zámek Sychrov / Betexa / 1:??? - HOTOVO

Odpovědět
maja
Příspěvky: 134
Registrován: pon 19.5.2014 19:50
Bydliště: Hodonín

zámek Sychrov / Betexa / 1:??? - HOTOVO

Příspěvek od maja »

Ahoj, začal jsem lepit po sto letech znova. Ve skutečnoti jsem skončil asi ve 20 a zjistil jsem, že je mi skoro 40... Najednou mám čas a hroznou chuť a partnerku, která nevyžaduje neustálou pozornost a neustálou pomoc ve všem-takže i čas. A hlavně jsem našel tohle úžasné fórum, díky němuž jsem zjistil, co to je podlepování, co to je nespěchat, jak se dá (až se to naučím) zaretušovat hrana tak, že model pak vypadá jako opravdová stavba, že není nutný (nebo lépe není vždy žádoucí) důvěřovat postupu v návodu autora, a pak čumět, proč se to blbě lepí, nebo to nevychází, že se dá "tunit", že lepit na tupo není ostuda atd... Myslím, že (ač to po zhlédnutí mého prvního "porestartového" pokusu možná bude vypadat pro někoho legračně) jsem o level zvedl svůj způsob práce na vystřihovánkách a že jsem se na tomhle zase něco nového naučil, i když jsem něco pokazil. Ale asi bych měl přejít k tématu.
Takže dostal jsem k svátku Sychrov (Betexa, Navrátil), tak Sychrov. Navíc, jak koukám, to tu nikdo nelepí.
Posílám první fotky (neumím to, neba mě to, musím si půjčovat foťák v práci, ale polepším se)
Celé jsem to totálně zvoral na začátku přilepením půdorysu na vlnitou lepenku a teď s tím denně bojuju. I když to podlepuju zespodu jako proti tah, i když dělám lecos... No mám zkušenost pro příště... Tady jsou fotky ze začátku stavby, teď už mám zaretušováno a dostavěno asi 3/4 (přidám zítra, pokud bude foťák)
Obrázek
Obrázek

deformace podkladu mi způsobuje ohýbání stěn, stejně jako problémy s nalepováním dlouhých "krabičkových" budov (křídel zámku). Ale v nynější podobě už to tak zlý není (stálo mě to dost oprav nervů:-)
Obrázek
Obrázek
Obrázek

trošku divočinka ty vikýře a komínky, ale jsou připraveny (jde to dělat bez újmy na psychice jen u ženských večerních seriálů...)
Obrázek

v pozadí zrovna probíhá "veselý" hokejový zážitek...dobře, že jsem u toho radši lepil...
Obrázek

Co se týče stavby - vyjma mé blbosti je model docela v pohodě (naprosto nesrovnatelný v porovnání s Bouzovem od stejného autora - zvláštní, že Sychrov je o hodně starší dílko, ale Bouzov je odfláknutější...nezveřejňuju, bylo to fiasko:-)), jen konstrukce střech je nanic. Byl jsem z mládí zvyklý na Vyškovského (odtud i má někdejší bezmezná důvěra v návody a "autoritu autora") a musím říct, že jsem si při třetí střeše udělal vlastní způsob konstrukce. Vystřihovánka nutí slepit střechu v jednom kuse i s úhlováním, a hlavně i s "dnem" a lepit to pak uzavřené na chlopně na stěnách (a to ještě se v rozích mají chlopně lepit přes sebe...), čímž i při superpřesném lepení vzniká tlustá spára (v podstatě dva, v rozích tři ohyby papíru na sobě, nemožnost to přitlačit prstem, když budova je nalepena na půdorysu a střecha je uzavřena i s dnem) a zboku je to vidět (retušuju o život, hrozně mi to nejde:-)). Stejně tak je škoda, ale to jsem tu na fóru už četl od Akiho, že jsou všude přes celé zdi zbytečně ty čáry ohybu, nebo zbytečně silně (a dle mého názoru původně již od autora nepřesně) na základním půdorysu zakreslena místa, kam umístit jednotlivé komponenty modelu - takže pak ty černé čáry (+bílé půlmilimetry) zas čekají na moje trefení barvy a neumění se štětcem, ach jo. Ale snažím se. Je to lepší, než co jsem dřív mastil (retušoval černou tuží, nepodlepoval díly a divil se:-))
Závěrem mé první seance chci vyjádřit obdiv k modelům Týřova od Marťas858-Týřovmana a Žlebů Zdeňka-Tea, něco tak úžasného jsem dosud nikdy neviděl! Nechápu...
A jsem unešen z autorů M. Bartoše a O. Hejla, protože jsem ještě před pár lety myslel, že pan Vyškovský je již nadobro nepřekonatelný, ale není.
PS: Hrozně se mi líbí Lesyho tvrze, chtěl bych, aby se to prodávalo, jsem holt na ty "historydomečky". Dělám archeologii, tak to asi bude deformace, nebo úchylka:-))
Tak zatím.

Ahoj, posílám další fotky z postupu práce
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

komínky a vikýře připraveny, zretušovány čekají na osazení, uf, chybí už jen věžičky na koncích obou křídel zámku, hlavní střecha a spojovací stříšky

Obrázek

Na fotkách je to zamalovávání, zvlášť v případě těch střech, ještě víc vidět :roll: , no snad to jednou budu umět :)
Dobrou, příště to bude hotové.
Naposledy upravil(a) maja dne úte 1.7.2014 10:50, celkem upraveno 1 x.
maja
Příspěvky: 134
Registrován: pon 19.5.2014 19:50
Bydliště: Hodonín

Re: zámek Sychrov / Betexa / 1:???

Příspěvek od maja »

Ahoj, tak hlásím hotovo. Jak jsem psal na začátku, je to první "vážný" model po x letech. Taky to tak vypadá, ale zase jsem zjistil/zkusil spoustu nových věcí a příště se z toho (doufám) poučím;-). Zde výsledek "díla"
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Ještě doplním postřehy ze stavby, hlavně pro takové začátečníky, jako jsem já. Ale příště, teď nestíhám. Většinu problému jsem si způsobil nalepením na vlnitou lepenku, kterou jsem už nevyrovnal ani podlepením sololitem... V té době už byly některé části nalepeny na plán, takže je pak asi jasné, jak jsem s tím celým bojoval. Myslím, že hlavní problém navrženého modelu jsou střechy , ale do jaké míry jsem si problémy způsobil sám tím úvodním podlepením a do jaké míry je to chyba autora nemůžu vzhledem ke své blbosti soudit. Stálo mě to rozřezání valbové střechy, předělání štítové části a nalepení zpět (retuš je tam zblízka trošku hodně vidět...). Myslím ale, že střechy i tak nejde slepit bez větších úprav správně (podrobněji vysvětlím příště).
maja
Příspěvky: 134
Registrován: pon 19.5.2014 19:50
Bydliště: Hodonín

Re: zámek Sychrov / Betexa / 1:???

Příspěvek od maja »

Tak ještě ke stavbě. Oproti zkušnosti s Bouzovem je stavba Sychrova (ačkoliv jde o starší dílko) mnohem víc v pohodě, R. Navrátil tuto vystřihovánku udělal docela přesnou (až na problém se střechami, viz dále). Když pominu moje chyby, rozhodně doporučuju podlepit všechny budovy kartónem (stačí tloušťka, jaká je třeba u krabiček od čajů), kulaté věže stačí nahoře a dole jedno žebro tak, jak je psáno návodu, jen jsem nepodlepoval originální díl, ale udělal si kolečka rovnou z kartonu. Střechy by bývaly taky snesly podlepení ale vzhledem k tomu, že jsem přesvědčený, že nejsou navrženy dobře, nedoporučuju to. Zbytek dílů je, co do papíru ok. Problém je, jako jsem se ostatně tady na fóru dočetl vícekrát, s tiskem. Barva se i při jakkoliv opatrném rýhování láme a často zůstává na prstech, takže reuš je bohužel nutná všude, pak je tu samo ale větší riziko chyby při zamalovávání (minimálně je to víc vidět).
Maličké vikýře jednoznačně doporučuju lepit natupo (nechat jen jednu chlopeň - tu, která je na delší straně těla vikýře - ostatní, včetně minichlopní na stříšce odstřihnout), stejně tak větší vikýře (16 ks - zde jsem nechal opět jen chlopeň na delší straně obdélníku a pak chlopně, na "dnu" vikýře, pomocí nichž se přilepí díl na střechu). Sklon dna malých vikýřků (23 ks) jsem musel u všech dílů upravit (odřezat)! Autor udělal všechny díly stejné, ale sklon jednotlivých střech je různý, takže by vikýřky nestály kolmo. Stejně tak je nutné upravit (pokrátit) všechny spojovací stříšky mezi budovami (věžemi). Díly jou vždy větší, než v reálu dovoluje místo na modelu.
Oproti návodu jednoznačně doporučuji, alespoň pro méně zkušené modeláře mého ranku, nenechávat osazení střechy hlavní budovy na konec, jak nás nutí návod. Jednak nevím, z jakého důvodu, když stěny budovy se staví jako první z celého modelu, a především pak proto, že jakákoliv, byť malá chybka (a ne vždy na straně modeláře) se hrozně vymstí. Na konci stavby jsou totiž všechny budovy fixované k sobě a zároveň na podložku, takže pokud střechu zkompletujete podle představy autora, prostě vám tam nesedne. Buď bude někde přesahovat (lepší varianta-odřezat), nebo bude kousek chybět - a pak už je jen jedna možnost, rozřezat hrany mezi bočními stěnami střechy a štítovými částmi, snížit spád střechy, opravit adekvátně k tomu valbové štíty a retušovat jak o život...
To mě vede k poslední věci - a tou je avizovaná konstrukce střech. Autorův koncept počítá s kompletací celé valbové střechy se štíty a podstavou ("stropem") v jednom dílu - a to se ještě ke všemu jedná o střechy zahnuté v pravém úhlu. Ačkoliv jsem je lepil s největší pečlivostí (věřil autorem navrženým obrysům dílů), stejně šly střechy "do vrtule" - prostě myslím, že rozměry protilehlých valbových štítů si navzájem neodpovídají (zvlášť při tom úhlování střech), takže bez úpravy se vám podstava střechy zkroutí. Tyto "krabičkové" střechy se mají lepit plnou podstavou ("stropem") na horní chlopně stěn budov, které se mají ohnout kolmo ke stěnám a dokonce v rozích přelepit chlopeň delší strany přes chlopeň strany kratší. Toto bez úhloměru (zajištění pravého úhlu) nedělejte, střecha vám tam nesedne. Doporučuju celou podstavu všech střech úplně odřezat, chlopně budov v rozích nevázat, ale zkosit je a zmenšit a přilepit jimi nejprve delší strany střech, poté si nasucho porovnat, jak sedí štíty (případně opravit délky stran), a pak teprve střechu zavřít (opět i kratší strany střech přilepit přímo na chlopně stěn (jako u RV modelů). Obecně mám ještě jednu připomínku - chlopně různých dílů je dost často nutné zmenšit, provést větší zkosení bočních hran, protože chlopně si často na dílu překážejí, či dokonce komplikují spojování jednotlivých dílů modelu.
Na závěr mám tak trochu kacířskou myšlenku. Modely Betexy se berou jako jednodušší - pro začátečníky, ale v podstatě bez zkušeností, bez znalostí různých fíglů, to začátečníka může zděsit. Prostě některé díly do daných míst absolutně nenacpe, někde budou velké škvíry, vikýře budou stát jako sněhuláci v dubnu, atd. V podstatě to někoho může odradit od dalšího lepení. Čili nejsou tkové modely spíš pro zkušené, kteří si je upraví, opraví, či rovnou svou zkušeností předejdou problémům? Otázka je, jestli se to takovým veteránům chce stavět...
Uf dost.
PS: Brazilci jsou herci a simulanti, právě dali gól z vymyšlené penalty.
Jdu na rotundu z Holubic od Ondry Hejla a těším se, jak to bude všechno pasovat (když to zas hned na začátku nepo....)
maja
Příspěvky: 134
Registrován: pon 19.5.2014 19:50
Bydliště: Hodonín

Re: zámek Sychrov / Betexa / 1:??? - HOTOVO

Příspěvek od maja »

Poslední PS:
Stavba dokončena zhruba po měsíci. Všechno jsem si zkomplikoval dříve avízovaným podlepením vlnitou lepenkou, takže ten boj za narovnání byl strašlivý (podložka vypadá hnusně, ale bojím se s tím cokoliv udělat, aby se to nezkroutilo ještě víc - ohnulo to i sololit...). V reálu je model strašně roztomilý, protože jde o maličké "krabičky", ale chyby jsou o to s větším dopadem... Moc hezky vyniká na papírovém modelu i celková barevnost zámku. Jen je model proti originální stavbě zvláštně "ořezán" - obě křídla zámku nekončí věžemi, jako je tomu u vystřihovánky (http://www.fotozletadla.cz/letecke-snim ... ku-sychrov" onclick="window.open(this.href);return false;). Ale samo nevím, jaké bylo zadání, jaké jsou možnosti redakce, financování, atd.
Odpovědět

Zpět na „Hrady, zámky, tvrze“