Brigadýrova galerie - diorámata ABC od Přemysla Kubely
Brigadýrova galerie - diorámata ABC od Přemysla Kubely
V posledních dnech mě nějak zachvátila nostalgie na doby dávno minulé, když jsem si jako dítě předškolního věku koncem 80. let jen prohlížel a fantazíroval nad umě vyvedenými postavičkami z diorámat v časopise ABC od Přemysla Kubely, aniiž jsem kdy něco slepil. Ve snaze odpočinout si od plastikového modelřství jsem nyní přesedlal na papír, který jsem vždy považoval za absolutně nezvladatelný materiál
Dal jsem dohromady celou kolekci Kubelových vystřihovánek a po zdejší inspiraci v sousedním vláknu se rozhodl do těch rozkošných diorámat pustit také.
Příspěvek č.1: První vzduchoplavci - ABC 3/33
Několik techických poznámek, pokud by to někoho zajímalo:
1/ Krabičky vlastní výroby z barevného kartonu formátu A3, zevnitř vyztužené tenkou lepenkou
2/ Pozadí navíc podlepeno silnou čtvrtkou, takže dno je opravdu tuhé
3/ Figurky podlepované černým kartonem, z rubu vyztuženy proti kroucení plochými párátky a hrany retušované staromódně černou tuší
4/ Větší motivy dále z rubu zesíleny podlepením tenkou lepenkou, aby se mj. vytvořily silnější dotykové plochy u chlopní
5/ Vyhovuje mi jednoduchost, tudíž možná pro někoho efektní vylepšení vnitřní strany bočnic, jakož i "země" prozatím neřeším
Dal jsem dohromady celou kolekci Kubelových vystřihovánek a po zdejší inspiraci v sousedním vláknu se rozhodl do těch rozkošných diorámat pustit také.
Příspěvek č.1: První vzduchoplavci - ABC 3/33
Několik techických poznámek, pokud by to někoho zajímalo:
1/ Krabičky vlastní výroby z barevného kartonu formátu A3, zevnitř vyztužené tenkou lepenkou
2/ Pozadí navíc podlepeno silnou čtvrtkou, takže dno je opravdu tuhé
3/ Figurky podlepované černým kartonem, z rubu vyztuženy proti kroucení plochými párátky a hrany retušované staromódně černou tuší
4/ Větší motivy dále z rubu zesíleny podlepením tenkou lepenkou, aby se mj. vytvořily silnější dotykové plochy u chlopní
5/ Vyhovuje mi jednoduchost, tudíž možná pro někoho efektní vylepšení vnitřní strany bočnic, jakož i "země" prozatím neřeším
Re: Brigadýrova galerie - diorámata ABC od Přemysla Kubely
Příspěvek č.2: Všeobecná zemská výstava r. 1891 - ABC 6/31
Příspěvek č.3: Španělská galeona - ABC 23/28
Příspěvek č.4: Fénická gaula - ABC 19/28
Příspěvek č.5: Čínská džunka - ABC 4/29
Pěkný to máš ale ještě toho máš hóóódně před sebou....
To Mahdy: díky, jojo, je to hodně, celé dva šanony Zatím udržuji tempo 1 krabička za 1-2 dny...
Jak na nový rok, tak po celý rok. Je třeba ho zahájít nějakou pořádnou katastrofou...
Příspěvek č.6: Potopený Titanic - ABC 12/30
Jak na nový rok, tak po celý rok. Je třeba ho zahájít nějakou pořádnou katastrofou...
Příspěvek č.6: Potopený Titanic - ABC 12/30
Příspěvek č.7: Řecká sakoleva - ABC 8/29
- Standa F.
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Opravdu pěkné dílo! Myslím, že jsme mnozí měli či stále máme touhu všechny ty Kubelovy romantické krabičky někdy postavit a pověsit si je na zeď...
Prima!
Prima!
To Standa F.: Díky! No dal jsem si závazek do první dvouletky až pětiletky, že ty Kubeloviny zmáknu všechny, snad vytrvám
Příspěvek č.8: Přezletice - ABC 16/38
...a první nesmělý pokus o vylepšení podloží....
Příspěvek č.8: Přezletice - ABC 16/38
...a první nesmělý pokus o vylepšení podloží....
Ten pokus se mi líbí, moc povedené. Jsem zvědavý na další pokusy.
Pokus je parádní ! Tu vlasni krabici to máš karton oblepený barevným papírem ?
Příspěvek č.9: Ptačí obři (Dinornis giganteus) - ABC 8/40
...a druhý pokus o podloží se vzrostlejší trávou
...a druhý pokus o podloží se vzrostlejší trávou
To Nafe_CZ: krabička je z barevného kreslicího kartonu A3 o gramáži 130 g/m2. A dovnitř jsou vlepeny proužky tenčí lepenky, např. z krabice, ve které se kupují kancelářské papíry. Krabička je přijatelně pevná, to prohnutí, co je možná vidět na fotkách, v reálu není tak velké, je způsobeno jen soudkovitým zkreslením objektivu při focení nablízko...