K-Wagen / Orlik/ 1:25

Modely soutěžní kategorie PT

Moderátor: jenda.e

OrasM

Re: K-Wagen / Orlik/ 1:25

Příspěvek od OrasM »

Dlhší čas som nepridal žiaden príspevok nakoľko sme mali prírastok do domácnosti a čas na lepenie nebol ani v uvažovaní, nie to ešte v riešení :-) Situácia sa postupom mesiacov zlepšila a tak sa postupne pomaličky začínam venovať modelovaniu a modelu K-Wagenu. Verím že teraz postupne budem mať viac a viac času na lepenie a modelovanie.

Stále mi vŕtalo hlavou ako vyriešiť prečnievajúce bočné časti modelu a stále som nebol spokojný. Rozrezať model som nechcel, no postupným uvažovaním som nad tým uvažoval viac a viac až nakoniec som to poobzeral z každej strany a rozhodol som sa ho nakoniec rozrezať. Celej procedúry som sa veľmi obával nakoľko som musel zasiahnúť aj do obšívky a tam by to mohlo riadne skaziť celý model.
Nakoniec som sa rozhodol odrezať bočné výstuhy hrúbky 2mm umiestnené na vnútornej lodi a na spevnenie som bočnice rozrezal na menšie celky, odrezal presahujúce časti kartónu a vsadil som ich dovnútra. Zatiaľ som ich iba vložil aby som vedel ako to vyzerá, ale vo výsledku som spokojný a ďalším pokračovaním je ich zlepiť a spojiť všetky časti rozrezaných dielov dokopy. Nižšie pridávam pár fotiek vrátane zloženia na sucho.

Obrázek Obrázek Obrázek

Pri rozoberaní som spoznal kvalitu, presnejšie nekvalitu lepidla a mojej práce s ním. Lepidlo v spreji sa neosvedčilo vôbec a všetko sa odlepilo trošku silnejším potiahnutím. Pri tyčinkovom to bolo lepšie a miestami ostali ostrovčeky prilepeného papiera, ale nakoľko nič nebude vidieť a jednalo sa o konštrukčné časti tak to vo výsledku nevadí. Tam kde som použil disperzné lepidlo alebo herkules super, tak tam to držalo perfektne. Vo výsledku som rád, že to nedržalo pevne a väčšina išla odlepiť bez poškodenia. Aspoň viem že lepidlu v spreji a tyčinkovému (minimálne na veľké plochy) sa určite vyhnem oblúkom.
Lukáš

Příspěvek od Lukáš »

Já jsem lepidlům ve spreji také nepřišel na chuť. Při malé dávce velmi rychle zaschnou, při větší se často prosáknou skrz díl. Nic jiného než kostru s nimi nemá smysl lepit.
OrasM

Příspěvek od OrasM »

Ahojte práce postupne pokračujú, aj keď pomaličky, no som už v pôvodnom stave pred úpravou.

Postupne som vlepil všetky odrezané kúsky z pôvodného dielu medzi rebrá. Následne som nalepil hornú časť a potom bočnice, čo nebolo optimálne nakoľko som musel pridržiavať bočnú stranu, vrchnú stranu a obšívku na bočnici v páse širokom 2mm. Jednoduchšia varianta by bola nalepiť vrchný diel až na koniec. Vo výsledku je zlepené všetko a zatiaľ som nasucho priložil vrchnú obšívku čo je vidieť aj na fotke. Bolo potrebné ešte obrúsiť hrany a kartóny aby lícovali a nikde nič netrčalo (hlavne oblé miesta na kartóne aby bola ozaj oblé). Obšívka krásne sadla a vyzerá to to oveľa krajšie ako keby som to nechal tak, takže neľutujem úpravu. Namaľoval som aj okraje plôch na nalepenie obšívky a už ostáva to všetko dať dohromady a konečne sa pohnúť z miesta.

Zopár fotiek:

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
OrasM

Příspěvek od OrasM »

Ahojte, hlásim menší postup.

Veľmi dlho som sa bavil s kostrou modelu a vyrezávaním pásov, až som potreboval zlepiť niečo malé čo bude hotové hneď. Došiel rad na výfuky. Uznávam retuš som pokazil a nezlepil som to najlepšie, hlavne prvý kus výfuku (na obrázku hore) ale dá sa to prežiť. Čo iné mi už ostáva :big smile: Kostru som pre zmenu lepil kanagonom a musím povedať že na lepenie konštrukčných častí je vynikajúci. Lepí skoro hneď a drží parádne. Ak by náhodou vznikla medzierka medzi dielikmi (môj prípad to teraz nebol) tak lepidlo priestor vyplní, vytvrdne a drží plnohodnotne čo beriem za výhodu.
Nech sa páči pár fotiek.

Obrázek Obrázek
OrasM

Příspěvek od OrasM »

Ahojte. Pridávam menší postup.

Nalepil som obšívku na hornú časť tanku zloženú z dvoch dielov a spojil ich tretím. Následne som nalepil výfuky nech to vyzerá viac ako krabička. Pri lepení podšívky som skúsil použiť kanagon a znova sa mi osvedčil. Je potrebná väčšia opatrnosť pri jeho roztieraní aby sa nezamastilo čo nemá, ale vo výsledku to drží skoro hneď a pevne, k tomu sa veľmi dobre rozotiera.
Pridávam pár fotiek na ukážku. Retušujem vodovými fixami a s výsledkom nie som spokojný, budem musieť prejsť na vodovky alebo akrylky.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
OrasM

Příspěvek od OrasM »

Ahojte. Pridávam menší postup. Pracujem aj na delových vežiach a sponsonoch, ale zatiaľ nie je čo prezentovať, tak aspoň niečo menšie ;)

Podlepil, vyrezal a vyretušoval som diely 19 a 23a, postupne ich nalepil a vyplnil tak zopár bielych miest na lodi tanku. Je to maličká zmena ale model vyzerá o dosť lepšie, už nie iba plochá krabica, ale niečo z modelu vystupuje. Teším sa na delové veže a neteším sa na guľomety. Pásy mám z polovice vyrezané, no ešte tak ostáva celkom dosť práce.

Pripájam zopár fotiek:
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
VašekS

Příspěvek od VašekS »

Je to asi boj. Ale zvládáš to dobře ;) .
Vojta S

Příspěvek od Vojta S »

Vypadá to dobře a má to docela monstrózní rozměry.
OrasM

Příspěvek od OrasM »

Ahojte kolegovia modelári.

Postúpil som v práci na vežiach tak dávam predbežnú správu.

Dieliky som narezal skoro všetky, ostávajú už len tie kruhy čo som spomínal nedávno. Na niektorých kruhoch som žiaľ vyrezal aj vnútro, tak to budem musieť vyspraviť, hlavne konce kanónov aby tam nebola prázdna diera bielej farby. Konštrukciu jednej vežičky som už zlepil. Najskôr som vyroloval kónickú vežu čo bolo dosť zaujímavé a potom som vyroloval aj osku kanónu, zlepil ju na tupo a držala parádne. Na zrolovanie som využil techniku obtočenia okolo špajle cez nalepenú pomocnú fóliu. Funovalo to parádne a krásne, výsledok je super. Prekvapilo ma ako tá rolka spolu pevne drží. Ešte prebrúsim zopár dielikov, zlepím ich dokopy vrátane obšívky a hotovo.
Pripájam aspoň jednu fotku na postup práce.

Obrázek

Áno je to dosť veľký kus. Vybral som si ho hlavne preto lebo má minimum malých dielikov a je celkom jednoduchý. Teraz mi chýba viac detailov a prvkov na modely, tak sa teším na ďalš už detailnejší a určite menší :) No zatiaľ dokončím tento model, keď už nevyrezávam kartón 2mm tak je to opäť plná zábava. Ináč povedané už rozumiem prečo skoro všetci kupujú lasery ;)
OrasM

Příspěvek od OrasM »

Ahojte modelári. Čas nám uteká, dni sa striedajú s týždňami a mesiacmi a konečne som si našiel čas trošku pohnúť s modelom.

Pri práci na pásoch som už mal dosť jednotvárnosti a tak som som presedlal na vežičky aby som ich vedel zakomponovať do sponsonov a mohol tak skompletovať ďalšiu väčšiu časť Kampwagnu. Dovyrezával som posledné podlepené dieliky kruhového tvaru, vytvaroval som delá a na prekvapenie išlo to parádne. Zohnal som si špic z bicykla a s ním to už išlo parádne. Vežičky som ešte neoblepoval obšívkou, na tú sa môžeme tešiť rovnako ako v telenovelách až v ďalšej časti pokračovania :)
Prikladám aj pár fotiek nech je aj vidieť o čom píšem.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

PS: na retuš som použil akrylové fixy od AK a som spokojný. Pracuje sa s nimi veľmi dobre. Škoda je že majú malé spektrum odtieňov farieb.
OrasM

Příspěvek od OrasM »

Ahojte kolegovia modelári. Hlásim ďalší menší postup na modely.

Vežičky už sú kompletné. Čapy veží (tie malé kolieska na vrchu a spode veží) slúžia na otáčanie vežičiek a pri priložení na sucho boli väčšie o 1mm. Keďže boli pomerne malé, tak som siahol po pilníkoch a nastupovalo ich brúsenie. Bola to robotka na zhruba pol hodiny, no čo je podstatné a výsledok sa podaril. V návode chceli aby som tieto čapy zlepil spolu s vrchným poisťovacím krúžkom, ale otáčalo by sa to nakoniec dosť zle, tak som ich nezlepoval spolu a prilepil som ich na konštrukciu sponsonu kde tvoria pevné veko a vytvorili "jamku" na osadenie čapu. Teraz ostáva už len ich osadiť a zlepiť konštrukciu sponsonov s vežičkami. Následne môžem nalepiť obšívku a doplniť sponsony na loď tanku.Tak ostane vymodelovať nejaké drobnosti (guľomety, vežička,...) a nakoniec pásy.
Aby príspevok nebol iba text tak pripíjam aj fotku.

Obrázek
Kárl

Příspěvek od Kárl »

Ahoj,
pěkně smotaný kanony, já jsem ještě nikdy nesmotal takhle fajně konus.
Odpovědět

Zpět na „Pásová technika / Tracked vehicles, tanks“