MPR 1 / Velká kniha vystřihovánek / 1:300 - zmenšeno

Slavíme a lepíme – velká paralelka modelů RV

Moderátor: Standa F.

Odpovědět
Uživatelský avatar
Jirka Z.
Příspěvky: 721
Registrován: úte 24.1.2012 12:45
Bydliště: Praha

MPR 1 / Velká kniha vystřihovánek / 1:300 - zmenšeno

Příspěvek od Jirka Z. »

Vybraný model:
Model asi není potřeba nějak zvláště představovat. Velká kniha vystřihovánek z roku 2004 a souborné vydání modelu Městské památkové rezervace. V této výzvě budu stavět primárně MPR1. Sestává se z něco přes 30 objektů.

Obrázek

Důvod:
Aneb proč vlastně tento model? Musím říct, že nejde o model, který bych začal nyní kvůli této výzvě. Do prvních objektů této verze souboru jsem se pustil asi před třemi roky a od Model Hobby 2017 ležel celý model v krabici, aniž bych na něm cokoli udělal. Nyní jsem jej vytáhl na světlo (a to přesně po třetí na veřejnost) kvůli workshopu lepení pidičehosi na akci v Jindřichově Hradci. Michal „Medium“ mě přivedl k tomu, abych ve stavbě pokračoval a zapojil se do tohoto ušlechtilého projektu (za což mu velmi děkuji, že mne navedl na správné vlákno na fóru – když jsem se o akci prvně dověděl a hledal ji, tak jsem skončil s nepořízenou a vzdal to s tím, že je to jen akce pro ksichtbookaře. Ale hold jsem pro stromy neviděl les a přehlédl celou samostatnou kategorii na fóru… :oops: ). Tento model je pro mě doslova vysněná nedosažená (doufám, že ne nedosažitelná) meta. První dva pokusy o MPR byly v dětském věku a skončily totálně neslavně po maximálně dvou objektech. Následovaly dva pokusy již se zmenšenou verzí (originál A4 tištěn na A5). Oba tisky ale byly laser. Po několika sestavených objektech jsem prostě nedokázal pokračovat, protože lesklé domečky mě připadali …, no prostě divné. Tak přišel rok 2016 a pokus číslo 5 o sestavení MPR. Originál opět o něco málo více zmenšen (50% originálu, původní A4 tištěna na A6), tištěno na inkoustové tiskárně. Několik objektů již stojí a další se k nim snad brzy přidají.

MPR je pro mne jako stavaře prostě úchvatný soubor staveb, ale jako pro modeláře se pro mě jedná o model, na který jsem neměl šikovnost, trpělivost a mnohdy ani odvahu se do něj pustit. Uvidíme, třeba jsem zase o kousek dospěl a podaří se mi jej konečně dokončit.

Cíl:
V souvislosti s tímto modelem mám dva cíle. Jeden je součástí této výzvy – dokončit MPR1. Druhý cíl je dokončit i zbývající MPR2+3 a všechny tři celky spojit dohromady. Při mé pracovní produktivitě je tento druhý cíl spíše maratonem do důchodu, takže do konce roku jej určitě nestihnu. Komplet hodlám zasadit do nějaké jednoduché krajiny.

Tak jak tedy vypadá současný stav?

Obrázek Obrázek

Aktualizovat vlákno budu vždy po dokončení nového domečku. V Jindřichově Hradci jsem rozpracoval objekt radnice, takže to bude nyní nejbližší úkol.
Horas
Příspěvky: 237
Registrován: stř 19.12.2018 12:16
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Re: MPR 1 / Velká kniha vystřihovánek / 1:300 - zmenšeno

Příspěvek od Horas »

Máš to super, v tomhle měřítku je to teprve výzva.
Inkoustovej tisk je na tuhle architekturu nejlepší volba, jen nesmí nic navlhnout :). Na jakou gramáž to tiskneš? Já zkoušel více gramáží a nakonec to tisknu dvakrát. Velké části dělám ze 120g a detaily z 90 gramového papíru.
Odpovědět

Zpět na „Richard Vyškovský - 90 let“