Jak s timto dilkem?

Rady, poznatky a zkušenosti při stavbě a konstrukci papírových modelů

Moderátor: spida

Odpovědět
jkv77

Jak s timto dilkem?

Příspěvek od jkv77 »

Ahoj modelari. Posprosil bych o radu, stavel jsem papirove modely jako maly a ted jsem se k tomu vratil po 30 letech.. Samozrejme se toho hodne zmenilo a asi jsem se precenil a koupil jsem si Pragu od ripperworks a hned na startu si nevim rady. Chapu jak poskladat 1a, 1b, a 1c, ale numohu prijit na to, jak vytvarovat a umistit umisit dilek 1d. Vidim, ze je tam natistene misto na 1b, ale nevim jak to tam patri a podle navodnych kreseb na to take nemohu prijit. A jeste bych se chtel zeptat co znamena to oznaceni procenty u RW, nikde u vystrihovanky jsem vysvetleni nenasel.
Budu moc rad, kdyz mi nekdo pomuze, zatim si lepim jinou cast modelu, nechni neco zprasit...
Predem dekuji za odpoved a preji Vam vsem hezky den...
Přílohy
4.jpg
3.jpg
2.jpg
1.jpg
Toptop

Re: Jak s timto dilkem?

Příspěvek od Toptop »

Ahoj.
Tedy upřímně, vzít si Rippera jako první kousek po třicetileté pauze je celkem odvaha. Rozhodně doporučím hodně si prostudovat příspěvky zkušenějších modelářů a při práci pak postupovat maximálně pečlivě, opatrně a pomalu, hlídat si geometrii jak u jednotlivých dílků tak i u skládání jednotlivých podskupin, zejména u rámu vozidla. I drobná nepřesnost na začátku ti další stavbu pekelně zkomplikuje. A pokud bys měl pocit, že to není ono, rozhodně není ostuda rozestavěný model této obtížnosti uložit dočasně do šuplíku a trochu si oživit postupy u něčeho o chlup jednoduššího. Dost mudrování, teď k tvým dotazům.

Symbol % znamená, že díl, jehož číslo je za procentem uvedeno, se má přilepit z rubu. Konkrétně v tvém případě díl 1d představuje jakési půlkulaté vybrání, zahloubení do bloku motoru. Díl 1d zakulatíš dovnitř a jeho chlopně s označením 1b (tedy k jakému dílu je přilepit) nalepíš na díl 1b zezadu v místech u nichž je to označení %1d. Tvar zakulacení dílu 1d ti napoví půlkulaté vybrání na čele bloku motoru, dílu 1c, kam díl 1d musí zapadnout. Doporučuji důkladně prostudovat návodné kresby, nebo i fotky předchozích staveb. Chce to trochu prostorové představivosti a také zkušenosti.

Držím palce, bojuj a nevzdávej to při prvních nezdarech. Dva, tři modely a zase se do toho dostaneš. ;)
OrasM

Re: Jak s timto dilkem?

Příspěvek od OrasM »

Odvážne si sa pustil do RW. Držím prsty. Ja som sa vrátil podobne po 25 rokoch a prvý model bol hrôza. Postupy som vedel, ale dostať to do ruky trvalo. Takže držím prsty, hlavne to nevzdávať ;)
Odpovědět

Zpět na „Stavba, konstrukce, tipy a triky“