Jak vyřezáváte díly?

Rady, poznatky a zkušenosti při stavbě a konstrukci papírových modelů

Moderátor: spida

Odpovědět
Kovi

Jak vyřezáváte díly?

Příspěvek od Kovi »

Ahoj přátelé,

asi je to hloupý dotaz, ale chtěl jsem se Vás zeptat na Vaše zkušenosti a to, jak vyřezáváte díly? Nejde mi o to čím, ale podle jaké čáry?

Obrázek

Řežete to dle:

1) tzn. necháváte vidět tu černou čáru na dílku? (asi blbost, co)
2) řežete přímo tu černou čáru?
3) řežete to těsně za tou černou čárou, jakoby uvnitř, že ji odřezáváte?

Jedná se mi o to, že se snažím dosáhnout co největší přesnosti (řežu čáru podle - 2), ale dost se setkávám u kol apod., že když řežu přesně čáry a vnitřek (náboj) se dává do pláště, tak ten náboj musím ještě obrušovat, protože ten plášť je malý...

Děkuji za Vaše rady, Kovi...
Lukáš

Re: Jak vyřezáváte díly?

Příspěvek od Lukáš »

Pokud jde o více stejných celků, většinou to na jednom vyzkouším a další pak řežu podle toho. Záleží totiž na konstruktérovi modelu. Ze zkušenosti už o mnohých vím, že vůbec nepočítají se sílou papíru pláště.
Brzdič

Příspěvek od Brzdič »

Já řežu černou čáru, někdy to sedí, někdy je to větší a někdy menší, jak píše Lukáš záleží na konstruktérovi. A taky je to papír, každý ohyb, natvarování, může lehce dílky měnit. :D
OrasM

Příspěvek od OrasM »

Radšej obrúsiť širší dielik ako by mal byť úzky. Ako písal Lukáš, sprav jedno koliesko a podľa neho sa môžeš riadiť pre celý model.
Kovi

Příspěvek od Kovi »

Děkuji za názory a postřehy, přátelé
samotr9

Příspěvek od samotr9 »

Ahoj, pokud je to více stejných dílků, udělám si kopii, nastavím řezací kružítko, vyzkouším na kopii a když to sedí vykroužím originál. Pokud mi to lehce přesahuje, zbrousím to. Když mi to vyjde o něco menší, znovu vykroužím z kopie a tu použiju. Je pravda, že u některých dílů je o několika pokusech klidně se mi stane, že ve finále mám použité pouze kopie dílů.
Pokud jde o jeden díl, klidně ho vezmu několikrát lehce skalpelem po obvodu, abych si udělal vodící drážku a pak opatrně špičkou skalpelu vypichuju. Ale záleží, co je to za díl a kde bude umístěn.
Odpovědět

Zpět na „Stavba, konstrukce, tipy a triky“