Lepení plexiskla oboustrannou páskou

Rady, poznatky a zkušenosti při stavbě a konstrukci papírových modelů

Moderátor: spida

Odpovědět
Horas
Kontaktovat uživatele:

Lepení plexiskla oboustrannou páskou

Příspěvek od Horas »

Ahoj, na polských fórech na facebooku se poslední dobou množí příspěvky o lepení plexisklových krabiček pomocí TESA pásky. Odstartovalo to tohle video, ve kterém je asi všechno, co člověk potřebuje vědět: https://www.youtube.com/watch?v=Fw8bffVr4BA

Jelikož jsem zkoušel lepit plexisklo různými způsoby od originálních lepidel až po chloroform a nikdy to nebylo dokonalé, spoje byly křehké a vyteklé lepidlo leptalo plexi, tak jsem hned musel vyzkoušet i tento postup.

TESA pásky o šířkách 2 a 3mm jsem koupil na allegru (hledat "tesa 4965"), plexisklo jsem si taky nechal nařezat na míru a poslat z allegra. Je tam několik polských prodejců, kteří mají vesměs podobný výpočet ceny za plexi. Jednotlivé rozměry obdélníků se zaokrouhlí nahoru na celé decimetry, pak se vypočítá plocha a vynásobí se cenou za decimetr čtvereční. Pro výpočet jsem si vytvořil tuto tabulku: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... drive_link. Pro model je třeba vyplnit žlutě podbarvené buňky, tedy požadovanou tloušťku plexiskla, vnitřní rozměry krabičky a cenu za decimetr čtvereční. Tabulka vám v modré části vypočítá rozměry v centimetrech, které se zadávají do poznámky u objednávky a v červeném sloupci je celková cena za plexi.

Já jsem tento postup vyzkoušel na dvou modelech, pro Panzera IV jsem použil 2mm plexisklo a pro Mig-21 jsem použil 3mm. Nařezané části mi přišly do týdne, byly dobře zabalený, plexi na sobě mělo z obou stran ochrannou fólii, rozměry seděly přesně a řez byl jen trošku vidět, je poznat že bylo řezáno kotoučem. Hned jsem to doma zkusil dát podle videa dohromady, a bylo to hotové během čtvrt hodiny. Pracoval jsem v latexových rukavicích, abych nemusel čistit otisky prstů a řezné hrany jsem nijak nebrousil a nečistil. Páska po přitlačení ty drobné hrbolky po řezání vyplnila a hrany po lepení vypadají úplně čistě, ani páska není vidět. Celkový dojem z tohoto je ten, že jsem nadšený a brzo si objednám plexi i na zbytek mé sbírky modelů. Nevím, jak bude páska pracovat v budoucnu, jestli třeba nezežloutne, ale přinejhorším je to rozebíratelné spojení. Spojení je pevný, MiG mám už 14 dní pověšený na stěně a nevypadá to, že by se plexi nějak hnulo.

Co se týče ceny, tak ta je pro jednotlivé modely vidět v tabulce, Panzer mi vyšel na 288 Kč, Mig-21 na 470 Kč, což mi přijde dobrá cena i v porovnání s metrovým plexisklem z hobbymarketu, které doma nejsem schopnej tak dobře nařezat. V tabulce je i Titanic, což je velký model a ta cena už je celkem velká, ale tam už je použité 5mm lité plexisklo. Naopak jsem si zkusil vypočítat univerzální plexi kryty pro formule, tam to vychází na 72Kč za kryt při 2mm plexi, to by mohlo být dobrou alternativou papírových krabiček. Pro tento test jsem koupil levnější extrudované plexisklo, pro další modely ale použiju lité plexi od stejného prodejce, které je sice o trošku dražší, ale mělo by být odolnější vůči poškrábání.
Přílohy
IMG_20260314_124046.jpg
IMG_20260313_193625.jpg
IMG_20260314_131315.jpg
IMG_20260314_130430.jpg
VašekS

Re: Lepení plexiskla oboustrannou páskou

Příspěvek od VašekS »

Super tip Honzo.
Díky :) .
Odpovědět

Zpět na „Stavba, konstrukce, tipy a triky“