Messerschmitt Bf 109E-4 / Kartonowy Arsenal / 1:33

Modely soutěžní kategorie LKT

Moderátoři: old_Mr_Grim, numi

Horas
Kontaktovat uživatele:

Messerschmitt Bf 109E-4 / Kartonowy Arsenal / 1:33

Příspěvek od Horas »

Ahoj, protože Spitfire potřebuje bratříčka a já si potřebuju odpočinout od velkých lodí, tak jsem začal patlat další letadlo, tentokrát Bf 109E-4 z Bitvy o Británii. Předlohu zase není třeba představovat, Snad jen, že na tomto stroji létal v létě 1940 Walter Oesau, německé eso, který dosáhl 125 sestřelů a zahynul v roce 1944 v boji s americkými Lightningy.

Vystřihovánka je takový standard od Halinskiho, takže úplná bomba :) Krásné textury (typický žlutý nos) a očekávám, že všechno bude zase sedět.
Obrázek

K vystřihovánce jsem si pořídil i motor, takže bych model rád slepil s otevřenou kapotou, ale ještě si nejsem jistý. Chtěl bych, aby byl přibližně takhle "svlečenej":
8be771b7a8bbc1934098c026870f279d.jpg
Stavbu jsem začal přímo tím motorem, je na něm pár drobných chyb, ale není to nic, co by nešlo opravit. Motor jsem nedodělal, chybí mi ještě zbraně a drátování. Chci v něm pokračovat, až budu dělat na kapotě, abych věděl, jak se tam co vejde. Dále pokračuju kabinkou, tady není moc co komentovat, pomalu to skládám dohromady a po dolepení v ní budu vylepšovat nějaké detaily, přidávat páčky, kabely a tak podobně.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Brzdič

Re: Messerschmitt Bf 109E-4

Příspěvek od Brzdič »

Je to už řada let, co jsem to lepil. Tady jsou když tak fotky i s motorem.
Obrázek

Co si vybavuji, tak jsem musel hodně zkracovat vidle co motor drží, jinak by motor moc trčel ven. Tož ať se daří, budu sledovat. ;)
Horas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Horas »

Tyjo, tak to budu mít vzor, ke kterýmu se budu chtít přiblížit :) Vypadá moc pěkně
VašekS

Příspěvek od VašekS »

Tohle bude opět modelářský koncert.
Budu nakukovat :) .
silverman

Příspěvek od silverman »

Paráda! Taky budu sledovat. Brzdič nasadil vysokou laťku, tak držím palce. ;)
Brzdič

Příspěvek od Brzdič »

Horas píše: úte 6.2.2024 17:06 Tyjo, tak to budu mít vzor, ke kterýmu se budu chtít přiblížit :) Vypadá moc pěkně
Díky :) Byl to můj první Halinsky a i první letadlo z polské produkce. Je to už stará stavba, teď na to koukám a je to už 15 let, je to vůbec možný? :D
Horas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Horas »

Dodělal jsem detaily kokpitu, přičemž jsem udělal mírné úpravy jako jsou přezky na pásech a pokračuju s boky kokpitu. Tu zelenou bych mohl retušovat trochu líp, v reálu ten rozdíl barev není vidět, ale pod bleskem se zvýraznil. Co půjde, tak ještě přeretušuju, ale ono to v tom kokpitu z půlky vůbec nebude vidět a na tu druhou půlku se stejně nikdo koukat nebude :)

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Horas
Kontaktovat uživatele:

Re: Messerschmitt Bf 109E-4 / Kartonowy Arsenal / 1:33

Příspěvek od Horas »

Dolepil jsem detaily na bocích kabiny a kabinu zkompletoval a pokračuju na trupu. Začal jsem ho lepit pěkně od ocasu, nejdříve pevnou část směrovky a pokračuju pomalu dopředu. Vyřezal jsem servisní otvor pro radiostanici a nouzovou lékárničku, vnitřek trupu natřel vallejo barvou číslo 71046. Do trupu ještě budu instalovat nějaké detaily.
Jednotlivé segmenty trupu lepím pomocí pásků slabého papíru místo chlopní a žebra do nich nasouvám až později.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
jenčik

Příspěvek od jenčik »

Krásná práce, s radostí sleduju
Horas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Horas »

Do trupu jsem vložil radiostanici a lékárničku, nejsou nijak pěkné, ale zase nejsou vůbec vidět :) Záď trupu jsem spasoval s kokpitem, bude tam potřeba nějaké broušení, protože je to dost natěsno, ale hlavně jsem zjistil, že nevím, jak to ideálně lepit, aby mi vyšel přechod trup a křídlo a aby se mi tam správně vešel i motor a nebyly v přídi odhalené nějaké konstrukční díly. Celek jsem tedy k sobě zatím nepřilepil a pokračoval jsem na křídle. Asi nejdříve slepím celé konstrukční celky zvlášť a teprve později je slepím dohromady k sobě.
Křídlo má docela složitou vnitřní konstrukci žeber, je to celé takové měkké, zvlášť z toho laserového kartónu, takže mě potěšilo, že obšívka na něj sedla bez problémů a nemusel jsem nic upravovat, brousit nebo používat výplň jako v případě Spitfiru. K žebrům jsem obšívku lepil jen bodově a pak na odtokové hraně u klapek, u podvozkových šachet (kde jsem si pomohl konstrukčními hranolky z kartónu) a na koncovém oblouku.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
silverman

Příspěvek od silverman »

Hezky ti to roste.
Horas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Horas »

Dneska po návratu z Nehvizd jsem měl lepící náladu a tak jsem jednotlivé části spasoval k sobě. Rozhodl jsem se, že kapotu odstraním až k motorové přepážce, jak to je často na dobových fotografiích z údržby motoru. Znamená to, že jsem vertikálně rozřízl díl č. 32, spodek nalepil k trupu, vršek později slepím se zbylými plechy krytu motoru. Budu muset taky vytvořit nějaké části jako jsou zásobníky a závěry trupových kulometů, ale to až později, nejdříve dokončím hlavní detaily křídel a zadní části trupu a teprve pak se začnu hrabat v motorovém prostoru.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Praetor25

Příspěvek od Praetor25 »

Tohle je neskutečná paráda! Těším se na další pokroky.
Brzdič

Příspěvek od Brzdič »

No dobře ty, zatím se mi to moc líbí. ;)
Horas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Horas »

Ahoj, za poslední dva měsíce jsem dokončil ocasní plochy, křídla a další detaily trupu. A začal jsem nacházet chyby ve vystřihovánce. Asi největší chyba je příliš dlouhá plocha pro nalepení výškovek na směrovce, kterou jsem zakryl kusem barvy z rezervy, pak krytka na spodu trupu (díl 74) je moc malá a musel jsem ji vyrobit znovu z rezervy. Nakonec chladiče oleje mají úplně obrácenou vnitřní konstrukci, docela mi trvalo pochopit, jak je slepit dohromady, ale nakonec stačilo vyhodit konstrukční díly a vyrobit si vlastní. Jsou to takové drobné chybičky, celkově model zatím sedí. Na fotkách zepředu je vidět, jak nesedí deska ze sady motoru na trup, ale to nebude po zabudování motoru vidět...

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Letecká a kosmická technika / Aircraft, real space“