Neratovický papír – 16.–17.11.2018

Výsledkové listiny, fotografie a postřehy ze soutěží a výstav papírových modelů
Uživatelský avatar
FreeVoj
Příspěvky: 264
Registrován: ned 22.1.2012 15:18
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Re: Neratovický papír – 16.–17.11.2018

Příspěvek od FreeVoj »

Medium píše:
:arrow: Jen pro doplnění:
Kaktusákovo "dioráma" jsme hodnotili v Malé technice s Vojtou. Nevím jak Vojta, ale já osobně jsem vybral některý z modelů a hodnotil jsem ten. Pravda je, že při pevném spojení s podložkou je pak problematičtější hodnocení spodních partií modelů.
:arrow: Jen pro doplnění:
Kaktusák to měl přihlášené jako "Souprava", shodli jsme se že nejlépe vypadá dodávka a té jsme se tak nějak drželi. Zbyňovi jsem pak osobně vytýkal svítící retuš u té vojenské techniky ...

ehm ale proč to sem píšu, když je to úplný off topic a řeší se tu diorama, to se mě neptejte :-P
Uživatelský avatar
Jirka Z.
Příspěvky: 720
Registrován: úte 24.1.2012 12:45
Bydliště: Praha

Re: Neratovický papír – 16.–17.11.2018

Příspěvek od Jirka Z. »

Tak Neratovice byly taková klasická tečka sezóny. Vše naprosto bez problémů. Díky Ondrovi a dalším, kdo se na soutěži podíleli. Účast byla hojná a dokonce jsem potkal i tváře, které jsem už neviděl poměrně dlouho.

Tři poznámky si neodpustím:
1) Co se hodnocení týká. Honzo, tohle bych čekal od někoho, kdo je na výstavě poprvé. Kdo hodnotil diorama nevím, ale, kruci, rozhodčích je nás na soutěži poměrně dost. A jména se moc nestřídají, takže celou sezonu hodnotíme v podstatě stejní lidé. Takže kde je problém zeptat se kohokoli z rozhodčích, proč se hodnotilo takto. Věřím, že i přes subjektivitu hodnocení se dojde k podobnému výsledku případně se povolá hlavní rozhodčí. Kdo je to na dané soutěži ví každý rozhodčí. A jenom tak na okraj - ten fekál Tatra 815 neměl nějakou povrchovou úpravu? Jestli se nepletu, tak na nástavbě měl CAS 80 nebo tak něco, a to rozhodně není původní verze ze šmikajdy. Takže nebyl přetřený, lakovaný???

2) V sobotu ráno mě těšilo, že se stoly zaplnily ještě řadou modelů, které přijely jen jako výstavní. Trochu mě mrzelo, že v jednu hodinu po skončení setkání CPM už stoly zase byly poloprázdné. Protože "návštěvníci" už odjeli a modely si samozřejmě vzali s sebou... To sputilo vlnu balení i u modelů soutěžních. Chápu, že všichni chceme být brzo doma na gauči, ale nevím jestli je toto správnou formou prezentace papíráků, mít hodinu před vyhlašováním poloprázdné stoly.

3) Psal o tom už Kaktusák, ale prostě si nemůžu odpustit krátký komentář. Soutěžní kategorie jsou dané na každé soutěži tím, co pořadatel vyhlásí. Pokud někomu nějaké kategorie chybí, může se domluvit na speciálce. Udělal jsem to já, klukům z Licardu také chybí kategorie, tak vyhlašují přebravované modely. A plakat, že nemůžu vyhrát vypsanou kagorii se svým modelem je dost zbytečné. Hold platí jedno - chci vyhrávat? Tak musím stavět takové modely, které jsou prostě složité a tím i lépe hodnocené. Stavím modely pro radost a nevybírám je z těch nejsložitějších - tak ale potom se nemůžu divit, že mě na soutěži může někdo porazit. A pak je také ještě jedna možnost - vypiš si speciálku ušitou sobě přesně na míru, pak se můžeš poplácat po rameni, že tě zase nikdo neporazil a odnést si cenu... ;) Člověk je tvor ješitný, takže chápu, že každá cena potěší (samozřejmě i mě), ale je potřeba, aby byl také tvorem soudným...

Jirka Z.
martyn
Příspěvky: 110
Registrován: ned 12.8.2018 19:52

Re: Neratovický papír – 16.–17.11.2018

Příspěvek od martyn »

Jirko máš pravdu.
Hold platí jedno - chci vyhrávat? Tak musím stavět takové modely, které jsou prostě složité a tím i lépe hodnocené. Stavím modely pro radost a nevybírám je z těch nejsložitějších - tak ale potom se nemůžu divit, že mě na soutěži může někdo porazit.
A nebo takto :
Chci vyhrávat? Tak musím stavět takové modely, které jsou prostě složité a tím i lépe hodnocené. Stavím modely pro radost a nevybírám je z těch nejsložitějších, pak mě ty složité a lépe hodnocené porazí, takže se na ně přijedu podívat a ty své, stavěné pro radost si nechám doma.
A pak se nikdo nemůže divit, že třeba formulkáři nepředstavili žádný model.
Já se přiznám, že jsem navštívil několik modelářských akcí jako divák, nikdy jako soutěžící, protože jak píšeš, stavím si modely pro radost z pocitu, že jsem schopnej svýma nemotornýma rukama vůbec dát něco dohromady. A několikrát jsem slyšel debatu těch, co chtějí vyhrávat nad nějakým modelem v duchu to je hnusný, že to sem vůbec dával. To pak asi taky dost odradí se angažovat.
No nic. V Neratovicích jsem se byl podívat a mé oko zaplesalo nad hromadou krásných modelů. když se naskytne příležitost, zase se někam přijedu podívat. Tak pěkně pracujte, ať mi neumětelové máme u čeho slintat.
Uživatelský avatar
Jirka Z.
Příspěvky: 720
Registrován: úte 24.1.2012 12:45
Bydliště: Praha

Re: Neratovický papír – 16.–17.11.2018

Příspěvek od Jirka Z. »

To Martyn:
V první větě ti chybí jedno slovíčko - BOHUŽEL máš pravdu... Je totiž potřeba se na věc dívat z trochu jiného pohledu. Když beru výstavu z pohledu modeláře, tak o co vlastně jde - hlavně o setkání s dalšími stejně postiženými jedinci. A modely - jo, sem tam se něco prodebatuje, drobet posoutěží, ale stejně modelů, které se na výstavách ještě neobjevily a tady byly vidět poprvé nebylo ani na prsty dvou rukou. A to jde o jednu z největších soutěží co do počtu novinek na trhu, které se okolo Neratovic objevují...

Důležité je ale koukat na výstavu z pohledu laika - diváka, který místo sezení u televize vyrazil za "kulturou". Když uvidí stoly plné modelů, tak se příště třeba zase přijde podívat. Ale když budou stoly poloprázdné, tak si akorát řekne, že zbytečně vyhodil vstupné a čas a příští rok u té televize zůstane sedět... Já z pátku na sobotu spal doma a přiznám se, že když jsem viděl stav stolů v pátek večer, ještě jsem nějaké modely přivezl v sobotu ráno. A rozhodně to nebylo kvůli tomu, abych se exhiboval před modeláři nebo diváky v bláhové iluzi, jak dokonale a bezchybně mám slepené modely, ale abych zaplnil alespoň další kousek stolů. A když všichni přejdou na systém "nemám šanci vyhrát, tak proč model vozit", kam se dostaneme???

Náš koníček (a jak to pozoruji i na jiných akcích, tak nejen modelářství papírové) už teď jde pomalu, ale jistě do "kopru". Je hezké soutěžit a plácat se po rameni, jak jsme dobří. Ale podle mne by tyhle soutěže/výstavy hlavně měly být o prezentaci papírového modelářství vůči veřejnosti. Ale asi jsem jenom nenapravitelný idealista...
Uživatelský avatar
JoskaM
Příspěvky: 1635
Registrován: sob 21.1.2012 9:17
Bydliště: Kralupy nad Vltavou

Re: Neratovický papír – 16.–17.11.2018

Příspěvek od JoskaM »

Jirko to máš pravdu, já teď mám pauzu a nejsem tak plodný - ale to je u lodičkářů běžné.
Což je rada i pro Martyna - nejen složité ale musíš vychytat i kategorii, kde je málo lidí - takhle jsem se stal Mistrem republiky v lodích, protože jediný s bitevní lodí....

Přesto zpět k těm modelům, přivezl jsem jen jeden do Neratovic, je mi trapné tahat stále stejné ponorky a lodě (i když už jsem s nimi nesoutěžil), jen aby něco na stole bylo. A pak je mi to trochu líto, že to z této kategorie nic není. Ale přijde mi to takové sebestředné a také okoukané.
Nevím jaký je názor? Nemám problém přivést - nechat - podle uvážení nechat nainstalovat. (v případě nepotřeby nechat pod stolem).

Otázkou i je, zda "nepozvat" i plasťáky. Papíráci měli jen jednu katergorii. Ale proč se neinspirovat, věřím, že mnoho z nás trochu toho plastu také doma má. Stoly se pak nafouknou více!
yvan
Příspěvky: 972
Registrován: pát 20.1.2012 23:01

Re: Neratovický papír – 16.–17.11.2018

Příspěvek od yvan »

Psal jsem něco podobného několikrát u PKR, ale téma je to očividně stále aktuální :)

Zásadní věc. Na tomto nic sebestředného ani trapného není. Prostě to sbal do krabice a když bude na stole místo, tak to vybal. Dej si tam číslo k sérii ponorek a je to. Prostě aby se ve všech kategoriích bylo na co dívat. Podle čísla tě nikdo nepozná a nemyslím si, že by někdo někoho kritizoval za to, že obsadil celý stůl. Nikdo na tom nic neztrácí, tak to přivez. Zvlášť do lodí!

A stejně tak není problém vzít něco staršího, jednak se lepí často i starší a jednodušší modely a jednak není na škodu, když na těch stolech bude i něco z doby, než se modelář kvalitativně posunul. To naopak může zase motivovat i ostatní, pro které je mentální překážkou, že podle svých měřítek nelepí tak dobře (většinou by ze soutěže zjistili, že se podceňují, ale to se poddá).

U mě to například dlouho vypadalo, že přivezu jenom poslední RSC (v MDT bývá relativně plno), ale nakonec jsem se vytočil nad tím, po kolika krabicích ty modely mám, až jsem to všechno nasázel do dvou a vzal to téměř celé. A když jsem to na stolech vybaloval, tak mě napadlo, že jsem toho klidně mohl vzít víc, takže to příště udělám. Vždycky tam přijde někdo, kdo to ještě neviděl. Konkrétně v MDT a VDT to třeba tolik nepřijde, ale u lodí a letadel je vždycky víc místa a pak je jedno, jak starý ten model je a co má odježděno. Třeba tam někdo jde jenom kvuli těmto kategoriím a pozemní technika mu nic neříká. Tak ten tam příště nepřijde, přitom by mohl kamarádům sdělit, jak to tam bylo dobré. Tak z toho nedělejte vědu a sbalte co drží pohromadě a není na tom vrstva prachu. Modelářů ubývá a potencionální začátečníky spíš přitáhnou plné stoly, než prázdné. Se staršíma stejně nelze soutěžit, tak si tam jména klidně ani nepište a máte to na lístek s číslem. Těch pár desítek minut na vybalování o tom víkendu snad nikoho nezabije a jinak to nic nestojí, naopak ušetříte na vstupném.

Což je i otázka na to předčasné balení. Je pochopitelné, že někomu jede autobus/vlak/rikša a musí prostě odjet dřív. Ale souhlasím s tím, že to vypadá blbě, když se tam mezi fotícími návštěvníky motá jeden s krabicí a vytahuje ze stolů modely o půl jedné odpoledne. To je na osobní soudnosti. Znáte to, začne jeden...

Prostě každý podle svých možností, ale určitě není zbytečné sbalit pár modelů navíc. Nikdy.

Uvědomte si, že to děláte i pro sebe. Nemáme zas tolik vydavatelů, taky se tu většina aktivních z fóra známe osobně a vydavatelé z toho nevyčnívají. Když nebude slepené modely vidět, nebude mít vydavatel takovou motivaci vydávat ("protože to nikdo nelepí"). Nebudou nové modely, nebude co prodávat. Nebudou prodejci a tak dál a dál. Lepte a prezentujte. Ideálně i tady, to taky motivuje k návštěvě.

Facebook samozřejmě nepočítám. Tam včera znamená již věčnost.
Uživatelský avatar
agostini
Příspěvky: 286
Registrován: stř 7.3.2012 15:33
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Neratovický papír – 16.–17.11.2018

Příspěvek od agostini »

já jsem taky přivezl hodně modelů letadel a vždy je vozím jenom vystavovat a letos jsem z hecu přihlásil delfína do soutěže a vypadlo na mně 3. místo :-). Taky jsem měl info že pokud bych nezaplnil stoly svými letadly tak by tam nebylo moc na co koukat takže za mně klidně přineste okoukané modely jenom na výstavu, přeci nemusíte vždy a za každou cenu soutěžit...
Uživatelský avatar
JoskaM
Příspěvky: 1635
Registrován: sob 21.1.2012 9:17
Bydliště: Kralupy nad Vltavou

Re: Neratovický papír – 16.–17.11.2018

Příspěvek od JoskaM »

Dobře, příště Praha a Nera beru náklaďák.... :D

A děti také dokopu k nějaké tvorbě!
martyn
Příspěvky: 110
Registrován: ned 12.8.2018 19:52

Re: Neratovický papír – 16.–17.11.2018

Příspěvek od martyn »

JoskaM - díky za radu. My si děláme takové miniaturní vlastní soutěže už několik let a můžeš si být jistý, že ze mě kolegové šílí ;) Ale velké akce mě nelákají, i když občas se "pasivně zúčastním". Dokonce i v Nerátkách jsem měl jeden svůj model.
Myslím, že nápad udělat akci nejen pro papírové modeláře, ale i pro stavitele plastových modelů není až tak od věci. Návštěvníky by jistě zajímalo porovnání obou druhů modelů a klidně mohu tvrdit, že některé papíráky jsou koukatelnější než podobná díla z plastu.
A pokud by se v propozicích stanovilo, že příjem modelů na výstavu (ne soutěž) je v pátek a v sobotu do dejme tomu 10.00 s tím, že do začátku vyhlašování, tedy do 14.00 je musí vystavující nechat na stole a že je možné vystavit libovolný model z libovolného materiálu, že by se pár nadšenců našlo, co by s modelem přišlo. Ale bylo by to třeba zkusit.
Samozřejmě chápu, že je s tím spojeno spoustu práce pořadatelů a výsledný efekt nemusí splnit jejich očekávání.
O malém, nebo žádném zájmu mladých o modelařinu raději snad ani nemluvit.
Šidi
Příspěvky: 267
Registrován: úte 7.2.2012 18:49
Bydliště: Brno - Lužánky / Bystrc

Re: Neratovický papír – 16.–17.11.2018

Příspěvek od Šidi »

Chvála Ondrovi a všem, co se na tom podíleli. My jsme s balením počkali až do konce, a to jsme měli 5 banánovek.

Informace ze Setkání členů CPM z.s.

Jako ligová a mistrovská je nová kategorie pro seniory - Kolejová (K), modely kolejových vozidel 1:50 a větší

Dále doplňková kategorie pro seniory Patinované a přebarvované modely.

Podrobnosti - Pravidla ligy a MČR. Už jsou odeslána a čekaji na zavěšení na DF.
stockholmik
Příspěvky: 305
Registrován: úte 31.1.2012 10:10
Bydliště: Náchod

Re: Neratovický papír – 16.–17.11.2018

Příspěvek od stockholmik »

Jirka Z. píše:Tak Neratovice byly taková klasická tečka sezóny. Vše naprosto bez problémů. Díky Ondrovi a dalším, kdo se na soutěži podíleli. Účast byla hojná a dokonce jsem potkal i tváře, které jsem už neviděl poměrně dlouho.

Tři poznámky si neodpustím:
1) Co se hodnocení týká. Honzo, tohle bych čekal od někoho, kdo je na výstavě poprvé. Kdo hodnotil diorama nevím, ale, kruci, rozhodčích je nás na soutěži poměrně dost. A jména se moc nestřídají, takže celou sezonu hodnotíme v podstatě stejní lidé. Takže kde je problém zeptat se kohokoli z rozhodčích, proč se hodnotilo takto. Věřím, že i přes subjektivitu hodnocení se dojde k podobnému výsledku případně se povolá hlavní rozhodčí. Kdo je to na dané soutěži ví každý rozhodčí. A jenom tak na okraj - ten fekál Tatra 815 neměl nějakou povrchovou úpravu? Jestli se nepletu, tak na nástavbě měl CAS 80 nebo tak něco, a to rozhodně není původní verze ze šmikajdy. Takže nebyl přetřený, lakovaný???

Jirko, díky za reakci na můj dotaz..
Na výstavě nejsem poprvé.. kamarád co lepil T815 cas ,,80,, (80. proto, je to dárek k narozeninám) povrchovou úpravu měl.
Jen kamaráda zajímalo hodnocení.. za zeptaní člověk nic nedá. Pěkný večer Honza.
Konopka
Příspěvky: 169
Registrován: stř 18.2.2015 20:18

Re: Neratovický papír – 16.–17.11.2018

Příspěvek od Konopka »

Tak jsem právě s mírným časovým odstupem způsobeným nepříjemným nastydnutím pročetl ohlasy na neratovickou soutěž papírových modelů a protože zde několikrát padla zmínka o poněkud prořídlých stolech ale nikde se neobjevil skutečný počet modelů, tak to alespoň částečně napravím. Jako "dvorní zapisovač" neratovické soutěže vím totiž vždy jako první kolik soutěžních modelů je. No a letos chyběl jeden jediný model k tomu, aby jich bylo přesně 300! Nesoutěžní - tedy jen výstavní, se nikde neevidují a kolik bylo vydáno čísel k těmto modelům, to by snad mohl doplnit Ondra. Určitě jich ale bylo pěkných pár desítek a tak možná celkový počet vystavených modelů mohl překonat i hranici 400 kousků.
Z titulu své funkce, kterou v Neratovicích vykonávám již několik let, bych touto cestou rád poděkoval za přípravu podkladů k zapsání brněnskému klubu Lužánky. Měl jsem velkou obavu z toho, že když kvůli tragické události na trati přijeli s několikahodinovým zpožděním, budu mít co dělat zapsat jejich "haldu" alespoň do půlnoci. Díky ale tištěným přihláškám a hlavně díky jejich částečnému srovnání podle jednotlivých kategorií, jsem celou várku brněnských modelů (a že jich bylo!!) stihl zapsat zhruba za půl hodiny. Kdyby se tento přístup stal pravidlem pro všechny velké kluby a hlavně pro naše přátele z Polska, oddychl bych si nejen já v Neratovicích, ale zapisovači na všech ostatních soutěžích. Dovolil bych se touto cestou obrátit zejména na ty z vás, kteří jste v kontaktu s polskými přáteli, jestli byste jim vysvětlili, aby své přihlášky začali tisknout po vzoru brněnských Lužánek. Jejich rukopis je takřka nečitelný a zapsat do evidence správně jména polských soutěžících a názvy jejich modelů, se skoro rovná účasti v ruletě. Buď se trefíte nebo ne, přičemž šance bývá tak 50 na 50. Týká se to ale jen poloviny Poláků. Pan Gora to má vždy perfektně připravené, ale přátelé z Wroclawi jsou pravým opakem.
Uživatelský avatar
Aki
Moderátor
Příspěvky: 1731
Registrován: pát 20.1.2012 23:27
Bydliště: doma
Kontaktovat uživatele:

Re: Neratovický papír – 16.–17.11.2018

Příspěvek od Aki »

Neratky jsou moje nejvíc nejoblíbenější výstava vůbec. :) Je trochu škoda, že spousta lídí přiveze jenom soutěžní novinky, já osobně si klidně rád prohlídnu i krásnej kousek, kterej jsem předtím viděl několikrát. Nehledě na to, že spousta návštěvníků na předchozích ročnících nebyla, takže by to viděli poprvé... Proto se na výstavy snažím vozit, co poberu. :) S Týnou jsme tam letos měli dohromady 4 soutěžní modely, ale jenom její zvěřinec zabral celej stůl... Jak už někdo psal výše, papírový modeláři pomalu vymíraj, takže každej novej přírůstek je jenom vítanej. Když takovej potenciální lepič narazí na výstavě jenom na vymazlený, dokonalý věci, řekne si "na to nemám" a je po ptákách. Když ale uvidí, že docela dobře vypadá i jednoduchej pejsek nebo kaplička, může ho to nakopnout k prvním vlastním pokusům. :)
Za mě opět velkej palec nahoru a těším se na další ročník. Jenom doufám, že příště povezu domů všechny křížky, letos jsem přišel o 3... :)
pahejl69
Příspěvky: 304
Registrován: čtv 26.1.2012 17:19

Re: Neratovický papír – 16.–17.11.2018

Příspěvek od pahejl69 »

Ahoj kamarádi, tak i já bych měl něco říct. Předem se omlouvám za komplikace s Malou technikou, je to problém když se boduje i druhý den dopoledne a já už nestíhám to ošéfovat. Tímto se "prckařům" omlouvám ale příště už jen normální hodnocení večer.
K výstavě jako takové, myslím že se to nakonec povedlo a dvacátý ročník byl důstojný. Mirek Konopka který se tak bezvadně postaral o zápis lístků už oznámil 300 soutěžních modelů a myslím že výstavních bylo také hodně přes sto kousků....
Diváku přišlo dostatek a myslím že i prodejci a vydavatelé se předvedli. Takže díky vám všem, rozhodčím, vystavovatelům, návštěvníkům.... Dík patří všem a já mohu přislíbit že se pokusím aby i druhá desítka kterou v mém podání začínám byla přinejmenším tak dobrá jak těch deset před ní.

PS: Díky klukům ze "severu" za dort ;) byl neskutečný a velice rychle zmizel..... asi vzduch či vítr ;)
Odpovědět

Zpět na „Ohlédnutí za akcemi / Photos from paper shows“