Rychnov Model Show 2014

Výsledkové listiny, fotografie a postřehy ze soutěží a výstav papírových modelů
DDM Vetrnik
Příspěvky: 139
Registrován: sob 11.2.2012 23:53
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Rychnov Model Show 2014

Příspěvek od DDM Vetrnik »

Od pátku 26. září do nedělních odpoledních hodin proběhla akce Rychnov Model Show 2014, která se svým 3. ročníkem pomalu ale jistě zařazuje mezi tradiční akce papírových modelářů.

Protože jsem se z pracovních důvodů nemohl účastnit akce od pátečního odpoledne budu psát o svých zážitcích a pocitech ze soboty a neděle. Přijel jsem s modely našich dětí po deváté hodině dopolední v sobotu a prakticky bez problému jsem s předvyplněnými lístky prošel přejímkou. Bylo to bez stresu, že budu mít co dělat, abych stihnul přejímku před hodnocením a nebudu se dohadovat s přejímajícími o objektivních důvodech s dopravou, proč nejsem schopen dorazit včas před ukončením přejímky. Tím chci naznačit, že pokud přejímka je již v pátek a sobotu dopoledne, je větší šance na vyšší počet zúčastněných modelářů, což se projevilo i v Rychnově proti uplynulým ročníkům. Byl dostatek času s rozmístěním modelů, se seřazením podle kategorií a s docházkou na oběd před hodnocením modelů.

Před samotným zahájením hodnocení se rozhodčí shromáždili na krátkou poradu, kde hlavním rozhodčím byly vysvětleny zásady hodnocení modelů. Hodnotilo se pět parametrů, které měly různou váhu danou maximem bodů za ten daný hodnotící parametr. Maximum mohlo být 100 bodů. Vzhledem k tomu, že akce se zúčastnil velký počet modelářů z Polska nebyl problém sestavit dostatečný počet dvojic rozhodčích pro každou kategorii zvlášť a to podotýkám, že se soutěžilo i ve 4 plastykářských kategoriích. Aby se předešlo případným protestům, tak byla jasná zásada, že rozhodčí hodnotili kategorie, ve kterých neměli soutěžní modely a po skončení hodnocení procházel jednotlivé kategorie hlavní rozhodčí, aby porovnal ze svého hlediska objektivitu jednotlivých komisí. Funkce hlavního rozhodčího nebyla tudíž jen symbolická, ale svým aktivním přístupem a případnými dotazy (kterých asi nebylo zapotřebí) by si upřesnil pohled rozhodčích na jejich hodnocení v jednotlivých komisích.

Kromě přejímky a hodnocení jsem se zúčastnil také tří workshopů. První z nich byl na vděčné téma tvorby podložky pro modely techniky nebo letadel s možností použití foliáží, hmoty na tvorbu skal, laserovými doplňky rostlin a patinovacími přípravky. Druhý, taktéž velice přínosný, nás seznámil s prací se stříkací pistolí, použití potřebné chemie, barev a také servisem a čistěním. No a třetí workshop v řadě nás seznámil s lepením a hlavně správným bombírungem koleček. Jména záměrně neuvádím, protože určitě organizátor bude veřejně děkovat a nechci mu brát tuto příležitost.

V neděli jsem přijel ještě se dvěmi dětmi, abychom lepili modely před laickou veřejností a tím ukázali na možnost trávení volného času touto činností především mezi mládeží. Od 9. hodiny se otevřely prostory s modely i veřejnosti a od prvních chvil se celý sál zaplňoval přicházejícími návštěvníky. Jen odhadem si myslím, že oproti loňskému ročníku zde prošlo minimálně čtyřnásobek lidí. Povětšinou dokonce ukázněných, sám jsem zaregistroval jen pár napomenutí menších dětí, které si vzápětí rodiče hlídali. Hlavní rozhodčí s pomocníky měli hodně práce s přípravou diplomů a dalších ocenění. Samozřejmě byla vyhlášena návštěvnická soutěž o nejlíbivější model.

Účastníci měli možnost zapojení do dalších tří workshopů. Opět to byla tvorba podložky, tentokráte pro pouští variantu. Druhý vorkshop nás seznámil s použití patinovacích přípravků pro modely bojové techniky a třetí byl přínosný pro designery papírových modelů - byli jsme seznámeni s možností práce v Rhinoceru, Corelu a především s filozofií návrhu a postupem od myšlenky k vystřihovánce.

Nezaregistroval jsem žádný protest a ani žádné brblání proti hodnocení. Vyhlášení probíhalo od půl třetí odpoledne a dobrá myšlenka je také v tom, že věcné ceny si vybírali děti a junioři. Senioři byli odměněni medailemi a diplomy popřípadě poháry. Velice se mi líbí, že partnerské kluby z Polska jsou ochotny vyhlásit i svá vyhodnocení určitých skupin modelů a tím podporovat naše lepení modelů z polských vystřihovánek.

Dovolím si krátce a stručně zhodnotit celou akci. Byl to třetí ročník a má stoupající úroveň, až se "bojím", kam je možno laťku zvednou. Je za tím velká práce týmu RMS kolem Michala Dostála. Muselo to stát mnoho energie a mnoho času. Sám je to schopen spíše popsat tým lidí z RMS a přátel z dalších klubů. Při samotné akci jsme se snažili pomoci i my z Licardu z Liberce a také lidi z Minimodels.cz. Všem těmto lidem díky, přeji jim mnoho elánu do dalších akcí a musím říci, že letos jsem nebyl na lepší akci.

Závěrem pro další pořadatele - nestojí za zamyšlení polský model soutěže ? Začínat v sobotu dopoledne (popřípadě v jako RMS v pátek večer) a skončit v neděli odpoledne. Sám mám pocit z polských soutěží, že i pro organizátory je průběh soutěže v lepší pohodě.

Galerie modelů před uzávěrkou soutěžních modelů najdete zde: http://www.tom59herder.cz/papiraky/gale ... -show-2014
Pavel Pejša
Příspěvky: 602
Registrován: sob 7.1.2012 13:12

Re: Rychnov Model Show 2014

Příspěvek od Pavel Pejša »

Tak co k Tomášovu shrnutí dodat? Nic! Myslím, že to napsal výstižně, jasně a přesně. Jednoduše, kdo nepřijel, neví o co šlo :-) Akce se myslím maximálně povedla, byl jsem velmi spokojen s úrovní a počtem soutěžních a vystavených modelů. Díky několika polským klubům jsme na výstavě měli i kousky na běžných akcích nevídané, za což jsem moc vděčný a i díky tomuto byla akce zcela odlišná od ostatních výstav. Co jsem zaslechl od návštěvníků, i ti byli spokojeni a osobně bych chtěl velmi poděkovat všem kamarádům co nám s akcí pomáhali, včetně všech modelářů co přivezli modely a polským rozhodčím, kteří pomáhali a byli zárukou nestrannosti hodnocení a vysoké úrovně hodnocení. Od nikoho jsem tedy nezaslechl nějaké nesouhlasné komenty na adresu rozhodčích.
Příští rok se na RMS těším znovu a tentokrát už pravděpodobně ve větší sportovní hale, protože tato stávající už nám pomalu přestává stačit :-D
Ještě jednou chci všem moc poděkovat a příští rok nashle :-)
Uživatelský avatar
štefíno
Příspěvky: 902
Registrován: sob 21.1.2012 10:33
Bydliště: Zlín / Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Rychnov Model Show 2014

Příspěvek od štefíno »

Co zde ještě napsat. Přijde mi, že vše podstatné už zde bylo napsáno. Parádní akce v ještě lepším prostředí, super kolektiv a nepopsatelná atmosféra, kterou je prostě jedinečná. Bohužel nemám tu možnost poznat všechny výstavy a soutěže v ČR, nicméně Rychnov u mě vede a to neříkám jen proto, že mám tu čest být jedním z jeho pořadatelů. Workshopy - parádní - není co dodat. Už ted se nemůžu dočkat na další ročník, který - jak pevně věřím - bude díky získaným zkušenostem ještě lepší jak nynější ;)
chuan
Příspěvky: 395
Registrován: úte 24.1.2012 22:26
Bydliště: Praha

Re: Rychnov Model Show 2014

Příspěvek od chuan »

Chtěl bych taky přidat něco málo ze své zkušenosti s RMS výstavou. Vše tu již bylo popsáno, já jen napíšu, že mě osobně nejvíc vyhovovala ta přátelská atnosféra všech modelářů, kteří tu byli. Nové tváře nebyli stranou a zapojili se do společné družné zábavy. Poláci jsou neskutečně srdeční a milí lidé, naštěstí ač polština je hatmatilka je jim docela rozumět, a při troše dobré vůle je s nimi parádní popovídáni. Rádi se dělí o své zkušenosti z lepení jak papírových, tak plastových modelů a už několikrát mi poradili, jak na to abych se posunul v modelařině okus dál. To samé mohu říct i o českých modelářích kteří tu byli. Celkově se tu vždy velmi dobře cítím a užije se zde společně obrovská legrace. Jako modelář Čistolepič jsem se s chutí podíval na workshopy, které mi zase otevřely možnosti a i technologie, které jsem neznal nebo nevěděl jak na ně.
Jsem velmi rád, že jsem mohl být součástí této výstavy. Příště nashledanou.

Zde odkaz na nějaké fotky: http://www.papirove-modely.cz/galerie/i ... age=252901" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
Michal Dostál
Příspěvky: 439
Registrován: sob 21.1.2012 12:14
Kontaktovat uživatele:

Re: Rychnov Model Show 2014

Příspěvek od Michal Dostál »

Uživatelský avatar
Michal Traj
Příspěvky: 336
Registrován: pát 20.1.2012 21:51

Re: Rychnov Model Show 2014

Příspěvek od Michal Traj »

Další recenze na naší výstavu od Martina Kořínka:)

Je po soutěžích RMS a Eday. Co k tomu dodat? Já osobně můžu a rád popíšu v pár větách náhled na výstavu RMS v Rychnově u Jablonce, které jsem se zúčastnil. Hned po pátečním příjezdu na mne dýchla pohodová atmosféra i přesto, že jsem téměř nikoho neznal a výstava byla v plném proudu příprav. Okamžitě po příjezdu se mě ujali členové klubu, pomohli vyložit auto, všechno potřebné mi ukázali, provedli, seznámili... Když jsem se dostal do haly, vyrazila mi dech skutečnost, kolik modelů je na stolech. A to ten největší příval měl přijít v sobotu. Celkem se sešlo modelů.... no opravdu mraky na mraky. Přesný počet budou znát pořadatelé. A hlavně jaký!!! Jakože se papírařině už pár let věnuju, to co jsem tam viděl mě uvádělo do říše snů. Tohle že se dá udělat z papíru? Ten kdo nebyl, může litovat. A to nejen proto, že neviděl opravdu špičkové modely od českých, polských a bůhví jakých ještě modelářů, ale ani se nedozvěděl triky a fígle, jak toho docílit, protože výstavu doprovázely myslím si velice zadařené workshopy. Sobotní i nedělní návštěvnost byla opravdu parádní a úspěšnost výstavy vypovídá i v tom, že návštěvníci chodili a chtěli se pokochat i po vyhlášení výsledků a ukončení výstavy. Povýstavní čas měli pořadatelé zvládnutý bravurně, starali se o nás opravdu dobře. Obávám se tady vyjmenovávat ty nejlepší lidi, kteří mají tu největší zásluhu na této super akci, protože bych musel vypsat všechny a mohl bych na někoho zapomenout, což by mne mrzelo. Přesto mi to nedá a musím veřejně poděkovat Michalu Dostálovi, Marcele Dostálové, Michalu Trajovi, Mírovi Štefkovi, sourozencům Pejšovým (doteď nevím, který je který), zkrátka celému týmu RMS, dále Zdeňkovi TEO Smaženkovi, partě z minimodel.cz, polským modelářům (jména po mně opravdu nechtějte) a dalším a dalším lidem. Toho, koho jsem zapomněl jmenovat, prosím promiňte. Z pohledu obchodního, protože jezdíme ročně na mnoho a mnoho výstav, dávám této výstavě za organizaci velkou 1*. Ještě jsem letos nebyl na lepší. Za Airbrushcentrum.cz ještě jednou děkuji všem a těším se na další ročník. Martin - Airbrushcentrum.cz
Uživatelský avatar
Michal Dostál
Příspěvky: 439
Registrován: sob 21.1.2012 12:14
Kontaktovat uživatele:

Re: Rychnov Model Show 2014

Příspěvek od Michal Dostál »

Ahoj přátelé.
Chtěl bych napsat pár řádek za hlavní organizátory Rychnov Model Show 2014.

Jako první bych chtěl strašně poděkovat všem, kdo se zapojil do přípravy a chodu výstavy. Všichni odvedli naprosto neskutečnou práci i když půlka týmu se na výstavě podílela poprvé.
RMS klub, KPM ORLIK - Czaniec , Licard - Liberec, Minimodel, rozhodčí.

Také všem sponzorům, bez kterých by výstava nebyla.
KartonModels.cz, Airbrushcentrum.cz, Almio Plus s.r.o

Tento rok, byly přípravy mnohem složitější, začali jsme s větší reklamní kampaní a hlavně se zaměřily na workshopy. Byly jsme odměněny za naší práci dvakrát větší účastí modelářů než minulý rok. Soutěžních modelů bylo 200 a nesoutěžních prostě hodně, nikdo to nechtěl počítat, můj odhad je 550. Návštěvníku za neděli bylo cca 350.

Workshopy od pánů: Zdeněk Smaženka, Martin Kořínek (airbrushcentrum.cz), Michal Traj, proběhli úspěšně, i když občas v časovém skluzu, za což se moc omlouvám. Pánové odvedli perfektní a profesionální práci. Za což jsem jim moc zavázán a už teď můžu slíbit, že workshopy budou i příští rok.

Tak a teď některá negativa. Minulý rok jsem slíbil, že se přestěhujeme. Bohužel nastaly nějaké komplikace při přípravě tohoto ročníku a stěhování by znamenalo větší časovou náročnost a hlavně více peněz. Absolutně jsem nečekal, že tento ročníky bude tak velký, což zapříčinilo všechny zmatky. Za to se omlouvám a pokusím se pro příští rok o nápravu.

Přejímka modelů a hodnocení soutěžních modelů proběhlo naprosto v klidu, nezaznamenal jsem žádný problém. Miroslav Štefek jako hlavní rozhodčí je pán na svém místě a jsem moc rád, že na RMS bude nadále spolupracovat.

Atmosféru a jak se u nás modeláři měli, nechám na zhodnocení jim samotným.

Takže jak to shrnout. Jsem dojat a všem moc moc děkuji a těším se na příští rok.
Michal Dostál

Obrázek Obrázek
Uživatelský avatar
Tomys
Příspěvky: 1059
Registrován: pon 12.12.2011 10:56
Bydliště: Sparta, Greece

Re: Rychnov Model Show 2014

Příspěvek od Tomys »

Byl sem, viděl sem..... Nechtělo se mi domů, nechtělo.....
Uživatelský avatar
Michal Dostál
Příspěvky: 439
Registrován: sob 21.1.2012 12:14
Kontaktovat uživatele:

Re: Rychnov Model Show 2014

Příspěvek od Michal Dostál »

Výsledková listina RMS 2014 ke stažení na našem webu.
http://rmsvystava.cz/ke_stazeni/" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
fox
Příspěvky: 239
Registrován: pát 20.1.2012 22:03
Bydliště: Bystřička

Re: Rychnov Model Show 2014

Příspěvek od fox »

Taky přispěji svou troškou. Vše tu už bylo řečeno, takže z mé strany jen odkaz a fotky.

https://plus.google.com/photos/11229516 ... 1046278849" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
Tomys
Příspěvky: 1059
Registrován: pon 12.12.2011 10:56
Bydliště: Sparta, Greece

Re: Rychnov Model Show 2014

Příspěvek od Tomys »

Jen bych dodal, že i na jiných "lokálních" akcích je o hosty náležitě postaráno..... ale bylo to fajn...
Uživatelský avatar
František
Příspěvky: 39
Registrován: stř 25.1.2012 20:28

Re: Rychnov Model Show 2014

Příspěvek od František »

Možná, ale ne jako v Rychnově, ten je bohužel jen jeden v roce
Uživatelský avatar
IceZero
Příspěvky: 574
Registrován: sob 21.1.2012 21:43
Bydliště: České Budějovice

Re: Rychnov Model Show 2014

Příspěvek od IceZero »

Františku, Františku ... já na pár soutěžích už taky byl a na všech udělali organizátoři co je v jejich silách a možnostech - aspoň podle mě, ale dokud člověk neabsolvuje úplně všechny a několikrát neměl by nejspíš pouštět z pusy to, co Ty v minulém příspěvku.
Jak by asi bylo Tobě v roli pořadatele, kdy strávíš poměrně dost svého volného času přípravama, organizací a vůbec běháním kolem jakékoliv akce, a pak Ti řeknou - jo dobrý ale v Horní Dolní je to lepší. Takováhle "motivace" podle mě spíš dost nase...
chuan
Příspěvky: 395
Registrován: úte 24.1.2012 22:26
Bydliště: Praha

Re: Rychnov Model Show 2014

Příspěvek od chuan »

Byli bychom rádi aby se to tu nehádalo. Udělali jsme maximum proto aby se ta výstava líbila hlavně hlavně modelářům a aby měli důvod přijet příště znovu. Tomu podřizujeme vše. Proto děláme všechny ty workshopy, posezení a občerstvení a pití pro všechny dorazivší modeláře. Proto se nedivím že se někomu může zdád naše výstava nej. Myslím že je to pro každého subjektivní. Kdo nepřijel nemůže naši výstavu hodnotit. Každý by mél unést věcnou kritiku a poučit se z ní. Výše popsaná kritika je vypovídající dost a my se podle ní budeme zařizivat dále. Mě osobně by nevadí když mi někdo řekne si dobrej ale támhleten je lepší, naopak zeptám se proč a budu se snažit zlepšit. Taková je filozie má i našeho klubu.
Kluci v akci
Příspěvky: 60
Registrován: ned 6.1.2013 13:59

Re: Rychnov Model Show 2014

Příspěvek od Kluci v akci »

No nechtěl jsem, ale už to musí ven.
Už ze začátku se mi to zdálo moc přebuzené, vyhrocené a umělé. Taková nepřirozená a podlejzavá reklamní kampaň.... Neustálé připomínání této akce... a pěkně po částech.... no divné.....nepřirozené...
Všichni to tu chválí a děkujou si,ale jaká byla účast není nikde vidět. Na fotkách se opakují stále ty samé tváře... vlastně skupinky...
A teď jen plácání po zádech a opět se tu řeší jak to bylo jedinečné a vyjímečné........ Jsem rád, že jsem tam nebyl. Apoň se můžu těšit třeba na příšte.
Všechny akce jsou jedinečné a vyjímečné. Ale jsem rád, že jsem od spoustu z nich upustil....

No nic... přišel jsem,viděl jsem, nechápu a odcházím....
Odpovědět

Zpět na „Ohlédnutí za akcemi / Photos from paper shows“