Panská rychta z Frýdlantska / ZKV, Richard Vyškovský / 1:150

Odpovědět
Uživatelský avatar
2BeerOrNot
Příspěvky: 119
Registrován: pát 24.2.2012 23:00
Bydliště: Zlínsko
Kontaktovat uživatele:

Panská rychta z Frýdlantska / ZKV, Richard Vyškovský / 1:150

Příspěvek od 2BeerOrNot »

PRVNÍ PŘÍSPĚVEK, 6.8.2009

Zdravím všechny návštěvníky, modeláře zvlášť :)
Jsem tu poprvé a, co se fór obecně týče, jsem naprostý začátečník.
S modelařením ale mám už na svůj věk (myslím :D) opravdu letité zkušenosti. Říkávám, že lepit jsem uměl dřív než číst, protože první model jsem patlal už v 5 letech. Časem jsem vyzkoušel snad všechny obory modelaření, s odstupem času mi ale jednoznačně nejvíc učaroval papír. Teď je mi 18 a po dvouleté pauze jsem před pár měsíci začal znova intenzivně lepit. Abych posunul svého koníčka někam dál, rozhodl jsem se své výtvory publikovat.

Panská rychta ? R.V., Zlatá kniha vystřihovánek


/Na poprvé budu obsáhlejší, ale rád bych popsal svoje metody, třeba někomu poradím/
Panskou rychtu jsem si vybral jako oddychovku během stavby nakladače Caterpillar 428B (piplačka, babračka :roll: možná časem taky uveřejním).
Stavbu jsem samozřejmě zahájil přípravnými pracemi. K mé technice ? plné čáry nařezávám řezákem (ulamovacím nožem, balzořízem, každý tomu říká jinak, ale všichni víme vo co gou), čerchované čáry několika tahy pečlivě ztupeného křiváku. Většinu dílů vyřezávám přímo z archu ještě před stavbou, prořezy v dílech rovnou retušuju ( u R.V. preferuji retuš černým fixem, u jeho modelů je prostě ta černá linka tak charakteristická, že se ji nikde nesnažím maskovat a většinou ji spíš zdůrazním).

Pozn.: Nekamenujte mě za to, že používám na retuš fix, ale na černé hrany není třeba dle mého názoru používat barvy a fix je také často přesnější než štětec, nehledě na to, že není třeba čekat na zaschnutí.


Samotná stavba:


Hned v první fázi jsem zamítnul pracný tuning plastických prvků, jelikož nemám běžný přístup ke KVALITNÍ laserové kopírce a upravovat jediný výtisk modelu, který vlastním, mi připadalo moc riskantní.

Po zpracování oken a dveří a jejich osazení jsem uzavřel půdorys a pořádně ho vyztužil.

:arrow: pozn2: Na zpevňování modelu používám různé kartony, které lepím plošně oboustranou kobercovou páskou (viz obr.). Papír se vůbec nekroutí. Tahle technika se mi maximálně osvědčila u všech druhů modelů, kde je třeba plošné podlepování.

Obrázek
Hotový systém výztuh - vypadá příšerně, ale nebude vidět a model fantasticky zpevní

Dále stavba probíhala zcela hladce až do konce. Jedinými úpravami bylo nahrazení hromady dřeva vlastní ze špejlí natřených vodou ředitelnými Agamami a stínovanými anilinkami. Vyřezání "vzduchu" z plotu je samozřejmost. Terén je vytvořen ze směsi pilin a modelové trávy pro železnice.


Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

:arrow: Fotky z průběhu stavby zde:
http://www.papirove-modely.cz/galerie/i ... mage=48266
Odpovědět

Zpět na „Lidové stavby“