. Už teď se těším na další ročník.
Honza "Bedna od whisky" Bedýnka.
St. Louis

Příspěvek od St. Louis »

Ahoj.
Přikládám odkaz na galerii s fotkami:
https://www.papirove-modely.cz/nahledy/16801
mumodeanel

Příspěvek od mumodeanel »

Zdravíčko,
věřím, že se vám všem výstava líbila a že se příště také uvidíme :).
Kdo nebyl, nebo by si rád jenom připomenul, co vše bylo na výstavě k vidění i nevidění, přikládám videjko:
https://youtu.be/CxC0JyEzuco?si=9EOeLe6R2OBz0ec1
Jirka Z.

Příspěvek od Jirka Z. »

Komise za účasti notáře :D dokončila svou práci a tak mohu na následujících řádcích přinést (minimálně Martinem) nedočkavě očekávané statistiky. I s ohledem na výrobní program LIAZu zase tak moc bohaté a nečekané nebudou...

Letošního LIAZ festu se celkově zúčastnilo 336 modelů techniky značky LIAZ (těch bylo 245 kusů) a techniky se srdcem LIAZ pod kapotou (91 kusů).

:arrow: 324 modelů (96,4%) představovalo kolovou techniku, 10 modelů kolejová vozidla a 2 modely pásové stroje.
:arrow: Z kolejové techniky byla nejvíce zastoupena lokomotiva řady 714 (4ks). K vidění byly dále lokomotivy řady 704, motoráky řady 810 a pracovní vozy (např. MVTV 2).
:arrow: Pásovou techniku zastupovala dvojice rypadel značky UNEX.
:arrow: 23 modelů (6,8%) bylo v měřítku 1:32 a větším. Nejhojněji bylo zastoupeno měřítko 1:100, a to celkem 184 modely (54,8%). Početně byla zastoupena ještě měřítka 1:300 (54 modelů, 16,1%) a 1:87 (36 modelů, 10,7%).
:arrow: Podvozek mělo zpracováno jen 132 modelů (39,3%), zbývající modely byly „krabičkové“.

Další statistiky se již budou věnovat výhradně kolové technice:
:arrow: Se značkou LIAZ se objevilo 245 modelů, z toho 136 bylo vozů řady LIAZ 110 (55,5% modelů LIAZ). Následovalo 36 modelů LIAZ 101 (14,7%) a 21 modelů Škoda/LIAZ 706 (8,6%).
:arrow: Kolové techniky s motorem LIAZ se objevilo 81 modelů, nejčastěji se jednalo o výrobky společnosti Karosa (76 modelů, celkově 93,8%). K vidění byly ještě výrobky společností Agrostroj a Stavostroj.
:arrow: Pod značkou Karosa byly nejvíce zastoupeny autobusy řady 7xx v autobusové i upravené podobě (63 modelů, 69,2% všech modelů s motory LIAZ)
:arrow: Na stolech bylo k vidění 278 nákladních vozů (63,3% všech kolových), 78 autobusů (24,1%) a 33 sportovních speciálů (10,2%).
:arrow: Z celkového počtu 211 vozů (65,1%) zastupovalo civilní provozovatele, 34 vozů hasiče (10,5%) a 26 vozů komunální služby (8,0%).
:arrow: Z celkového počtu bylo 77 nástaveb (23,8%) autobus, 45 nástaveb (13,9%) tahač návěsů a 38 (11,7%) cisteren.
:arrow: Z celkového počtu bylo 297 modelů dvounápravových vozů (91,7%), 24 vozů třínápravových (7,4%), zbývající 3 vozy byly čtyřnápravové.
:arrow: A na úplný závěr Martinova oblíbená statistika – na modelech nám kola oscilovala v počtu 4 až 13 kusů. Celkově na modelech se zpracovaným podvozek bylo přes 850 kol.

Příští rok se budu těšit u modelů ve speciální kategorii „Pod modrými majáky“ na shledanou.

Jirka Z.
Odpovědět

Zpět na „Ohlédnutí za akcemi / Photos from paper shows“