Mega Graphic

Moderátor: Vojta Č.

Odpovědět
Tapan
Příspěvky: 367
Registrován: ned 18.1.2015 16:19

Re: Mega Graphic

Příspěvek od Tapan »

Pavel Skokan: díky za slova z "druhé strany barikády". Každému z nich rozumím a věřím, to však nic nemění na tom, že offset je mnohým z nás milejší, ryze z praktických důvodů.

Modelů je na trhu habaděj a my příznivci offsetu máme možnost pomoci vyprodat ty stovky kusů offsetem tištěných modelů, na které se práší ve skladech a těch "pár" novinek, které v offsetu vyjdou - vydavatelům tím ukážeme, že tudy cesta opravdu vede, a co se lepení týčem, budeme mít vystaráno na mnoho životů dopředu :-) Spekulovat na fóru, kolik by se čeho prodalo, může být hezká akademická debata, ale hlasovat peněženkou se mi zdá lepší. Je skvělé, že v naší malé zemi vychází tolik skvělých modelů všech kategorií, nemyslím, že by někdo měl upadat do deprese, že brzy nebude mít co lepit.

kaktusak: rovněž si nemyslím (a nijak mě to netěší), že by se RTOčka s vlekem v offsetu prodalo krátce po vydání nějak významně moc. Nechci mluvit za všechny, ale myslím, že sběratelů je pár a modeláři mají vesměs plné archivy a vědí, že model na ně u prodejců počká, nebo přinejhorším bude k sehnání dříve nebo později tady v bazarové sekci. "Must have" modelů je málo, pro někoho je to možná právě tento, ale nemyslím, že jsou u nás takových stovky. Však se to dá vyzkoušet, proč to nerozjet jako projekt na nějakém startovači :-)
JoseFxx
Příspěvky: 869
Registrován: sob 21.1.2012 15:51
Bydliště: Liberec

Re: Mega Graphic

Příspěvek od JoseFxx »

Je RTO s vlekem vlastně nakreslen?
Pavel Skokan
Příspěvky: 147
Registrován: pon 23.1.2012 18:56
Kontaktovat uživatele:

Re: Mega Graphic

Příspěvek od Pavel Skokan »

Tak abych to ještě doplnil a dokončil, tak před uvedením na trh doktorovi série Easy Works se naše autobusy prodávali celkem dobře. Po té ač měl doktor v nabídce jiné typy autobusů než my a tudíž by se zdálo, že si nekonkurujeme se prodej našich autobusů téměř zastavil.
Jasná ukázka, jak je náš trh malý a těch pár Dinosaurů už to nevytrhne. Neboť nový Dinosauříci se moc nelíhnou, jak zde již správně uvedl Pepaxx.

Dále stále více prodejců mi ukončuje prodej v kamenných krámech, neboť se jim obrat 1500 - 2000,- Kč ročně moc nevyplatí. Prostě děti už dnes moc nelepí a jen mačkají čudlíky u obrazovek.
A neříkám tím, že mi vadí konkurence. Naopak nutí vydavatele neustále zvyšovat kvalitu svých modelů. Takže nic proti doktorovi nemám a z ničeho ho neobviňuji, že nám tím přibrzdil prodej našich autobusů.
Tohle co píšu je všeobecně platná věc na Českém trhu s papíráky pro všechny vydavatele ofsetu. Tedy v to alespoň doufám, že mají ostatní vydavatelé podobnou zkušenost s prodejem ofsetu v současné době. Ze zkušenosti se z celkového nákladu opravdu slepí tak kolem 10% modelů. Zbytek jsou archiváři.

Co se týče interiérů do Škodovek, tak jsme udělali pokus v podobě laser tisku Fabie WRC s interiérem. Výsledek: moc modelářů si na to netroufne a prodáno tedy cca 60 ks od každého auta.
Což na vydání ofsetem, vzhledem k výrobním nákladům, které to sebou nese moc nejde.
Neboť u 10 stránkového modelu při nákladu 600 ks dáte i klidně 25 000,- Kč jen za tiskárnu bez daně.

Pokud děláte modely na kšeft, je potřeba oslovit co nejvíc potencionálních klientů. Tedy žádné super vymakané modely ale takové lepší ala abc.
I z důvodu výrobních nákladů. Čím menší náklad, tím je vytištění modelu dražší.

Tak to je tak zhruba vše a nepíšu to sem abych si nějak stěžoval a brečel nad rozlitým mlékem. Jen jsem Vám ukázal, jak to vypadá na druhé straně barikády a sundal Vám z očí růžové brýle.
A modelář již dnes nemusí s nákupem novinky spěchat, neboť ví, že do 2-3 let ji v pohodě běžně koupí.

Děkujeme tedy s Michalem za podporu a nebojte se ofset modely od nás budou ! Ale už to nelze chrlit, tak jako dřív. Podpořte nás tedy hlavně peněženkami, jak zde bylo správně řečeno.
Pak bude moct být ofset novinek víc.

P.S. RTO s vlekem nakreslené není.
Uživatelský avatar
Venca 21
Příspěvky: 500
Registrován: sob 18.2.2012 22:56
Bydliště: Písek

Re: Mega Graphic

Příspěvek od Venca 21 »

Mě ještě napadla taková myšlenka... Nevím úplně přesně, jak funguje ofsetový tisk, za jakých podmínek je rentabilní, ale vycházím z informace, která tu padla, o 600 ks nákladu. Pokud budu uvažovat rozsah jednoho modelu např. 8 stránek, pak při nákladu 600 ks je to celkem 4800 stránek za cenu XXX,- Kč. Jeden výtisk se prodává dejme tomu za 150,- Kč. A teď k té mé myšlence - co kdyby se vydaly třeba tři modely najednou, něco jako 3 v 1, v nákladu 200 ks, přičemž jeden výtisk by obsahoval 8 x 3 stran (tři modely po osmi stranách), tj. celkem 24 stran, což by při třetinovém nákladu dělalo opět 4800 stran (24 x 200). Samozřejmě nevím, zda je u ofsetu rozdíl mezi 8 x 600, nebo 24 x 200, pravděpodobně ta druhá varianta bude o něco náročnější, tudíž dražší, ale určitě ne trojnásobně. No a hotový výtisk tří modelů by se prodával za 450 - 500,- Kč, takže jeden model by vyšel prakticky na stejně, jako nyní. Jen s tím rozdílem, že by se tím mohl celkový náklad snížit ze 600 na 200, což by i tak pro potřeby trhu stačilo a vydavateli by se při stejně prodaných kusech třikrát rychleji vrátily alespoň náklady. Otázkou zůstává, jestli by kupující byli ochotni kupovat soubor tří modelů najednou, ale i to by se dalo řešit například zde v sekci bazar - ten, kdy by chtěl jen jeden model ze souboru by ostatní dva nabídl k prodeji, kde by je zas koupil ten, co nechce ten první model apod.
Netvrdím, že je to správná úvaha, jen dávám podnět k zamyšlení.
pahejl69
Příspěvky: 304
Registrován: čtv 26.1.2012 17:19

Re: Mega Graphic

Příspěvek od pahejl69 »

No u ofsetu je tisk 3 x 200ks téměř stejně drahý jako 3x 600 ks ;) ono není drahý ten papír ;) ale desky a nastavení stroje ;) takže tudy by asi cesta nevedla.
Pavel Skokan
Příspěvky: 147
Registrován: pon 23.1.2012 18:56
Kontaktovat uživatele:

Re: Mega Graphic

Příspěvek od Pavel Skokan »

No, koukám, že Ondra už odpověděl za mě.

Ano o ceně za kus nerozhoduje tolik počet výtisků ale kolik listů se vejde na arch, cena tiskových desek a cena nastavení stroje.

Cesta je tedy snažit se tisknout víc modelů najednou. Jde hlavně o obálky k modelu.

Protože cenový rozdíl za papír mezi 200 a 600 výtisků je třeba 500,- Kč a to je v celkových nákladech zanedbatelné.
Uživatelský avatar
Daniel
Příspěvky: 1015
Registrován: úte 29.5.2012 8:27
Bydliště: České Budějovice

Re: Mega Graphic

Příspěvek od Daniel »

Jak mám rozumět tomu "Jde hlavně o obálky k modelu." ? Mám tomu rozumět, že pokud by se obálky (a možná i návody) netiskly ofsetem, snížilo by to náklady? Osobně si myslím, že sběratelům je celkem jedno, čím je to vytištěné, a modelářům jde hlavně o kvalitně vytištěné listy s díly - návod by možná zkousli i v laseru nebo dokonce v elektronické podobě :roll:
pahejl69
Příspěvky: 304
Registrován: čtv 26.1.2012 17:19

Re: Mega Graphic

Příspěvek od pahejl69 »

Kombinovat Laser s ofsetem je hloupost ;) Laser má výhodu tisku z dat a tak můžete udělat 20 kusů prodat a zase natisknout ;) neleží v tom peníze. Ofsetový tisk je levnější než laser ale musí se tisknout ve větším nákladu a tak to stojí fakticky víc v daný moment.
Pavel Skokan
Příspěvky: 147
Registrován: pon 23.1.2012 18:56
Kontaktovat uživatele:

Re: Mega Graphic

Příspěvek od Pavel Skokan »

Jde o to, že pokud se na jeden arch dají obálky na dva modely, tak to cenu trochu zlevní.
Mám například 2 čtyřstránkové modely a pokud je vytisknu současně, tak je tisk o cca 3500,- Kč levnější. Než když bych tiskl každý model sólo.
Uživatelský avatar
Daniel
Příspěvky: 1015
Registrován: úte 29.5.2012 8:27
Bydliště: České Budějovice

Re: Mega Graphic

Příspěvek od Daniel »

Aha, děkuji za vysvětlení. Z mé strany to byl spíš laický dotaz než obchodní nápad. V této problematice se neorientuji, takže maximálně vaší snahu mohu podpořit jako kupec. Držím pěsti at se vám daří.
Uživatelský avatar
komar
Příspěvky: 290
Registrován: ned 12.2.2012 13:13
Bydliště: Heart of Hostýn Hills

Re: Mega Graphic

Příspěvek od komar »

...pěkná diskuze se tu rozjela od ertéóčka...
Myslím, že autoři-vydavatelé Pavel s Ondrou situaci vystihli celkem jasně a přinesli pohled z druhé strany. Díky.
Vydavatelů (potažmo modelů) přibývá, modeláři jsou "rozežraní" (promiňte mi ten výraz :twisted: ), zvažujou koupi každého kusu a nastupující generace modelářů náš prapor asi nezvedne o moc výše (ač bych si přál opak).
Situace se na trhu změnila podle mého ve velmi krátkém čase. Není to tak dávno, že bychom si to nepamatovali,( +/- 10 let zpět třeba) kdy jednotlivá vydavatelství házela na trh po čtyřech, pěti modelech za rok...A modeláři dychtivě kupovali třeba i po dvou kusech, jen co se model dostal přes expedici z tiskárny na trh. ;) Řekl bych, že tehdy to byl vrchol situace okolo offsetu a modelářského fanatismu.

Dnešek obě strany nutí stlačovat náklady což vyzní ve prospěch laserové technologie na tom našem pískovišti.
Coby tiskařský šotek ručního offsetu je mi jasný rozdíl v technologiích a přípravě pro tisk.
Zaujala mě zmínka okolo prodejnosti autobusů s příchodem ripperovy EW-série. Jak píše Pavel, jednalo se o dost rozdílné stroje a v souvislosti s tímto mě napadlo, že dakarky a formulky (zdá se mi podle toho jak hojně a rozmanitě jsou stavěny) takovouto obdobnou "konkurencí" netrpí a přitom jsou to kolikrát takřka totožné stroje nejen co do typu, ale i zbarvení (reklam).

Díky všem autorům, že pro nás tvoří další modely a přikláním se k názoru, že hodně z nás má 2D modelů již teď na několik životů... ;)
Uživatelský avatar
=M@trix!=
Příspěvky: 157
Registrován: pon 30.1.2012 17:16
Bydliště: Žďárské Vrchy

Re: Mega Graphic

Příspěvek od =M@trix!= »

Joooo ... teď po vánocích jsem projížděl archiv .... a hrubým výpočtem s aktuální produktivitou my to vyšlo něco kolem 218 roků .... :lol: :lol: :lol: :lol: 8-)
Pavel Skokan
Příspěvky: 147
Registrován: pon 23.1.2012 18:56
Kontaktovat uživatele:

Re: Mega Graphic

Příspěvek od Pavel Skokan »

Máme tu další laserovámku a tou je dezén na nově vydaný model od PMHT TATRA 815-7 6x6 valník za 130,- Kč

Obrázek
Uživatelský avatar
JakubSDK
Příspěvky: 1663
Registrován: stř 5.6.2013 15:44
Bydliště: Nymburk

Re: Mega Graphic

Příspěvek od JakubSDK »

Hezký den přeji,

rád bych se zeptal, kde mohu objednávat. Internetové stránky mi přijdou neaktuální, nebo koukám špatně... Děkuji za odpověď.

Jakub
Pavel Skokan
Příspěvky: 147
Registrován: pon 23.1.2012 18:56
Kontaktovat uživatele:

Re: Mega Graphic

Příspěvek od Pavel Skokan »

Objednávky lze posílat na megagraphic@seznam.cz
Naše stránky jsou zatím jen neúplný katalog. Již se ale pracuje na plnohodnotném e-schopu.
Náš kompletní sortiment laserů lze tedy shlédnout na http://www.darebacek.cz" onclick="window.open(this.href);return false; a případně si laserovánky objednat i zde.
Odpovědět

Zpět na „Novinky významných vydavatelů - ČR“