Ferrari 308 GTS / vlastní model / 1:24

Moderátoři: Zdeněk-TEO, Zrzek

Štěpán

Re: Ferrari 308 GTS / vlastní model / 1:24

Příspěvek od Štěpán »

Díky.
Vynasnažím se, abych to celé ještě nějak nezvojtil. Jak se model pomaličku přibližuje k hotovému, tak jsem čím dál nervóznější na něj šahat.

Když už jsem měl vymyšlený postup a pomůcku pro lepení mřížky nad motorem, tak jsem ještě stejným způsobem předělal mřížky vpředu nad světly.

Obrázek Obrázek

A pak už přišly na řadu ty nápravy.
Zadní je jednoduchá.

Obrázek Obrázek

A přední...
Výhodou když si stavíte vlastní model je, že se můžete vyblbnout.
Takže geometrie.
Caster angle čtyři stupně, kingpin inclination devět a půl stupně.
To je odklon osy od svislého směru - dopředu/dozadu při pohledu z boku a dovnitř/ven při pohledu zepředu.
Ostatní úhly jsou zanebatelné.
Ani nevím, jak se těm úhlům říká česky.

Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek

Při zatáčení to dělá takové to vyklápění kol do šikma do boku.
Obrázek Obrázek

Zpracovanou geometrii ještě na žádném modelu neviděl, což mě překvapuje. Je to celkem jednoduché vyrobit.
developer10

Příspěvek od developer10 »

To si robíš kozy! Úchvatné, a pritom také jednoduché... Hltám túto stavbu plnými dúškami, vyzerá to famózne, škoda by to bolo nevydať! Drž sa!
Štěpán

Příspěvek od Štěpán »

Konečně došlo na spojení několika připravených celků k sobě.
To je samozřejmě moment, kde se naplno projeví všechny dosud napáchané nepřesnosti. Naštěstí ale stačilo jen semtam něco přiohnout, jinde přibrousit, a celkem si všechno sedlo jak mělo a pokroucený je to jen trošičku.

Fotky: tři celky napřed přiložené nasucho, pak boční dveře nalepené k předku, do toho vlepený interiér a nakonec připojený zadek.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Pak uzavření zespoda, srovnání do roviny a přilepení k vodorovné výztuze s nápravami.

A tak po roce snažení, a při správném pohledu shora, to už začíná mít tvar auta.
Obrázek Obrázek

Jdu kreslit zbývající spodní části.
Alda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alda »

Tak to vypadá suprově.
mr.S

Příspěvek od mr.S »

Wau!! Tak toto je zatiaľ najlepší papierový projekt čo som za poslednú dobu videl. Neskutočna parada!
Štěpán

Příspěvek od Štěpán »

Děkuju. Samozřejmě mě taková slova těší. Ale prosím tě, stačí se podívat do vedlejších sekcí, lodě, letadla, VHT, železnice ... tam jsou všude k vidění modely o několik tříd výš.
Přijde mi, že MDT, zvlášť civilní, je poněkud opomíjená a zanedbávaná kategorie. Možná příliš zaplavená jednoduchými modely z pepakury. Ale kdyby se třeba Ripper pustil do osobáků, určitě by byly preciznější a uhlazenější než tady moje snaha.

Do interiéru jsem ještě přidal bezpečnostní pásy, teď když už je spojený se zadní částí.

A udělal jsem zadní spodní část. Do toho volného prostoru tam příjde výfuk.
Přilepil jsem ji ke zbytku modelu, spolu s přední spodní částí, kterou jsem měl už dlouho připravenou.

Takže zatím takhle
Obrázek Obrázek

Na modelu začíná být vidět kolikrát jsem ho už držel v ruce. Přece jen ne všechno se podaří napoprvé, takže občas odlepuju a předělávám. A tak už začíná být takový ošuntělý.
Nejvíc to odnáší retuše na hranách, které furt obnovuju, a blatníky, za které jsem to chytil snad už miliónkrát a jsou už dost ožmoulané.
Štěpán

Příspěvek od Štěpán »

Poslední z velkých celků byl ten spodní uprostřed.
Podvozek nechávám placatý, v reálu je to tam stejně z větší části zaplechované. Je z jednoho kusu papíru a stáhne a zpevní tři spodní celky, které jinak měly trošičku vůli.
Tím je karoserie hotová. Zbývají nárazníky, přední mřížka, výfuk, zrcátka, kliky dveří, stěrače ...

Obrázek
Štěpán

Příspěvek od Štěpán »

Po dlouhém zvažování jsem se rozhodl na model dát kratší evropské nárazníky.
Obrázek Obrázek

V 70. a 80. letech totiž měli ve státech předpis, že nárazníky musí zcela pohltit nárazy při parkovacích rychlostech do 5 mil za hodinu.
U amerických aut to vedlo ke změnám v designu karoserií. U evropských importů se to často řešilo jen montáží prodloužených odpružených nárazníků, na úkor vzhledu.
Obrázek Obrázek

A jelikož se mi ty vyčuhující nárazníky fakt dost nelíbí, udělal jsem evropskou variantu.
Protiargument byl, že to díky tomu nebude tak úplně "Magnumák". Přijde mi teď hloupé tam lípnout tu havajskou SPZku z prvního příspěvku.

Obrázek Obrázek Obrázek
developer10

Příspěvek od developer10 »

Jemine tie americké bumpery sú strašné, dobre že si ich tam nedal... Protiargument môžeš mať, že dnes už tie normy neplatia a vrátil si mu originálnu vizáž talianskej elegancie ;)
Tvoj výtvor je naopak nádherný a vymakaný, teším sa na výsledok a snáď sa to podarí niekde vydať! Držím prsty
Štěpán

Příspěvek od Štěpán »

Lepil jsem konečně napevno dovnitř sedačky a až u toho jsem si uvědomil, jak malé to auto vlastně je.
Že hlavové opěrky v něm jsou normálně vzrostlému člověku někam pod lopatky :-0
Obrázek

Edit: Jako zajímavost jsem ještě našel, že pro potřeby natáčení seriálu Magnum PI měla auta speciálně snižované sedačky a upravené pedály. Aby se do nich herec Tom Selleck vůbec vešel. I tak mu ale vyčuhovala hlava, takže nemohl jezdit s nasazenou střechou.
Štěpán

Příspěvek od Štěpán »

Zrcátka a stěrače ...
Štěpán

Příspěvek od Štěpán »

Výfuk, poslední díl.
Snad jsem na nic nezapomněl a už zbývá jen model vyfotit.

Obrázek
Kjuzino

Příspěvek od Kjuzino »

Ahoj, teď jsem narazil na toto vlákno a koukám jako blázen. Nádherná práce, obdivuji tvou trpělivost, tvořivost a cit pro proporce auta.
Smím se optat, v jakém programu kreslíš 3D model? Zvažuji, že bych se chtěl naučit právě nějaký 3D modelovací program a třeba někdy v budoucnu také zkusit navrhnout svůj model.
Štěpán

Příspěvek od Štěpán »

To ti moc nepomůžu, protože s žádným 3D modelovacím programem neumím.
Jelikož cit pro proporce právě nemám, musím všechno obkreslovat z podkladů. Co můžu tak dělám jen ve 2D - obkresluju z fotek v CorelDraw.
S 3D je to podobné, akorát je potřeba obkreslovat ve více fotkách zároveň, aby prostorovou triangulací vznikl 3D tvar. Na to používám nástroje, které jsem si sám naprogramoval. Stejně tak na následnou aproximaci povrchu tvary, co se dají naohýbat z papíru.

Nevím, co používají ostatní. To by bylo zajímavé téma.
Samotné 3D modelování je jen jedna část problému. Záleží co chceš modelovat a jaké máš podklady. Pokud máš blueprinty, třeba u aut, tak je to jednodušší. Snad každý modelovací software umí současné projekce do nárysu/půdorysu/bokorysu, čímž se zase 3D modelování převede na 2D obkreslování. Na youtube jsou tutorialy, když vyhledáš "3D car modeling".
Druhá část problému je jak 3D model převést na papír. Nějaké nástroje na to jsou (Pepakura, plug-in do Blenderu), ale ty v principu potřebují, aby k tomu byl 3D model přizpůsoben - poskládán z tzv. developable surfaces, dílů rozvinutelných do roviny.
Nevím o žádném software, ve kterém by šlo takové modely přímo vytvářet, ledaže se tvar poskládá ze základních rozvinutelných objektů (rovina, válec, kužel). Z těch ale blatník Ferrari nakombinovat neumím, takže jsem šel cestou naprogramování vlastních nástrojů.
Štěpán

Re: Ferrari 308 GTSi / vlastní model / 1:24 / Hotovo

Příspěvek od Štěpán »

Tak hotovo.
Byla to zajímavá (a dlouhá) zkušenost, tvorba vlastního modelu. Odhadem bych řekl, že tak 80% času padlo na modelování a 20% na sestavení. Skládám poklonu všem, co modely navrhují a dělají tak dlouhodobě.

Největší záludností, která se postupně projevovala po celou dobu, bylo to že je to kabriolet. To, že přední sklo musí být samonosné a držet samo nahoře v předem naohýbaném tvaru, jsem tu popisoval před rokem.
Vyřešil jsem to tuhou konstrukcí z několika vrstev tlustého kartonu. Dole je pak čelní sklo dotvarované přilepením k palubce, opět podlepené tlustým kartonem.
Tím ale vzniknul fakt tuhý celek, s kterým později nešlo tvarově nic dělat. Normálně by se tvar skla doupravil podle tvaru karoserie při vlepování. To tady nešlo a musela se karoserie přizpůsobit čelnímu sklu. A každé tvarové nepřesnosti na něm.
Mám ho trochu nesymetrické. Rozdíl vlevo/vpravo je naštěstí jen asi půl milimetru, tak to snad není vidět, ale ta nepřesnost tam je. A nenapadá mě, jak ji při návrhu nějak systematicky předejít.
Další věc je, že čelní sklo mělo být ještě o nějaký stupeň víc skloněné. Je to vidět při pohledu z boku, kde jeho horní hrana měla být stejně vysoko jako horní hrana střechy vzadu. Zároveň měly být dveře na úrovni zrcátka víc promáčklé dolu a tím ta dominantní tvarová vlnka výraznější.
Ale sklon skla byl zase dán v momentě přilepení na palubku, bez ukotvení nahoře jen přibližně. A pak už s tím nešlo moc dělat.

Ale s výsledkem jsem spokojen, to ne že ne. Není to samozřejmě tak precizně slepené jako to umí jiní borci tady, ale takové ambice nemám.
Jak návrh tak sestavení modelu jsou zajímavé tvůrčí činnosti a jejich zkombinování bylo o to zajímavější.

Následuje hromada fotek:

Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek

developer10 píše: stř 28.5.2025 7:32 Inak, vedel si o tom, že GTS-ko vďaka svojmu vzhľadu a najmä odnímateľnej streche je jedno z najpoužívanejších civilných aút vo filmovom priemysle? (čierne fordy FBI a escalady CIA nepočítame)
Už můžu doma pořádat filmové honičky :-)

Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“