McLaren M23 / Vyškovský / abc / 1:24

Moderátoři: Zdeněk-TEO, Zrzek

Odpovědět
Horatz

Příspěvek od Horatz »

Zdravím všechny,

toto je můj první příspěvek na foru; zatím jsem si tu jen četl. Ale pustil jsem se teď do McLaren od pana Vyškovského a nikde jsem neviděl žádný report, tak jsem se rozhodl, že se podělím o moje zážitky ze stavby.

Je to moje první formule; jako kluk jsem se aut bál a lepil jsem výhradně domečky. Tak na stará kolena zkouším dohnat resty z dětství. Už jsem slepil několik kousků z Rallye abc a ono to bylo docela zábavné :)

Lepím z kopie; laser na 160g papir. Originál nemám to srdce rozstříhat a asi by mě to z toho starého papíru ani nebavilo.

To s sebou ovsem přineslo hned první problém > papír už je trochu zažloutlý a na kopii je to ještě markantnější. Taky soutisk barev je na mém originálu docela bída.
Ale co, lepím to pro sebe, vystavovat to nebudu, tak se to snese.

Času na patlání je málo, tak to asi bude chvilku trvat, než bude formule hotová ...
nahled_original_kopie.jpg
Horatz

Příspěvek od Horatz »

Jedu podle návodu, už jsem nalepil boky na základní desku a zjistil jsem, že jsem se asi hned chytil do první pasti: Přední křidélka se mají nalepit do prořezů v bocich karoserie, ale vpředu nejsou žádné prořezy vyznačené; tak jsem tam nic nevyřezal :/

Zatím nepanikařím a budu pokračovat; až slepím křidélka, zjistím, jak ja tam dostat.

Taky dávám výztuhy kde to jen jde, ať se mi to nezkroutí.
01_A.jpg
Robert Blaschke

Re: McLaren M23 / Vyškovský / abc / 1:24

Příspěvek od Robert Blaschke »

S chuťou do toho, nech už je to hotovo! :)

Nedaj sa odradiť. Aj keď podľa mňa je ten 160g papier trochu príliš, určite sa to dá zlepiť.
Že je to trochu zažltlé, z toho si nerob ťažkú hlavu, pretože ak by si vo formulkách náhodou pokračoval, tak tento kus bude iba úsmevnou spomienkou na krásne a ťažké začiatky.
Horas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Horas »

Křidélka přilep natupo, prořezy a chlopně jsou zbytečný.
samotr9

Příspěvek od samotr9 »

Přesně, pokud nemáš vyznačené výřezy, tak natupo. Jen bych to lepil až na konci modelu, jinak se ti budou ty křidélka při manipulaci neustále ulamovat.
Horatz

Příspěvek od Horatz »

Díky za komentáře! A já pomalu pokračuji vpřed. :)

Slepil jsem vnitřek kokpitu, kde jsem narazil na malý problém > přední čelo mi vycházelo o cca 1 mm vyšší než by mělo být. Tak jsem čelo přeřízl, zkrátil a slepil zpátky.
Mám už připravený i motor a teď to budu muset všechno dát dohromady a zdá se, že všechno na sebe super sedí.
02_A.jpg

Pokud jde o křidélka, asi dám na vás a přilepím je nakonec na tupo. Ale radši bych měl nějakou bytelnější konstrukci. Ona asi bude chtít brát do ruky formuli i moje malá dcera, tak bych rád kdyby to chvíli vydrželo.

Pokud jde o papír, lepím paralelně MPR a tam se mi 160g osvědčil. Na malé díly jsem zpočátku používal 120g, ale teď už jedu všechno ze 160g.

A ještě dotaz na zkušenější: jak upevnit kola k autu? Podle návodu mám přilepit osy na pevno, kola nasadit a zajistit zákolníkem. U Rallye abc jsem to dělal naopak; kola jsem přilepil napevno na osy a protáčí se to v podvozku. Díry v podvozku jsem udělal trochu větší a auta krásně sedí na všech čtyřech a dokonce i jezdí! (Z čeho tak asi chlap v padesáti může mít radost? Z papírovýho autíčka, kterýmu se točí kolečka.)
U formulí je to zavěšení os komplikovanější a nevím, jestli se mi podaří trefit, aby auto stálo na všech čtyřech ...
Robert Blaschke

Příspěvek od Robert Blaschke »

Ja osobne kolieska lepím na pevno, ale v tomto prípade, ak by som chcel aby sa otáčali, tak by som kolieska prilepil k špajli, ktorá by sa otáčala v karosérii.
Horatz

Příspěvek od Horatz »

Kolečka se musí točit, jinak by to nebylo žádný auto ! :-D
Zdeněk-TEO
Moderátor

Příspěvek od Zdeněk-TEO »

No...modely nejsou hračky, aby se jim točila kolečka. Modely jsou statické a i tak se lepí.
Horatz

Příspěvek od Horatz »

Ach, to já myslel jen jako žert a nechtěl se nikoho dotknout. Dcera je vůči detailům kritická a zatím kontrolovala každé moje auto, jestli jezdí.
A podle návodu jsou kolečka u formule pohyblivá, tak jen přemýšlím, jestli existuje lepší konstrukční řešení - ve smyslu: robustnější vůči nepřesnostem při lepení.
samotr9

Příspěvek od samotr9 »

U těchto starých modelů se dají udělat kola pohyblivá, ale je to k ničemu a nové modely už jsou spíše statické. Já třeba třeba zvětšuji středy disků, popřípadě použiju užší osičku na kola, aby si model pěkně sedl a pak doladím geometrii kol, protože nepoužívám zoubky na discích a běhounech a občas se mi stane, že nemám středy disků rovnoměrně. Navíc je dávám do krabiček a lepím je čtverečky z kartonu k podložce, takže se dotýkají minimálně, ale to není v té krabičce prakticky vidět. Každý má nějaký systém.
Hodně zdaru s modelem. ;)
kaktusak

Příspěvek od kaktusak »

Já jsem dělal pohyblivá kolečka skoro na všech modelech dokud byli holky malé . A naprosto pravdivě můžu říct , že jsem jich mnohem , ale mnohem , ale opravdu mnohem víc spálil než oni rozbili . Ty staré papírové ""vyškovánky"" vydrželi všechno .
Odpovědět

Zpět na „Sport a F1“