Galerie - Zax

Vaše alba a přehledy dokončených modelů
Odpovědět
Zax
Kontaktovat uživatele:

Re: Galerie - Zax

Příspěvek od Zax »

Boeing X-37

Mierka : 1:?
Autor : Koichi Kiyonaga
Vydavateľ : Canon, free model

Boeing X-37 je experimentálny bezpilotný kozmický raketoplán, ktorý má slúžiť na otestovanie nových technológií na obežnej dráhe a pri návrate do atmosféry.
X-37 prvý krát vzlietol počas pádovej skúšky v roku 2006; jeho prvá orbitálna misia bola odštartovaná v apríli 2010 na rakete Atlas V a na Zem sa vrátil v decembri 2010. Nasledujúce lety postupne predlžovali trvanie misie a dosiahli 780 dní na obežnej dráhe pri piatej misii, ktorá ako prvá odštartovala na rakete Falcon 9 . Šiesta misia odštartovala na Atlase V 17. mája 2020 a skončila 12. novembra 2022, pričom celkovo dosiahla 908 dní na obežnej dráhe. Siedma misia odštartovala 28. decembra 2023 na rakete Falcon Heavy, ktorá vstúpila na vysokoeliptickú vysokú obežnú dráhu Zeme. (zdroj wikipédia)

Obrázek

Pokračujem v sérii modelov raketoplánov. Aj tento model je zo stránok Canonu. samotný raketoplán je postavený bez úprav, súčasťou modelu je aj časť kapsuly rakety v ktorej je raketoplán vypúšťaný do vesmíru a tú som upravil-z vonku som pridal vonkajší plášť a vnútri pridal panely, ktoré tam boli len nakreslené a este som trochu upravil podložku.

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Lovecký zámeček Sv. Hubert

Mierka : 1:150
Autor : O.Hejl

Zámeček, pojmenovaný po patronu lovců svatému Hubertovi, nechali na počátku 18. století vystavět Černínové z Chudenic. Okolo se pak rozkládala obora. Jednopatrový barokní zámek s pravidelným osmiúhelníkovým půdorysem a zvoncovou střechou s lucernou byl postaven v místě, ke kterému se sbíhalo osm průseků symetricky rozdělené obory. Při honech byla v lucerně hlídka, která dávala otáčením korouhvičky signál, kterým průsekem zvěř proběhla. Uvnitř se v prvním patře nachází obytné pokoje. Interiér je ozdoben loveckými trofejemi. (zdroj wikipedia)

Obrázek

Ide o pomerne malú stavbu, ktorá ale obsahuje pomerne dosť detailov. Nesadli mi striešky nad prvým podlažím, takže som si vytlačil opravné diely na spoje striešok. Inak to sedelo celkom dobre. Veterník som urobil z papiera a 2 špendlíkových hlavičiek, na druhé podlažie som pridal zábradlie, ktoré tam chýbalo zo sieťky proti hmyzu. Pridal som podložku s trávou a stromami a keďže je to lovecký zámoček tak aj pár poľovníkov. ;)

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Ocean Gate Titan

Mierka : 1:35
Autor : tekzo (free model)
Vydavateľ : https://myhobbycraft.blogspot.com/2023/ ... 5.html?m=0

Zlepil som túto ponorku, ktorá sa stala známa hlavne kôli svojmu nešťastnému osudu. Pre mňa je zaujímavá hlavne tým, že sa išlo o hlboko ponornú ponorku a tiež že sa katastrofa stala pri ponore k vraku lode Titanic.

Obrázek

Pár slov o originále:

Spoločnosť Ocean Gate získala ponorku Antipodes a neskôr postavila dve vlastné: Cyclops 1 a Titan. V roku 2021 začala spoločnosť Ocean Gate voziť platiacich turistov na Titane, aby navštívili vrak Titanicu. Od roku 2022 bola cena za cestujúceho na expedícii Ocean Gate k vraku Titanicu 250 000 USD na osobu.
V júni 2023 Titan implodoval počas plavby na miesto stroskotania lode Titanic a pričom zahynulo všetkých 5 pasažierov na palube. Začala sa medzinárodná pátracia a záchranná operácia a 22. júna boli trosky nájdené na morskom dne v blízkosti miesta vraku Titanicu. (zdroj.paperhobby)

Obrázek

Model sa dá stiahnuť z paperhobby. Trup je celkom pekne spracovaný, ale detaily chýbajú, tak som ich dorobil podľa dostupných fotiek a 3D modelu...Upravil som nasledovné veci:
-do všetkých motorov doplnené lodné skrutky
-doplnených 5 reflektorov
-zasklený priezor
-doplnené nity, anténa a kabeláž
-urobil som jednoduchú podložku
a to je asi všetko...pár fotiek:

Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Vlak
(kinetický model)

Autor: Keisuke Saka

Zdroj: internet - free model

Video: https://www.youtube.com/watch?v=p2_ioVSqixQ

Momentálne síce nemám skoro žiadny čas na lepenie, ale podarilo sa mi zlepiť aspoň ďalší automat od Keisuke Saka ktorý som stiahol z nejakých japonských stránok, návod je teda v japončine, ale obrázky stačia. Názov to má teda asi iný, ale po japonsky moc neviem. ;) Podlepil som čo sa dalo, je tam nie moc ideálny kolmý prevod cez ozubené kolesá, ktorý je dosť namáhaný, takže som kolesá preventívne napustil sekundovým lepom čo určite pomohlo. Pár fotiek:

Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Štramberský betlehem

Vydavateľ: Leros
Autor: Eva Milotová

Máme tu vianoce a ja som si konečne našiel čas na prvý betlehem. Tento vyšiel v rámci adventného čajového kalendára, obsahuje teda 24ks čajov pod ktorými sa nachádzajú figúrky do betlehema, je tu aj originálna podložka v tvare L a menovky na darčeky. Ja som z podložky využil len zadnú stranu pretože vzhľadom na množstvo betlehemov čo mám sa už všetky snažím dávať do krabičiek aby som jednak šetril miesto a tiež takéto betlehemy lepšie prežijú uskladnenie počas roku...
Tento betlehem je tak trochu pokračovateľ reklamných betlehemov z minulého storočia, tak uvidíme koľko ich bude vydaných (čo viem tak vyšli už 2 kusy)

ObrázekObrázekObrázekObrázek
Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Betlehem

Vydavateľ: Sluníčko 12/2024
Autor: Markéta Šmalcová

Tento rok vyšli betlehemy vo viacerých časopisoch, ja som našiel betlehem v ABC, Fifíku, Šikovníčku a Sluníčku. Keďže betlehemy v ABC a Fifíku sú staršie re-printy, ktoré už mám zlepené, teraz som si zlepil ten zo Sluníčka. Je to veľmi jednoduchý betlehem pre malé deti, v podstate len prehnutá karta, ja som si aspoň vytlačil extra figúrky, ktoré som vytiahol trochu do priestoru. Má to aj zadnú stranu, kde je krátka básnička.

...pridám ešte prehľad modelov, ktoré som zlepil v roku 2024 (v takom poradí ako som ich postupne lepil) :

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek

Prajem všetkým veľa šťastia, zdravia a úspechov v novom roku a nech nám to lepí aj v roku 2025 ;)
Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Betlehem

Vydavateľ: Perfekt
Autor: Renáta Milčáková

Obrázek

Betlehem, ktory vyšiel ako súčasť knihy Svetlo z Betlehema. Kniha prináša päť vianočných príbehov. Každý je z iného historického obdobia. Súčasťou knihy je vystrihovačka betlehema, koledy s notovým zápisom aj vianočné vinše. Zároveň je v nej vložená vianočná pohľadnica. Betlehem je typu POP-UP (dá sa zavrieť ako kniha), zlepiť sa dá priamo v knihe, ja som si ho oscanoval, vytlačil a zlepil samostatne.

Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Betlehem

Vydavateľ: Šikovníček 12/2024
Autor: ?

Máme sviatok troch kráľov tak pridám ďalší betlehem, ktorý vyšiel v časopise Šikovníček 12/2024, ja som si ho zase upravil do krabičky. V minulosti som už pár betlehemov zo Šikovníčka zlepil, tak som rád, že mi pribudol ďalší do zbierky.

Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Betlehem

Vydavateľ: WAK
Autor: ?

Obrázek

Tak toto je moja rozlúčka s vianocami, posledný betlehem je od WAK, ktorý má zaujímavé 3D figúrky, ďalšie betlehemy pridám zase budúce vianoce. ;)

Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Fiat Campagnola Nuova

Mierka : 1:100
Autor : FDS model
Vydavateľ : http://www.minimodel.sk (FE4058-free model)

Pár slov o predlohe:

O tomto aute som moc informácii nezohnal. Auto sa zúčastnilo rallye Dakar v roku 1982, posádka bola Agostino TOCCI / Carlo FUCCI a skončili na 19 mieste. Veľa fotiek nie je, ale na youtube sa dá nájsť rozhovor s Agostinom TOCCI, kde popisuje úpravy auta, kto chce, môže pozrieť tu:
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=y3m0-GDmBUA

Obrázek

Moje úpravy:

Vzhľadom na fotky a video, čo sa mi podarilo zohnať sa mi minimodel zase podaril trošku upraviť...Drobné úpravy sú od kolies až po strechu. Spomeniem aspoň tie podstatné:
-dorobený interiér s posádkou...
-malé úpravy svetiel, kolies, pridal som zrkadlá, stierače...
Auto som zaprášil a pridal jednoduchú podložku, niekoľko fotografií:

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Hummer H1 Dakar

Mierka : 1:100
Autor : FDS model
Vydavateľ : http://www.minimodel.sk (FE4068-free model)

Pár slov o predlohe:
Auto sa zúčastnilo rallye Dakar 1999, posádka Wamberg Tom/Robinson Austin a obsadilo 28. miesto.

Obrázek

Moje úpravy:

Toto auto bolo na predaj kedy vzniklo podrobné video (a kopa fotiek), ktoré pomohli pri tvorbe detailov. Auto je zase kompletne upravené, zoznam úprav:

-dorobený interiér a posádkou.
-upravené kolesá
-dorobený šnorchel na prednú kapotu
-dorobené stierače a spätné zrkadlá (použil som alobal. pásku, ktorá celkom dobre napodobní zrkadlo)
-dorobené ochranné rámy -predný (so svetlami), zadný, v kabíne, na korbe a pred predným sklom
-dorobené detaily na korbu
-vyrezané všetky smerovky, svetlá, kľuky a nalepené tam, kde boli len nakreslené (toto nie je normálne moc vidieť, ale pri zaprášení to vidieť je)
-urobený plastový prekryt kabíny
-urobená podložka s terénom a malým potokom
-nakoniec prišlo na rad zaprášenie

Pár fotiek:

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Hesitation
(kinetický model)

Autor: Keisuke Saka

Zdroj: etsy.com

Video: https://www.youtube.com/watch?v=lw_IMfvTQ-o

Ďalší automat od Keisuke Saka, na ktorom je zase jasne vidieť, že aj s jednoduchým prevodom sa dá navrhnúť zaujímavý a vtipný automat. Tento automat sa dá kúpiť na etsy.com. (pdf:4 strany s dielmi + 2 strany s navodom) Úpravy som nerobil, akurát som si potlačil zadnú stranu takže som nemusel ručne zatierať biele plochy, ktoré sú vidieť. Pri lepení všetko sedelo a hotový automat funguje pekne a hladko.

Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Španielska galeona
Priestorový obrázok v krabičke

Mierka : ?
Autor : Přemysl Kubela
Zdroj: ABC

Pár slov o predlohe:

Galeóna je typ plachetnice španielskeho pôvodu, ktorý sa používal v 16. a 17. storočí na vojenské a dopravné účely. Slúžila v námorných vojnách medzi Anglickom a Španielskom. (zdroj wikipedia)

Obrázek

Ďalší obrázok od Přemysla Kubelu, tentokrát s námetom lode. Postupoval som podobne ako u predchádzajúcich obrázkov-urobil som si krabičku z kartónu, zvonka som nalepil čierny papier a nasadil na klasický fotorámik. Pozadie som si veľkostne upravil aby mi vošiel do fotorámiku. Vnútorné boky som namaľoval štetcom a pre oživenie som pridal pár lán na plachty. Toto je prvý obrázok s loďou od P.Kubelu ale určite nie posledný. Pár fotiek:

Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Bohouš-minibox verzia

Mierka : ? (1:87)
Autor : Milan Weiner
Vydavateľ : ABC 5/2025

Pár slov o predlohe:

Bohouš je závodný špeciál z firmy MM Technology (motor Iveco, výkon 1050 k), ktorá sa špecializuje na vývoj, konštrukciu a prevádzku dakarských kamiónov. Tohtoročná špecifikácia nesie označenie EVO4. Posádka Martin Macík Jr., František Tomášek a David Švanda s týmto autom vyhrala v tomto roku na Dakare kategóriu kamiónov.

Obrázek

Moje úpravy:
Táto "krabička" vyšla v poslednom ABC, postavil som ju takmer bez úprav akurát diel kabíny som skrátil po dvere, korbu po zadný blatník a zo zadného voliteľného dielu som nechal len oblúčiky pneumatík. Kto tomu nechce venovať veľa času aj v tomto stave je to celkom pekný výsledok.

Bohouš-modelová verzia

Mierka : ? (1:87)
Autor : Milan Weiner
Vydavateľ : ABC 5/2025

Obrázek

V tomto prípade som sa pokúsil Bohouša trochu vylepšiť. Vystrihol a zasklil som všetky okná, z prednej kapoty som prerezal vetranie motora, hlavne tie bočné prierezy dali zabrať...Z podvozkovej časti som vyrezal svetlá, ktoré som zapustil a lemy blatníkov , ktoré vystupujú z karosérie, kolesá, ktoré boli nahradené podvozkom a modelovými kolesami, z nástavby vyrezané rezervné kolesá, ktoré boli nahradené modelovou verziou a vyrezaný vzduch popri lankach, ktoré držia hornú plachtu.
Každé koleso sa skladá zo 7 dielov, pridal a naryhoval som dezén a aspoň symbolicky bombíroval bok pneumatiky a na koniec zaprášil...
Pridal som interiér kabíny a posádku, figúrky som natrel akrylovými farbami, kabínu som vyrámoval a pridal pár doplnkov...
Podvozok som urobil len na základe pár fotiek, kde som niečo videl, takže to moc presné asi nebude...pridal som ešte nádrže a tiež aj tlmiče, ktoré mali byť pôvodne aj trochu vidieť, nakoniec keď som urobil vystupujúce blatníky nie je vidieť takmer nič, ale sú tam...
Na koniec som pridal povrchové detaily: strešné okno, spoilery na nástavbu, rámy pri dverách, sp. zrkadlá, stierače, zásterky...trochu som vytiahol do priestoru slnečnú clonu s LED, zadné svetlá a značky...
Pri tvorbe podložky som vychádzal z fotky z rallye Maroco (ktorú Bohouš tiež vyhral) pri ktorej auto preskakuje staré koľaje, trochu mi to pripomenulo staré časy keď takto lietali na Dakare špeciály DAF. Nakoniec pár finálnych fotiek:

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Kaplička sv. Huberta v Obyčtově

Mierka : 1:20
Autor : Pavel Styl
Vydavateľ : free model, da sa stiahnuť tu:
https://papir.pavelstyl.cz/

Momentálne nemám moc času, tak pridám aspoň túto drobnosť. O tejto kaplnke som toho moc nenašiel, bola postavená v roku 2014 (podľa nápisu na kaplnke)... Fotka reálnej stavby:

Obrázek

Model postavený viac, menej bez úprav, akurát som pridal sklo, urobil terén so staticku trávou a tak ako u predchádzajúcej kaplnky od P.Styla som urobil funkčnú sviečku. Požil som obyčajnú LED čajovú sviečku. Sviečka je ukrytá v podstavci, LED diódu som oddelil od sviečky a napájkoval asi 5cm predlžovacích káblikov aby som sa dostal s diódou pred kaplnku, z diódy je potom vidieť len špička ...

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Odpovědět

Zpět na „Galerie postavených modelů / Galleries of finished models“