plagiátorství??

Aneb Kavárna - vítáni jsou slušní hosté
Odpovědět
yuriy12
Příspěvky: 21
Registrován: čtv 10.10.2013 10:58

Re: plagiátorství??

Příspěvek od yuriy12 »

I continue to respond to arguments Jiří Bouška 8-)
Real tractor has complex construction of cabin ventilation system:
ObrázekObrázek

... and mirror:
Obrázek

Both of us made different version of these. My version is far from reality, just for beauty. But in new model Bouška copied my version, he made it slightly complicated:
Obrázek
If he took the dimensions of the real model, the details would be constructively other :!:
Uživatelský avatar
Tomys
Příspěvky: 1059
Registrován: pon 12.12.2011 10:56
Bydliště: Sparta, Greece

Re: plagiátorství??

Příspěvek od Tomys »

Ja snad toho ručně kreslenyho najdu a hodim screen.
yuriy12
Příspěvky: 21
Registrován: čtv 10.10.2013 10:58

Re: plagiátorství??

Příspěvek od yuriy12 »

Tomys píše:Ja snad toho ručně kreslenyho najdu a hodim screen.
All three model:
Obrázek Obrázek Obrázek
yuriy12
Příspěvky: 21
Registrován: čtv 10.10.2013 10:58

Re: plagiátorství??

Příspěvek od yuriy12 »

At this point I think I was able to convince most that my model was copied. Now I'm looking for an opportunity to bring an action. If anyone could help me with it I would be very appreciate it.
Thanks all for your support!
JoseFxx
Příspěvky: 869
Registrován: sob 21.1.2012 15:51
Bydliště: Liberec

Re: plagiátorství??

Příspěvek od JoseFxx »

Celkově mě zajímá jak to dopadne.
Vypadá to na mezinárodní žalobu ohledně autorství.
Big Pig
Příspěvky: 19
Registrován: ned 8.4.2012 11:20
Kontaktovat uživatele:

Re: plagiátorství??

Příspěvek od Big Pig »

Vážení i ti, co se nevážíte... :-)
Byl jsem upozorněn na to, co zajímavého se tu děje a už na druhé stránce jsem pocítil potřebu reagovat. :-)

Shodou okolností jsem byl při zrodu konstruktérské kariéry jak Romana "Spidy" Hrušky, tak Jirky Boušky, třebaže u každého se zcela odlišným průběhem... :-)
O tom, jak to bylo s Jirkou, jsem kdysi psal v souvislosti s Kružíkovým Fortschrittem a nutno uznat, že jeho první modely byly "více než originální". :-) [O nějakém novém zkusím napsat na základě nedávné diskuse s aktivními Velbloudími modeláři. :-)]

Pokud jde o Romana, tak on v roce 2005 přitáhl na Chodov svou nevystřihovánkovou Tatru 1:16, u které už jen s ohledem na měřítko, nemohlo být o podobnosti s modelem RV ani zmínky. Píši zde o podobnosti papírových dílů, ne o podobnosti/shodnosti předlohy! Model s plachtou z textilu, na podstavci s kilogramem písku ale už s prostorovým pojetím dezénu pneumatik :-) se soutěže zúčastnil jako prvostavba v kategorii S a VDT pod soutěžním číslem 325 a v hodnocení získal 57 bodů (např. jen 1 za dokumentaci a jen 5 za celkový dojem :-) )
Svůj první model vozu "Tatra 815 VD 13 350 6x6.1" v podobě vystřihovánky v M 1:32 Roman stvořil na základě stavby té šestnáctkové obludy během následujícího půlroku i proto, že jsem jej vyprovokoval až nasr... řečmi o tom, jak by začínající rádobyautor měl prvních svých tuším 10 modelů zahodit, dalších 10 schovat v šuplíku a pak až teprve uvažovat o zveřejnění nějakého modelu.
Romana to zdravě vypružilo a stvořil a vydal svůj první model. Kdo tedy chce tvrdit, že v něm okopíroval cokoli jiného, než jeho vlastní prvostavbu, nemůže být při smyslech!!!
Samozřejmě nelze pominout geniální páně Bouškův argument porovnávající ukrajinský a český metr a v jeho duchu konstatovat, že jak mistr RV, tak Spida i Jirka Bouška a samozřejmě řada dalších autorů snad vyjma domečkářů okopírovali své kruhy od Archiméda. :-)

Případ Kirovce se mi zdá jasný. Nejsem soudce, nebudu tu svůj závěr uvádět, už jen proto, že jsem s Jirkou měl nějaké ty nejasnosti a nechci zde zbytečně zavdávat příčinu dalších dohadů.

Jako prodejce prohlašuji, že dotčený model zemědělského traktoru Kirovec K-700 autora Jiřího Boušky od tohoto okamžiku nebudu prodávat, třebaže na nedávném veletrhu Modell Hobby Spiel v Lipsku byl jednou z nejprodávanějších položek.
Zjistíte-li něco podobného o jakémkoli dalším modelu jakéhokoli výrobce, uvítám, budete-li mne informovat - zvolím shodný přístup.

Jako sběratel mám samozřejmě Bouškoviny v archivu, ale vidno, že pohledu na původní model již netřeba. Kdyby ale, třeba někdy nějaký jiný model... víte kam se obrátit... :-)

Jako provokatér se táži: dokáže se pár českých autorů domluvit na rozdělení předloh a několika vydanými kousky posunout český trh papírových modelů zemědělské techniky zase o kousek dále? :-)

MiG
Uživatelský avatar
Matys
Příspěvky: 112
Registrován: sob 7.1.2012 11:11
Bydliště: Svitavy
Kontaktovat uživatele:

Re: plagiátorství??

Příspěvek od Matys »

Jako provokatér se táži: dokáže se pár českých autorů domluvit na rozdělení předloh a několika vydanými kousky posunout český trh papírových modelů zemědělské techniky zase o kousek dále? :-)
:D co mám namalovat :D
spida
Moderátor
Příspěvky: 736
Registrován: pon 12.12.2011 12:20
Kontaktovat uživatele:

Re: plagiátorství??

Příspěvek od spida »

Míro ty mě tedy nepřestaneš překvapovat. Prosím tě jak si můžeš pamatovat ty body? :)
A ještě jsem se chtěl zeptat, jestli nahodou někdo nevite, co to znamená když mi někdo napíše, že jsme tady všichni totálně u... Nikdy mi nikdo nic takového neřekl a ja nevim co si o tom mam myslet. Když tak bych poprosil přímo autora te zprávy o vysvetlení. ;)
Uživatelský avatar
Tomys
Příspěvky: 1059
Registrován: pon 12.12.2011 10:56
Bydliště: Sparta, Greece

Re: plagiátorství??

Příspěvek od Tomys »

No tipuji, že v době, kdy si vylezl.s Tatrou, Mirek ještě. delal reporty z akcí...jestli se pletu, ták mě.hned nekamenujte...
JanO
Příspěvky: 521
Registrován: sob 21.1.2012 19:44

Re: plagiátorství??

Příspěvek od JanO »

Bylo by načase udělat nějaký závěr :? . Předpokládám, že se běžně spoluautoři jednoho modelu dělí nějakým klíčem nejen o zisk, ale také o náklady na vydání.
pahejl69
Příspěvky: 304
Registrován: čtv 26.1.2012 17:19

Re: plagiátorství??

Příspěvek od pahejl69 »

Ještě jednou já
Nejsem nezaujatý na p. Boušku jsem nasadil v momentě kdy byl upozorněn na chybu u Kírovce a místo promiň chyba se stala opravím to byla jeho odpověď "to teda kecáš". S velkou chutí jsem ty kola přepočítal ;) .
Leta letoucí byla série zemědělských strojů ručně malovaná a kvalita neodpovídala skvělému tématu. Bylo pro mne překvapením když jsem na jedné z dřívějších výstav v Pardubicích vyděl "počítačově zpracovaný Traktor" a tehdá jsem chválil model nebyl o dvě třídy ale o x tříd hezčí. Neřeším jestli byl přesný nebo odpovídal předloze prostě to vypadalo dobře.
Věřím že po čase by testeři donutily autora vychytat chyby a modely by byly skvělé, potvrzuji že v Lipsku o ně byl zájem.
No a co se stane: tento hodně arogantní a sebevědomý autor je přichycen při plagiátorství, věřím že 95% modelů které namaloval jsou bezpochyby jeho no ale Kírovec né.
Jsem trochu smutný z výkřiků některých modelářů o tom co ten "Rusák" vlastně chce :oops:, pokud jsou lidé kteří duševní vlastnictví nemají tak ho ani neuznávají. Věřím že pro spoustu lidí to nebude ten Rusák ale Jurij autor který namaloval model který byl částečně zkopírován což po důkazech musí uznat i Stevie Wonder.
P. Bouška nepoužil díly na vylepšení jednoho postaveného modelu jako běžný modelář , ulehčil si práci a bez souhlasu autora model vydal tedy se obohatil.
Takovým lidem se běžně říká ZLODĚJ ať se to někomu líbí nebo né.
Hloupé výmluvy že metr měří všude stejně jej ještě více degradují, kdysi jsem namaloval rotundu ve Znojmě tu samou namaloval i Milan Bartoš "nenafoukla se" metr je metr přesto že oba používáme corel rukopis autorů je odlišuje.
Takže za mne, na popel na hlavě po těch hloupých výmluvách je pozdě pro mne budete ZLOĎEJ.

PS: Vzhledem k tomu že Jurij toto vlákno čte neměli by se někteří diskutéři kteří ho zde napadali omluvit? Pro mne není on ten špatný, ale ten poškozený!!!
IcePlanet
Příspěvky: 30
Registrován: pon 29.7.2013 10:13

Re: plagiátorství??

Příspěvek od IcePlanet »

Kedze som nedavno jeden sudny spor absolvoval (nie v oblasti papieroveho modelarstva) tak by som si dovolil znovu prispet k tejto teme. Ja osobne mam jasno a myslim, ze aj ostatny ktory tento thread citali. To vsak negarantuje vysledok sudu. Osobne povazujem 500 EUR (niekde na zaciatku to bolo zmienovane) za primeranu az nizku sumu na urovnanie sporu. Z toho ake detailne a fakticke argumenty boli predkladane jednou stranou a prazdne slova bez obsahu druhou stranou si myslim ze sanca na vyhru v sudnom spore je dobra a potom naklady (ktore sa hravo vysplhaju na 10 nasobok povodnej sumy) bude platit prehravajuca strana.

As I recently finished one legal cause (no paper model relevant) I would like to post another note. For me personally it is clear and I believe that everyone following this thread has clear view now. However this does not guarantee result of the judge. Personally i consider 500 EUR (proposed in first comments) as acceptable or even low amount to close this cause. Based on detailed and factual arguments presented by one side and empty words without content by another side I believe that chances by the judge are quite good and then the costs (which can easily go 10 times higher than original figure) will be paid by loosing side.

A neodpustim si jednu osobnu poznamku: Aj ked mozem model ziskat z roznych 'free' download serverov tak si ho kupim, pretoze si myslim ze autor si zasluzi za svoje usilie zaplatit a obdivujem pracu autora ktory ma dostatok schopnosti na to aby dokazal priestorovu 'vec', zmensit, previest do 2D a este bol tak dobry ze po poskladani do 3D dostanem spat povodnu 'vec' zmensenu. Mozeme polemizovat ci cena je vysoka, alebo nizka, ale proste ked s nou nesuhlasim tak sa musim zmierit s tym ze dany model nemam. Vzhladom k relativne malej komunite povacsine slusnych ludi mi pride kradnutie ako hodne kratkozraka aktivita, ale som ochotny akceptovat 'stane sa'. Co niesom ochotny akceptovat je klamstvo, zatlkanie a BEZDOVODNE obvinovanie inych autorov atd. takyto clovek u mna skoncil a budem si davat velky pozor aby som v buducnosti nahodou od neho nieco nekupil. Omnoho slusnejsie by bolo prist a povedat "Sorry, bol to velmy lakavy model a chcel som ho trosku vytunit tak sa nejako dohodnime..." - to by si mozno aj zasluzil druhu sancu.
Sorry no English version of this morale off topic :-)
Uživatelský avatar
serpens
Příspěvky: 60
Registrován: pát 20.1.2012 21:43
Bydliště: Zilina
Kontaktovat uživatele:

Re: plagiátorství??

Příspěvek od serpens »

Big Pig píše:... dokáže se pár českých autorů domluvit na rozdělení předloh ...
OT: Tomuto sa spavne hovori kartelova dohoda a rozdelenie trhu. Vacsinou to konci mastnou pokutov a pobytom vo vazbe. Samozrejme riesi sa to pri vacsich firmach, ale keby dal niekto podnet na presetrovanie, tak si celkom uzijete...
Naposledy upravil(a) serpens dne čtv 24.10.2013 21:37, celkem upraveno 1 x.
spida
Moderátor
Příspěvky: 736
Registrován: pon 12.12.2011 12:20
Kontaktovat uživatele:

Re: plagiátorství??

Příspěvek od spida »

Serpens. Ty teda perlíš každým svým příspěvkem.
Uživatelský avatar
Jiří Bouška
Příspěvky: 16
Registrován: pon 9.7.2012 12:50
Bydliště: Řečany nad Labem
Kontaktovat uživatele:

Re: plagiátorství??

Příspěvek od Jiří Bouška »

pane "Speeďo" nápodobně... ;)
Odpovědět

Zpět na „Obecná diskuse“