Galerie - Fingon

Vaše alba a přehledy dokončených modelů
Odpovědět
Fingon
Příspěvky: 80
Registrován: čtv 1.8.2013 22:44
Bydliště: Wien

Galerie - Fingon

Příspěvek od Fingon »

Lepil jsem dlouha leta jako dite a teenager (s promenlivou mirou uspesnosti a s kvalitou spis horsi nez lepsi), pote jsem na dlouha leta prestal a vratil se k tomuto konicku az toto leto, diky pritelkyni. Vsechny sve stare modely mam u rodicu na pude, ty uplne nejstarsi a nejnepovedensi vzal cas a casto take rizeny ohen. Nasledujici galerie predstavuje modely, ktere jsem postavil behem cervence tohoto roku (2013). Poznamka: z nejakeho duvodu se mi tu nechteji zobrazit editovane fotografie (na Photobucketu je vidim tak, jak jsem je editoval), plus tam nikde nevidim moznost postnout obrazek thumbnailu, jak to naznacuje navod pro zacatecniky na tomto foru. Pokusim se s tim jeste neco udelat.

Hláska v Roudnici nad Labem / BETEXA - Ing. Robert Navrátil, 2003 / 1:150
Obrázek

http://s304.photobucket.com/user/Fingon ... ad%20Labem - Cele album (3 fotografie, pouze postaveny model)

Komentar:
Jeden z pozustatku nakupni horecky meho otce z doby, kdy jsem s lepenim prestaval. Model ma 18 cislovanych dilu a patri spise k tem lehcim, coz ovsem neznamena, ze bych se pri jeho stavbe nevyhnul problemum - castecne proto, ze je to Betexa, castecne proto, ze je to muj uplne prvni model po letech a zcela zamerne jsem si jej vybral pro rozcviceni. Ucel splnil, nejsem na nej nijak hrdy a oznacil bych jej za nepovedeny, ale co uz, je zde pro archivacni ucely.

Retusovani bylo minimalni, pouze pastelky.

Stephansdom / Berliner Luft / Meritko neuvedeno


Obrázek

http://s304.photobucket.com/user/Fingon ... ansdomMini Cele album (pouze 2 fotografie, postaveny model)
http://www.berlinerluft.org/postkarten_ ... height=642 - sken vystrihovanky na strankach vydavatelstvi + slepeny model

Komentar:
Pokud si pamatujete na Vyskovskeho pohlednicove modely vyznamnych prazskych historickych budov, toto je neco podobneho. Nemecke vydavatelstvi Berliner Luft ("Berlinsky vzduch") ma celou kolekci takovychto modelu, cast tvori vyznamne budovy nemecky mluvicich zemi, dale pak moderni architektura a rovnez mini-nabytek. Tento model jsem ukoristil za nekrestanskou cenu 2,50 EUR v suvenyrech videnskeho MAK (Museum für Angewandte Kunst, doslova Muzeum uzitneho umeni), ale nakolik to byla dobra koupe, tim si nejsem tak jisty. Zvlaste proto, ze autor navrhuje lepit dily na zakladovy plan, ktery je vpodstate architektonickym prumetem do plochy, videnym seshora (snad nekecam uplne blbosti), a hlavne neslepovat bane a vrcholky vezicek. I zde jsem retusoval jen minimalne.


Mlýn z Veselého kopce (Lidové stavby z Vysočiny) / BETEXA - Bestr, Navrátil, 2009 / 1:87

Obrázek

http://s304.photobucket.com/user/Fingon ... ho%20Kopce Cele album (7 fotografii, pouze postaveny model)

Komentar:
Nove zakoupeny model (149,- KC v jednom brnenskem hrackarstvi pri navratu z dovolene v Moravskem krasu) - vzal jsem jej proto, ze mne fascinuji lidove stavby, plus na prvni pohled vypadalo provedeni daleko lepe, nez na co jsem byl u Betexy doposud zvykly, navic obsahuje hned dva modely k sestaveni. Autori pripravili jednoduchou i slozitejsi verzi za pouziti vice dilu, ja tvoril prave verzi slozitejsi, s vyjimkou plotu, stavet jej planku po plance, na to jsem opravdu nemel nervy. Az na jednu vyjimku (styl lepeni strechy na dum) jsem s navrhem modelu spokojen a dokonce jsem i vicemene spokojen s tim, jak se mi to cele podarilo sestavit. Mam tu jeste neslepeny model mlyna od Vyskovskeho v jinem meritku, tak jsem zvedav, jak budou pusobit vedle sebe... vyhodou je rovnez popisek v nemcine a anglictine, pokud vim, Betexa je jedina ceska spolecnost, ktera toto kdy delala (s vyjimkou nekterych modelu od Albatrosu). Retusovani fixami.
Fingon
Příspěvky: 80
Registrován: čtv 1.8.2013 22:44
Bydliště: Wien

Re: Galerie - Fingon

Příspěvek od Fingon »

Karlštejn / Betexa - Ing. Robert Navrátil, 2000 / 1:350

Obrázek
http://s304.photobucket.com/user/Fingon ... n%20Castle (16 fotografii, i prubeh stavby)

Komentar:

Duvod, proc jsem se po letech vratil k patlani. Pritelkyne miluje muzikal Noc na Karlstejne (v Rakousku nebezi co chvili v TV, ale zna to z DVD) a letos o Velikonocich jsme samotny hrad konecne navstivili. V suvenyrech krome spousty dalsich Betexackych hradu a zamku trunil i postaveny model tehle obludy. Vzpomnel jsem si, ze ho mam u rodicu z drivejska a na zpatecni ceste jsem si jej vyzvedl. Stavba mi trvala nejake ctyri dny plus minus, az na vyjimky (stavba Cisarskeho palace a temer zaverecne spojeni dvou celku) sla pomerne dobre, nakolik to u modelu vytistenem na hlazenem kartonu jde. Na strechach chybi pouze 44 mini-arkyru, na ktere jsem uz nemel nervy. Po celou dobu stavby jsem si ale opakoval jedine: zlaty Vyskovsky...

Zemědělská usedlost (Lidove stavby z Vysočiny) / Betexa, Bestr, Navrátil, 2009 / 1:87

Obrázek
http://s304.photobucket.com/user/Fingon ... t/Usedlost

Komentar:

Bohuzel ten horsi model ze dvojice Mlyn-Usedlost, vhodne i pro kolejiske H0 (taky se vali po krabicich u rodicu). Styl zpracovani, kdy se na steny lepi nejdriv technicka plocha, zakryvajici vse krome dvora, na coz se nalepi strecha, ktera je zespodu zaslepena dalsi plochou a tyto dve plochy se lepi na sebe, cimz se zamezi jakemukoli dodatecnem upravovani pri presazovani, zde pusobi daleko vetsi problemy, nez u mlyna. Doplnujici dily jsem opet pouzil vsechny, az na plasticky chomout, ktery byl na me medvedi pracky prilis titerny a popravde pusobil dost zbytecne. Nejsem spokojen se svym sestavenim, kazdopadne ty bile fleky na plotu pred vstupem nejsou moji chybou, ale kresbou. Bez legrace.

Chalupa z Jizerských hor / ABC, Richard Vyškovský, 1984 (ale je to mozna nejaky reprint) / 1:150

Obrázek
http://s304.photobucket.com/user/Fingon ... kych%20hor (14 fotografii + dokumentace cele stavby)

Komentar:

Konecne po letech opet setkani s praci Mistra. Dva dny radosti, zkalene snad jen nutnosti pouzit zapalky na tramky, coz prilis nemusim. S nejvetsi pravdepodobnosti nejlepsi model, ktery se mi kdy podarilo postavit a jen doufam, ze se mi podari postavit i dalsi stavby ze Skanzenu ABC (pocitam, ze jsem v minulosti slepil dobrou polovinu... ale v jake kvalite).
Fingon
Příspěvky: 80
Registrován: čtv 1.8.2013 22:44
Bydliště: Wien

Re: Galerie - Fingon

Příspěvek od Fingon »

Stavení a špýchar z Rokycanska / ABC - Richard Vyškovský, 1989 / 1:150

Obrázek
http://s304.photobucket.com/user/Fingon ... t=3&page=1
Odpovědět

Zpět na „Galerie postavených modelů / Galleries of finished models“