Oslavte s námi 90 let arch. Richarda Vyškovského - propozice

Slavíme a lepíme – velká paralelka modelů RV

Moderátor: Standa F.

Uživatelský avatar
mahdy
Příspěvky: 677
Registrován: sob 21.1.2012 11:01
Bydliště: Kyjov

Re: Oslavte s námi 90 let arch. Richarda Vyškovského - propo

Příspěvek od mahdy »

Taky mě něco napadlo v souvislosti s touto akcí. Bylo by dobré tu vyvěsit seznam všech RV modelů a do něj pak zaškrtnout všechny modely hotové, aby byl přehled o tom, které ještě zbývají udělat. Případní zájemci o lepení modelů by pak měli jasný přehled z čeho vybírat.
No a postupem času by jsme společně dosáhli toho, že budou slepeny úúúúplně všechny. ;)
Uživatelský avatar
Medium
Příspěvky: 399
Registrován: pon 30.1.2012 21:28

Re: Oslavte s námi 90 let arch. Richarda Vyškovského - propo

Příspěvek od Medium »

Inu oživil jsem tedy myšlenku dát dohromady co nejvíce modelů z dílny pana Vyškovského. Již od půlky června bylo v Království železnic rozjednáno, že se tam zastavím a poznačím co je tam vystaveno. Tak jsem se tam tedy v pátek vypravil a poznamenal, co vše jsem viděl. Až posbírané informace zpracuji, tak ještě zkusíme prohrábnout sklady a pak vzejde definitivnější seznam, co není slepené. Bude pak především na vás modelářích, jestli se podaří záměr opravdu naplnit.

Jen nečekejte prosím, že ten seznam tu bude zítra. Nějaký čas to zabere ...
ParkPe
Příspěvky: 11
Registrován: ned 19.5.2019 11:11

Re: Oslavte s námi 90 let arch. Richarda Vyškovského - propo

Příspěvek od ParkPe »

Osobně jsem tam byl minul týden, a mám fotky z vystavených modelů.
Co jsem zaznamenal, tak tam chyběl:
- Tyrrell 011
- ABC - Eta (Lotus Super Seven)
- Servisní a vyprošťovací vůz
- starý Mostní tank
- Dvojplošník AERO A-14 Brandenburg (měřítko cca 1:32)
- Hasičská Vysokozdvižná požární plošina PP 27-1
- Kompletní Pražský hrad
- stavební Tatra 815 S1
- Lunar Roving Vehicle s posádkou.
paperman75
Příspěvky: 14
Registrován: sob 8.12.2012 14:30
Bydliště: Písek

Re: Oslavte s námi 90 let arch. Richarda Vyškovského - propo

Příspěvek od paperman75 »

V písecké Sladovně bude od 6. listopadu 2019 až do 15. března 2020 jako jedna ze tří nových interaktivních výstav otevřena expozice Všude papír, která bude zahrnovat tvůrčí kartonovou dílnu pro děti, reprezentativní výběr modelů od autorů publikujících v časopise ABC a autorskou výstavu "Papírové království Richarda V." s desítkami modelů legendárního tvůrce papírových modelů Ing. arch. Richarda Vyškovského.

Výstava určena pro celou rodinu, jak je ve Sladovně dobrým zvykem, bude zahájena 5. října od 17 hodin vernisáží s kurátory výstavy Josefem Kropáčkem a Pavlem Havránkem. ;)
Uživatelský avatar
Medium
Příspěvky: 399
Registrován: pon 30.1.2012 21:28

Re: Oslavte s námi 90 let arch. Richarda Vyškovského - propo

Příspěvek od Medium »

Vážení příznivci vystřihovánek pana Richarda Vyškovského, až zase budete sestavovat nějakou vystřihovánku z jeho dílny, nebo i jen tak, můžete si pustit záznam vyprávění pana Vyškovského. O vystřihovánkách, studiích na škole, práci v Jugoslávii a o dalších tématech. Myslím, že uslyšíte mnohé, co jste dosud neměli možnost si někde přečíst. Záznam je ze září 2018, trvá přes dvě hodiny a najdete ho na stránce na níže uvedeném odkazu. Tam se k vyprávění dostanete po kliknutí na "celé jeho vyprávění".

Stránka s vyprávěním pana Richarda Vyškovského
Uživatelský avatar
Medium
Příspěvky: 399
Registrován: pon 30.1.2012 21:28

Re: Oslavte s námi 90 let arch. Richarda Vyškovského - propo

Příspěvek od Medium »

Vážení modeláři,

rok 2019 je již minulostí. Rok nesoucí se ve znamení RV90. Rok zaslíbený vystřihovánkám pana architekta Richarda Vyškovského. Naším cílem bylo slepit alespoň 90 vystřihovánek z jeho dílny, pomyslných 90 svíček na narozeninovém dortu pana Vyškovského. Věřili jste, že se to povede? Povedlo se. Cílené devadesátky slepených „vyškovánek“ jsme dosáhli na samém konci července, ve chvílích, kdy nás ovšem zasáhla ta nejsmutnější zpráva...

Modelů jsme slepili ale mnohem více než oněch devadesát. Celé naše lepení přineslo mnohem více než pouhé číslo. Přineslo nám radost ze samotného lepení, vytvořili jsme skupinu, která měla společnou náplň snažení. Námi slepené modely zároveň představily pestrost tvorby pana Vyškovského – od nejstarších vystřihovánek až po ty nejnověji vydané (např. Radnici a kostel v Soběslavi, domeček PF'20).
Byla slepena alespoň jedna vystřihovánka z úplně všech oborů modelové tvorby pana Vyškovského – od nejoblíbenějších chaloupek lidové architektury, přes městské stavby, hrady, bojovou techniku, stavební stroje, automobily a další techniku, lodě, letadla až po figurky, papírové hračky a všemožné drobnosti. Někteří jste možná s překvapením zjistili, že ruční vystřihovánky obstojí i v dnešní době technicky dokonalejších modelů a naopak mají mnohdy ještě navíc onu jedinečnost autorovým vkládáním „kusu sebe samotného“. Velmi potěšující a až překvapující byl zájem o speciální doprovodnou kategorii RV90 na soutěžích, kdy v průběhu roku přibývalo velké množství perfektně slepených modelů.

Ano, pochopili jste správně, že oficiálně ukončujeme naše lepení vystřihovánek pana Vyškovského v této společné akci. Ale rozhodně to neznamená, že tímto okamžikem již žádnou další „vyškovánku“ neslepíme. Naopak, pevně věříme... ba ne, jsme si naprosto jisti, že se modely pana architekta Richarda Vyškovského budou lepit stále dál, vždyť nám jejich lepení přináší radost již více než 50 let... A třeba se tu opět sejdeme za 10 let u podobné akce s označením RV100!

Doplnění: Pokud máte v současné době ještě nějaký rozpracovaný model a započatou jeho stavbu zde na fóru, dokončete jeho prezentaci v této speciální sekci a umístěte konečnou fotku do Galerie RV90. Nově započaté stavby vystřihovánek z dílny pana Vyškovského prezentujte, prosíme, již v příslušných oborových kategoriích.


A na závěr ještě statistika našeho velkolepého lepení na počest pana Vyškovského, kterou spočítal a sepsal Standa F.:

- Na českém DF se zúčastnilo a svůj model k 31. 12. 2019 dokončilo: 46 modelářů, kteří zde postavili 98 různých modelů (názvů). Některé zde byly slepeny dvakrát, což značí celkem 103 slepených modelů.
- Ve stejně zaměřené skupině na Facebooku se zúčastnilo 29 modelářů (nepočítáme ty, kteří svou práci prezentovali zároveň na FB i na DF - ti jsou započítáni pouze na DF), kteří postavili 80 různých modelů (názvů). Některé zde byly slepeny vícekrát, což značí celkem 86 slepených modelů.
- Identifikujeme dalších 5 modelářů prezentujících pouze na slovenském DF, kteří dokončili 10 modelů. Další slovenští modeláři prezentovali i na českém fóru nebo FB a jsou započítáni v těchto statistikách.
- V součtu za CZ DF + FB + SK DF: 80 modelářů slepilo úctyhodných 199 modelů (169 různých podle názvů).

- Nejvícekrát byl slepen na sklonku roku malý domeček PF'20, bonus ERKOtypu - celkem se na DF + FB objevil 4×.
- Ze složitějších modelů se objevil 3× vůz F1 Brabham BT 44B.

Děkujeme, že jste s námi vytvořili tento úžasný projekt RV90!
Konopka
Příspěvky: 169
Registrován: stř 18.2.2015 20:18

Re: Oslavte s námi 90 let arch. Richarda Vyškovského - propo

Příspěvek od Konopka »

A tímto závěrečným příspěvkem to opravdu končí? Jistě, něco končí, ale proč by zároveň nemohlo něco nového začínat? Třeba pokus teď ty modely dát dohromady a někde je vystavit, aby tu obdivuhodnost pestrosti a rozsahu práce pana Vyškovského viděli i ostatní. Když jste se těmi modely chlubili tady na tomto webu, tak věřím že ještě raději byste se jimi pochlubili širší veřejnosti než je těch pár desítek modelářů, co občas zavítá sem. Co vy - co jste uplynulý rok strávili stavěním modelů RV - na to?
Odpovědět

Zpět na „Richard Vyškovský - 90 let“