Návrat k papírákům - pár dotazů

Rady, poznatky a zkušenosti při stavbě a konstrukci papírových modelů

Moderátor: spida

Uživatelský avatar
Zdeněk-TEO
Moderátor
Příspěvky: 1292
Registrován: pon 12.12.2011 10:16
Bydliště: Havlíčkův Brod

Re: Návrat k papírákům - pár dotazů

Příspěvek od Zdeněk-TEO »

Jestli ono to nebude tím, že nás převážná většina přešla od stříhání dílů, k jejich řezání skalpely a řezacími nožíky. Osobně už nůžky téměř nepoužívám.
Uživatelský avatar
Lukáš
Příspěvky: 1684
Registrován: sob 21.1.2012 9:23
Bydliště: Brno

Re: Návrat k papírákům - pár dotazů

Příspěvek od Lukáš »

V tom to zřejmě nebude, já pořád většinu stříhám ;)
Uživatelský avatar
kinza
Příspěvky: 76
Registrován: pát 20.1.2012 22:13
Bydliště: RK

Re: Návrat k papírákům - pár dotazů

Příspěvek od kinza »

já na nanášení lepidla používám seříznutou špejli do klínu (vznikne špachtlička 3mm), a pokud potřebuji velmi málo lepidla, tak kulaté párátko, občas ho ještě více naostřím, používám od úplných začátků a nikdy jsem nic jiného nepotřeboval (štětec jsem zamítl hned na začátku, nevyhovoval mi).

na řezání jsem zkoušel různé věci a skončil jsem u odlamovacíko skalpelu TAJIMA nerezové pouzdro, odlamovací skalpel 9mm s úhlem špičky 30°, zatím naprostá spokojenost, mám i jiné skalpely, ty ale téměř nepoužívám. Nůžkami stříhám minimálně.

PS: pro řezání rozhodně doporučuji řezací podložku, po různých pokusech pro mě velmi správná volba.
JanO
Příspěvky: 521
Registrován: sob 21.1.2012 19:44

Re: Návrat k papírákům - pár dotazů

Příspěvek od JanO »

Lukáš píše:V tom to zřejmě nebude, já pořád většinu stříhám ;)
Si s vystřihováním aspoň nepřipadám jak dinosaur :lol: . Na obloučky používám malé nůžky a jde to taky. Co se týče oken, tak vyřežu obdélníky a oblouček udělám nůžkama.
bernie
Příspěvky: 690
Registrován: úte 14.2.2012 11:15

Re: Návrat k papírákům - pár dotazů

Příspěvek od bernie »

Nůžky? Co to je? :D
Lepidlo blemcám párátkem. Zpravidla za směnu /cca 2hodiny práce, letí s odstřižkama 3-4ks párátek, prototže zbytky lepidla udělají z ostré špičky kulatou měkkou bambuli, se kterou už moc parády při nanášení a zachování čistoty práce nenadělám ;)
Niraj
Příspěvky: 230
Registrován: sob 18.8.2012 15:33
Bydliště: kousek od Litomyšle

Re: Návrat k papírákům - pár dotazů

Příspěvek od Niraj »

Obloučky řežu skalpelem a to nadvakrát. První řez vedu jenom jemně a co nejpřesnějc po lince, tím že netlačím a jedu pomalu, tak to je přesný. Tím se mi udělá mělká "cestička" a druhým řezem už to proříznu zcela a díky té cestičce nevyjedu mimo. Když se mi náhodou u prvního řezu povede trošku vykolejit, tak při druhém řezu si v tom místě dám pozor a prožíznu to správně. Po cviku na pár modelech to teď už vypadá hodně slušně
Na lepidlo používám taky párátka, dávám je do versatilky.
Vojtik
Příspěvky: 88
Registrován: úte 1.5.2012 18:13

Re: Návrat k papírákům - pár dotazů

Příspěvek od Vojtik »

Děkuji za tipy :-)

Osobně díly již vyřezávám (pořídil jsem si jak skalpel, tak vyřezávací kružítko, tak řezací podložku... teď nechápu, jak jsem bez těchto věcí mohl žít :lol: ), až na některé úseky, kde je pohodlnější vzít nůžky. Ty mají také nezastupitelné místo při preparování dílu z plochy papíru - lépe se mi při vyřezávání hýbe s nahrubo vystřiženým dílem, než s celou A4 plnou dílů. Lepidlo jsem teď začal nanášet manikúrní špachtličkou (na větší plochy), popř. budu používat i to párátko (konečně vím, jak zužitkovat ty tři kelímky plné horších kousků).

A protože se mi hrozně líbí modely od Richarda Vyškovského (a návazně i Milana Bartoše i Ondry Hejla), tak se proto ptám na obloučky. Ona MPR je na ně vcelku bohatá a občas se mi místo obloučku povede oblouk hodný lokálkové trati :-( (čili sestavený z rovných kusů) a nevypadá to hezky. Tož vyzkouším to, co zde zaznělo a něco snad bude fungovat i v mých nešikovných prackách.

A co potěší modeláře nejvíce? Když někdo vezme jeho model do ruky, opatrně jej otáčí a prohlíží si ze všech stran a říká něco ve smyslu "Tohle je fakt papír, jo???". A to si kolega dnes prohlížel úplně obyčejnou Tatru 815 4x4 (1:53) od PMHT, kterou z hlediska náročnosti řadím k ještě celkem lehkým (při porovnání třeba s Ripperem). Nevím, co by říkal, kdyby viděl výtvory zdejších profíků 8-)

Fotoreport té T815 dodám, jen co se mi do rukou dostane něčí foťák - pravděpodobně v pátek. Ať je vidět, jak lze taky zkazit model lepením :P
Odpovědět

Zpět na „Stavba, konstrukce, tipy a triky“