Avia A31 / Attimon / 1:32
Moderátoři: Zrzek, spida, zvukar
Re: Avia A31 / Attimon / 1:32
To bych si nemyslel, že budu nakonec první. Zvlášť když Kaktusák už před měsícem psal, že má Avii v podstatě hotovou. Je všechno OK?
Sestavení mi trvalo čtyři měsíce. A to je to jen třístránkový model :-(
Přidělal jsem ještě bednu kolem topení pro pasažéry a zadní blatníky, které v modelu chyběly. A mám to.
Tady jsou srovnávací fotky s předlohou.
A tady sposta dalších fotek. To když mi na Avii posvítilo zapadající sluníčko.
Ať se daří.
Sestavení mi trvalo čtyři měsíce. A to je to jen třístránkový model :-(
Přidělal jsem ještě bednu kolem topení pro pasažéry a zadní blatníky, které v modelu chyběly. A mám to.
Tady jsou srovnávací fotky s předlohou.
A tady sposta dalších fotek. To když mi na Avii posvítilo zapadající sluníčko.
Ať se daří.
Ano Štěpáne avii mám hotovou , ale ještě jsem se se nedostal k tomu ji nafotit .
Chlape máš to naprosto parádní . A oceňuji , že jsi si stejně jako Štefan vybral jinou verzi než co nabízí vystřihovánka . Parádní report a parádní fotky . Za mě palec nahoru a gratuluji k pěknému modelu .
Chlape máš to naprosto parádní . A oceňuji , že jsi si stejně jako Štefan vybral jinou verzi než co nabízí vystřihovánka . Parádní report a parádní fotky . Za mě palec nahoru a gratuluji k pěknému modelu .
Štěpáne, to je parádní práce.
Jezdili jsme touhle kráskou každý rok na zemi živitelku do Budějovic , to byla jízda.
uvažuješ udělat z toho pdfko ? určitě by to stálo za to.
Jezdili jsme touhle kráskou každý rok na zemi živitelku do Budějovic , to byla jízda.
uvažuješ udělat z toho pdfko ? určitě by to stálo za to.
Luxusní model i luxusní fotky originálu, nejlepší je ten krojovaný zájezd.
Jako, můžu. Ale bude to někdy někomu k něčemu?
Pochiopitelně bych vynechal díly co jsem sám nenakreslil.
Takže bys asi chtěl naskenovat model Avie a všechny modré díly kabiny přemalovat do stejné modré jako je nástavba, aby to nebyl barevně guláš.
Střešní poklopy jsou z EasyWorks Karosy, takže tu bys potřeboval pořídit, naskenovat poklopy a zvětšit je z 1:43 na 1:34 = na 126%. Nebo je vynechat.
Další věc je, že interiér bednobusu mám konstrukčně dělaný pro gravírku. Když to spočítám, každá dvousedačka má v sobě / na sobě patnáct dílů laserem řezaných z kartonu.
Taky všechny trubky a madla jsou vlastně kartonové hranoly. Můj oblíbený stavební materiál je tenhle karton https://www.promodely.cz/Karton-EBONY-1 ... -d1861.htm. Je tužší, hutnější a pevnější než běžná lepenka, o to hůř se ale řeže ručně. A má netypickou tloušťku 0.9 mm.
Navíc to mám samozřejmě bez popisků, bez kreseb, ale i bez chlopní.
Co můžu udělat je dát tomu dvě tři hodiny a zveřejnit to víceméně tak jak to je. Jako inspiraci, ať si to případný zájemce upraví pro své postupy. Ale prostě to bude daleko od modelu připraveného ke slepení.
Díky za tip na ten EBONY karton.
Otestuju ho u sebe na pojízdné prodejně.
No mě se ta tvoje nástavba hodně líbí, tak jsem si myslel že až dodělám prodejnu a budu mít chuť tak si z té jedné Avie co jsem ještě sehnal tu tvoji verzi postavím. Ale spíš mě šlo hlavně o ten interiér, ten máš perfektně zpracovaný. Nástavbu jako takovou si namaluju sám. Ale nehoří to, nespěchá to a když to nebude, tak se vůbec nic neděje . A je fakt že asi moc lidí se do toho nepustí. Každopádně velký dík za detailní report.
Otestuju ho u sebe na pojízdné prodejně.
No mě se ta tvoje nástavba hodně líbí, tak jsem si myslel že až dodělám prodejnu a budu mít chuť tak si z té jedné Avie co jsem ještě sehnal tu tvoji verzi postavím. Ale spíš mě šlo hlavně o ten interiér, ten máš perfektně zpracovaný. Nástavbu jako takovou si namaluju sám. Ale nehoří to, nespěchá to a když to nebude, tak se vůbec nic neděje . A je fakt že asi moc lidí se do toho nepustí. Každopádně velký dík za detailní report.
Konečně sem dám fotky hotového modelu , které mě nafotil přítel od mé dcery . Překvapilo mě jak pohodově se model lepil . Ano kabina se na poprvé nepovedla , ale jen proto , že jsem zvolil špatný postup . Na podruhé to šlo samo .
Doufám , že v dohledné době se připojí s fotkami zbývající dva ""spoluparalerkáři "" a bude tato mise kompletní .
Něco málo fotek dám zde na DF a zbytek je v galerii .
Doufám , že v dohledné době se připojí s fotkami zbývající dva ""spoluparalerkáři "" a bude tato mise kompletní .
Něco málo fotek dám zde na DF a zbytek je v galerii .
Ahoj,
hezky pěkně Aviáci, moc pěkně...
hezky pěkně Aviáci, moc pěkně...
Parádní práce !
Jo, valník tomu sluší.
Tu sekeru jsi do špalku zasekával před tím, než jsi na něj postavil model, nebo až potom? :-)
Tu sekeru jsi do špalku zasekával před tím, než jsi na něj postavil model, nebo až potom? :-)
Tuten souběh obrázků mi připomněl Trabanta pana Vaněrky ve filmu Srdečný pozdrav ze zeměkoule
Moc pěkný, jak říkával švagr "áviosky". Ten se s tim najezdil.
No, ehm, prostě, zase budu poslední beztak, že, no tak co už...
Takže když je podvozek hotový, zbývá kabina a nástavby. Kabinu jsem podaroval tady nervákovi na druhý pokus, takže nejdřív nástavby. A jako první skříňová.
Podlepeno kartonem, vyřezáno, nachystáno.
Zkompletovaná podlaha a uzavřen obvod skříně...
...a po uzavření čel a dolepení stupačky je hotovo.
Takže když je podvozek hotový, zbývá kabina a nástavby. Kabinu jsem podaroval tady nervákovi na druhý pokus, takže nejdřív nástavby. A jako první skříňová.
Podlepeno kartonem, vyřezáno, nachystáno.
Zkompletovaná podlaha a uzavřen obvod skříně...
...a po uzavření čel a dolepení stupačky je hotovo.
Tak poslední budu stoprocentně já, o tom žádná. Ale ta skříň se Ti povedla, parádní.
Oceňuju, že mě chceš správně klubově podpořit a rozhodně ti dané zásluhy před předsedou řádně odprezentuju, ale jaký to bude mít vliv na realitu... Zaber!
Tož doplním ještě druhou nástavbu. Na té jsem se poněkud zasekl a dokončil ji teprve velmi nedávno, protože jsem chtěl docílit sešitového výsledku, tedy valníku s rámem, ale bez plachty. To znamená, že je nějak potřeba vyřešit oblouky a jak je udržet ve správné poloze na bočnicích. Nakonec jsem kolem toho tak dlouho chodil, až jsem se rozhodl smotat z rezervy válečky, přilepit je na bočnice a do nich zasunout oblouky. Je to prvek navíc, ale nemyslím si, že bych to zvládl bez nich čistěji. Snad to ruší méně, než tmelení lepidlem.
Druhá část výzvy byla lakování oblouků, protože ofsetová černá není úplně černá a černé dráty by na tom mohly vypadat divně. Tak jsem dal černý základ, na to tmavošedý poprašek a na to matný lak. Naživo to celkem jde, ale přece jenom to odráží světlo trochu jinak, tak to nevypadá úplně papírově...
Tak základní sestava. Na valníku celkem nic není, prostě vrstvené plochy. Akorát vzduch je pryč z nosníků.
Válečky na místě a pro instalaci latěk jsem si udělal ještě rozpěrnou šablonku na horní oblouk.
Po zasunutí oblouků a zalepení jsem pak stvořil ještě jednu šablonu (rozuměj podlepený vzor na oblouky s ryskama pro latě) a podle něho spoj za spojem osazeno všech 10 kousků.
Aplikovat blatníky už není nijak složité a tím je to hotové.
No a zkušební usazení vypadá, že by to mohlo fungovat i pro valník...
...i pro skříň. Ta je na tom podvozku teda pocitově bez kabiny obrovská.
Tož doplním ještě druhou nástavbu. Na té jsem se poněkud zasekl a dokončil ji teprve velmi nedávno, protože jsem chtěl docílit sešitového výsledku, tedy valníku s rámem, ale bez plachty. To znamená, že je nějak potřeba vyřešit oblouky a jak je udržet ve správné poloze na bočnicích. Nakonec jsem kolem toho tak dlouho chodil, až jsem se rozhodl smotat z rezervy válečky, přilepit je na bočnice a do nich zasunout oblouky. Je to prvek navíc, ale nemyslím si, že bych to zvládl bez nich čistěji. Snad to ruší méně, než tmelení lepidlem.
Druhá část výzvy byla lakování oblouků, protože ofsetová černá není úplně černá a černé dráty by na tom mohly vypadat divně. Tak jsem dal černý základ, na to tmavošedý poprašek a na to matný lak. Naživo to celkem jde, ale přece jenom to odráží světlo trochu jinak, tak to nevypadá úplně papírově...
Tak základní sestava. Na valníku celkem nic není, prostě vrstvené plochy. Akorát vzduch je pryč z nosníků.
Válečky na místě a pro instalaci latěk jsem si udělal ještě rozpěrnou šablonku na horní oblouk.
Po zasunutí oblouků a zalepení jsem pak stvořil ještě jednu šablonu (rozuměj podlepený vzor na oblouky s ryskama pro latě) a podle něho spoj za spojem osazeno všech 10 kousků.
Aplikovat blatníky už není nijak složité a tím je to hotové.
No a zkušební usazení vypadá, že by to mohlo fungovat i pro valník...
...i pro skříň. Ta je na tom podvozku teda pocitově bez kabiny obrovská.