Galerie - Zax

Vaše alba a přehledy dokončených modelů
Odpovědět
Zax
Kontaktovat uživatele:

Re: Galerie - Zax

Příspěvek od Zax »

Betlehem - Eine Hange Krippe

Vydavateľ: Internet - free
Autor: ?

Dnes máme sviatok 3 kráľov tak pridám ďalší betlehem zo starých nemeckých betlehemov, ktoré sa dajú nájsť na internete, ja som si ho trochu upravil aby sa vošiel do krabičky.

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

TATRA 815 6x6 Dakar (Clay Regazzoni)

Mierka : 1:100
Autor : Ing. Arch. Milan Weiner
Vydavateľ : WDS (MINIBOX W01)

Obrázek

Pár slov o reálnom aute a pilotovi:

Clay Regazzoni (5. septembra 1939 Porza, Švajčiarsko – 15. decembra 2006 pri meste Fontevivo pri Parme, Taliansko) bol švajčiarsky automobilový pretekár, pilot formule 1. Vo formule 1 pretekal v rokoch 1970–1980, vyhral 5 Grand Prix. Po ťažkej nehode pri Grand Prix USA v roku 1980 musel kariéru vo formule 1 ukončiť. Zostal s ochrnutou dolnou polovicou tela upútaný na invalidný vozík, napriek tomu sa ale neskôr ďalej venoval závodeniu, napríklad v Rallye Paríž-Dakar. Pracoval aj ako televízny komentátor.
V roku 1988 štartoval na rallye Dakar s Tatrou 815 6x6, ktorá bola upravená na ručné ovládanie. Clay sa dohovoril s cigaretovým gigantom Marlboro a Tatru obliekol do jeho farieb. Už v Alžírsku ale musel odstúpiť a slávny Dakar nedokončil. V tom istom roku ale ešte štartoval na Rallye Faraónov v Egypte, ktorú vyhral. O rok neskôr boli nákladné autá na Dakare zakázané, a tak sa Clay posadil za volant terénneho Mercedesu triedy G a Tatra tímu zostala ako sprievodné auto.(vo farbách Chesterfield) (zdroj: wikipedia a garaz.cz)

Model:

Model vychádza z minibox verzie do ktorej bol pridany modelový podvozok. Ja som sa snažil ešte pridať pár detailov...Moje úpravy:
-zasklená kabína a pridaný jednoduchý interiér
-zvýraznené a pridané detaily na kabíne
-vylepšené kolesá-nielen boky, ale naryhovaný aj dezén
-pridaný výfuk a vzadu pozičné svetlo
-urobená podložka podľa fotky na ktorej prebieha rozhovor novinárov s Clayom
-auto maličko zaprášené, hlavne kolesá a nástavba okolo výfuku

Model je síce jednoduchši od modelov, ktoré sa teraz navrhujú ako minimodely v mierke 1:100, ale treba pamatať na to kedy tento model vyšiel (1989), je to vlasne začiatok všetkých minimodelov, ktorý som chcel mať určite v zbierke (podobne ako ďalšie "Dakarky" od WDS)

ObrázekObrázekObrázekObrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázek
Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

LADA SAMARA T3 DAKAR 1990

Mierka : 1:43
Autor : Aleksey Kirzhaev (2016)
Vydavateľ : free model

Obrázek

Pár slov o predlohe:

V roku 1990 Lada Poch nasadila na Rallye Dakar tri špeciály Samara (v aute bol použitý motor Porsche), do ktorých usadli Jacky Ickx (so spolujazdcom Christianom Tarinom), Patrick Tambay (s Dominikom Lemoynom) a Jérome Riviére (s Danielom Jacquemardom). Najúspešnejším sa stal Ickx, ktorý preteky dokončil na skvelom siedmom mieste. Jednu rýchlostnú skúšku potom dokonca vyhral! Riviére bol jedenásty, zatiaľ čo Tambay kvôli zadrenenému motoru musel odstúpiť hneď po prvom dni. Štartovné číslo 213 je práve auto J.Icxa.

Moje úpravy:

Trochu som upravil kolesá, svetlá a ešte pár drobností, auto som trošku zaprášil a urobil jednoduchú podložku. Na posledných fotkách je porovnanie s modelom 1:100 a potom celá moja kolekcia modelov v mierke 1:43.

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

TATRA 815 8x8 Dakar (TOTAL)

Mierka : 1:100
Autor : Ing. Arch. Milan Weiner
Vydavateľ : WDS (MINIBOX W05)

Obrázek

Pár slov o reálnom aute:

Kopřivnická automobilka Tatra prežívala na konci 80. rokov doslova zlaté „dakarské“ obdobie. Jej posádkam sa darilo ako nikdy predtým, obsadzovali popredné miesta a spolu s ďalšími československými špeciálmi LIAZ patrili medzi najzastúpenejšie značky v štartovnom poli. V Tatre preto prišli s veľmi zaujímavým nápadom, poslali na štart aj „pojazdný sklad náhradných dielcov“. Keďže vtedajšie predpisy nepovoľovali žiadne doprovodné kamióny ako ich poznáme dnes, jediným riešením ako zabezpečiť servisnú podporu všetkým Tatrám v štartovnom poli, bolo poslať do súťaže aj „ostrý“ servisný kolos. Pojazdným skladom a servisom sa tak stala špeciálne upravená Tatra VT 815 28 265 8x8.1. Podľa hlavného sponzora (spoločnosť Total) dostala prezývku „Totálna Tatra“ a pod hlavičkou francúzskej spoločnosti Strager (Jean-Pierre Strager bol dovozcom značky Tatra do Francúzska) štartovala s posádkou Samson/Buchtyar/Kalina ako súčasť kategórie kamiónov. Na korbe viezla všetko potrebné náradie, vrátane ND pre všetkých 14 Tatier, ktoré v ročníku 1988 štartovali.(zdroj:proficars.sk)

Obrázek

Model:

Model vychádza z minibox verzie do ktorej bol pridany modelový podvozok. Ja som sa snažil ešte pridať pár detailov...Moje úpravy:
-zasklená kabína a pridaný jednoduchý interiér aj s posádkou
-zvýraznené a pridané detaily na kabíne+ochranný rám
-vylepšené kolesá
-pridaný výfuk a zvýraznené svetlá
-urobená jednoduchá podložka
-auto maličko zaprášené...

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Ponorka SWORD

Mierka : 1:?
Autor : Pavel Styl

Obrázek

Pár slov o originále:

Táto ponorka sa objavila vo filme Vynález zkázy. Tento film je česko-slovenský vedecko-fantastický film režiséra Karla Zemana z roku 1958, nakrútený podľa rovnomenného románu francúzskeho spisovateľa Julesa Verna.
Film bol natočený inovátorským spôsobom. Vizuálna stránka bola založená na pôvodných ilustráciách a rytinách k Verneovým románom od francúzskych maliarov Édouarda Rioua a Léona Beneta. Úmyselne naivizujúce špeciálne efekty boli inšpirované technikami používanými vo francúzskych filmoch Georgesa Méliesa z počiatku 20. storočia. Kúzlo tohto filmu, ktorý patrí medzi vysoko cenené svetové klasiky, ešte umocnil poetický scenár básnika Františka Hrubína a hudba renomovaného filmového skladateľa Zdeňka Lišku. (zdroj wikipedia)

Model:

Existuje viacero modelov tejto ponorky, jeden vyšiel v časopise ABC, ja som si vybral free model od Pavla Styla, pretože sa viacej blíži originálu z filmu. Model som upravil, je kompletne striekaný/malovaný s podložkou. Pridal som funkčné svetlo (použil som upravenú el. čajovú sviečku). Trup som oplátoval a onitoval, do priestoru trochu vytiahol všetky detaily. Model som nastriekal základnou farbou, potom trup striebornou metalízou. detaily sú natreté 2 odtieňmi bronzovej farby (Revell a Humbrol), na okná je použitá čierna akrylová farba, vnútro reflektoru je natreté chrómovou farbou, na bronzové časti aplikovaný matný lak (Revell) a na koniec je na celý model použitý čierny suchý pastel na imitáciu opotrebenia. Fóliu som použil na okná, reflektor a periskop. Na osvetlenie som použil LEDku s nepravidelným blikaním, ktorá mi viac pasuje k tomuto steampunkovému vzhľadu. Batéria a zapínanie je na spodu podložky. Rámik v tvare elipsy som si vytlačil na 3D tlačiarni, na podložke som použil kamene, piesok a pár rastlín. Vo filme je ponorka čiernobiela, ja som sa farebne viac-menej držal vzhľadu ponorky, ktorú ponúka múzeum Karla Zemana. Model má svoje chyby, ale v rámci mojich možností som s ním viac-menej spokojný...

Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Jules Verne - busta

Autor : Ladislav Jakubčo (BaJ.05.01)
https://www.papermodel.cz/papermodel/mo ... -Verne.htm

Obrázek

Jules Verne (8. február 1828 – 24. marec 1905) bol francúzsky autor a vizionár, ktorý stál pri zrode žánru science fiction. Jeho diela skúmali podmorský svet, vesmír a cestovanie vzduchom s víziou, ktorá predchádzala technologickému pokroku. Vo svojich dielach predpovedal mnoho vedeckých a technických objavov: videofón, skafander, elektrický motor, tank, vrtuľník a mnohé iné. V románoch opisoval spôsoby využívania elektrickej energie, projekty lietadiel, kozmických lodí, ponoriek, mrakodrapov a televízie. Veril, že rozvoj modernej techniky povedie aj k rozvoju ľudskej spoločnosti, že prispeje k sociálnemu a morálnemu pokroku ľudstva...

Obrázek

Ponorka SWORD bola uz druhy model z diela Julesa Verna, ktory mam zlepeny (prvy bol vrtulnik osa) a dalsie časom určite pridám, tak by bolo pekne mať zlepenú bustu tohto spisovateľa a vizionára.

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Kaple sv. Antonína, Pustá Polom

Mierka : 1:60
Autor : Tomáš Hrebík
Vydavateľ : Vystřihovánky vTOM, free model

Drobná sakrální stavba v lese severně od obce. Kaple klasicistního tvarosloví s půlkruhovým závěrem, pravděpodobně z poloviny 18. století.

Obrázek

Moje úpravy:
mala uprava dveri a podložky.

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Nosorožec tuponosý
(Ceratotherium simum cottoni)
(Najohrozenejšie zvieratá sveta)

Autor : Michal Dudáš
Vydavateľ : ABC

Obrázek

Pár slov o predlohe:

Nosorožec tuponosý severní (Ceratotherium simum cottoni) je jeden ze dvou poddruhů nosorožce tuponosého. Žil na pastvinách a savanách. Poslední jedinci ve volné přírodě žili v národním parku Garamba v Demokratické republice Kongo. Od 19. března 2018 už zbývají na světě poslední dva jedinci, samice Najin a Fatu žijící v keňské rezervaci Ol Pejeta a je tedy bez velké naděje na přežití. (zdroj wikipedia)
Safari Park Dvůr Králové koordinuje snahy odborníků a vědců o záchranu těchto nosorožců prostřednictvím umělých technik rozmnožování. 23. srpna 2019 došlo k mimořádnému okamžiku v záchraně nosorožců tupnosých severních, tým špičkových vědců a veterinářů samicím vůbec poprvé odebral vajíčka a dopravil je do Evropy, kde byla vajíčka oplozena semenem uhynulých samců. Vzniklá embrya jsou nyní zamrazena a budou v budoucnosti vložena do těla náhradních matek, samic nosorožce tuponosého jižního. (zdroj safaripark.cz)

Model:

Zlepené viac menej bez úprav, akurát roh som pretmelil, prebrúsil a natrel, trochu upravená podložka...

Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

WIRE DILEMMA
(kinetický model)

Autor: Keisuke Saka

Zdroj: etsy.com

Video: https://youtu.be/D6Kjfsu47a4

Keisuke Saka vydal nový automat a keďže je celkom vtipný hneď som si ho zlepil. Tento automat sa dá kúpiť na etsy.com. (pdf:4 strany s dielmi + 2 strany s navodom) Úpravy som nerobil, akurát som si potlačil zadnú stranu takže som nemusel ručne zatierať biele plochy, ktoré sú vidieť. Pri lepení všetko sedelo a hotový automat funguje pekne a hladko.

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Praveká zoo

RAWEN začal v ABC / Patreone novú sériu dinosaurov, citujem autora:

První kousek z mého projektu "Dinosauří zoo" která bude, narozdíl od konkurenčních parků s dinosaury dodržovat vědecké poznatky o dinosaurech:-) Jako prvního jsem zvolil Psittacosaura, neboť jde o jednoho z nejlépe vědecky popsaných dinosaurů. Včetně barvy i vzhledu měkkých tkání, štětin atd.

Psittacosaurus

Autor : RAWEN
Vydavateľ : ABC / patreon

Obrázek

Pár slov o predlohe:

Psittacosaurus(doslova papouščí ještěr) byl druh malého dinosauru žijíciho zhruby před 130 miliony let. Jeho fosílie se povedlo objevit zejména ve střední a východní Asii (od Mongolska přes Čínu až po Thajsko). Nebyl příliš veliký a v průměru dosahoval necelých dvou metrů na délku. Patřil mezi primitivní ceratopsidy a byl tak vzdálený, byť nepřímý, příbuzný velmi dobře známého pozdějšího Triceratopse. Skutečnou bombou byl ovšem objev fosílie Psittacosauru v čínském Liao-ningu roku 2016. Tato fosílie se totiž zachovala i s dokonalým otiskem kůže, včetně barvy a se záhadnými štětinami na ocase! Model který máte v ruce je pokusem o co nejpřesnější rekonstrukci právě na základě tohoto objevu. Psittacosaurus tak, jak doopravdy vypadal. (zdroj autor)

Pri modely som mal trochu problém s čeľusťou a pri lepení nôh som si pomáhal fotkami hotového dinosaura, ktorého zlepil autor. Pridal som podložku, pričom mi veľkostne sadla podložka rovnaká ako pri ponorke Sword, tak som si rámik znova vytlačil na 3D tlačiarni. Na podložku som ešte pridal statickú trávu, plastové a sušené rastliny...
Som zvedavý aký dinosaurus bude ďalší. :wink:

Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

LADA 4x4 NIVA
(Paris-Dakar 1985)

Mierka : 1:32

Model by R. Vyškovský (Spida and Rybak tuning)

Obrázek

LADA 4x4 NIVA, ktorá sa zúčastnila Paris-Dakar 1985. Posádka Trossat André - Djaoui Jean-Charles rallye nedokončila.

Model:
Model postavený s interiérom (je súčasťou modelu), sú tam malé úpravy, na kolesá som urobil dezén, pridal som jednoduchú podložku, auto som vo finále trochu zaprášil...

Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Tiger I PzKpfw VI

Mierka : 1:35
Autor : Šikulinec - Dunaj
Vydavateľ : Propagteam Vsetín

Panzerkampfwagen VI Tiger I je nemecký ťažký tank z druhej svetovej vojny, známy svojím silným 88 mm kanónom, pevným pancierovaním a výrazným vzhľadom. Na fronte sa prvýkrát objavil v roku 1942 a okamžite vyvolal strach v radoch spojencov. PANZER VI TIGER I č. 131 je jediným funkčným exemplárom nemeckého tanku Tiger I na svete. Nachádza sa v Tankovom múzeu v Bovingtone, kde každoročne priťahuje tisíce nadšencov vojenskej histórie.

Obrázek

Ďalší "kostlivec" zo skrine...Model som začal lepiť pred rokmi...Teraz som ho konečne po cca 35 rokoch dokončil...Zložitosťou je asi na úrovni ABC modelov, pri týchto modeloch sa štandardne dodávali aj vodové nálepky. (ako pri plastových modeloch). Skúsil som ich použiť, ale rozpadli sa mi, takže som si ich vytlačil, vyrezal a potom nalepil na tank. Model som nemal nascanovany a vačšinou som ho mal zlepený dávno tak nejaké veľké vylepšenia už nepripadali moc v úvahu...ale niečo predsa:
-doplnené nity na celý model
-doplnená lopata, anténa a dymovnice na obe strany veže
-pridaná patina a dorobená jednoduchá podložka

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Želva sloní
(Chelonoidis nigra)
(Najohrozenejšie zvieratá sveta)

Autor : Michal Dudáš
Vydavateľ : ABC

Pár slov o predlohe:

Korytnačka slonia je najväčšia suchozemská korytnačka na svete, žijúca v súostroví Galapágy. Dospelé jedince môžu vážiť cez 200 kilogramov a merať 1,2 metra. Živí sa rastlinami. Hoci niektoré korytnačky slonie žijú zaručene dlhšie ako 100 rokov, druh je z hľadiska ochrany zraniteľný vo svojej existencii. Tieto korytnačky sú ohrozované hlavne v mladom veku introdukovanými zvieratami, napríklad potkanmi, mačkami a potravinovou konkurenciou v podobe kôz a dobytka.
Od roku 1965 sa snaží výskumná stanica Charlesa Darwina (Charles Darwin Research Station) na základe programu a repatriácie korytnačiek sloních pozdvihnúť ich upadávajúcu populáciu. Do marca roku 2000 bolo vypustených do prírody 1000 korytnačiek sloních. (zdroj wikipedia)

Obrázek

Model:

Posledné ohrozené zviera z tejto série je zlepené viac menej bez úprav...akurát na podložku som pridal trochu piesku a vetvičiek...

Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Baďan
Evanjelický kostol a.v.
(okres Banská Štiavnica, SR)

Mierka : 1:120
Autor : Tomáš Hrebík
Vydavateľ : Vystřihovánky vTOM

Evanjelický kostol, jednoloďová pôvodne románska rotunda z 12. storočia. Rotunda je postavená z opracovaných kamenných kvádrov. Jej vznik môže súvisieť s pôsobením cisterciánov v neďalekom Bzovíku. Kostol sa nachádza na vyvýšenom mieste v severnej časti obce. Na prelome 15. a 16. storočia bola rotunda rozšírená o neskorogotickú loď, ktorú postavili na mieste pôvodnej apsidy. Posledná prestavba kostola prebehla v 19. storočí, keď bola k južnej stene kostola pristavaná veža so šindľovou ihlancovou helmicou. Až do roku 1995 sa predpokladalo, že ide o podstatne mladšiu, renesančnú stavbu z roku 1685.
Fotka reálnej stavby :

Obrázek

Model:
zlepil som zložitejšiu verziu a na podložku som pridal travu. Použil som leptané doplnky od AKI models.

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Egg Laying Chicken
(kinetický model)

Autor: Penny Day

Zdroj: etsy.com

Video: https://www.youtube.com/watch?v=4smlZGX4HVY

Jeden vtipný automat na Veľkú noc. Sliepka má zasobník na 3 vajíčka, vnútri je gumička, takže po zatlačení sliepky ju vráti do povodnej polohy a sliepka znesie vajíčko...teda vačsinou kura vajco znesie... :lol:

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Odpovědět

Zpět na „Galerie postavených modelů / Galleries of finished models“