Přilepování rozsáhlých dílů
Moderátor: spida
Přilepování rozsáhlých dílů
Ahoj, potřeboval bych poradit, jak přilepovat rozsáhlé díly na své místo tak, abych je stačil dobře slícovat a zatím nezatuhlo lepidlo na místech, kde to ještě není slícované. Jedná se mi o přilepení dílu pro fixaci obvodových zdí zámku, viz fota - díly 70 a 71 na horní chlopně obvodových zdí. Asi by bylo lepší Herkules naředit, ne ? mám ty díly slepit k sobě a pak na ty zdi ? nebo nějak postupně dávat lepidlo? Jak prosím postupovat ? Děkuji
Re: Přilepování rozsáhlých dílů
Vzal bych jednu polovinu, vložil na místo a přilepil nejdřív nejdelší chlopeň. Bodově, Herkules spíš hustý, aby se to nedeformovalo, kapky na podlepený díl tak po centimetru až dvou. Podržet na místě a přitisknout chlopeň. Kdyby ti to někde zaschlo brzo, tak na čepeli nože můžeš lepidla přidat, stačí chlopeň pozvednout. Chlopeň naproti bych přilepil v jednom místě, aby ti to nepadalo a dalo se to kdyžtak při korekci utrhnout. Po zaschnutí bych přilepil chlopeň naproti celou a pak postupně ty zbylé. Potom stejně druhou stranu a uprostřed podchlopní spojit.
Na ty fixační díly bych ještě po obvodu zespoda nalepil (stačí bodově - "tečky" lepidla) pruhy milimetrového kartonu, aby se díl zpevnil, minimálně teda alespoň ty dvě dlouhé strany. Možná i podlepit spoj těch dvou dílů. A ty dvě dlouhé chlopně bych nelepil najednou, ale klidně natřikrát, a bodově jak píše yvan.
Já když jsem lepil Lešnou tak jsem postupoval takto . Začal jsem nejdelší chlopní a pak jsem lepil jednu po druhé ,ale každou zvlášť . Jelikož výstuhu dáváš zespodu tak se nemusíš bát že něco ušpiníš od lepidla . Stejně na to přilepíš zase další díl tak tam můžeš dát lepidla i víc . Alespoň já jsem to tak řešil .
Děkuji moc za rady, už jsem to přilepil a dopadlo to (až na pár drobností) celkem dobře 
- Aki
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Já jdu na takovéto případy většinou úplně jinak.
Rozsáhlé modely architektury lepím často od vrchu. Nejdřív střechy a k nim potom postupně lepím jednotlivé stěny. Dostanu se tak snadno, kam potřebuju a lepím vždycky jen jednu stěnu, takže no stress.
Samozřejmě je potřeba nejdřív všechno vyzkoušet na sucho, aby se srovnaly případné nepřesnosti a přesahy střech byly všude stejné. K podložce lepím model až úplně nakonec, opět se tak v pohodě dostanu, kam potřebuju.