Grumman E-2C Hawkeye / GPM / 1:33

Modely soutěžní kategorie LKT

Moderátoři: old_Mr_Grim, numi

Rohlos

Grumman E-2C Hawkeye / GPM / 1:33

Příspěvek od Rohlos »

Ahojte všichni,
tak jsem zpět s dalším modelem. Je jím námořní turbovrtulový letoun včasné výstrahy Amerického námořnictva.
Sloužil ale i u jiných národů, jako třeba Japonsko a Francie.

Předloha
Sehnal jsem na interfernetu pár fotek konkrétního stroje, který se stal předlohou pro stavebnici firmy GPM.
Jde o stroj výrobního čísla 159501 sloužící na palubě letadlové lodi USS Constellation.
Byl používám jednotkou VAW126 "Seahawks", která se řadila k nejelitnějším jednotkám tohoto zařazení na světě.
Letoun v tomto kabátě sloužil na Constellationu roku 1978.
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Model
Kdysi dávno, asi před sto lety, jsem model s pomocí numiho sehnal na Polském Allegru, protože v ofiko obchodech už nebyl a já jsem ho prostě moc chtěl. :D
Ještě se vyskytoval u Halinskeho, ale ten mi, až na spirálu na radarovém kotouči, nepřišel tak atraktivní. Takže volba padla na tohohle.

Obrázek

Model je to letitý, nicménně mi nepřijde vůbec tragický.
Obrázek

Je sice střední obtížnosti, ale tisk vypadá moc dobře a s patinou si někdo dal docela práci, takže to nebude éro přímo z výrobní linky, což je mi sympatické.
Obrázek

Použitý papír je docela tlustý, tak doufám, že nebude při tvarování problém. Ale tak nějak si určitě poradím.
Obrázek

I ta návodná kresba je docela dost jednoduchá. Model neobsahuje příliš mnoho dílků.
Obrázek

Tak a co s tím? Mám spoustu nápadů, jak se k modelu postavit.
Určitě bych chtěl využít to, že má textura hezky ošoupanou patinu, takže bych model udělal, jakože na stojánce na letadlovce a se složenými křídly.
K tomuhle mě taky donutily nechutné rozměry hotového modelu. :D
Na délku má přes půl metru a rozpětí by měl 75cm... S tímhle bych měl problém vůbec projít dveřmi, takže využiju možnosti slepovánky na sklopení křídel.

Jelikož je model opravdu jednoduchý (když to porovnám s Phantomem, kterého jsem nedávno doplácal), zkusím si ho trošku vylepšit.
Ani se neodvažuji vůbec pomyslet na kvality, které jsem slintajíce zahlédl třeba u Jeanussovy Schwalbiny, ale něco bych přece jen vyzkoušel.
Otevřené dveře na trupu, trošku vylepšit detaily podle skutečných fotek, nějaké krytky chránící citlivé části před nepřízní počasí a podobně.
Jak říkám, nápadů mám vicero, tak uvidíme, co z toho zrealizuju.
Prostě si s tím trošku vyhrát. Nejsem na dostizích, takže to nebudu uspěchávat. Hlavně, když z toho budu mít radost. :mrgreen:

Tak mě držte palce, abych tohohle papírového dědečka moc nepokazil a přístě už se vidíme u nějakého toho lepeníčka. ;)
Jeanuss

Re: Grumman E-2C Hawkeye / GPM / 1:33

Příspěvek od Jeanuss »

Super, těším se na první slepené díly. Konečně se to tady na fóru opět pořádně rozjede. :)
VS1156

Příspěvek od VS1156 »

Ahoj rohlosi, Hawkeye je dobrá volba. Je to kus pořádnýho "éra" a máš pravdu, že pohledově je to letadlo prostě hezký. Držím palce ve stavbě a těším se na první díl Tvýho lepícího seriálu ;) :D :D
Toptop

Příspěvek od Toptop »

Model staršího data, ale o to zajímavější předloha. Před lety jsem ho viděl v Neratovicích postavený a byl to krasavec. Pokud se k tomu postavíš jako k Phantomovi a přidáš nějaké vylepšení, můžeš z toho vysochat hodně zajímavej kus. Sleduji, těším se, držím palec.
Rohlos

Příspěvek od Rohlos »

Den 1

Děkuju hoši za startovní nakopnutí. Vaše důvěra ve mě je pro mě závazkem. ;)

Tak a jdem na to.
Začínám pěkně od rypáčku, ale rovnou si vystřihnu i kabinu, protože budu muset retušovat a tahle světle modro-šedá barva se bude hůř míchat, tak abych to využil i pro natření hran okeních rámů.
Takový je teda dnešní plán.

Začínám podlepováním pár předních trupových žeber 1mm kartonem.
Obrázek

Čumák má kulovitý tvar, takže jsem se rozhodl, že nejdřív vyzkouším své nově nakoupené nástroje. Jde o jakési sochařsko-cukrářské tvarovátko.
Důležitý je ale kulovitý tvar na konci.
Nejprve zkouším na nečisto na bílém papíru protlačovat na měkkém podkladu, jak se zadaří.
Obrázek

Výsledek není špatný. Lepší, než když to bude segmentované.
Takže jo, tohle by šlo.
Obrázek

Tady už mastím origo předek z rubu na koupené podložce na myš, která je měkkčí, než standardní, což mně teď vyhovuje.
Obrázek

Tak, prozatím vyřízlé díly. Zatím jsem kromě podlepovaní žeber nesáhl na lepidlo. Následovat bude nejdříve retuš namíchanou akrylovou barvou.
Koupil jsem si novou sadu, která obsahuje milion odstínů, ale ještě dorazím tu starou. Zaslouží si to. :)
Obrázek

Po slepení kabiny zevnitř přejíždím količkou, aby se spoj z druhé strany o podložku vyhladil.
To se daří, vypadá to pak o moc líp.
Obrázek

A tady je první moje vylepšenina.
Pod čumákem se za plexi skrývají přistávací reflektory a ještě jakýsi semafor pro signalizaci při přistávání na lodi.
Originál má jen dvě černé díry a to jsem nechtěl nechat jen tak.
Takže jsem udělal konzoli se třemi barevnými kontrolkami. Pak jsem nalepil na fólii samolepící alobal (který u svého skutečného letadla používám na utěsnění cest přívodu vzduchu do chladiče) a výborně se to hodí.
Na fólii jsem ještě vyryl svislé šrámy, jako prolisy na reflektoru a pak to vymáčkl kleštěmi na dělání děr do kožených opasků pro dokonalý kruhový tvar.
Obrázek

No a vypadá to stokrát líp. :)
Obrázek

Tak a tohle jsou všechny díky, které jsem za dnešek zmatlal.
Obrázek

Přemýšlím teď jaký postup zvolit. Jestli nejdřív slepit dokupy první a druhy kroužek a pak teprve vsadit žebro s reflektory, nebo nejdřív zabudouvat právě toto žebro.
Asi zkusím první cestu. Jde mě o to, aby to v místě spoje mezi segmenty vypadalo co nejlíp a to půjde asi líp takto.

Navíc už musím zabudovávat závaži do trupu vepředu. Budu muset využít každé místečko na zalepení matky, šroubku, nebo něčeho podobně těžkého.
Už i tak to bude těžké na ocas jako prase a když budu mít i složená křídla dozadu, bude muset byt závaží o to bytelnější.

Tak zase příště. ;)
jenčik

Příspěvek od jenčik »

Vidím, že jsi pěkně nabuzený, tak ať ti príce ubíhá podle představ. Já jsem přes zimu nějak nemohl nahodit modelářský motory...
silverman

Příspěvek od silverman »

Super předloha! Hodně zajímavý stroj který ve verzi D - Advanced Hawkeye momentálně loví drony a rakety na blízkém východě. Tvar té přední části je dost divoký. Tvarovátka jsou určitě krok správným směrem. Můžeš experimentovat i s tuhostí podložky. Držím palce a sleduju.
Rohlos

Příspěvek od Rohlos »

Den 2

Dnešní den se nic světabornýho nedělo. Vlastně taková modelářská nuda... :(
Bylo třeba sesadit a slepit několik předních segmentů trupu a zároveň je vycpat co nejvíce železem.
Takže, jak jsem slepoval prstence, tak jsem zároveň zalepoval Herkulesem i různé šrouby a matice vysoce prorezlé podstaty.
No prostě co dílna dala..
Obrázek

Po zaschnutí lepidla jsem zjistil, že i ten Herkules při dostatečné kvantáži dokáže přilepit železo k papíru. :D
Obrázek

Pardón za nepříliš kvalitní fotku čumáku. K mojí spokojenosti ale vypadá ta zasklená šachta pro reflektory fakt dobře.
Určitě to bude vidět líp někdy při příštím focení.
Obrázek

Tady jsem měl trošku obavy, že nesedí obvod prstence a žebro, ale kupodivu, když jsem to tam pak zalepil a napozicoval, krásně si to nakonec sedlo.
Obrázek

Tady teda dvě povrchový fotky, než jsem se rozhodl tam vlepit další šrot. :D
Obrázek

Obrázek

No a takhle to vypadá, když jsou tam natetrisovaný matky různých velikostí a zalité opět čím jiným, než Héraklésem.
Už u toho předku jsem měl fakt velkej strach, aby to to zasychající lepidlo nějak nezdeformovalo, ale čumák to nepostihlo vůbec, tak budu doufat, že ani tady to nenadělá škody.
Obrázek

Je teda hrozný držet v ruce takovej kousek papíru, kterej ale váží pomalu půl tuny... Ale je to nezbytný, aby pak éro nesedělo na ocase. ;)
To by bolelo nejen jeho, ale především mě. Radši tam toho nasypu víc, než míň.

Mám kdyžtak v záloze, že pokud se to nepovede a letadlo přece jen přepadne na zadek, tak asi udělám nějaký podklad, který bude simulovat povrch paluby a bude přesahovat hlavní podvozek směrem dozadu a tím by se to mohlo dostatečně podepřít.

No uvidíme... :roll:
Příště začnu s podvozkovou šachtou příďového kola. Rád bych vyzkoušel natáhnutí kabelů podél stěn.
Zase nová věc, tak aspoň vyzkouším a třeba se zadaří a přidá na realističnosti modelu.

Tož spánembohem! ;)
bronek

Příspěvek od bronek »

No tedy.....tomu se říká vyrabovat železářství :-):-) Jak pořešíš vyztužení podvozkových noh a koleček, aby tu zátěž unesly a nedeformovaly se? Budou kola resinová?
Rohlos

Příspěvek od Rohlos »

Jojo, tenhle model si o přední zátěž vyloženě říká.
Většina papírového obsahu bude bohužel za hlavním podvozkem, takže to musím nějak vyvážit.

Na nějaký extra vyztužování se ale nechystám.
Na nohy asi normálně drát cca.1mm a omotat papírovou ruličkou. To je pak pevný dost.
Radši ještě vyztužit podvozkovou šachtu, ke které to bude přdělané, ale to zase vyřeší kousek kartonu a notná dávka lepidla.
A o kola si starost nedělám, udělám je z vrstveného slepeného kartonu a to pak vydrží i třetí světovou. ;)

Myslím, že to takto bude pro všechny tři podvozkový nohy stačit.
VašekS

Příspěvek od VašekS »

No ty brďo, na to bych koule neměl, nalejt do papírovýho kornoutu tolika Herkula. Snad z toho nebudeš mít kytičku :) ;) .
Rohlos

Příspěvek od Rohlos »

Den 3

Tak Vašku, jedna kytičková speciálně pro tebe! ;)
Zdá se mně, že už jen tenhle kornoutek je těžší, než celej zbytek slepovánky. Ještě budu mít jedno místo kam umístit něco těžkýho, ale už to nebude na takový páce.
O to težší to bude muset být.. Anebo ne, ještě uvidíme. :)
Obrázek

Zvenku to geometrii nějak extra nezdeformovalo. Seshora vůbec.
Obrázek

A zespodu jen lehce, ale vidět to jen, jen když se to nasvítí, aby to vyniklo.
Trošku se mě to herkulování vymklo z ruky, ale naštěstí to nedopadlo tak moc zle.
Obrázek

Tak, pustil jsem se do lepení šachty příďového podvozku.
Už to tam mělo namalovanou kabeláž přímo na textuře, ale říkal jsem si, že to mírně vylepším kabeláží svou.
Takže jsem vzal cínový drát 0,4mm průměru a tři kusy jsem nabarvil akrylovou barvou na žlutou, červenou a tmvě modrou.
Jejich cesta a barva bude kopírovat to, co je tam předtištěno.
Akrylová barva navíc zajistila, že to pak můžu zalepovat herkulesem a jde to v poho.
Obrázek

No a tady, jak jsem postupoval.
Šlo to pomalu, ale rostlo to.
Taky jsem si říkal, jestli to vůbec má cenu a že to beztak nebude ani vidět... :?
Obrázek

Ale jak jsem postupoval a kombinoval to s černými rozvodovými krabičkami, žačalo to prokukovat a tak jsem přestal litovat pracnosti.
Obrázek

Obrázek

Po slepení do krabičkového tvaru se ukázalo, že je toho vidět dost. Samozřejmě to bude ještě trošku překryté podvozkovou nohou.
Nicménně jsem si to vyzkoušel, funguje mě to a můžu to použít i dál.
Obrázek

Obrázek

Cínový tenký drát je super, protože se dá krásně tvarovat, stříhat nůžkama, nebo řezat skalpelem, dá se nabarvit i zalepit herkulesem.
Jsem spokojenej! :D

Příště se budu zabývat kokpitem. I tam mám vymyšlenejch pár zlepšenin nad rámec slepovánky.
Ale zase nic super extra to taky nebude, protože přes plexi tam stejně bude prd vidět, ale ještě uvidíme, kolik toho ze svých nápadů zapracuju.
Zatím! ;)
OrasM

Příspěvek od OrasM »

Tak toto je iná paráda. Klobúk dole. Výborná práca.
Rohlos

Příspěvek od Rohlos »

Den 4-5
Ahojte všichni
omlouvám se za prodlevu. Měl jsem teď kolem Velikonoc strašnýho lítání a nestihl jsem pořádně ani zakrojit do modelu.
Ale přece jen jsem si nějakou tu chvilku našel.
Tahle relace bude trošku rozlítaná, protože jsem pořádně dopředu nevěděl, do čeho se pustit a jak pokračovat.
Jsou tam totiž díly, který jsou třeba aby do sebe zapadly dřív, než se spojí s dalšíma. Takže se zdržuju i přemejšlením a spasováváním, jak to spolu nakonec bude.

Tak a dost kecání, teď si dáme obrázky a k tomu.... nějaký další kecání... :D

Pustil jsem se teda do výbavy kokpitu. Začal jsem sedačkama. Mají na sobě i namalovaný rozepnutý pásy, ale to se mně nelíbílo, tak jsem udělal svoje.
Natřel jsem je i hnědou barvou, aby líp vynikly a udělal jim drátový spony. Ono totiž dovnitř nebude tak dobře vidět, takže to, co je nevýrazný asi zanikne úplně.
No a ty spony jsem si udělal spíš tak pro radost a abych to vyzkoušel, až budu dělat další modely, kde to už třeba vidět bude.
Obrázek

Tady už jsou obě sesle hotový a čekají už jen na vyretušování hran.
Obrázek

Tak, tady pár dalších komponent kokpitu jako palubovka berany a podlaha.
Obrázek

Ani berany se mně ze stavebnice moc nelíbily, tak jsem je udělal podle skutečných.
Trošku ty dráty ještě doplnil o papírové doplňky a nakonec to celý natřu na černo a popřípadě tam udělám nějaký barevný detaily.
Ale zase, to bude spíš jen pro mou potěchu, protože pochybuju, žeby to bylo pak v závěru vidět.
Obrázek

Tak tady je skelet se dvěma žebry, ale už tady nastává trošku boj, co jak slepit, abych si nezavřel cestu a aby se mě to nějak dobře dělalo...
Takže to spíš slepím lehce odshora, ale nechám to pootevřený.
Obrázek

Neodpustil jsem si udělat i okýnko ve dveřích z kokpitu do trupu a podložit to černým papírem.
Opět jen na zkoušku, protože to stejně nebude vidět. Nicménně tuhle techniku použiju i na trupových oknech, kde už to vidět bude.
Takže zase spíš trénink. ;)
Obrázek

Zde slepeno...
Obrázek

A zde ze strany kokpitu.
Obrázek

Vlepil jsem kokpitová žebro jen z horní poloviny a chystal se vlepit podlahu, na kterou teprve budu sázet věci.
Nicménně podlaha byla zatím plandací a mohla se vyklopit směrem dolů, takže se dala líp nalepit palubovka.
Obrázek

Tady byla trošku pomlka, protože jsem se u toho docela zapotil, ale nakonec se to podařilo a palubovka je na místě a podlaha už je natvrdo přilepená.
Obrázek

Obrázek

Vůbec se mě nelíbilo, že ve stavebnici je palubovka kousek černá, kousek světlá (tak jak je vidět na horních obrázcích), tak jsem to přebarvil tmavě šedou barvou, tak jak to má skutečné letadlo.
S palubovkou mám ještě plány, ale to si necham někdy napříště, abyste se třeba mohli těšit. ;)
Obrázek

A to je prozatím vše co jsem splácal.
Příště bych rád dodělal kokpit jako takovej a asi ho i rovnou překryju kabinou...
Tam ale budu dost experimentovat, protože boční okýnka kokpitu jsou vypouklý směrem ven a to bych rád zachoval i u modelu. Takže bude na řadě hra s ohněm.. :D
Mám nějakej nápad, jak to zkusit, ale kdyby se nedařilo, určitě bych se ozval o radu. Nechci to uspěchat, tahle část bude docela vidět a nerad bych ji zkazil.

Tak zase příště ciaoo! :)
VS1156

Příspěvek od VS1156 »

Zdar Rohlosi a vsichni ostatni.

Sleduju, tohle forum, jak se s temi lepeniciemi hezky porovnavate (Ty a dalsi bratri v patlu). Mam od Vas inspiraci, letadla jsou moje "nej", takze jsem vytahl TBM-3 Avenger od GPM v meritku 1:33, kterej lezel v sufleti no, dobre osm let, a zacal klepajici rukou pokouset Pani Stestenu, jestli mi alespon jeden slepeny kousek stavebnice sedne na ten druhy 😅
O sve zazitky a hlavne vytvory se radsi delit nebudu, nerad bych strasil maly deti 😂

V kazdym pripade chci rict, ze je radost divat se na Vasi praci, panove! Kousek po kousku skladate neuveritelny stroje, stavby a jiny objekty.
Jen tak dal! 🫡👍🙂
Odpovědět

Zpět na „Letecká a kosmická technika / Aircraft, real space“