Modelářský svět v Technickém muzeu 21.-23. 9. 2018

Výsledkové listiny, fotografie a postřehy ze soutěží a výstav papírových modelů
Odpovědět
Šidi
Příspěvky: 267
Registrován: úte 7.2.2012 18:49
Bydliště: Brno - Lužánky / Bystrc

Modelářský svět v Technickém muzeu 21.-23. 9. 2018

Příspěvek od Šidi »

Velký dík Tomášovi a jeho pomocníkům, kteří připravili zdařilou modelářskou akci. Pohodová akce. Několik ukázek workshopů a přednášek. Dosti modelů i návštěníků. Možnost prohlédnout si Technické muzeum.Věřím, že se tam zase za rok setkáme.
Uživatelský avatar
kaktusak
Příspěvky: 2558
Registrován: sob 21.1.2012 10:39
Bydliště: Kyjov

Re: Modelářský svět v Technickém muzeu 21.-23. 9. 2018

Příspěvek od kaktusak »

Také já jsem navštívil modelářskou akci v Brně a myslím si že bude dobře , když budou i další ročníky . Organizace akce si sice prošli určitýma porodníma bolestma a lecos se tvořilo za pochodu , ale věřím že se to do příště vychytá. Každopádně běžný návštěvník nic nepoznal a nebyl o nic ochuzen . Co hodnotím velmi kladně tak je to množství worskshopů kde si určitě přišel každý na své . Ještě musím zmínit že ceny které se dostávali za 1,2 a 3 místa jsou na české poměry vysoce nadprůměrné . Tome klobouk dolů . Pokud to půjde příště jedu zas .
Uživatelský avatar
fox
Příspěvky: 239
Registrován: pát 20.1.2012 22:03
Bydliště: Bystřička

Re: Modelářský svět v Technickém muzeu 21.-23. 9. 2018

Příspěvek od fox »

Bohužel z časových důvodů jsem nemohl dorazit. Po diskuzní masáži, kterou výstava prošla hned v počátku přípravy tady na foru jsem byl hodně zvědavý na první názory a recenze těch co tam byli.
Jsem rád že zatím jsou pozitivní. Názor Kaktusaka je o to cenější, že s papiráckou akcí má vlastní zkušennosti. Celkem mě mrzí, že jsem nemohl dorazit. Už kvuli workshopům. Snad příští rok. :)
Uživatelský avatar
Lukáš
Příspěvky: 1684
Registrován: sob 21.1.2012 9:23
Bydliště: Brno

Re: Modelářský svět v Technickém muzeu 21.-23. 9. 2018

Příspěvek od Lukáš »

Za mne velmi povedená akce. Běžný návštěvník si zásadních zádrhelů nevšiml, snad jen permanentního posunu oproti harmonogramu. Stoly byly plné, neokoukaných modelů spousty (jen si ještě udělat čas na prohrabání fotek..).

Výborný je koncept výstavy v technickém muzeu. Kolegů z práce a kamarádů nemodelářů jsem nalákal mnohonásobně víc, než do Lužánek, kam se chodí "jen" na modely. Škoda jen, že do daného termínu zrovna připadla rekonstrukce herny a reinstalace části expozic. Nelze nezmínit také trvalý neduh muzea jako takového, totiž absenci rozumného občerstvení.

BTW: Bude možné někde dohledat kompletní výsledky? Byla to historicky moje první soutěž, tak abych věděl, na čem ještě zapracovat..
Uživatelský avatar
mahdy
Příspěvky: 677
Registrován: sob 21.1.2012 11:01
Bydliště: Kyjov

Re: Modelářský svět v Technickém muzeu 21.-23. 9. 2018

Příspěvek od mahdy »

Taky jsem měl v plánu akci navštívit, ale bohužel termín kolidoval s jinou akcí, kterou jsem nemohl odříct. Jsem rád, že se nevyplnila moje proroctví a akce se vydařila. Ještě někdo nahoďte nějaké fotky.
Uživatelský avatar
Tomáš S.
Příspěvky: 998
Registrován: sob 21.1.2012 21:39
Bydliště: Uherský Brod

Re: Modelářský svět v Technickém muzeu 21.-23. 9. 2018

Příspěvek od Tomáš S. »

mahdy píše:Ještě někdo nahoďte nějaké fotky.
Nuže dobrá! Nějaké fotky nahodíme... :)

Obrázek

...ovšem ne, že by to byla brnkačka - pořadatel připravil skutečně velmi krkolomné výstavní prostory co se týče fotek. Minule jsem si na Chodově stěžoval na žlutohnědé ubrusy, teď jsem pro jistotu dostal černé (to byla snad nějaká geotextilie ne?) a žlutou všude okolo na zdech! :evil: A aby toho nebylo málo, osvětlení za moc nestálo. Chápu, že se žlutou zdí asi udělat nic nepůjde, stejně tak s absencí jakéhokoliv přírodního světla, ale proto bych se aspoň o to víc snažil celou místnost trochu "rozsvítit" bílými ubrusy. Černá je fakt špatná volba - polovina modelů má černé podvozky a ještě se to kombinuje se stíny, které modely vrhají... Cedulky, které stály u modelů jsou také podle mě, zbyčně veliké a možná i zbytečně "stojící" - občas to byl spíš les cedulek než les modelů... No však uvidíte na fotkách... :?

Co se týče konceptu výstavy v technickém muzeu - ano, přilákalo to asi mnohem více lidí, ale pro mě osobně bylo technické muzeum zklamáním (byl jsem v něm prvně) - expozice byly nádherné, to ne že ne! Ale přesto to na mě působilo dojmem "vybudujme muzeum, ale nemáme moc místa, tak vymyslíme technické expozice, které strčíme do pár místností"... Podle mě v něm chybí zásadní technické milníky, které se v Brně udály - například tam nenajdete jediný traktor Zetor! A to se jich vyrobily v Brně statisíce a v dnešní době export tvoří většinu produkce Zetoru. Je to opravdu známé jméno ve světě i u nás, ale muzeum to jaksi ignoruje... :cry: Činnost tamního výzkumného ústavu stavebních strojů, který stál za většinou produkce stavebních strojů v Československu jsem také nikde nedohledal a UNEX je také zcela neznámá značka... Celá návštěva muzea mě spíše utvrdila v tom, že je "nakaženo" (stejně jako třeba NTM) absolutním nezájmem vůči některým odvětvím...

Pokud by pro mě mělo být muzeum lákadlem i příště, doporučil bych "mini-zájezd" přistaveným RTOčkem do depozitáře muzea v Řečkovicích, kde je nějaká ta větší technika. Sice jsou to bohužel hlavně autobusy, ale aspoň něco...

Ale byla to modelářská výstava, tak co teda modely? Účast byla poměrně slušná, ale co bylo ještě lepší, že byla vidět řada neokoukaných modelů. Ať už staršího data sestavení nebo naopak čerstvě dokončené novinky! A dokonce byly k vidění vedle "novodobých" kousků i naprosté klasiky, jako například MPR či Rožmberk - to mě potěšilo taky hodně ;) . Super byly také ukázky modelařiny ("workshop" má pro mě ten význam, že si něco sám zkusím) - jen by to chtělo do příště zapracovat na jejich projekci na plátno... Trochu tam chybělo to větší zastoupení prodejců, ale tak dalo se to překousnout - aspoň člověk "tolik neutrácel" (ale asi bohudík za to, dvoudenní výlet do Brna nakonec provětral peněženku slušně)... :lol:

Abych to shrnul - modelově a programově super, horší to už bylo se zvolenými prostory (sice to bylo muzeum, které nabízelo další vyžití, ale zároveň to byl sál dle mého ne úplně vhodný pro modelářskou výstavu) a "možnost útraty" přímo na výstavě byla pro návštěvníky také omezená (občerstvení + další prodejci).

Každopádně díky za akci a budu držet palce s dalšími ročníky ;) .
Uživatelský avatar
Lukáš
Příspěvky: 1684
Registrován: sob 21.1.2012 9:23
Bydliště: Brno

Re: Modelářský svět v Technickém muzeu 21.-23. 9. 2018

Příspěvek od Lukáš »

Tomáš S. píše:... Ale přesto to na mě působilo dojmem "vybudujme muzeum, ale nemáme moc místa, tak vymyslíme technické expozice, které strčíme do pár místností"... Podle mě v něm chybí zásadní technické milníky, které se v Brně udály - například tam nenajdete jediný traktor Zetor!
Oni toho v depozitářích mají spousty a mimo stálých nebo dlouhodobých expozic expozic (ten "promítací stroj", všelijaké motory dole, veterány, počátky železářství a nožířství, ulička řemesel a nevidomí) se toho tak polovina čas od času mění. Teď právě toho bohužel hromady předělávali pro velkou expozici o prvorepublikovém průmyslu.

Zetor má své vlastní muzeum (galerii), a podle personálu nijak extra prý navštěvované není.

Jinak fotky máš jako tradičně perfektní. Podmínky focení opravdu moc nepřály. Po zhlédnutí těch našich z kompaktu jsem naznal, že si s nimi budu muset víc pohrát. Teď už nemusím ;)
Uživatelský avatar
Tomáš S.
Příspěvky: 998
Registrován: sob 21.1.2012 21:39
Bydliště: Uherský Brod

Re: Modelářský svět v Technickém muzeu 21.-23. 9. 2018

Příspěvek od Tomáš S. »

Tak tedy dobrá, čas od času se něco změní, ale už tím, že je to výměnné, to má často povahu "malých věcí, které se dají snadno stěhovat". Depozitáře jsou sice fajn, ale opět v nich není žádná technika z toho co jsem jmenoval...

Takové malé "záměny" expozic občas dělá i NTM, mají x depozitářů do kterých se dá občas dostat, ale stejně je to málo a technika v nich chátrá. Navíc nakupují nesmyslně techniku (především lomotivy), která se jim hromadí a chátrá, přičemž z ostatních odvětví kolové techniky nemají absolutně nic (a že jsem měli velmi bohatou historii!) a vůbec se o to nestarají. Celkově je chování NTM naprostý výsměch z mého pohledu, ale to je na jinou diskuzi...

Ano existuje "Zetor gallery", ale ta je čistě soukromou záležitostí, takže kdyby se například dostal Zetor do finančních potíží může se s ní dít cokoliv. To že tam nechodí lidé pro mě není nikterak překvapivé - je to jednak úplně na okraji Brna a druhak jejich expozice není nikterak rozsáhlá - já bych spíš použil označení "hrubě nedostatečná" (v rámci TMB by jistě expozici traktorů navštívilo více lidí). Navíc některé jejich historické traktory (aspoň třetinu zabírají aktuálně vyráběné typy) nejsou v dobově správném provedení a to ovlivňuje například i produkci kovových modelů, kdy jejich výrobci kopírují zcestné zbarvení a provedení traktorů ze Zetor Gallery - zkrátka taková značka jako Zetor by si zasloužila víc v péči profesionálních historiků...

Sorry za spam, to jen ještě na vysvětlení... :oops:

Jinak díky za pochvalu a klidně přidej i své fotky (i když sám moc dobře vím kolik času to stojí) - já se řídím heslem čím víc fotek tím líp 8-) ...
bigpetr
Příspěvky: 293
Registrován: sob 23.1.2016 21:45
Bydliště: Brno

Re: Modelářský svět v Technickém muzeu 21.-23. 9. 2018

Příspěvek od bigpetr »

Super foto Tome. Byly tam všechny ty modely už v sobotu dopoledne? Vůbec si některé nevybyvuju, že bych je viděl :)
Uživatelský avatar
Tomáš S.
Příspěvky: 998
Registrován: sob 21.1.2012 21:39
Bydliště: Uherský Brod

Re: Modelářský svět v Technickém muzeu 21.-23. 9. 2018

Příspěvek od Tomáš S. »

Joo většina je focená v sobotu dopo - co si vybavuju, tak snad jen Ivanovi kousky (Praga RN, Peugeot) jsem dofocoval později... Jo a ještě se pak v průběhu dne objevila jedna kastle 706 RO ;) .
yvan
Příspěvky: 972
Registrován: pát 20.1.2012 23:01

Re: Modelářský svět v Technickém muzeu 21.-23. 9. 2018

Příspěvek od yvan »

Mohl jsem se nakonec zastavit jenom na chvilku a ještě v sobotu, ale jako návštěvníkovi se mi to líbilo. Prostory až na aktuální přestavbu některých expozic snad v podstatě ideální, dostupnost dobrá a doprovodný program zajištěn. Všechno se dá vylepšovat, a věřím tomu, že dál bude, ovšem podle mého už tento první ročník byl na vysoké úrovni a nevidím důvod, proč by neměl být rok od roku lepší.

Hlavně mě těší, že nadšení neupadá a že i v době příšerných nutných blbostí kolem se najdou tací, kteří se rozhodnou do toho jít. Rád zase za rok přijdu a doufám, že se budu moct zdržet o něco déle.
michal86
Příspěvky: 70
Registrován: sob 21.1.2012 17:21
Bydliště: kousek od Žďáru nad Sázavou

Re: Modelářský svět v Technickém muzeu 21.-23. 9. 2018

Příspěvek od michal86 »

Za mě také super, sice jsem se nezdržel na dlouho a ještě s dětmi, které vyžadovali stále pozornost, jsem si toho tolik neužil, každopádně za mě super. Určitě se tam najde pár nevychataných věcí, které již byly zmíněny, ale to si myslím, že do příštích ročníků vyladíte. Rád se určitě zase zúčastním.

PS: prosím, zda by bylo někde možné zvěřejnit výsledkovou listinu ;)
Tomas
Příspěvky: 201
Registrován: ned 22.1.2012 16:28

Re: Modelářský svět v Technickém muzeu 21.-23. 9. 2018

Příspěvek od Tomas »

Nějaké fotky přidávám zde:

https://minimodelcz.rajce.idnes.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;

K hodnocení akce bych se asi přidal k předchozím příspěvkům, běžný návštěvník myslím mohl být spokojen, osobně mi vyhovuje více tento delší formát soutěže, kdy nejsem vázaný na to, že když nepřijdu v sobotu dopoledne, že už akci vlastně nestihnu. Na druhou stranu je to zase náročnější pro soutěžící ten den navíc, ale zase se to dá pojmout jako výlet nejen na výstavu modelů. Myslím že organizátor odvedl dobrou práci.

Co se týká hodnocení expozic TMB, tak opravdu teď to bylo takové "chudší" - jakési období mezi výstavami, kdy i herna byla mimo provoz (na kterou jsem spoléhal), na konci prázdnin končila výstava Lega, která by také asi zaujala minimálně dětské návštěvníky a také bývaly nějaké věci vystavené v 1. patře, teď prázdno (kdysi dlouhou dobu tam byly plastikové modely). Ale je to lepší než to bývalo, osobně se mi třeba líbí ta expozice výpočetní techniky, která patří k něm novějším. Ono se to střídá a pořádají se i nějaké víkendové akce, jako třeba teď Modelářský svět. Ale je fakt, že oživit by to asi chtělo, uvidíme jak dopadne ta nová výstava o průmyslu.
Uživatelský avatar
belja
Příspěvky: 143
Registrován: čtv 9.2.2012 9:13

Re: Modelářský svět v Technickém muzeu 21.-23. 9. 2018

Příspěvek od belja »

Zdravím,
tak celkové ohlédnutí za výstavou najdete u nás na magazínu. Jsou tam i fotky a na konci pak i dotazník s dárečkem na konci ;-)

http://betexa-magazin.cz/modelarsky-svet-2018/
Odpovědět

Zpět na „Ohlédnutí za akcemi / Photos from paper shows“