Galerie - Zax

Vaše alba a přehledy dokončených modelů
Odpovědět
Zax
Kontaktovat uživatele:

Re: Galerie - Zax

Příspěvek od Zax »

Dubajská svadobná torta

Toto je tak trochu úlet...Betexa prišla v máji so súťažou použiť ich model Karosy ako recesiu na predražené zelené sladkoski, ktorým sa priradí prívlastok "dubajské"...stačilo len vymyslieť nejakú humornú situáciu, v ktorej by sa ich zelená karosa dala použiť (viac sa dá dočítať na ich stránkach)... a keďže momentálne lepím skôr menšie veci toto mi prišlo ako vhodný model pri ktorom sa bude dať trochu zabaviť. Tak som vymyslel Dubajskú svadobnú tortu. Ak má niekto chuť, nech sa páči, prajem dobrú chuť. :D

Pár technických vecí:

- zelená karosa sa dá stiahnuť zo stránok Betexy, urobil som na nej plastické kolesá a svadobnú výzdobu, zmenšil som ju do 1:100.

- torta je tiež free model od Tomáša Hrebíka, akurát som ju 2x zväčšil a zmenil farbu na zelenú, keď už má byť Dubajská... ;)

- doplnky sú zo stránok Canon (zmenšené na 20 percent)

- použil som ešte 2 plastové figúrky, papierové taniere z Tesca a vidlička sa dá stiahnuť na nete...

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Pancierová drezína Tatra typ 18

Mierka : 1:50
Autor : Richard Vyškovský
Vydavateľ : ABC 9/2007

Tento model vyšiel v rámci série modelov historickej bojovej techniky armády Československej republiky. Mal som ho rozrobený pár rokov (nie že by bol taký zložitý, ale nejako som sa nevedel prinútiť ho dokončiť), tak som rád, že mám konečne hotovo. Pár slov o predlohe:

Obrněná drezína Tatra T-18 byla lehké průzkumné vozidlo, určené k doprovodu obrněných vlaků. Bylo vybaveno dvouválcovým motorem o výkonu 8,82 kW a mohlo dosahovat rychlosti až 50 km/h. Palivová nádrž pojmula 80 l paliva. Výzbroj tvořily u polských drezín jeden kulomet Hotchkiss vzor 14 a jeden kulomet Maxim vzor 08. U verze pro československou armádu to byly dva kulomety Schwarzlose vzor 24. Kulomety byly umístěny v otočné věži. Osádku tvořilo 3 až 5 mužů. Drezína byla dlouhá 3675 mm (nástavba), široká 1750 mm a vysoká 2100 mm. Celková hmotnost přibližně 3700 kg. (zdroj vhu.cz)

Obrázek

Ako je už u mňa zvykom aj tento model som trochu upravil, pričom sa jedná o nasledovné úpravy:

-samotnú drezínu som mal zlepenú už dávno, teraz som aspoň dorobil detaily, celú som ju onitoval, čo bolo trochu prácnejšie, ale s tými nitmi to vyzerá lepšie...
-dorobil som podložku
-nakoniec som pridal ľahkú patinu aby drezína nevyzerala tak novo...Pár fotiek:

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Alfa Romeo 164 Q4 pick up VIGILI DEL FUOCO

Mierka : 1:100
Autor : FDS model
Vydavateľ : http://www.minimodel.sk (FE3889-free model)

Pár slov o predlohe:

Nedávno hasiči oslavovali sviatok sv. Floriána tak som si pri tejto príležitosti zlepil tento zaujímavý hasičský špeciál, ktorý Alfa urobila pre svoj testovací okruh "Circuito di Balocco".
Túto skúšobnú trať postavila spoločnosť Alfa Romeo na začiatku šesťdesiatych rokov na testovanie nových vozidiel, prototypov a závodných vozidiel. Rozloha trate má cez 500 ha a je na nej viac ako 80 kilometrov rôznych typov testovacích tratí.

Obrázek

Moje úpravy:

-upravené kolesá
-zvýraznené plasty na karosérii a prelis na kapote
-pridaný jednoduchý interiér
-pridané hadice a ochranný rám
-pridané spätné zrkadlá a stierače
-auto som trochu zaprášil a pridal jednoduchú podložku s figúrkou Gianfrancom Rigolonem, ktorý viac ako 30 rokov slúžil ako hasič na tomto okruhu a ktorého zásluhou sa auto zachovalo v múzeu Alfa Romeo, niekoľko fotografií:

Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Kakapo soví
(Najohrozenejšie zvieratá sveta)

Mierka : 1:?
Autor : Michal Dudáš
Vydavateľ : ABC

Pár slov o predlohe:

Kakapo sovovitý (staršie papagáj soví; lat. Strigops habroptila) je jeden z najvzácnejších papagájov na svete, ktorý prežíva na niekoľkých ostrovoch Nového Zélandu. Je to 60 centimetrov vysoký papagáj, ktorý tvárou pripomína sovu a ako sova sa tiež vyznačuje nočnou aktivitou. S hmotnosťou 1,5 až 3 kg je najťažší zo všetkých papagájov a jediný nelietavý papagáj. Je nelietavý ale na svahoch dokáže plachtiť.
Kedysi obývalo Nový Zéland tisíce kakapov sovovitých. Keď prišli Maorovia so psami a 800 rokov po nich belosi priviezli ďalšie šelmy, začal sa počet kakapov rýchlo znižovať. V roku 1976 ostali iba 18 žijúcich samcov. Žijúce vtáky sa premiestnili na ostrovy bez predátorov a dohľadom ochranárov. Vypátralo sa posledných 51 jedincov na ostrove Stewart Island. V roku 2005 už existovalo 85 jedincov, najviac za posledných 25 rokov. Dnes sa kakapovia chovajú na ostrove Codfish Island; ich počet v marci 2009 prekročil sto jedincov (2019 = 116 jedincov) (zdroj wikipedia)

Obrázek

Model:

Ide o ďalší model, ktorý som mal dlho rozrobený, tak som rád, že som ho konečne dokončil... Model postavený viac menej bez úprav akurát na podložku som použil kôru a konáriky... niekoľko fotografií:

Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Subaru Impreza S8 WRC 02

Mierka : 1:100
Autor : PaHa Veterans
Betatest

Pár slov o predlohe:

Toto auto je z 34.Rallye Matador Tatry 2003 (posádka Jozef Béreš Jun./Petr Starý), v tejto rallye táto posádka skončila na 3. mieste.

Model:

Je to moja prvá skúsenosť s modelmi PaHa Veterans. Musím oceniť podrobné návodové kresby, čo nebýva pri minimodeloch vždy pravidlom. Samotný model je síce v miniboxovej mierke, ale už ide o pomerne podrobný model. Ak mám zhodnotiť model, tak všetko sedelo. Najnáročnejšie je natvarovanie a zlepenie prednej kapoty, nárazníkov a rozšírených blatníkov, diely podvozku mi sadli presne. Model som schválne moc neupravoval aby som vyskúšal ako sa dá zlepiť v originálnej podobe. Ako vidíte aj bez úprav je to atraktívny model. Jediné moje úpravy sú upravené kolesá, stierače, anténka na streche a jednoduchá podložka. Nakoniec pridám finálne fotky:

Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Irbis horský
(Najohrozenejšie zvieratá sveta)

Mierka : 1:?
Autor : Michal Dudáš
Vydavateľ : ABC

Pár slov o predlohe:

Leopard snežný, nazývaný aj Irbis horský je mačkovitá šelma s dlhou vlnitou srsťou. Preferuje horské oblasti a hornaté stepi, skalnaté krovinaté planiny a otvorené ihličnaté lesy vo výškach do 5 000 m nad morom. Má podobne širokú škálu potravy ako leopard škvrnitý. Dokáže zdolať aj jaka alebo ťavu, ale väčšinou loví menšie druhy - ovce, kozy, svišťe, zajace a vtáky. V jednom vrhu máva 4-5 mláďat. Irbis horský je prenasledovaný pre kožuch a za útoky na dobytok. Je zaradený na zoznam ohrozených druhov.

Obrázek

Model:

Na model tohto leoparda som sa už dlhšie tešil a konečne som sa dostal k tomu aby som si ho zlepil. Je to trochu narocnejsie na tvarovanie, treba ist pomaly, a treba dbat na to aby spoje susednych jednotlivych dielov nadvazovali na seba, iba tak sa dá dosiahnut celkovy tvar...Dorobil som podložku, ako podklad som použil kamienky, suchú trávu a trochu snehu vzhľadom na prostredie, kde toto zviera žije. Ešte som mu dorobil fúzy zo suchej trávy...niekoľko fotografií:

Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Ako som sa dozvedel, pán Antonický slávi tento rok 60. narodeniny a tak by sa patrilo pripomenúť si aspoň pár modelov z jeho širokej tvorby, ktoré ma oslovili a na ktorých som vyrastal. Prvým modelom musel byť tento Ford na ktorý mám pekné spomienky...Bol to asi prvý model čo som od tohto autora zlepil... škoda, že sa model nedochoval...takže teraz som si dal po 38 rokoch repete. ;)

Ford Sierra XR4i

⊗ Slavíme: Michal Antonický 60 ⊗

Mierka: 1:43
Autor: Michal Antonický
Zdroj: ABC

Ide o okruhovú verziu auta, ktoré sa objavilo po roku 1985 na tratiach po celej Európe (dal sa napr. vidieť aj na Veľkej cene Brna v roku 1987)

Obrázek

Model:

Ide o jednoduchší, ručne kreslený model čo mu ale nič neuberá na atraktivite. Model som upravil len veľmi málo-upravená maska so zapustenými svetlami, trochu upravené kolesá a ešte som pridal podložku. Pár fotiek:

Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Volvo 240 Turbo

Obrázek

Volvo 240 Turbo, konkrétne edícia Nordica, je vyhľadávaný model známy svojím pretekárskym pôvodom a klasickým hranatým dizajnom. Model 240 Turbo bol predstavený v roku 1981 s 2,1-litrovým motorom B21ET s výkonom 155 koní. Neskôr zaznamenal úspech v Majstrovstvách Európy cestovných automobilov (ETC) a v pretekoch Deutsche Touringwagen Meisterschaft (DTM), pričom vylepšené verzie dosahovali výkon 300 koní a rýchlosť až 260 km/h. Edícia Nordica je špecifická úroveň výbavy známa svojimi športovými prvkami a často sa spája s pretekárskym dedičstvom modelu 240 Turbo.

Model:

Zlepil som ďalšie úspešné závodné auto 80. rokov. Model som upravil len veľmi málo-upravená maska so zapustenými svetlami a ešte som pridal podložku. Pár fotiek:

Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Fiat 131 Abarth

Pridal som ďalšie auto v mierke 1:43 od M.Antonického. Ide o rallye verziu auta s posádkou Walter Röhrl/ Christian Geistdörfer, ktorá s ním úspešne absolvovala súťaže Majstrovstiev sveta a Európy.

Obrázek

Model:

Model som upravil len veľmi málo-upravená maska so zapustenými svetlami, trochu upravené kolesá, pridal som podložku a auto som trochu zašpinil. Pár fotiek:

Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

TATRA 624 NAREX

Zdroj: Zenit

pridal som ďalšie auto v mierke 1:43 od M.Antonického. Tentokrát ide o Tatru 613 upravenú na rýchlu sanitku. Pár slov o skutočnom aute:

Tatra 623 byl dvoumístný automobil s motorem vzadu, vyvinutý pro rychlou asistenci na závodech i v běžném provozu. Nejprve vznikala přestavbou vozidel Tatra 613-2 záchranářskou organizací AMK Narex. V roce 1986 se tým zúčastnil se svými osmi T623 prvního závodu F1 v Grand Prix Maďarska k zabezpečení asistence. Komisař FISA poté prohlásil, že jde o jeden ze tří nejlepších týmů na světě. Poslední GP Maďarska, kterého se T623 zúčastnily, byl v roce 1995. „Tatra 624” měla díky zvýšenému zadnímu prostoru nad motorem více vnitřního prostoru pro zdravotnický materiál. Uvnitř byl dostatečný prostor pro nosítka i zdravotníka, který tak mohl ošetřovat už během převozu. (zdroj wikipedia)

Obrázek

Model:

Model vyšiel v ABC aj Zenite, ja som si vybral trochu zaujímavejšiu verziu zo Zenitu. Model som upravil len veľmi málo-upravená maska so zapustenými svetlami, trochu upravené kolesá a pridal som podložku. Pár fotiek:

Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Lancia 037 Rallye

Keďže momentálne nemám moc času na lepenie zabávam sa lepením aspoň týchto jednoduchých autíčok v mierke 1:43. Ide o rallye auto s ktorým sa predstavil Mauro Pregliasco na rallye Bohemia 1986.

Obrázek

Model:

Model som upravil len veľmi málo-upravená maska so zapustenými svetlami, trochu upravené kolesá, pridal som podložku a auto som trochu zašpinil. Pár fotiek:

Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Peugeot 405 Turbo 16

Mierka: 1:32

Tentokrát pridám auto z mojej oblubenej rallye Paríž - Dakar. Ide o víťazné auto z roku 1989.
Peugeot 405 Turbo 16 je kupé odvodené od modelov Peugeot 405 a Peugeot 205 Turbo 16, ktoré spoločnosť Peugeot Talbot Sport postavila pre africké rallye v roku 1988. Vozidlo s pohonom všetkých štyroch kolies, ktoré šoféroval Ari Vatanen, vyhralo rallye Paríž Dakar v rokoch 1989 a 1990.

Obrázek

Model:

Model je mierne upravený. Moje úpravy sa týkajú prednej a zadnej masky-zapustené svetlá, prerezané chladiace otvory, pridaný ochranný rám, upravené kolesá, pridal som jednoduchý ručne vyrezaný dezén a na koniec model dostal patinu. Urobil som jednoduchú podložku-keďže táto raketa na kolesách bola známa tým ako lietala ponad piesočné duny aj ja som zvolil pozíciu auta v skoku.

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Pamätník a múzeum SNP v Banskej Bystrici

Mierka : 1:500
Autor : Ladislav Jakubčo, BaJ
Vydavateľ : Fifík 5/2025

Po dlhšej dobe pridám ďalší pamätník. Včera sme si v rámci štátneho sviatku SR pripomenuli 81. výročie vzniku Slovenského národného povstania. Tak som si zlepil pamätník SNP v Banskej Bystrici, ktorý je jeden z najvýznamnejších pamätníkov na Slovensku, ktorých úlohou je pripomínať obdobie II. svetovej vojny a Slovenské národné povstanie, centrom ktorého bola Banská Bystrica. Je dielom architekta Dušana Kuzmu a sochára Jozefa Jankoviča z rokov 1966-1969.
Obrázek
Čo sa týka samotného modelu, tak vzhľadom na mierku ide o menší model (podložka je 10x21cm). Postavený bez úprav, pridal som aspoň podložku.
Pár fotiek:
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

02 - Rival RTX

(Astro Racers)

Mierka : ?
Autor : Jan Rükr, free model

Nejprve něco málo ze světa Astro Racerů a samotných závodů.
V ne příliš vzdálené budoucnosti se konají interplanetární závody jednomístných lodí. Jejich piloti soutěží za sebe, své rodiny, firmy či rovnou celé státy. Vítězství je skutečně opojné. Závodí se o planetární nerostné zdroje, životní prostor a možnost ovlivnit směr, jakým se bude lidstvo ubírat.
Může se tak stát, že rodina s nejrychlejším strojem může mít rázem moc nad nerostnými surovinami jednoho z měsíců Jupitera. (zdroj:www.alienspapercraft.com)

Obrázek

Model:
Táto séria začala vychádzať kedysi dávno v ABC, dnes sa dajú modely stiahnuť na stránkach autora, pričom stále pribúdajú nové. Ja som si skúsil postaviť prvé vznášadlo z tejto série Rival RTX. Urobil len malé úpravy a pridal jednoduchý stojan, ktorý som doplnil o malý príbeh, ktorý autor napísal ku každému vznášadlu.

Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

03 - Ultima WF
(Astro Racers)

Mierka : ?
Autor : Jan Rükr, free model

Nejprve něco málo ze světa Astro Racerů a samotných závodů.
V ne příliš vzdálené budoucnosti se konají interplanetární závody jednomístných lodí. Jejich piloti soutěží za sebe, své rodiny, firmy či rovnou celé státy. Vítězství je skutečně opojné. Závodí se o planetární nerostné zdroje, životní prostor a možnost ovlivnit směr, jakým se bude lidstvo ubírat.
Může se tak stát, že rodina s nejrychlejším strojem může mít rázem moc nad nerostnými surovinami jednoho z měsíců Jupitera. (zdroj:www.alienspapercraft.com)

Obrázek

Model:
Podarilo sa mi zlepiť ďalší Astro Racer. Urobil som len malé úpravy a pridal jednoduchý stojan, ktorý som doplnil o malý príbeh, ktorý autor napísal ku každému vznášadlu.

ObrázekObrázekObrázekObrázek
ObrázekObrázekObrázekObrázek
Odpovědět

Zpět na „Galerie postavených modelů / Galleries of finished models“