Benetton 190B / Michal Antonický / 1:43

Moderátoři: Zdeněk-TEO, Zrzek

Odpovědět
Listy
Příspěvky: 96
Registrován: čtv 12.4.2012 20:32

Benetton 190B / Michal Antonický / 1:43

Příspěvek od Listy »

Přiznávám, že co se týče Benettonu 190, mám jistý citový vztah jak k originálu, tak k jeho modelovému ztvárnění. Ve voze samotném ukončil svou kariéru můj dětský hrdina a nejoblíbenější jezdec, trojnásobný mistr světa Brazilec Nelson Piquet. Co se týče papírovéhomodelu z pera Michala Antonického, padl mi do ruky krátce po mém „cominngoutu“,když jsem se po několika letech flirtování s plastiky opět vrátil k staré lásce, tedy lepení papíráků. Byl jsem z něj doslova unesený :shock: neboť, co se týče detailnosti a propracovanosti, byl o několik tříd výš, než formule, na něž jsem byl zvyklý z Ábíčka. Trvalo mi dobré dva roky, než jsem se odvážil začít s jeho stavbou a její úspěšné dokončení jsem považoval za svou „lepičskou maturitu“, po které jsem se teprve mohl začít počítatmezijakžtakž zkušené papírové modeláře! Nutno však podotknout, že podobná situace se pak opakovala i v případě Porsche 962 stejného autora, později i u poláků, pak téměř při každém Ripperovi … atd. Prostě touha postavit, co jsem ještě nepostavil a zkusit, co jsem ještě nezkusil je vlastní všem patlalům. Takže když jsem hledal něco, čím bych překonal nebo alespoň vyrovnal pozitivní ohlas, který v loňském roce nejen mezi staviteli papíráků zaznamenal na polovinu zmenšený Brabham BT 26, napadlo mě, proč to nezkusit znovu se „stodevadesátkou“? Alespoň uvidíme, kam (a zda vůbec) se mé patlalské schopnosti od té doby posunuly. Zvolil jsem tentokrát verzi z roku 1991, tedy ve zbarvení „CAMEL“, jednak proto, že se mi ta žlutá líbí víc než původní zelená a také proto, že zákaz tabákové reklamy považuji za stupidní alibismus (minimálně do té doby, než bude mimo zákon postavena i propagace alkoholu, „výhodných“ půjček a jiných život a zdraví bezpochyby ohrožujících produktů :roll: ).

Obrázek

Takže, jako vždycky – šup na kopírku a hurá na 55%! Už teď je jasné, že pár dílů je v této velikosti evidentně neslepitelných a několik prakticky neviditelných, ale hlavně neztrácet nervy 8-) !

Obrázek

To nejhorší na celé stavbě číhá na jejím samotném začátku – plynulé vytvarování zaoblené přídě a partií okolo kokpitu: (jen malá poznámka, můj digiťáček si se mnou zase jednou zažertoval a jako na potvoru vytáhl a zdůraznil všechny ty drobné nepřesnosti a „hrbatosti“, které jsem se snažil tak pečlivě ukrýt! Věřte, že v reálu to vypadá líp, už jen proto, že to auto je asi tak 2x menší, než na fotkách!)

ObrázekObrázek

A pak příjde na řadu to, co mám na lepení nejraději – spousta malých blbinek. Trubky a kabely jsou z olověných drátků:

ObrázekObrázek

Motor a převodovka trochu složitější než u běžných formulí. Hadičky imitují vlákna vytažená z trenýrkové gumy:

ObrázekObrázek

Závěrečná kompletace. Jediná zjednodušení, která jsem si dovolil, jsou nefunkční natáčení přední nápravy a vynechání zámků pro uchycení krytu motorového prostoru.

ObrázekObrázek

Od počátku bylo jasné, že takovýto model nelze vystavovat jinak, než plně odkrytovaný a pokud možno i se sejmutými koly – brzdy a jejich kotouče považuji za nejpovedenější detail. Když jsem přemýšlel, jak to elegantně a pokud možno logicky zaonačit, vzpomněl jsem si na záběry z boxů ve kterých se pro „šoupání“ s odstrojenými vozy používají manipulační plošinky, vlastně vozíky tak nízké, aby se daly zasunout pod podlahu monopostu stojícího na zvedácích. Takže právě napodobenina takového vozíku posloužila jako držák pro magnet zajišťující dostatečně pevné, ale rozebíratelné přichycení modelu k podložce. A když už jsem byl v tom, bylo ještě potřeba někam umístit motorový kryt – na to stačila jednoduchá „koza“ z plastových profilů – a kola, sejmutá ze závěsů. Původním záměrem bylo zpodobnit je zabalená do „elektrických bačkor“, ovšem pokusy s napodobením textilních ohříváků pomocí hliníkové fólie nedopadly uspokojivě :( a tak jsem se musel spokojit s pneumatikami holými. Tak jsem pro ně vyrobil alespoň „nákupní vozík“ (drátek 0,8 mm).

Obrázek

A zde již výsledek. „Normovanou“ podložku o rozměrech 6 x 12 cm jsem sice musel poněkud rozšířit, ale to nevadí, koneckonců nepochybuji, že takto propracovaný a rozebraný model zůstane v mé sbírce exotem a tak si nějaké ty nadměrné metry zaslouží!

ObrázekObrázekObrázek
enzo66
Příspěvky: 76
Registrován: úte 24.1.2012 11:28
Bydliště: Koryčany

Re: Benetton 190B / Michal Antonický / 1:43

Příspěvek od enzo66 »

:shock: tak toto se jen tak nevidí.Smekám, skvělá práce!
Schumy.0003
Příspěvky: 1232
Registrován: ned 29.1.2012 19:49

Re: Benetton 190B / Michal Antonický / 1:43

Příspěvek od Schumy.0003 »

tak to čumím, tak z toho mi vypadaly všechny moje zuby... Klobouk dolůů
Uživatelský avatar
atlon
Příspěvky: 106
Registrován: pát 20.1.2012 22:43
Bydliště: Levice, Nitra
Kontaktovat uživatele:

Re: Benetton 190B / Michal Antonický / 1:43

Příspěvek od atlon »

:o :o parádne
Uživatelský avatar
Daniel
Příspěvky: 1015
Registrován: úte 29.5.2012 8:27
Bydliště: České Budějovice

Re: Benetton 190B / Michal Antonický / 1:43

Příspěvek od Daniel »

Další skvělý kousek z tvé dílny - velká paráda. GRATULUJI ! 8-)
Uživatelský avatar
Lucas80
Příspěvky: 142
Registrován: čtv 14.6.2012 7:07

Re: Benetton 190B / Michal Antonický / 1:43

Příspěvek od Lucas80 »

Parádní miniaturní stavba obohacená o dobře promyšlené vlastní doplňky, to vše za doprovodu hezkého reportu.
Děkuji, toto mně zase mile potěšilo!
Uživatelský avatar
Ričmond
Příspěvky: 697
Registrován: ned 2.12.2012 13:38
Bydliště: Předměřice n. Jizerou

Re: Benetton 190B / Michal Antonický / 1:43

Příspěvek od Ričmond »

Perfektní jak stavba tak report :) To měřítko už je jenom třešnička.
Mimo jiné mě zaujal nápad s připojením modelu k podložce magnetem - ještě mě to nenapadlo a přitom je to prosté a funkční :)
Gratuluju a těším se na další kousek.
Makr
Příspěvky: 309
Registrován: ned 4.3.2012 16:09

Re: Benetton 190B / Michal Antonický / 1:43

Příspěvek od Makr »

Ahoj Borče!
Model parádní, práce špičková.
Máš moje velký uznání a obdiv!
Škoda jen těch hnusných barev tisku. To je zatím jediný důvod, proč jsem se do Benettonu ještě nepustil.
U tohoto a podobných Michalových modelů doufám, že bude lejzrový v přetisk.
Ještě jednou gratulace, jako diorámku se nedá nic vytknout.
Martin
Listy
Příspěvky: 96
Registrován: čtv 12.4.2012 20:32

Re: Benetton 190B / Michal Antonický / 1:43

Příspěvek od Listy »

To Makr: Tak tady se musím autora i vydavatele zastat. Ty děsivé barvy (fialová namísto modré, černá - padesát odstínů šedi :twisted: ) vznikly během zmenšování a jdou z velké části na vrub copycentra!
mára
Příspěvky: 208
Registrován: sob 7.1.2012 12:50

Re: Benetton 190B / Michal Antonický / 1:43

Příspěvek od mára »

Tak to nechápu, že když tolik času a energie věnuješ špičkové stavbě, tak nevěnuješ trochu více času nastavení kopírky i za cenu zaplacení pár testovacích výtisků navíc.

Jinak vidím, že máme společného oblíbence. Já se sérii Piquetových vozů pokouším zkompletovat už nějaký rok, ale jde to pomalu. Já jsem měl drobný problém s tiskem u druhého Benettonu, kdy byla rozdílná barva tisku na různých listech a šlo to vidět.
Toto nebyl poslední Piquetův vůz kariéry, v roce 1991 jezdil na voze B191 s podobným zbarvením, ale už se zdviženým nosem (Michal Antonický mi kdysi sdělil, že ho někdy v budoucnu chystá).

Ať se dál daří, to diorámko je nádherné.
Uživatelský avatar
Chimenes
Příspěvky: 458
Registrován: sob 21.1.2012 12:56
Bydliště: Ovčáry
Kontaktovat uživatele:

Re: Benetton 190B / Michal Antonický / 1:43

Příspěvek od Chimenes »

:shock: super
Odpovědět

Zpět na „Sport a F1“