Avia A15 - valník / ŠOK, ABC / 1:32 - HOTOVO

Moderátoři: Zrzek, spida, zvukar

Odpovědět
Uživatelský avatar
Standa F.
Administrátor
Příspěvky: 1207
Registrován: pon 5.12.2011 16:02
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Avia A15 - valník / ŠOK, ABC / 1:32 - HOTOVO

Příspěvek od Standa F. »

Název modelu: Avia A15 - valník
Autoři: Václav Šorel a František Kobík / ŠOK
Vydavatel: ABC č. 21 / roč. 18 (vyšlo 5. 7. 1974)
Měřítko: 1:32 (neuvedeno)
Rozsah: 1,8 str. A4
Počet dílů: 12 číslovaných / 26 fyzických

Člověk chvilku váhá, zda tady mezi ty tisícidílné makety tahat tuto škatulku z ABC s celými dvacetišesti dílky ... ále, říkám si, někdo tady musí držet i ty spodní laťky, nejen ty nejvyšší, že 8-) .

Některé vyžužlávanky v mém archivu se tetelí blahem už po mnoho let, že na ně nikdy nedojde řada a dožijí se klidné smrti v peci, ve sběrně či ve skříni u nějakého jiného maniaka. Až do předvčerejška si takhle medila i tahle ŠOKantní ávie. V červenci by oslavila 40 let tetelení a medění. Ale osud tomu chtěl jinak! Obratným hmatem hmátl jsem a dokázal jí, že i ty nejdelší prázdniny jednou končí. Čili budu stavět z originálního chlupatého papíru printed by ABC 40 let tamú nazád:

Obrázek

Modely zn. ŠOK mají v sobě jedno kouzlo, kterým se může pochlubit sotvakdo: jde vlastně o 3D-ilustrace vynikajícího ilustrátora Františka Kobíka. Pan Kobík prostě komiksově nakreslí avii - a vy si ji slepíte. Postavit si model autorů ŠOK je podobné, jako pořídit si v hračkárně Krtečka Zdeňka Milera nebo postavičky ze Čtyřlístku - původní kresba se stává prostorovým předmětem. A právě takové ilustrace, které se dají zhmotnit v model, v hračku, velmi efektně doprovázejí starší vystřihovánky z dílny ŠOK. Ty kresby samy o sobě lákají ke slepení a věrně odráží to, co po slepení opravdu získáte:

Obrázek

Avia bývala oblíbeným vozem nejen na cestách, ale i předmětem vystřihovánek v ABC - autoři Šorel-Kobík se do ní pustili 3×, další autoři 5×.

Takže jdeme na to. Návod a postup začíná složením chasis, což je taková větší tatranka. Pochopitelně hrozí zkroucení, čemuž jsem zabránil vybetelněním kartonem - vlepen Herkulesem jen v bodech, žádné nátěry, vrstvy, vlhka, oboustranky a jiné chemické války. Bacha je třeba dávat na retuš - starý chlupatý papír saje a rozpíjí - čili méně vody v barvách:

Obrázek Obrázek Obrázek

Pokračuje se velkou, jednodílnou kabinou (v návodu je použit hezký český terminus budka). Velká škatule hrozí okamžitým prolomením boků, když pazury v dobré víře popadnou model za kabinu => opět všechny velké plochy festovně podkartonovány:

Obrázek Obrázek Obrázek

Následuje korba valníku. Jak vidno, autoři ŠOK si z neznámé příčiny libovali v "pozitivních" chlopních - tedy v těch, které jsou vybarveny a jsou lepeny na viditelný povrch, což se obtížně retušuje - a přitom by stačilo je ohnout opačně, nechat bílé a schovat pod lepený díl. Takto je vidět spousta barevných chlopní v korbě - na vnitřních hranách bočnic a několik chlopní krytů kol - všechny mohly být schovány. Budiž - berme to jako styl autorů - ovšem už v době svého vzniku šlo o slepou uličku.

Obrázek Obrázek

Přidány další drobnosti - krabice (nádrže), přední nárazník, zadní blatníky, zadní zástěrky a zpětná zrcátka:

Obrázek Obrázek

U zrcátek jsem si dovolil prakticky jediný "tuning" na tomto letitém modýlku - vyříznut černý "vzduch" mezi rameny zrcátka a na zrcadlící plochu jsem bacil kousek staniolu. Zadní červené svítilny na zástěrkách zakápnuty Herkulesem, čímž získají trošku "skleněného" lesku - stejně tak přetřeny lepidlem i přední reflektory:

Obrázek

Zbývají kolca - ale jelikož právě naskakuje na led Jarda 68 Džegr, musím končit ;) .
Uživatelský avatar
Tomáš S.
Příspěvky: 999
Registrován: sob 21.1.2012 21:39
Bydliště: Uherský Brod

Re: Avia A15 - valník / ŠOK, ABC / 1:32

Příspěvek od Tomáš S. »

Rád se kouknu Stando (v mezičase kdy 68 nebude na ledě), samozřejmě to máš pěkné jako dycky. Tuhle Avii si pamatuju z ABC taky z diorámatu s nakladačem Jobdog, snad to byl nějaký seriál o focení?

Ovšem nejvíc mě dostalo:
Standa F. píše:Avia bývala oblíbeným vozem nejen na cestách...
:lol: :) :lol:
Uživatelský avatar
Waclaf
Příspěvky: 287
Registrován: pon 23.1.2012 21:26
Bydliště: Dobřany u Plzně

Re: Avia A15 - valník / ŠOK, ABC / 1:32

Příspěvek od Waclaf »

Krásný film pro pamětníky... :)
Uživatelský avatar
Alda
Příspěvky: 200
Registrován: pát 7.9.2012 18:50
Kontaktovat uživatele:

Re: Avia A15 - valník / ŠOK, ABC / 1:32

Příspěvek od Alda »

Takto lepit kola byl zážitek. :lol:
Jinak krásný retro.
Uživatelský avatar
Standa F.
Administrátor
Příspěvky: 1207
Registrován: pon 5.12.2011 16:02
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Avia A15 - valník / ŠOK, ABC / 1:32

Příspěvek od Standa F. »

Takže Jarda Džegr dohrál, je čas to dohrát i tady. Pánové, děkuji Vám za nakladené slovosledy.
*******
:arrow: Tomáš S. - máš výbornou paměť, ano, tahle modrá ávie "stála modelem" spolu s jobdogem R. Vyškovského panu Martinu Pilnému, redaktorovi ABC, při tvorbě článku o správném focení v ABC č. 15/29 (duben 1985). Mimochodem, i když doba kinofilmů minula, článek obsahuje i po těch letech trvale dobré instrukce, jak modely solidně zvěčnit (jaké pozadí, nasvícení atp.). Samotný valník s jobdogem figuruje na obálce onoho ábíčka (situace, jak bylo foceno) a v článku je pak výsledné foto:

Obrázek Obrázek

... no, Avia by si zasloužila trochu té retuše černých hran - ty teda svítěj ... ;) Znalci možná doplní, zda se valník s dřevěnou plytkou korbou hodí na nakládání takové drsné stavební suti, jak vidíme výše - řekl bych, že na takové džoby byly určeny spíše nezničitelné tatry.

Když jsme u těch obálek ABC, tato Avia se tlemila ještě na jedné: ABC č. 9/20 z ledna 1976 přineslo na titulce vskutku inspirativní obrázek - dva bouchači si vystřihují, až se jim od nůžek práší, a za nimi je skříňka s množstvím letitých modelů z ABC:

Obrázek

Avia A15 vykukuje na prostřední polici. Tato obálka, vzpomínám si, mne jako ušatého ogara uhranula - porovnával jsem obrázek s modely, které jsem měl slepené či neslepené, a se smutkem v duši zjišťoval, že některé vůbec nemám nebo jsem je už dříve zlikvidoval a druhý výtisk mi chyběl => trvalá inspirace vytvořit si stejnou výstavku, jako mají ti dva (... pracuji na tom 8-) ).

Tož tak. Domatláno, dopatláno. Původně jsem chtěl kola přimajznout napevno k šasi, bez os a bez možnosti otáčení, tak, jak je namalováno autory. Nedávno jsem se ale "pochlubil" dalšímu archeošílenci RoBertinovi, že mastím tuhle ávii, a on hned vypálil otázku, zda budu dělat konzoly u kol. Znalec! RoBertino toto vozítko rovněž kdysi bastlil a vybavil si, co k němu vše patří. Řekl jsem, že néé ... ale nakonec, když už se teda tak optal, jsem ty "konzoly" a otáčivá kola vyrobil.

S návodem na otáčivá, nepřilepená kola se autoři ŠOK nepárali - máme vyrobit "podle náčrtku čtyři konzoly" ...

Obrázek

Konzoly jsou ovšem nakresleny s chybnou proporcí, jelikož nemohou být delší než poloměr kola - vůz by byl na kolech vysoký jak žirafa. Modelář dále musí začernit velké bílé "půlkruhy" na bocích šasi, kam se měla kola původně nalepit. A dále má problém s vnitřními stranami kol, které rovněž nejsou vykresleny celé, ale mají na sobě onen bílý "půlkruh" pro nalepení na šasi. Verze s kompletně prokreslenou vnitřní stranou kol ve vystřihovánce chybí. Čili, je to takový polotovar. Vnitřní strany kol jsem si proto dokreslil a nakopíroval:

Obrázek

Finito:

Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek

Porovnání příjemné, "komiksové" kresby F. Kobíka u návodu s výsledným vozem 8-) :

Obrázek

Vícero fotek slepeného modelu jest se nachází na webu Papírové archeologie.

Obrázek

Děvuchy z Lego Sparkiss Morning Clubu mi tentokrát nepomáhaly, nebylo to nutné, ale zaparkovaný vůz záhy objevily ...

Obrázek

Obrázek

Tolik k oslavě Mezinárodního dne dětí 8-) .
Uživatelský avatar
JakubSDK
Příspěvky: 1663
Registrován: stř 5.6.2013 15:44
Bydliště: Nymburk

Re: Avia A15 - valník / ŠOK, ABC / 1:32 - HOTOVO

Příspěvek od JakubSDK »

Ahoj Stando,

opět parádní archeo kousek ;) jen doufám, že Dženny nebude chtít řídit po té oslavě na korbě :lol: :lol: aby ti tu ávii nenabořila neřkuli nezbourala pražákovy sloupek :lol: :lol: :lol:

Pěkná práce Jakub.
Uživatelský avatar
Daniel
Příspěvky: 1015
Registrován: úte 29.5.2012 8:27
Bydliště: České Budějovice

Re: Avia A15 - valník / ŠOK, ABC / 1:32 - HOTOVO

Příspěvek od Daniel »

Parádní model 8-) i reportáž :lol:
Uživatelský avatar
Kovář
Příspěvky: 485
Registrován: sob 21.1.2012 8:08
Bydliště: Zlín

Re: Avia A15 - valník / ŠOK, ABC / 1:32 - HOTOVO

Příspěvek od Kovář »

Dobrá práce Stando, modely z ABC beru!
Odpovědět

Zpět na „Nákladní vozy a tahače“