Coral Explorer / Alienspapercraft / ~1:100

Fantastika a ostatní modelové kategorie

Moderátor: tata

Hal Nordmann

Re: Coral Explorer / Alienspapercraft / ~1:100

Příspěvek od Hal Nordmann »

Na retuše asi kašlu, alespoň prozatím. Každopádně tady je můj aktuální pokrok v lepení:
20250118_100625.jpg
Harvestor je zatím bez lišt, protože je tak menší. Asi je tam přilepím hned co budu mít kontejner (asi až v únoru). Bagr bylo teda docela peklo, hlavně ta lžíce - u které jsem měl nepříjemné překvapení když jsem zjistil, že magnet který tam byl původně je moc slabý (takže se muselo řezat). Zbylé modely - C7-EX, PSI-valník, a bedny - byly jen takové chuťovky, i když ten první jsem upravil tak, aby se k němu přimagnetoval ten přívěs z C7-EXL.
Aktuálně taky rozmýšlím zbytek sady - uvažuju, že si expedičního Furiuse upravím tak, abych s ním měl extra kontejner místo té základní C7 APC.
Naposledy upravil(a) Hal Nordmann dne úte 25.2.2025 9:48, celkem upraveno 1 x.
Hal Nordmann

Tak, hotovo - tak akorát včas na moje narozeniny.
20250204_100326.jpg
Bohužel bedny na Lifteru nedrží tak dobře jak jsem předpokládal - stačí malý náklon, a už se to sype. Nejspíš ty ledničkové magnety ztratily sílu či co (nějaké nápady co s tím?) Kontejner se taky ukázal náročnější než jsem si myslel - sice mu stačil menší magnet než jsem předpokládal, ale zároveň tam nejsou skoro žádné tolerance na délku, a o pár milimetrů přesahuje korbu. Takže se za ním filtrace drží jen tak tak. Lifter měl podobný problém s úchyty motorů, ale tam jsem to vyřešil jejich prodloužením pomocí koleček čtvrtky.
rybak

Příspěvek od rybak »

Stříhej, lep, experimentuj.
Doporučuji neodymové magnety.
Hal Nordmann

On tam už jeden neodym je, ale na celou korbu jich nemám dost ani náhodou. Plus je to slepené docela fest
Hal Nordmann

Tak si říkám, mít tak 3D modely, tak bych i uvažoval o tom, že bych si udělal vlastní modely na rozšíření téhle sady. Konkrétně mě napadl těžký nosič pro 4 kontejnery, a specializované náklady k němu - ale asi by musel zůstat digitální, protože to by byl zatracený macek. V podobném stylu mě taky napadl opravářský dok pro harvestor (který by už možná mohl jít i reálně) - na A4 papír "napříč" by se tak akorát vešel (v podobě portálového jeřábu, možná s pohyblivou kabinou), spolu s přistávací plošinou pro PT-3, nějakými kontajnerizovanými ubikacemi (spojenými magnety, aby je šlo trochu přestavovat) a možná ještě pár věcmi navíc. Nějaká rafinerie nebo betonárka by taky seděla, ale u té nevím jak by měla vypadat, a bez pohyblivých částí není až tak atraktivní. A pak samozřejmě takové drobnosti co jsem už zmínil, jako alternativní nástroje pro ten bagr.
alien99
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od alien99 »

Hale, všechno o čem píšeš bylo v plánu, jenže časopis ABC je plnej kompromisů a modely dělat jen pro radost je běh na dlouhou trať. sám to zjištuju poslední dva roky, kdy výjde jeden Astro Racer za rok. Jo série Coral Explorer a Coral Armáda jsou vděčný témata. Přemejšlel jsem o docích nebo i částech města...to by ale bylo jiný měřítko. Původně třeba k armádě byla fregata, co by byla asi ze sedmi autonomních kusů a na břiše měla zavěšenou FURIUS dropshipu. To samý mohutnej pásák. Co to budu popisovat - najdi si googlem "homeworld deserts of kharak" odtamtud beru částečně inspiraci. Dokonce jsem začal dělat kolonii, když už mám vrakáč. Jenže to jsou věci, co se do časopisu dostanou jen těžko. Omezení na počet stránek a série na omezený počet čísel jsou tvrdý hranice.

finální ránu tomu dává neskutečnej rozmach 3D tisku.

Oba projekty, co mám na stránkách jsem ve 3D tisku dal za rok...a to jsem se snima patlal 20let!!!! :o

Každopádně si myslim, že papírový modelářství nezanikde, je to jiná cesta k témuž. A jsem rád, že moje modely někdo lepí ;)
....jen tak dál
Hal Nordmann

Ó, sám velký tvůrce modelů mi odpověděl:) To že modely jsou fuška, to jsem pochopil - máme štěstí, že jsme pro Explorery dostali i jenom přebarveného Furiuse (což musela být asi docela fuška samo o sobě). Deserts of Kharak nejenom znám, ale i jsem to hrál. Hlavně jsem ale uvažoval spíš jen tak do větru. Ale ta fregata zní zajímavě - nemáš nějaké fotky prototypů nebo tak něčeho (jestli se vůbec dostala tak daleko), jen tak pro zábavu?
P. S. A co se týče papírových modelů, tak lepím už pěkných pár let - pořádně jsem začínal zhruba v době, kdy v ABC vycházela Marsovská expedice. Osobně si myslím že 3D tisk s tím až tak moc neudělá. Sice zvládne mnohem komplexnější tvary, ale textury už ne - a 3D tiskárna je dražší než nůžky, lepidlo a čtvrtka.
Každopádně přeji také mnoho úspěchů! Snad se brzy dočkáme něčeho nového
Odpovědět

Zpět na „Sci-fi, fantasy a ostatní papírové modely / Sci-fi, fantasy and other paper models“