Laserový "dotisk" PK Graphica

Aneb Kavárna - vítáni jsou slušní hosté
Odpovědět
Zrzek
Moderátor
Příspěvky: 613
Registrován: pon 12.12.2011 20:19

Laserový "dotisk" PK Graphica

Příspěvek od Zrzek »

Zdravím vespolek.

Najde se tu nějaká dobrá duše, co má zkušenost s laserem tistěnými modely od PK Graphica? Jde mi o kvalitu tisku a jak se s tím pracuje - jestli se tisk při ohýbání a tvarování loupe, případně "ošoupává".

Předem díky za přínosné informace.
Uživatelský avatar
Tomáš S.
Příspěvky: 998
Registrován: sob 21.1.2012 21:39
Bydliště: Uherský Brod

Re: Laserový "dotisk" PK Graphica

Příspěvek od Tomáš S. »

Nestavěl jsem to, ale vím, že ty laser dotisky jsou různé - ať už papírem nebo i tiskárnou. Porovnávány dva dotisky dvou různých modelů přímo na výstavě, proto bych ti asi doporučil jedině osobní nákup, ale to stejně neodzkoušíš... :roll:
maxbad
Příspěvky: 3
Registrován: sob 21.1.2012 15:32
Bydliště: Praha

Re: Laserový "dotisk" PK Graphica

Příspěvek od maxbad »

Dotisky pkg za moc nestojej.barvy krasny,ale při ohybu praska dost barva.lepil jsem scanie a navesy z laser dotisku.zajimavý je,že roměrove se lišej od offsetu a i barvy maji trošku jinej odstin.třeba zelena scanie t144 original offset pěkný detaily i linky, ale laser vypadal jako zvětšenina, kostrbaty čary.
dravec
Příspěvky: 272
Registrován: pon 3.3.2014 15:44

Re: Laserový "dotisk" PK Graphica

Příspěvek od dravec »

Nevím jak kdo, ale chce se to naučit pracovat s papírem. Zatím jsem stavěl jeden model udělaný dotiskem a neměl jsem žádný problém. Dělám i beta stavby ve stejném tisku a tady je to také bez problému.
topgun
Příspěvky: 84
Registrován: pon 23.1.2012 17:34

Re: Laserový "dotisk" PK Graphica

Příspěvek od topgun »

Co tím myslíš pracovat z papírem,můžeš to nějak doplnit.
Díky.
dravec
Příspěvky: 272
Registrován: pon 3.3.2014 15:44

Re: Laserový "dotisk" PK Graphica

Příspěvek od dravec »

Jinak se pracuje s ofsetovým tiskem, který něco vydrží a můžeš třeba hrany nebo obliny více namáhat. Ale na laserový tisk musíš opatrně a pracovat s ním ohleduplně, protože by to poškodilo vrstvu barvy.
Uživatelský avatar
JakubSDK
Příspěvky: 1663
Registrován: stř 5.6.2013 15:44
Bydliště: Nymburk

Re: Laserový "dotisk" PK Graphica

Příspěvek od JakubSDK »

Ahoj,

jj přesně tak, stáčení válečků na laseru je opravdu obřad :roll: a celkově, jak se na laser tisk sahá, tak se pomalu ošoupává... takže ohyb řádně nařezávat a válečky lehce vlhčit a stočit na první dobrou ;)

Nicméně ohledně laser tisku je hodně důležité správné nastavení tiskárny, která barvu zapeče do papíru a pak drží stejně jako ofset (tzn. žádné ošoupávání a praskání barvy) A rozdíly jsou opravdu znát, teď pracuji na Beta stavbě tištěné na laseru a je to jedna báseň a třeba u TATRA Jamal T163 EVO III - AER 2017 jsem musel udělat přetisk...barva opravdu nedržela, takže je to kus od kusu.

Hezký den Jakub.
yvan
Příspěvky: 972
Registrován: pát 20.1.2012 23:01

Re: Laserový "dotisk" PK Graphica

Příspěvek od yvan »

Taky může být značný rozdíl v odolnosti mezi barevně a černobíle natištěnými stránkami. Jinak se můžou chovat světlé díly a jinak tmavé, případně může držet celý výtisk perfektně, akorát jeden použitý odstín se může otírat. Každý tisk má svoje klady i zápory, ale stačí začít nějakým dílem, který nebude moc vidět a podle chování materiálu pak přistupovat ke všem stejně vytištěným dílům. Ideální jsou na to rezervní plochy, případně díly pro druhou variantu modelu, pokud ji sešit obsahuje, nebo vnitřní díl disku, který nebude vidět přes bubny brzd, nebo díly pneumatik, které se budou přetírat. Pokud se to bude navlhčeným prstem otírat, tak je potřeba pracovat s čistýma rukama, maximálně používat pinzety, vůbec co nejméně sahat na tištěné plochy, při stáčení vlhčit z rubu slinami, při ohýbání do rubu nařezávat silněji, při ohýbání do líce neohýbat do většího úhlu, než bude díl mít a tak podobně. Dá se taky před zpracováním přestříknout stránky lehce lakem.

Každopádně už jsem dlouho neměl v ruce barevný laser, který by se loupal nebo otíral. Ale s dotisky PkG zkušenost nemám.
Uživatelský avatar
Venca 21
Příspěvky: 500
Registrován: sob 18.2.2012 22:56
Bydliště: Písek

Re: Laserový "dotisk" PK Graphica

Příspěvek od Venca 21 »

Teď mě napadla jedna věc - když v práci lepíme perforovanou reklamní fólii na okna aut, nejprve ji přestříkáme tekutým laminem ve spreji pro zvýšení odolnosti proti mechanickému poškození a povětrnostním vlivům. Někdy vyzkouším, jak by to obstálo u laserového tisku.
Odpovědět

Zpět na „Obecná diskuse“