Karosa Axer / Amater / 1:43

Moderátoři: Zrzek, spida, zvukar

Odpovědět
gomba
Příspěvky: 60
Registrován: čtv 9.2.2012 22:28

Karosa Axer / Amater / 1:43

Příspěvek od gomba »

Protože mám rád autobusy, tak jsem si slepil jeden z mnoha perfektních modelů které vytvořil Amater. Vyhovuje mi jejich jednoduchost, jen jsou na mne moc malé. Proto jsem si model zvětšil z měřítka 1:87 na měřítko 1:43 a přidal pár detailů. Model se zvětšením stal jednoduchou vystřihovánkou kterou jsem snad zvládl.

A tady je něco předloze:
Vůz C 956 konstrukčně velmi podobný svému předchůdci C 955. Jedná se o dvounápravový autobus s polosamonosnou karoserií. Ta byla nejprve sestavena do skeletu a poté prošla kataforetickou lázní, olakováním a oplechováním. Motor s mechanickou převodovkou je umístěn vleže za zadní nápravou, kterou vyrobila firma Meritor. Přední náprava je značky RI. Přední čelo vozu je na rozdíl od C 955 lehce modifikováno odlišným plastovým nárazníkem s kulatými světly. Zadní čelo je shodné s předchozím typem (ploché). V pravé bočnici jsou umístěny dvoje dvoukřídlé (na přání jednokřídlé) výklopné dveře (první jsou před přední nápravou, druhé před nápravou zadní)

Cestujícím poskytuje C 956 vysoké, sklopné a vypolstrované sedačky rozmístěné 2+2 se střední uličkou a umístěné na vyvýšené podestě. Poslední modely Axeru mají na všech sedadlech dvoubodové či tříbodové bezpečnostní pásy. Předchozí verze měly tyto doplňky v nabídce na přání, povinně byla dvoubodovými pásy vybavena pouze přední sedadla (a také střední sedadlo v poslední řadě a dvojsedadlo u zadních dveří). Dle požadavků zákazníků je vůz vybaven buď pouze topením nebo také klimatizací, na přání odběratelů může být uvnitř vozu umístěn kávovar, televizor s video- či DVD přehrávačem nebo lednička. Řidič má k dispozici vyhřívané sedadlo s tříbodovým bezpečnostním pásem. Zavazadlový prostor umístěný pod podlahou mezi nápravami má objem 6,5 m³ (verze 12M) nebo 7,65 m³ (verze 12,8M). Zajímavostí je, že vůz používá kompletní přední světlomety původně vyvinuty v roce 1988 pro automobily BMW. (zdroj wikipedie)

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
mato_kolo
Příspěvky: 12
Registrován: úte 10.7.2012 21:17

Re: Karosa Axer / Amater / 1:43

Příspěvek od mato_kolo »

Ahoj moc pekny autobus :)
Zrzek
Moderátor
Příspěvky: 614
Registrován: pon 12.12.2011 20:19

Re: Karosa Axer / Amater / 1:43

Příspěvek od Zrzek »

Mno, vzhledem k tomu že zde prezentuješ hotový model a ne report ze stavby, slušela by mu více sekce "Galerie hotových modelů".
Odpovědět

Zpět na „Autobusy“