Banán 151 023-9/MS Models/1:45

Modely soutěžní kategorie VDT

Moderátor: jozkin

Odpovědět
MatesHK

Banán 151 023-9/MS Models/1:45

Příspěvek od MatesHK »

Zdravím všechny u nového reportu. Tentokrát jsem přesedlal na jinou kolej (a to doslova), když jsem řízl do téhle krásky z fabriky MS Models. Krysu stavím na zakázku tak si snad neušiji z ostudy kabát :) Je to pro mě zase něco nového a zároveň oraz od jinak mých oblíbených Dakarek. Tak uvidíme jak zhodnotím nabité zkušenosti z modelů od Vimosu...

Před samotnou stavbou jsem kouknu na stránky MS Models a musím říct, že Štefino to má velice dobře promyšlené. Četl jsem rady a navody a světe div se, pořád se mam co učit.

Co jsem koukal po fóru, tak kromě autora to tu nikdo nelepil. Škoda ne!? Třeba se někdo přidá se stavbou...

Ale teď už ke stolu. Model samotný vypadá nádherně. Komplet bez chlopní. K modelu jsem pořídil lepty, lasery a určitě dojde i na 3D díly z resinu (nejsem zrovna ortodoxní papírák). A když to pomůže k lepšímu výsledku... Přinejmenším to ušetří čas, nervy i práci ;)
Obrázek

Obrázek

První jsem zkusil rámy pro podvozky... nebo jak to nazvat. Nejsem zrovna odborník na lokomotivy, tak se předem omlouvám za mé laické názvy.
Použil jsem lasery a hned jsem narazil na první nepřesnosti ve vyplácích. Autor na to upozorňuje jak na svých stránkách, tak na obalu laserů. Zmenšení po vnějším obvodu na všech stranách o cca 1mm věci pomohlo. Tohle neni nic, co by mě odradilo od stavby.
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Po tomhle "faux pas" jsem přeměřil všechny lasery a je to tak půl na půl. Pár dílů rozměrově sedí a pár jich je větší. To je pořád ok, pač se daji zmenšit. Mimochodem, všechny díly co jsou vydaný jako lasery jsou také v sešitě na kancláku. Ty jsou rozměrově 100procentní. Takže stačí podlepit a pohoda. Zjistil jsem, že mám ještě starší sadu laseru a u nových z Polska už je to s přesností daleko lepší.

Jdeme dál. Pokračuju na podvozku a to elektromotory. Tady žádná zaludnost není je si ohlídat kam jaký díl jde.
Obrázek

Pro dnešek to stačí. Momentálně jsem o kousek dál, ale to si necháme na příště.

Martin
MatesHK

Re: Banán 151 023-9/MS Models/1:45

Příspěvek od MatesHK »

Základ rámů naprav - hotové...
Obrázek

Obrázek

Tohle zatím odložím. Šlo mi tu hlavně o zkoušku laserů a tak nějak si to osahat na dílech, které nebudou zas tak viditelné. Dále budu pokračovat podle návodu... to u mě dlouho nebylo :lol:

Tak příště bando
MatesHK

Příspěvek od MatesHK »

Popojedem. Stavba se přesunula na samotný začátek... teda alespoň podle návodu. Začíná stavba středové části lokomotivy. Tady není žádná záludnost. Dva ventilátory a par dílů podlepených kartónem. Začíná to tady...
Obrázek

Obrázek

Na boční díly jsem tentokrát použít díly ze sešitu, které jsem podlepil.
Obrázek

Celý základ asi takhle... na fotce jeste bez podlahy.
Obrázek

Obrázek

Tenhle celek zvětším o boční díly. Tím vznikne prostor strojovny lokomotivy. Začínám díly s otvory pro okna. Tady jsou v pernamenci výpalky z laserů. Do oken vlepím čtyři boxy a můžu se vrhnout na druhou stranu. Tady je to jen jeden díl z laserů - easy job. Jen pohlídat geometrii.
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Nakonec dolepím podlahu. Díly z laserů (které mám) jsou sice trochu kratší, ale nic, co by se nedalo zvládnout. Stačí si jen pohlídám rozteče otvorů pro osy na které přijdou nápravy od středu model a to je celé kouzlo. Vysledek v obrazech...
Obrázek

Víc fotek je v galerii a budu se těšit zase příště.

Martin
Naposledy upravil(a) MatesHK dne čtv 5.3.2026 18:18, celkem upraveno 1 x.
MatesHK

Příspěvek od MatesHK »

Nevim proč, ale nechtějí se zobrazovat vložené fotky... :? snad to dopadne a budou tady k vidění. Pokud ne, najdete je v galerii ;)
MatesHK

Příspěvek od MatesHK »

Opraveno... fotky jsou tam kde mají být. Diky Štěpáne ;)
MatesHK

Příspěvek od MatesHK »

Začíná práce na kabinách. Díly pro základ kabin vyřežu ze sešitu a následuje nalepení na díly z laseru. Ušetří to čas strávený vyřezáváním z kartónu. Tady bez problémů. Před lepením asi takhle...
Obrázek

Obrázek

Pak už to jde jak po másle. Na zadní stěnu přilepím podlahu a ještě "za tepla" přilepím oba boční díly. Následně dolepím ještě spodní díl pod podlahu.
Obrázek

Obrázek

Než mi tyto komplety proschnou, připravím si střešní díly (č. 17). Tam se musí přední hrana zbrousit.
Obrázek

No a pak už jen nalepit na své místo. V návodu se píše, že díl 17 se k bokům lepí jen na hranu dílu ze sešitu. Pro lepší představu jsem to vyfotil. Po proschnutí dolepím pomocná žebra 17b a 17c. Základy pro kabinky jsou tímto hotové. Stačí jen nalepit ke strojovně, ale o tom až zase příště.
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Martin
Nafe_CZ

Příspěvek od Nafe_CZ »

Perfektní prace !
OrasM

Příspěvek od OrasM »

Krásne precízne a čisté. Teším sa na pokračovanie v stavbe.
MatesHK

Příspěvek od MatesHK »

Děkuju
MatesHK

Příspěvek od MatesHK »

Ahoj všem. Minule jsme si připravili zaklad pro kabiny a dneska koukneme na ovládací pult. Na hlavní díl (myslím ten s grafikou přístrojů) si přilepím displej podlepený kartónem, ovladač brzdiče a a jeste tu červenou pračku... klidně me doplňte co je to za ovladač - rád se přiučím novým věcem ať vim co dělám ;) Výsledek asi takhle...
Obrázek

Pak ještě vyrobit ty malé páčky ve tvaru T. Jejich výrobu jsem zdokumentoval.
Obrázek

Postup je následující. Vemu si 0,5mm profil natřený černou polomat. Neřežu si cca 5mm dlouhé dílky, sekunďák a přilepím je na zbytek profilu.
Obrázek

Po proschnutí už řežu malé "Téčka"...
Obrázek

Pak už za pomoci sekunďáku lepím "Téčka" na svoje místa a nakonec jeste zaretušuji v místě řezu. Výsledek nějak takhle...
Obrázek

Obrázek

No, a to je celé kouzlo. Teď už jen dolepit zbylé díly a máme připravený ovládací pult. A to celé dvakrát.
Obrázek

Obrázek

Tak zase příště... :)

Martin
Brzdič

Příspěvek od Brzdič »

Moc pěkný, jako vždy. :)
AmatER
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AmatER »

MatesHK píše: pon 16.3.2026 20:20jeste tu červenou páčku... klidně me doplňte co je to za ovladač
Ovladač samočinné (vlakové) brzdy DAKO OBE1. (Páčka nad tím je brzdič (nezaměňovat s Brzdičem) přímočinné (lokomotivní) brzdy DAKO BP.)
MatesHK

Příspěvek od MatesHK »

Děkuju za vysvětlení ;)

Dorazila mi zásilka s 3D díly a musím říct všechna čest. Míra to má promyšlené do posledního detailu.
Obrázek

No a já díky tomu můžu zase popojet. Další prací byly sedačky a dodělání kabiny pro fíru. Teď tohle v obrazech...
Obrázek

Obrázek

Obrázek

No a teď to dostat do internetu. Nejprve vlepím ruční brzdu (teda myslím ze je to przda)...
Obrázek

Pak sedačky a samotný ovládací pult...
Obrázek

Obrázek

Příště koukneme na ventilátory ;)
Odpovědět

Zpět na „Železnice / Rail cars and engines“