Galerie - Zax

Vaše alba a přehledy dokončených modelů
Odpovědět
Zax
Kontaktovat uživatele:

Re: Galerie - Zax

Příspěvek od Zax »

05 - Lightjet
(Astro Racers)

Mierka : ?
Autor : Jan Rükr, free model

Nejprve něco málo ze světa Astro Racerů a samotných závodů.
V ne příliš vzdálené budoucnosti se konají interplanetární závody jednomístných lodí. Jejich piloti soutěží za sebe, své rodiny, firmy či rovnou celé státy. Vítězství je skutečně opojné. Závodí se o planetární nerostné zdroje, životní prostor a možnost ovlivnit směr, jakým se bude lidstvo ubírat.
Může se tak stát, že rodina s nejrychlejším strojem může mít rázem moc nad nerostnými surovinami jednoho z měsíců Jupitera. (zdroj:www.alienspapercraft.com)

Obrázek

Model:
Pridávam ďalší Astro Racer. Urobil som len malé úpravy a pridal jednoduchý stojan, ktorý som doplnil o malý príbeh, ktorý autor napísal ku každému vznášadlu.

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

09 - D9 Racer
(Astro Racers)

V ne příliš vzdálené budoucnosti se konají interplanetární závody jednomístných lodí. Jejich piloti soutěží za sebe, své rodiny, firmy či rovnou celé státy. Vítězství je skutečně opojné. Závodí se o planetární nerostné zdroje, životní prostor a možnost ovlivnit směr, jakým se bude lidstvo ubírat.
Může se tak stát, že rodina s nejrychlejším strojem může mít rázem moc nad nerostnými surovinami jednoho z měsíců Jupitera. (zdroj:www.alienspapercraft.com)

Obrázek

Model:
Pridávam ďalší Astro Racer, tentokrát inšpirovaný filmom District 9. Urobil som len malé úpravy a pridal jednoduchý stojan, ktorý som doplnil o malý príbeh, ktorý autor napísal ku každému vznášadlu.

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

12 - Venture Blade
(Astro Racers)

Obrázek

Model:
Pridávam ďalší Astro Racer. Urobil som len malé úpravy a pridal jednoduchý stojan, ktorý som doplnil o malý príbeh, ktorý autor napísal ku každému vznášadlu.

Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

MERCER model 35 RACEABOUT

Mierka : 1:32
Autor : Miloš Čihák
Vydavateľ : ABC 11/48 (2003)

Už dlho som sa chystal na nejaký veterán, voľba padla na túto raketu na kolesách zo začiatku minulého storočia - MERCER 35 RACEABOUT. Pár slov o originále:
První automobily představila firma Mercer v letech 1906-1909 pod značkou Roebling-Planche. Tato konvenční vozidla měla - jako mnoho jiných amerických vozů v té době - chladič typu Mercedes. Vše se změnilo v roce 1910, kdy převzal konstrukční oddělení ing. Finlay Robertson Porter a vyvinul vysoce výkonný sportovní vůz s označením Model 30, který se v roce 1911 stal základem modelové řady 35 Raceabout. Sportovní charakter těchto vozů se projevoval hlavně odlehčenou karoserií, která neměla nic než blatníky a kapotu motoru. Místo čelního skla převzal funkci kulatý "monokl", připevněný na tyči volantu. Účinek tohoto čelního skla je dodnes velmi diskutabilní. Tato vozidla se těšila veliké oblibě zejména u studentů z bohatých rodin. V roce 1914 vyhrál Eddie Pullen jako první Američan s americkým vozem Raceabout model 35 americkou Grand Prix. (zdroj ABC)

Obrázek

Model vyšiel v roku 2003 v časopise ABC, ja som si ho dosť upravil...Stručný popis úprav:
-z kolies vyrezaný vzduch z čoho vyplynula nutná úprava stredu kolesa, na pneumatiky (vrátane rezervy) pridaný jednoduchý dezén
-vzduch vyrezaný aj z rámu
-upravený chladič, pridaná sieťka, nápis a znak
-upravené všetky svetlá, dorobené vnútro svetiel a upravený držiak centrálneho svetla
-veľa detailov na karosérii a blatníkoch, ktoré tam boli len nakreslené som vytiahol do priestoru. Je to hlavne preto, že pokiaľ auto zašpiním, nakreslené detaily sa strácajú... (napr, žlté pasiky na blatníkoch, tapacírovanie sedadiel...)
-upravená prístrojová doska-zasklené prístroje, upravený volant, monokel, pridané detaily...
-pridané matky na kolesá a nity na celý model...
-model som trochu zašpinil a pridal jednoduchú podložku a to je snáď všetko...Pár fotiek:

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Gorila horská
(Najohrozenejšie zvieratá sveta)

Mierka : 1:?
Autor : Michal Dudáš
Vydavateľ : ABC

Pár slov o predlohe:

Gorila Horská patrí k najohrozenejším druhom našej planéty. Je to bylinožravec, ktorý takmer celý deň trávi hľadaním potravy a jej konzumáciou, prípadne oddychom a trávením. Gorila horská je jedným z najbližších živočíšnych druhov človeku, preto je paradox, že práve homo sapiens sa najviac pričinil o jej takmer vyhubenie - hlavne klčovaním lesa - jej prirodzeného habitatu, pytliactvom, ťažbou surovín prípadne vojnovými konfliktami .... Dnes existuje v podstate jediný horský prales na svete, kde žije niekoľko rodín. Nachádza sa medzi Rwandou, Kongom a Ugandou. O ich záchranu sa pričinila aj americká zoologička Dian Fosey, ktorej životný príbeh sa stal námetom úspešného filmového spracovania Gorily v hmle.

Obrázek

Model:

Gorila sa lepila vcelku dobre. Dorobil som podložku, ako doplnok som použil vysušené a nafarbené lístie zo stromčeka čo mi rastie na záhrade...niekoľko fotografií:

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Kaplnka sv. Anny v Skalici

Mierka : 1:200
Autor : Ladislav Jakubčo, BaJ
Vydavateľ : Fifík

Kaplnka stojí vedľa kostola sv. Michala Archaniela ,ktorý sa nachádza v centre mesta Skalica na námesti. Je to pohrebná kaplnka - karner, ktorá svojim tvarom pripomína rotundu. Kaplnka bola postavená pravdepodobne na prelome 14. a 15.storočia. Má tvar osemuholníka s kopulou a Lucernou. Časom i karner ako ostatné podobné stavby prechádzal úpravami, hlavne barokovými v 17. a 18. storočí.

Obrázek

Model vyšiel v časopise Fifík, ak dobre rátam je to už štvrtá kaplnka, alebo kostol zasvatena sv. Anne, ktorú som lepil (viď. priložené foto). Na modeli som upravil akurát schody a na kopulu pridal lucernu, nakoniec som urobil jednoduchú podložku. Pár fotiek:

Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Panda veľká
(Najohrozenejšie zvieratá sveta)

Mierka : 1:?
Autor : Michal Dudáš

Pár slov o predlohe:

Panda veľká je cicavec, väčší druh medveďa z čeľade Ursidae a jediný žijúci zástupca rodu Ailuropoda (panda). Vyznačuje sa charakteristickou čierno-bielou srsťou a zavalitým telom. Hoci patrí do radu mäsožravcov (Carnivora), je bylinožravec, keďže viac ako 99 % jeho potravy tvoria bambusové listy, stonky alebo výhonky. V súčasnosti žije panda veľká len v niekoľkých čínskych pohoriach, najmä v provincii S'-čchuan, ale aj v susedných provinciách Šan-si a Kan-su, kde našla nové útočisko po tom, čo ju z nížinných oblastí vytlačilo odlesňovanie, poľnohospodárstvo a ďalší ľudský rozvoj. Po mnohých rokoch ochranárskeho úsilia pandy veľké už nie sú vo voľnej prírode ohrozené vyhynutím a ich populácia rastie a presiahla 1 860 jedincov. V septembri 2016 sa v hodnotení Medzinárodného zväzu ochrany prírody a prírodných zdrojov (IUCN) presunula z kategórie ohrozených do kategórie zraniteľných po tom, ako sa počet pand od roku 2014 zvýšil o 17 %. (zdroj: wikipedia)

Obrázek

Model:

Panda sa lepila vcelku dobre, trochu komplikovanejšie bolo lepenie zadných nôh a pripojenie celku ku telu... Dorobil som podložku, ako doplnok som použil statickú trávu...niekoľko fotografií:

Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Škoda 130 LR

Mierka: 1:43
Autor: Michal Antonický
Zdroj: ABC

Obrázek

Pridal som ďalšie auto v mierke 1:43 od M.Antonického. Tentokrát ide o Škodu 130 LR.
Motoršportové legendy vznikli aj v pomerne skromných podmienkach Československa. Konštruktérom sa podarilo zo zastaranej Škodovky vytvoriť auto, na ktoré mali problém sa dotiahnuť aj omnoho výkonnejšie autá. Samozrejme, ak bol za volantom niekto, kto to vedel...Toto auto bolo postavené pre moju obľúbenú skupinu B. Škoda mala výkon síce len 130 koní, ale pri hmotnosti len 730 kg. Škoda 130 LR bola úspešne homologizovaná koncom roka 1984 a v januári nasledujúceho roka sa po prvýkrát postavila na štart. Na Rallye Valašská zima sa podarilo obsadiť prvé tri miesta a v medzinárodnej 32. Rallye Akropolis sa posádke v zložení Křeček/Motl podarilo zvíťaziť vo svojej triede a celkovo dojsť do cieľa na trinástom mieste. Na slávnej Rallye San Remo sa dokonca posádke podarilo umiestniť na celkovom šiestom mieste.
Najväčším úspechom bola ale Marlboro Günaydin Turkish Rally v roku 1985. Rakúska posádka dorazila do cieľa na celkovom prvom mieste, čím za sebou nechala legendy svojej doby, ako Renault 5 Turbo, Peugeot 205 T16 či Audi Quattro A2. No kariéra Škody 130 LR bola predčasne ukončená. Vedenie FIA sa po mnohých tragických nehodách rozhodlo zrušiť skupinu B a s ňou odišlo do dôchodku aj mnoho závodných špeciálov. (zdroj autobild.pluska.sk)

Model:

Model som upravil len veľmi málo-upravená maska, trochu upravené kolesá, pridal som podložku a auto som trochu zašpinil. Pár fotiek:

Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Lotus 99T Honda

Mierka: 1:24
Autor: Michal Antonický (JA036)
Zdroj: Déčka ABC Č. 12

Pár slov o reálnom aute:
Lotus 99T bol monopost Formule 1, ktorý v roku 1987 súťažil za tím Camel Team Lotus Honda, pilotovaný Ayrtonom Sennou a Satoru Nakajimou. Bol poháňaný motorom Honda a vyznačoval sa inovatívnym aktívnym podvozkom, ktorý elektronicky upravoval výšku vozidla a zlepšoval jeho stabilitu a ovládateľnosť. Vozidlo vyhralo dva preteky v roku 1987 – Veľkú cenu Monaka (Senna) a Veľkú cenu Detroitu (Senna).

Obrázek

Model:

Ide o môj prvý pokus o zlepenie F1, tak to aj tak vyzerá a s výsledkom nie som moc spokojný...Som rád, že sa mi to aspoň podarilo dokončiť... Model som neupravoval, akurat som nerobil natáčanie predných kolies keďže tak ako všetky moje modely je aj tento pevne prilepený na podložke. Pár fotiek:

Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Betlehem

Vydavateľ: Ohníček
Autor: Martin Bouda

Tak som si zlepil prvý betlehem pred vianocami. Tento nakreslil Martin Bouda k 50. narodeninám časopisu Ohníček (v roku 2000) a je vo forme 3D obrázku.

ObrázekObrázekObrázekObrázek
Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Betlehem

Vydavateľ: ABC (2025)
Autor: Jan Štěpánek

Tento pekný betlehem vyšiel v poslednom čísle ABC, ja som si ho trochu upravil aby sa vošiel do krabičky.

ObrázekObrázekObrázekObrázek
Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Veselé Vianoce
(Frohe Weihnachten)
Priestorový obrázok v krabičke

Autor : ?
Zdroj: Mondorfen bastelbogen, Internet (free)

Aj ja prajem všetkym šťastné a veselé vianoce.

Na internete som našiel súbor, ktorý okrem vianočných ozdob a dekoráci obsahoval aj tento pekný retro 3D obrázok, tak som si ho zlepil. Postavené bez úprav, akurát som si ho 2x zvačšil. Je to taká drobnosť na poličku, ktorá poteší... ;)

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Ford Taunus P3 17M

Mierka : 1:100
Autor : FDS model
Vydavateľ : www.minimodel.sk (FE4563-free model)

Pár slov o predlohe:

Ford Taunus 17M P3 bol nemecký rodinný automobil vyrábaný v rokoch 1960-1964, prezývaný "vaňa" pre svoje zaoblené tvary, ponúkaný ako 2/4-dverový sedan, kombi a kabriolet, s motorom vpredu a pohonom zadných kolies.

Obrázek

Moje úpravy:

Model vyšiel v rámci adventného kalendára 2025. Trochu som upravil kolesá, prednú a zadnú časť a ešte pár drobností, auto som trošku zaprášil a urobil jednoduchú podložku, tak aby mi vošla do krabičky, na krabičke som vyrezal okienko cez ktoré je vidieť zlepený model. Niekoľko fotografií:

Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

Ohliadnutie za rokom 2025

Máme 1.1.2026, tak aj ja sa ohliadnem za rokom 2025. Tento rok bol pre mňa hlavne rokom Michala Antonického. Tento autor tento rok oslavoval 60 narodeniny, tak som si pripomenul jeho tvorbu zlepenim 8 modelov. Objavil som čaro mierky 1:43 tak v tejto sérii určite budem pokračovať nielen modelmi, ktoré boli takto navrhnuté ale už mám pár (jednoduchších) modelov z iných mierok zmenšených do tejto mierky. Ak som dobre rátal tak sa mi celkovo podarilo zlepiť 39 modelov čo je celkom slušné aj keď to boli skôr jednoduchšie modely...

Prajem všetkým modelárom do nového roku 2026 všetko najlepšie a nech nám to lepí aspoň tak ako v roku 2025. :wink:

Záverom pridám prehľad modelov, ktoré som zlepil v roku 2025.

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Zax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zax »

3 Dakarské Tatry - miniboxy

Keďže nám dnes začína rallye Dakar rozhodol som sa nostalgicky si poskladať aspoň pár "krabičiek"...nie sú to ale obyčajné Miniboxy, ale sú to jedny z prvých Miniboxov, ktoré vyšli v časopise ABC v mierke 1:100 a teda stáli na začiatku dnes už obrovského množstva modelov v tejto mieke. Ja sa určite k týmto modelom ešte vrátim a urobím ich minimálne s modelovým podvozkom a malou podložkou.

TATRA 815 6x6 Dakar (MINIBOX W01)

TATRA 815 8x8 Dakar (MINIBOX W05)

TATRA 815 4x4 Dakar (MINIBOX W06)

Mierka : 1:100
Autor : Ing. Arch. Milan Weiner

Postavené bez úprav. Na to ako rýchlo sa to dá postaviť sú to celkom pekné krabičky. Niekoľko fotografií:

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Odpovědět

Zpět na „Galerie postavených modelů / Galleries of finished models“