Zemřel Fabrizio Prudenziati :-(

Aneb Kavárna - vítáni jsou slušní hosté
Odpovědět
Uživatelský avatar
Gerry
Příspěvky: 168
Registrován: stř 25.1.2012 10:53
Bydliště: Česká Kubice + (srdcovka) Jesenice

Zemřel Fabrizio Prudenziati :-(

Příspěvek od Gerry »

Na webu papermodelers.com jsem se dočetl smutnou zprávu, že zemřel italský konstruktér papírových modelů Fabrizio Prudenziati. Jeho tvorba obsahovala železniční konstrukce, automobily, letadla (mimochodem, velmi pěkné a snadno sestavitelné modely), ovšem největší proslulost získal díky svým figurkám rytířů, vojáků a vůbec válečníků obecně, jichž udělal několik tématických celků.
Podle lidí, kteří jej znali osobně (či alespoň po netu) se jednalo o velmi přátelského a ochotného člověka s obrovským smyslem pro humor.
Jeho tvorbu najdete na webu http://www.zioprudenzio.it" onclick="window.open(this.href);return false;
Requiescant in pace, Zio .....
hank
Příspěvky: 264
Registrován: stř 25.1.2012 21:08

Re: Zemřel Fabrizio Prudenziati :-(

Příspěvek od hank »

Já bych k tomu jen dodal, že jsme tu bohužel jen na chvíli a že životy některých jsou nespravedlivě krátké s ohledem na to, co přinášejí ostatním...

Jinak je zřejmě málo známo, že Zio vytvořil i jeden model podle předlohy českého původu - tento parní vůz M 60

http://digidownload.libero.it/zioprudenzio/gr600.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

vyrobila v roce 1907 pro Italské státní dráhy FS 1. českomoravská jako tovární typ 19 v počtu 10 ks a byla to její vůbec první exportní zakázka v oboru stavby lokomotiv. Tak navrhuji uctít jeho památku třeba tím, že si ho postavíme...
Uživatelský avatar
Tomáš S.
Příspěvky: 998
Registrován: sob 21.1.2012 21:39
Bydliště: Uherský Brod

Re: Zemřel Fabrizio Prudenziati :-(

Příspěvek od Tomáš S. »

Tak, tak Hanku... Dlouho jsem se na nějaké jeho vojáčky chystal a chystám, ale bohužel mi to nevyjde ani teď, abych jaksi trochu uctil jeho památku - krom toho, že se věnuji jinému projektu, tak nemám ruku která by momentálně byla schopná něco stavit.

A jinak pokud jde o české věci, tak zpracoval i Aviu B534 - modýlek na jednu stránku: http://www.zioprudenzio.it/Fka_Avia.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Také mě napadlo, co bude s jeho tvorbou? Nevím jak měl zařízenou doménu, ale bylo by škoda jestli ty modely časem zmizí.
Naposledy upravil(a) Tomáš S. dne úte 29.4.2014 9:54, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Gerry
Příspěvky: 168
Registrován: stř 25.1.2012 10:53
Bydliště: Česká Kubice + (srdcovka) Jesenice

Re: Zemřel Fabrizio Prudenziati :-(

Příspěvek od Gerry »

Přesně tak, taky jsem pouvažoval o tom, že by nebylo od věci vše zazálohovat.
Měl zajímavý styl, ale velmi pěkný. Podle mne ideální poměr mezi náročností a výsledným dojmem....
Uživatelský avatar
Tomáš S.
Příspěvky: 998
Registrován: sob 21.1.2012 21:39
Bydliště: Uherský Brod

Re: Zemřel Fabrizio Prudenziati :-(

Příspěvek od Tomáš S. »

Nedalo mi to a ještě něco doplním...

Obrázek

A ještě něco co o sobě sám napsal - zvolil jsem Angličtinu, asi to bude pro nás srozumitelnější než jeho rodný jazyk.

"My name is Fabrizio Prudenziati and I was born at October 8 th 1946 in Treviso from a Venetian family of good traditions. My father's transfer, official of the State, in 1949 in Genoa has made me a Genoese of adoption. Completed the studies I have spent some and intense years in Marina Militare as young hopeful officer , then I have landed to the Office of the Department of the Customs (now Agency of the Customs), where, after having holded for 12 years the role of chief of the Office Computer Services of the Customs Area in Genoa, I am now retired. I still live in Genoa and I think that (to proper time) in Genoa, I will die. Soon widower, re-married and divorcé (at times I think that I should write a book of memories) I have a beautiful daughter, a marvelous fiancée, few but good friends and, generally, what a reasonable person can desire. Model maker of race, since from the infancy I have reached all the fields of the dynamic and static modelling with always equal passion. In 1976 I have founded in Genoa the firm "GRIFO" and I have created the first lead toy-soldiers . In 1977 I have founded and presided the ACCADEMIA GENOVESE DI MODELLISMO E COLLEZIONISMO, an extraordinary Association that boasted among her members names as Rocchiero, Frizzi, Ruggeri, Luppi, Jula and others. In 1978, abandoned to her destiny the GRIFO, I founded with Jula the firm "ARES" and I created the toy-soldiers up to 1984, year when the loss of my wife has deprived me of the necessary enthusiasm to continue this activity. I now devote me, almost exclusively, to the paper-models (toy-soldiers particularly) dusting off the ancient passion for this poor but exciting modelling, that has characterized the years of my infancy. If I finish saying to be fat and bald I would lie, because I am not bald."

:arrow: http://www.zioprudenzio.it/anagrafica.html" onclick="window.open(this.href);return false;
:arrow: https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/ ... 4863_n.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
Aki
Moderátor
Příspěvky: 1731
Registrován: pát 20.1.2012 23:27
Bydliště: doma
Kontaktovat uživatele:

Re: Zemřel Fabrizio Prudenziati :-(

Příspěvek od Aki »

přátelé, kamarádi, nemáte někdo stažený jeho volný modely? hlavně ty fugurky jsou nádherný.
velda
Příspěvky: 140
Registrován: čtv 2.2.2012 23:24
Bydliště: Morava
Kontaktovat uživatele:

Re: Zemřel Fabrizio Prudenziati :-(

Příspěvek od velda »

Aki, již jsem Ti odpovídal v mém vlákně, pokud máš nějakžý problém se stažením z odkazu na našich stránkách, není to určitě tím, že by to z tohoto odkazu nešlo stahovat. Je třeba se držet instrukcí, případně hledat problém někde mezi tvým PC a židlí.
Jinak těch figurek ke stažení je tam na výběr tolik, že by asi byl docela časový problém to nějak přeposílat, pokud to již někdo nemá uložené v nějakém zip souboru. Ani já osobně to nemám nastahováno, protože si stáhnu jen to so se mi aktuálně líbí, nelibuji si v tom, mít kvanta nastahovaných modelů, které nevyužiju :).
Odpovědět

Zpět na „Obecná diskuse“