LIAZ 18.29 XA CAS K25 / RipperWorks / 1:32

Moderátoři: Zrzek, spida, zvukar

Odpovědět
Uživatelský avatar
Zdene
Příspěvky: 62
Registrován: sob 21.1.2012 12:24

LIAZ 18.29 XA CAS K25 / RipperWorks / 1:32

Příspěvek od Zdene »

Skoro už rok leží střídavě na mém stole model od RIPPER WORKS - LIAZ CAS K 25, rozhodl jsem se i pro vnitřní hasičské vybavení, které u RW také vyšlo, aby zadní nástavba neležela jen tak ladem a nebyla smutně prázdná. :) Model byl na starém DF prezentován, dokonce došlo na paralerku, takže myslím, že dost z Vás ví, o jaký model jde.

Skutečné vozidlo:
Obrázek
Snad jsem našel správný typ, který odpovídá předloze modelu


Něco o stavbě, rám podlepen na retuši rubových částí jsem použil šedou akryl barvu Tamyia. Motor také bez problémů, jen bych tímto chtěl zaapelovat na autora, jestli by malé trubičkové dílky nešly tisknout na papír slabší gramáže, určitě by se zpracovávaly lépe, nejsem spokojen na 100% s tím co "umotám" :?
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Kola klasické konstrukce z vystřihovánky, chtěl jsem použít "BOMBÍRUNK" set co je u RW, ale v té době jsem neměl tiskárnu a navíc stříbrné dílky by nebyly stříbrné. Vytunil jsem jen TEO dezénkem a vyseknutím dírek v discích kol. Kola jsem nebarvil!

Kabinu jsem bohužel dělal na dvakrát, jednak z důvodu špatně nalepené zadní stěny, kde jsem se felil o cca 1,5mm a navíc jsem ztratil díl střechy nad oknem, kopie nepřicházela v úvahu z důvodu odlišného odstínu.
Druhá kabinka se lepila o dost lépe, na chyby jsem si dal pozor a vyhnul se koupi třetího výtisku Liazky :oops: Zasklení proběhlo v pohodě, na venkovní část jsem nalepil krepovou pásku, abych okna tolik neohrabal, jako ještě větší nepřítel než nevyžádané otisky na oknech se ukázal prach, ikdyž na jeho likvidaci používám kvalitní útěrku ze Švédska, nejsem vždy spokojen.
Původní kabina s nedodělanou střechou- Obrázek
Nová kabinka- Obrázek Obrázek

Největší dosavadní problém se ukázal až po kompletaci interiéru a zkoušce uložení nasucho ko kabiny, chybělo asi 1mm aby dosedl jak má, musel jsem část před ventilátorem seříznout na minimální tloušťku, problém byl i v délce "paluby" kabiny, seříznuto o 1mm. Tím jsem zase narazil na držáky dýchacích přístrojů, které se dost opíraly o sedadla. Musel jsem je o dost více posunout výše oproti předtisku. Držáky byly taky dosti záludné, na jejich slepení jsem použil malou šablonku.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Vybavení se sestavuje velice dobře, jen je to docela piplačka s titěrnými dílky, ale výsledek je velice pěkný a dost kabinu a nástavbu oživí... 8-)

Stupačky bez problému, jen bych doporučil bezchlopňové lepení vnitřních dílků, chlopničky zavazejí, některé jsem zbrousil na jemném smirkovém papíru.
Světla jsou čirá s vytuněnou výbojkou alá xenon
Ještě bych se chtěl vrátit k zasklení kabiny, dříve jsem měl vyzkoušenou metodu disperzního lepidla ( po zkušenosti se sekunďákem, který po okně vyzvlínal), ale na přední okno se ukázalo toto lepidlo jako velice nevhodné, použil jsem chemoprénové lepidlo, kterým jsem lepil v práci gumové těsnění skříně na mém sl. traku. Lepidlo stačí nechat lehce "vyvětrat" pak slepit a drží naprosto parádně!! ;) Lehké "cecky" po zaschnutí odříznout a odtrhnout, jde to více než dobře. Kabina nasucho na podvozku a solo nárazník, ten přilepím až při celkové komletaci, vytuněn o "gumové špalky".
Obrázek Obrázek

Nástavba po podlepení a proschnutí se lepila také dobře, jen vnitřní příčky je nutno upravit, přeplátování je dosti nízko (křížový spoj vnitřních příček) Police a držáky vybavení se lepí opět dobře a bez problémů, jen stačí nějaké díly vyzkoušet nasucho a popřípadě zakrátit, nic víc...
Obrázek Obrázek Obrázek

To je prozatím vše, doufám, že se v co nejkratší době opět přihlásím s dalším postupem stavby... ;)
Poslední foto je pohled do dílen na nedodělanou nástavbu Obrázek
LUCAS
Příspěvky: 19
Registrován: sob 21.1.2012 13:23

Re: Liaz 18.29 XA CAS K25/ RIPPER WORKS/ 1:32

Příspěvek od LUCAS »

Líbí se mi tvá čistota. :) Škoda jen té "červené" ale za to ty nemůžeš :roll:
Uživatelský avatar
Zdeněk-TEO
Moderátor
Příspěvky: 1292
Registrován: pon 12.12.2011 10:16
Bydliště: Havlíčkův Brod

Re: Liaz 18.29 XA CAS K25/ RIPPER WORKS/ 1:32

Příspěvek od Zdeněk-TEO »

Zdendo, než uzavřeš levý bok nástavby, tak bude dobré dovnitř umístit dýchací přístroje. Jinak se Ti nepodaří dýchače dovnitř dostat.
Uživatelský avatar
Waclaf
Příspěvky: 287
Registrován: pon 23.1.2012 21:26
Bydliště: Dobřany u Plzně

Re: Liaz 18.29 XA CAS K25/ RIPPER WORKS/ 1:32

Příspěvek od Waclaf »

Krásný model :!:

Když jsem se po letech vrátil do světa papíromodelářů a objevil vydavatelství RW, tak tento model jsem zavrhl s jednoznačným subjektivním názorem "prostě nelíbí".
Postupem času mu ale začínám přicházet na chuť, takže ho asi co nevidět koupím do sbírky, dokud je k mání (za normální peníze :wink: ).

Díky za inspiraci!
Uživatelský avatar
Zdene
Příspěvky: 62
Registrován: sob 21.1.2012 12:24

Re: Liaz 18.29 XA CAS K25/ RIPPER WORKS/ 1:32

Příspěvek od Zdene »

LUCAS Díky! No, snažím se trochu, ikdyž ne vždy jsem úplně spokojen :-)

TEO Zdenku díky za upozornění, snad si to pamatuji dobře myslím z vlákna co bylo na starém DF u PMHT, kde jsi psal o vložení dýchačáků i s policí. Už tam jsou, foto bude... 8-)

Waclaf Tento model jsem hltal už za dob zlaté éry ABC, kde ho krásně nakreslil pan Antonický, nikdy jsem do něj nestřihl, jak vyšel u RW byla volba jasná, jednou Lízu přetvořím do 3D, snad se zadaří. Líza včetně příslušenství pak bude dárkem pro bývalého profi HASIČE, který byl ve službě 25let...
Jinak kupuj dokud jsou, nebudou... :lol: ;)
Uživatelský avatar
L 3000
Příspěvky: 88
Registrován: sob 21.1.2012 21:28
Bydliště: Brno

Re: Liaz 18.29 XA CAS K25 / RipperWorks / 1:32

Příspěvek od L 3000 »

Zdendo fakt pěkný :) .
Kluci na živo to vypadá ještě líp ;) :) .
Fakt moc obdivuju jak se Zdenda vypořádal stím vybavením nádhera .
Uživatelský avatar
Brzdič
Příspěvky: 2396
Registrován: pon 12.12.2011 14:11
Bydliště: Brno

Re: Liaz 18.29 XA CAS K25 / RipperWorks / 1:32

Příspěvek od Brzdič »

Je fajn od tebe po dlouhé době vidět nějaký model Zdendo, držím palce k úspěšnému dokončení. ;)
Uživatelský avatar
Zdene
Příspěvky: 62
Registrován: sob 21.1.2012 12:24

Re: Liaz 18.29 XA CAS K25 / RipperWorks / 1:32

Příspěvek od Zdene »

Kluci díky, teď to teda uřž fakt dodělat musím... :lol:
Měl jsem přes SZ dotaz, jaké používám chemoprénové lepidlo, spíše chloroprénové. No, důležité je, že spoj drží, nemlží a neodlupuje se... :lol:
Možno koupit třeba zde- http://www.drogeriemartina.cz/technicka ... 08193.html" onclick="window.open(this.href);return false; já nakoupil v lepší drogerce.

Foto zde- Obrázek
Uživatelský avatar
Zdene
Příspěvky: 62
Registrován: sob 21.1.2012 12:24

Re: Liaz 18.29 XA CAS K25 / RipperWorks / 1:32

Příspěvek od Zdene »

Zdravím navštěvníky mého vlákna,

po dlouhé době oprašuji přízpěvky ze stavby LIAZu a zase nahážu pár foto, model je již zdárně dokončen už někdy od jara :oops: , ale nějak nebyl čas na veřejnou prezentaci zde na CPM a tak to mírně napravím, bohužel nás doma potkalo náhle skonání digi fotoaparátu, takže fotek jen pár a v dohledné době pár týdnů (ne měsíců :lol: ) dofotím a doplním finálové fotografie.

Po slepení kostry nástavby jsem pokračoval v lepení vybavení do has. auta, které vydal nám známý doktor- mistr RW označení vykrouhovánky- RW 09
Zde náhled na vystřihovánku- http://www.ripper-works.com/foto/RW09/00.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; , práce zdlouhavá a víceméně piplání s pididílky a musím přiznat, že je to vcelku dobrý test na soustředění a trpělivost, naštěstí se zadařilo :-)
zde jak se to podařilo dokompletovat mně-
Obrázek
velmi neoblíbená činnost a to výroba hadic-
Obrázek

Po opláštění nástavby by některé vybavení vidět nebylo a tak se musí dát předem, na což upozorňoval TEO výše, naštěstí jsem si vše pamatoval i z jeho reportu na starším DF PMHT
Obrázek Obrázek Obrázek

Opláštění nástavby se neobešlo bez problémů- předně problém s podlepením, kde u dílků je psáno podlepení 1mm, ale není počítáno se sílou papíru, takže celá nástavba nabyla do výšky :cry: :(
Obrázek

Bedny na baterie, které se lepí na spodek nást. se musí upravit a lepit natupo, u jedné strany se mi to nepodařilo na 100% a nejsem s výsledkem moc spokojen, resp. nechal jsem lepidlo mírně "odvětrat" a pak nebylo moc času na úpravu
Obrázek

Zadek nást. upraven na finálové dolepení pláště malými příčkami na bocích, určitě zamezí promáčknutí pláště a zpevní celou zadní část.
Obrázek

Dále lepení čerpadla, zprvu jsem nechtěně zmršil a otočil dílky, takže jsem měl k sobě přilepené dva díl přední a dva zadní, místo přední/zadní, opět problém se sílou kartonu
Obrázek Obrázek

Komplet zabudované čerpadlo, včetně vysokotlaku, hadici jsem nebarvil, páč si pamatuju, že místní PS měla hadici černou. Materiál je gumička používaná rybáři, průměr cca 1mm
Obrázek

Otvory v zádi nást. pro proudy A B C
Obrázek Obrázek

Oblíbené hadice smotané, polovina retušovaných, při této činnosti jsem doktora lehce více proklínal, již nikdy 8-) Pro pozorné počtáře- nejsou zde všechny, některé již byly zalepeny v nástavbě.
Obrázek Obrázek Obrázek

Dráteničina na zábradlíčko (polotovar) , materiál měď (CU)
Obrázek Obrázek

Zde bohužel starý foťák podlehl dlouholeté činnosti a službě a ukládal pouze tyto fotografie :cry: :evil:
Obrázek
ČEST JEHO PAMÁTCE, SLOUŽIL DLOUHO, POCTIVĚ A BYL MI DOBRÝM SPOLEČNÍKEM

Pokračování v dohledné době... ;)
Odpovědět

Zpět na „Hasiči a vozidla veřejných (komunálních) služeb“