McDonnell Douglas F-4B Phantom II / MS Model / 1:33

Modely soutěžní kategorie LKT

Moderátoři: old_Mr_Grim, numi

Spitfire

Re: McDonnell Douglas F-4B Phantom II / MS Model / 1:33

Příspěvek od Spitfire »

Skvělá práce, Rohlos!!!!

Kurt ;)
Rohlos

Příspěvek od Rohlos »

Den 15

@Brzdič
Kladivem na papírové modely? Člověče, začíná se mně tahle komunita líbit cím dál víc. :D
No ne, ale jo, dává to smysl. Obrušování kostry znám a už jsem použil, nicméně kladívková úprava je pro mě hodně inovativní. Díky! ;)

@Spitfire
Vielen Dank für netten Worte, Kurt! ;)

Tak a ke stavbě, tenhle den jsem začal stavět žihadlo. Kostra a musel jsem začít ohejbávat i milimetrový drát na zpevnění pozice směrovky a výškovek.
Obrázek

Zapadlo to tam docela hezky, tak snad to bude pak sedět i na ty plácačky.
Obrázek

Výškovky jsou skloněné relativně výrazně směrem dolů. Z pohledu od ocasu tam mám krásnej Mercedes.
Obrázek

Potahování šlo docela hezky, jen teda, když přišlo na segment přes výškovkové dráty, přetáhnout to nešlo, musel jsem to rozstřihnout po hřbetě a navlíknout na dráty zleva a zprava zvlášť.
Rozstříhnul jsem to nahoře cikcak do labyrintu, abch to mohl lépěji přilepit ke kostře.
Obrázek

Obrázek
Rohlos

Příspěvek od Rohlos »

Den 16

Tento lepící den byl nejčernější z nejčernějších prozatím... :cry:

Obtáhl jsem celej zadek a dobrý, všechno šlo hezky. I zadní trošku dokulová koncovka nevypadá úplně zle.
Obrázek

Obrázek

Našel jsem teda další chybku slepovánky, která zjevně není mnou.
Text na pravé straně ocasu je mimo linku. I když mně seděly všechny ostatní čáry, písmenka jsou zjevně na dvou segmentech natištěná jinak vysoko.
Trošku mě to nakrklo, ale nemyslím, žebych s tím já mohl něco rozumnýho provést. Asi nejschůdnější řešení je, se s tím smířit a chlácholit se, že za to může někdo jinej... Jóóó alibismus... :D
Obrázek

Co pro mě ale byla největší tragédie je připojení toho ocasu ke zbytku trupu. Zkoušel jsem to nasucho tisíckrát napasovat tam a zpátky a nakonec se rozhodl, že to prostě začnu přilepovat odshora a ten spodek pak nejak doladím po cestě.
Jenže chyba lávky, tady mě to nesedělo ale fest. Obě žebra jsem měl oblepené celkem napřesno, ale ten proužek, kterým se to připojovalo mě tam nesedl pekelně...
Obrázek

Tady se můžete všichni pokochat tim, jak jsem to sprasil a kdo by se do stavby pouštěl po mně, tak si třeba vzít varování.
Vznikly mě tam nepřesnosti kolosálních rozměrů a nevím, jestli je to nedostatkem zkušeností, nějaké nepřesnosti stavebnice, anebo jsem prostě levej jak turecka šavle...zlomená.. :cry:
Obrázek

Obrázek

Jsem na sebe naštvanej, ale zkusil jsem s tím něco udělat.
Takže jsem se to snažil zdeformovat co nejvíc tak, aby ty otvory zmizely a kde byly vidět chlopně, protože okraje na sebe nedosedly, tak jsem vlepil tenký proužky nepoužitých částí stavebnice.
Obrázek

Podařilo se mě ten největší hnus jakštakš zamaskovat a pak i barvou trošku poladit, nicménně je to zatím určitě největší kaňka na mojí stavbě... Co kaňka, KAŇA jak sviňa to je... :cry:
Ani jsem neměl sílu to pro vás po úpravách nafotit. Příště se polepším.
No nic, hlavu vzhůru a jedu dál. Příště se pustím do ocasních ploch, ale ještě je tam nebudu kvůli manipulaci s modelem přilepovat. To bude mít čas klidně až do samého závěru.
Brzdič

Příspěvek od Brzdič »

Škoda, to se moc nepovedlo. Pokud ti zavazeli žebra, měl jsi je natvrdo vystříhat a lepit jakoby natupo jen obšívku. Já to dělal stejně u motorů na 262ce. No nic pokračuj, jsem zvědavý na výsledek, navíc možná něco schová vyústění motorů.
VašekS

Příspěvek od VašekS »

Jo jo. Ten nesedící nápis na pravé straně ocasu je i na verzi Sundowners.
A právě v těch místech, kde máš problémy, jsem musel sahat do žeber, jak jsem o tom psal v úvodu.
A jak koukám na celek, taky tam nějaké niance v odstínech jsou. Ale aspoň, zdá se, v jednom tónu.
Já mám trup Neutral Grey a příď Light Sea Grey, tedy lehce do modra :( .
Rohlos

Příspěvek od Rohlos »

@Brzdič
Žebra ani nezavazely, ono je to takovej docela složitej tvar tady na tý koncovce a i ty proužky pláště jsou zvláštně zakroucený, takže se to musí deformovat po všech osách.
No, je neoddiskutovatelný, že mě chybí mraky miliónů zkušeností, jak se s tím co nejlíp vypořádat. Zkusím to opravit jak nelíp budu moct.
Rozhodně mě to neznechutilo a stejně se těším na další postup. :)

@VašekS
Já ti čoveče nevím, mě ty odstíny připadají takhle na světle fakt dobrý.
Jako jsou části, který mají lehce jinej odstín, ale zrovna na partech, kde to vypadá, že to tak má opravdu být, jakože je to jinej materiál plechů jsem myslel.
Všechny ty velký plochy se zdají být stejným odstínem.
Jo, anebo je taky možný, že jsem barvoslepej... To by vzhledem k tomu, že jsem v mládí našel živýho trilobita mohla být taky pravda... :roll:
Rohlos

Příspěvek od Rohlos »

Tady jsou fotky po tom, co jsem to zkusil nějak pospravovat.
Už jsou tam i zalepené výstupní trysky.
Celkový dojem to úplně nekazí, ale když se člověk zaměří na ten detail, vidět to je no.. :cry:
Obrázek

Obrázek

A tady je jedna venkovní fotka, kde je vidět, že ty plochy opravdu drží odstín barvy docela dobře.
Přední část je tam jen přidržená rukou, zatím jsem ji nepřilepoval.
Obrázek
Jeanuss

Příspěvek od Jeanuss »

Určitě postupuj dál. Ono jak přibudou další díly, tak se nedostatky rozloží do celku. Ten tvar vypadá opravdu složitěji. Já si před slicováním někdy pomáhám díly přidržet Tamiya maskovací páskou. A tvaruji díly tak dlouho dokud nejsem spokojený. Ale pozor, páska musí být trochu už "opotřebená", aby tolik nelepila a při odlepování nestrhla papír a zároveň na dílu nesmí být přilapena nějak moc dlouho.
Papír zkrátka neodpouští žádnou chybu.. :)
Rohlos

Příspěvek od Rohlos »

Den 17

Ahojte, tak po nějaké době se zase ozývuju... :D
Trošku se mně teď nedostává času, tak je to trošku rozmělněný ode mě.

Postil jsem se do posledních částí ocasu Phantoma.
Masivní hák na zachytávání lan při operacích na letadlové lodi a pak zajímavé tykadlo, což je odvzdušňovací stožárek palivových nádrží, trčící až za ocas.
Hák bude mezi tryskami zespodu a stožárek bude pod a za pohyblivou částí kormidla.
Obrázek

Obrázek

S vervou jsem se pustil do směrovky. Nejřív kormidlo a pak ještě kýlovku.
Obrázek

Vše je nasazovací na předem připravené drátky trčící z trupu "do Mercedesa" :D
Obrázek

Obrázek

Obrázek

A tady ještě VOP (vodorovné ocasní plochy), kde asi nebylo nic extra zajímavého. Kostra pasovala a plášť taky.
Jen je třeba si dávat pozor, že profil výškovky v řezu je jakoby obrácený, než křídlo. Vypouklou stranou dolů.
Není to chyba, je to jen aerodynamickými zákony. Výškovka vlastně přetlačuje aerodynamický klopný moment ocasem směrem dolu proti momentu, který vytváří křídla.
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Všechny tyhle díly jsou zatím bez retuše a nechám je zatím mimo trup. Dají se tam přilepit klidně až na samý závěr.
A dokončenou výškovkou mám vlastně hotový celý ocas.
V příští relaci ještě vyblejsknu, jak to vypadá, když to sesadím dokupy a pustím se do křídla.
Chtěl bych mimo otevřený podvozek otevřít i brzdné aerodynamické štíty na spodní časti centroplánu. Asi to nebude úplně sranda, ale model to určitě oživí.... Pokud se to povede... POKUD! :D
VašekS

Příspěvek od VašekS »

Pěkně pokračuješ a jak píše jeanuss, v celku se nějaký ten nedostatek ztratí.
Ta Tvoje stavba mě namotala k tomu, aby začal myslet na pokračování té mé. Musim ale vyřešit tu barvu. Plán mam, ale uvidim jestli vyjde :? .
Rohlos

Příspěvek od Rohlos »

Děkuju kluci! Musím říct, že mě osobně moc a moc pomáhá každá podpora, rada, nebo poznatek a že stavba zajímá aspoň 3-4 lidi. ;)
Žene mě to pěkně dál, takže díky... (a běda vám, jestli to nedokončím!!! :D :D :D )

Vašku, to by bylo úplně super, kdyby ses do toho znova pustil. Taková paralelka by byla hodně nápomocná!
Takže šup, vytáhni to z krabice, nabruš nůžky a vzhůru dolů! ;)

Jinak tady teda posílám nějaký fotky, když jsem nasucho sesadil k trupu výškovky a směrovku.
Musím říct, že mě dycky připadalo to negativní vzepětí VOP pěkně badassovský na tomhle éru. :twisted:
:idea: - A přitom to není kvůli nahánění hrůzy, ale opět čistě z aerodynamického hlediska, aby byly výškovky dostatečně účinné, při velkém úhlu náběhu celého stroje a vytažených přistávacích klapkách.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Nafe_CZ

Příspěvek od Nafe_CZ »

Zajímá i když nekomentuju ;-) ! Máš to parádní a budu se sem k tomu vracet až budu stavět.
kaktusak

Příspěvek od kaktusak »

Klidně si započítej dalšího , kterého zajímá Tvoje stavba . Sleduji už od začátku a máš můj obdiv . Já bych už dávno použit moji univerzální kotlikovou dokončovací metodu lepení modelů. Držím palce at to dotáhneš ke zdárnému konci .
mahdy

Příspěvek od mahdy »

Taky sleduju a nekomentuju... ;)
Odpovědět

Zpět na „Letecká a kosmická technika / Aircraft, real space“