Po již tradiční, skoro půlroční modelářské pauze, mě začali svrbět dlaně. A já po dlouhém uvažování, do čeho že se to vlastně vrhnu (bývám někdy dost nerozhodný), vytýčil cíl. No spíš mě k tomu nakopl menší rodinný výlet

Takže budoucí modýlek bude jeden ze symbolů mého kraje, plzeňska.
Královský hrad Karlskrone, známější pod názvem RADYNĚ.

Trošku historie nikoho nezabije:
Hrad Karlskrone založil císař a král Karel IV někdy kolem roku 1361 na dominantním vrchu nad městečkem Stará Plzeň (Starý Plzenec) a na dohled od nové, velké Plzně. Stejně jako jeho dvojče, hrad Kašperk, byl postaven jako správní hrad a symbol královské moci nad krajem a byly sem dosazováni purkrabí. Po smrti císaře Karla přestal být jmenován Karlskronem, toto jméno se zde neujalo a začal se nazývat po kopci, na kterém vyrostl a jehož jméno zde bylo vžité, Radyní. Od roku 1404 dostával purkrabí hrad do svého vlastnictví jako manství po dobu vykonávání svého úřadu. V době bouřlivých husitských válek byl hrad pevnou oporou katolické strany, její držitel Hrdoň z Dubňan roku 1334 odsud dokonce pašoval do obležené Plzně povozy s potravinami. Po něm se zde jako správci uvádí ještě Dobeš z Modřejovic, Oldřich z Rakové a vyhlášený lapka Petr Kořenský z Terešova. V roce 1496 přešel hrad jako zástava Ladislavu ze Šternberka a tím začal pozvolný úpadek hradu. Šternberkové zde již nesídlili a začali ho využívat jen jako lovecký hrádek. Hrad začal chátrat a dílo zkázy nejspíše dokonal i požár kolem roku 1530. Od roku 1558 se Radyně uvádí jako "zámek pustý".
V roce 1818 koupil panství s hradem Kristián z Valdštejna, který posléze nechal upravit místnost ve věži na romantický salónek a její vrchol na rozhlednu. Tato úprava vzala za své úmyslně založeným požárem roku 1886. Poté se Radyně dočkala razantních oprav až po roce 1920, kdy se stalo jejím majitelem městečko Starý Plzenec.
V 60. letech 20. století byl na vrcholu věže vztyčen vykrývací vysílač pro příjem TV signálu. Po digitalizaci je už i tohle minulostí a vršek věže s vyhlídkovou plošinou dále využívají mobilní operátoři a pod.
A teď k modelu. Ve velké míře budu vycházet z modelu Milana Novobilského, který je vystaven na hradě.

Zatím pouze studuji vše co se o hradu dá a velice brzo začnu kreslit

Toť zatím vše, mějte se a smějte se