tak jsem zpět s dalším modelem. Je jím námořní turbovrtulový letoun včasné výstrahy Amerického námořnictva.
Sloužil ale i u jiných národů, jako třeba Japonsko a Francie.
Předloha
Sehnal jsem na interfernetu pár fotek konkrétního stroje, který se stal předlohou pro stavebnici firmy GPM.
Jde o stroj výrobního čísla 159501 sloužící na palubě letadlové lodi USS Constellation.
Byl používám jednotkou VAW126 "Seahawks", která se řadila k nejelitnějším jednotkám tohoto zařazení na světě.
Letoun v tomto kabátě sloužil na Constellationu roku 1978.

Model
Kdysi dávno, asi před sto lety, jsem model s pomocí numiho sehnal na Polském Allegru, protože v ofiko obchodech už nebyl a já jsem ho prostě moc chtěl.
Ještě se vyskytoval u Halinskeho, ale ten mi, až na spirálu na radarovém kotouči, nepřišel tak atraktivní. Takže volba padla na tohohle.

Model je to letitý, nicménně mi nepřijde vůbec tragický.

Je sice střední obtížnosti, ale tisk vypadá moc dobře a s patinou si někdo dal docela práci, takže to nebude éro přímo z výrobní linky, což je mi sympatické.

Použitý papír je docela tlustý, tak doufám, že nebude při tvarování problém. Ale tak nějak si určitě poradím.

I ta návodná kresba je docela dost jednoduchá. Model neobsahuje příliš mnoho dílků.

Tak a co s tím? Mám spoustu nápadů, jak se k modelu postavit.
Určitě bych chtěl využít to, že má textura hezky ošoupanou patinu, takže bych model udělal, jakože na stojánce na letadlovce a se složenými křídly.
K tomuhle mě taky donutily nechutné rozměry hotového modelu.
Na délku má přes půl metru a rozpětí by měl 75cm... S tímhle bych měl problém vůbec projít dveřmi, takže využiju možnosti slepovánky na sklopení křídel.
Jelikož je model opravdu jednoduchý (když to porovnám s Phantomem, kterého jsem nedávno doplácal), zkusím si ho trošku vylepšit.
Ani se neodvažuji vůbec pomyslet na kvality, které jsem slintajíce zahlédl třeba u Jeanussovy Schwalbiny, ale něco bych přece jen vyzkoušel.
Otevřené dveře na trupu, trošku vylepšit detaily podle skutečných fotek, nějaké krytky chránící citlivé části před nepřízní počasí a podobně.
Jak říkám, nápadů mám vicero, tak uvidíme, co z toho zrealizuju.
Prostě si s tím trošku vyhrát. Nejsem na dostizích, takže to nebudu uspěchávat. Hlavně, když z toho budu mít radost.
Tak mě držte palce, abych tohohle papírového dědečka moc nepokazil a přístě už se vidíme u nějakého toho lepeníčka.