Obecné otázky

Aneb Kavárna - vítáni jsou slušní hosté
Odpovědět
Jackof25
Příspěvky: 9
Registrován: čtv 17.10.2013 13:58

Obecné otázky

Příspěvek od Jackof25 »

Zdravím všechny, zatím jsem jen nahlížel na forum a tiše obdivoval vaše výtvory. Já osobně lepím jen něco málo přes rok a mám slepeno jen pár modelů které se mi líbí, takže pořád mám spousty otázek kvůli kterým jsme se registroval :)
Tak tedy tady jsou:
1. Kde kupujete (když kupujete) své modely? --- Našel jsem několik obchodů, ale výběr není tak velký jak bych si představoval. Nejsou v nich například žádné laser žebra apod tuning.
2. Který výrobce podle vás dělá nejkvalitnější modely?
3. Používáte klasický Herkules nebo nějaké speciální lepidlo (já zatím vždy Herkules)

Určitě mě ještě nějaké otázky napadnou tak je sem kdyžtak přihodím.
Děkuji všem za odpovědi a rady.
JoseFxx
Příspěvky: 869
Registrován: sob 21.1.2012 15:51
Bydliště: Liberec

Re: Obecné otázky

Příspěvek od JoseFxx »

Na všechny tyto otazky najdeš odpověď zde na foru.
Uživatelský avatar
Michal Dostál
Příspěvky: 439
Registrován: sob 21.1.2012 12:14
Kontaktovat uživatele:

Re: Obecné otázky

Příspěvek od Michal Dostál »

Ahoj
1-obchody jsou zde viewtopic.php?f=36&t=361
lasery seženeš na objednávku.
2- jak který model, pro mě Halinski.
3- Herkules a UHU Alleskleber Super Strong.
Uživatelský avatar
Vojta Č.
Administrátor
Příspěvky: 1356
Registrován: pon 5.12.2011 16:28
Bydliště: Matka měst

Re: Obecné otázky

Příspěvek od Vojta Č. »

Ještě bych jako zdroj nejen modelů, ale i inspirace vypíchnul výstavy, kde se většinou vyskytují prodejci a hromada sestavených modelů, tak vidíš, do čeho jdeš ;)
U polských výrobců to chce jenom dávat bacha a být připravený na všechno - nepřesnosti, neladící barva, vágní návody, málo návodových kreseb... (pan architekt a jeho následovníci nás pěkně rozmazlili :D)
A co se lepidla týká, tak nad Herkules není, rozhodně se hodí gelový vteřinový lepidlo a někteří kolegové ještě přísahají na Brand Clear Glue :)
Ukaž modely a ono se tu něco strhne ;)
Uživatelský avatar
Tomáš S.
Příspěvky: 999
Registrován: sob 21.1.2012 21:39
Bydliště: Uherský Brod

Re: Obecné otázky

Příspěvek od Tomáš S. »

Toš tu u nás vitaj! 8-)

1) - Já nakupuju většinou jen na výstavách, případně po někom nebo od někoho. Také je tu možnost sběrek (hledej v sekci "bazar" - momentálně je všechno dále jmenované krásně nahoře ;) , dají se tak objednat modely z Polska nebo jiných zemí, matice "Ivantovice" nebo laserem pálené doplňky). A pokud už se rozhoupu k nějakému nákupu přes net tak jsem zatím nakupoval pouze tady: http://www.mpg-modely.cz/" onclick="window.open(this.href);return false; a zatím jsem byl vždy spokojen.

2) - No já zatím lepil jenom modely od českých vydavatelství. Mám rád náklaďáky a pracovní techniku, podle mě jsou v tom u nás dobří RippeWorks a Spida. A pak se mi ještě docela dost líbí VIMOS - hlavně kvůli výběru předloh. Asi určitě se nedá říct jedno nejlepší vydavatelství, každé se specializuje na něco jiného (typ techniky popřípadě budov, složitost,...).

3) Také používám Herkules - mám řídký, středně řídký a hustý :) . Pak taky normální a gelový sekunďák.

Neboj se založit si tu vlákno se stavbou, to se pak hned lépe radí 8-) .
Jackof25
Příspěvky: 9
Registrován: čtv 17.10.2013 13:58

Re: Obecné otázky

Příspěvek od Jackof25 »

Děkuji vám za milé přivítání a odpovědi. Rád bych se "pochlubil" se stavbou, ale při stěhování od přítelkyně nervově neunesla rozchod a jako takovou pomstu těch pár modelů zničila. Takže teď po pauze začínám zase od začátku a není po mě žádná práce. Mám objednaného Ferdinanda s laserem a Jagdpanthera. Měl by přijít začátkem příštího týdne tak rád se pochlubím až bude čím. Na žádné výstavě jsem zatím nebyl, ale s chutí zajdu.
Listy
Příspěvky: 96
Registrován: čtv 12.4.2012 20:32

Re: Obecné otázky

Příspěvek od Listy »

Možná s křížkem po funuse ale přece jen:
1. Zásadně jen na soutěžích, proto se taky účastním každý rok pouze dvou (Chodov + Neratovice) - pokaždé mě to stojí 2 - 3 tisíce :roll: ! Obou se účastní rovněž polští prodejci a ti mají prakticky vše, včetně laserů.
2. Kolegové mají pravdu - HALINSKI to je taková papírová obdoba toho, čím je pro plastiky TAMIYA tedy vysoce kvalitní a podrobné modely za odpovídající ceny což platí zejména v oboru letadel a lodí. Naopak nejpestřejší výběr nabízí GPM (pozor na to, některé modely vyšly už několikrát a samozřejmě platí, že čím "čerstvější" tím podrobnější). Podobné je to u MODELIKu (papírový REVELL :P ) - mnoho modelů prakticky ve všech kategoriích, ovšem ne všechny jsou extra propracované ... Pak jsou tu "specialisté" - třeba KARTONOVA KOLEKCIA vydává opravdu krásná letadla a také "extrémisté" jako např. MODEL-KOM (superpodrobná vojenská technika). A to jsou jen Poláci! Spousta krásných modelů vychází i ve státech bývalého Sojuzu (hlavně lodě a letadla) ty bych ovšem doporučoval napřed prohlídnout, občas bývá i krásný model znehodnocen nekvalitním tiskem.
Co se týče domácích předloh, tam ve velké technice kraluje RIPPER WORKS a v architektuře Ondra Hejl jako věrný pokračovatel Richarda Vyškovského (ERKOTYP) jehož hrady jsou pořád nejlepší. A ve formulích a závodnchí autech jsme taky nejlepší na světě! 8-)
3. Samozřejmě HERKULES v různém stupni hustoty. Pro drobné a nepapírové díly vteřinovku a na podlepování KORES - lepidlo ve výsuvné tyčince.
topgun
Příspěvky: 84
Registrován: pon 23.1.2012 17:34

Re: Obecné otázky

Příspěvek od topgun »

Vojtik
Příspěvky: 88
Registrován: úte 1.5.2012 18:13

Re: Obecné otázky

Příspěvek od Vojtik »

S Koresem na podlepování jsem se rozloučil ladným obloučkem do koše ve chvíli, kdy to lepidlo mezi dílky vyschlo a tyto se se suchým lupnutím začaly odlepovat. U hotového modelu velmi příjemná věc :-( A nestalo se to jednou.

Možná jsem měl smůlu na špatný kus, ale od té doby podlepuji Herkulesem. Je to sice vodnaté až hrůza, ale když to na týden (stejně mám na lepení čas pákrát za týden, takže to tolik nevadí) vložím do lisu a důkladně podložím papírem na vysátí vlhkosti, tak se to pak ani nekroutí (lis je ve složení sklo/díly/toaletní papír/obyčejný papír/polička v knihovně). Možná časem pokročím k jinému postupu, ale na takové to domácí lepení mi zatím stačí tohle.
Jackof25
Příspěvky: 9
Registrován: čtv 17.10.2013 13:58

Re: Obecné otázky

Příspěvek od Jackof25 »

Já podlepuji oboustranou lepící páskou. Nikde žádné vlnky a je to ihned. Mé zkušenosti s herkujesem na podlepení jsou hrozné. I po zatížení a pap. kapesnících na vysátí vlhkosti to nepomohlo.
Uživatelský avatar
vody
Příspěvky: 128
Registrován: pon 23.1.2012 17:57

Re: Obecné otázky

Příspěvek od vody »

Na podlepení jedině UHU power nebo bezbarvý chemoprén. Sice to smrdí, ale nemá to v sobě žádnou vodu a je to do hodiny suchý.
Kores nedrží, herkules se kroutí a oboustranná páska se blbě retušuje.
Uživatelský avatar
snekousek
Příspěvky: 149
Registrován: čtv 20.12.2012 13:54
Bydliště: Planeta Země

Re: Obecné otázky

Příspěvek od snekousek »

Tak já nikdy předem nepodlepuji.Za prvé si to kopíruji na tvrdší papír (skicák z Tesca se zeleným obalem) a za druhé podlepuji jedině až při samotném vystřižení konkrétního dílu a spíše větší plochy oboustranou páskou a na podlepení používám krabičky např. od léků,kapesníčků,atd.
Na lepení jedině Herkula neředěného a na pididíly vteřiňák Super Atak Loctite.
Patlu zdar
Uživatelský avatar
vody
Příspěvky: 128
Registrován: pon 23.1.2012 17:57

Re: Obecné otázky

Příspěvek od vody »

Prosím nemá některý z vás fotku uložení kulometu na Laubenu od GPM (351)? Stačí nějaká lepší fotka děla zezadu. Byl k vidění, jako novinka, v Neratovicích 2012. V návodu nic namalovaný není a realita absolutně neodpovídá modelu. Je to ta poslední věc o my chybí abych to stihnul do Neratovic.
Odpovědět

Zpět na „Obecná diskuse“