Praga PV3S valník + autoškola / PK Graphica / P.Knotek / 1:32

Moderátoři: Zrzek, spida, zvukar

Odpovědět
Zdeněk-TEO
Moderátor

Praga PV3S valník + autoškola / PK Graphica / P.Knotek / 1:32

Příspěvek od Zdeněk-TEO »

Byl jsem požádán, zda bych nepostavil model valníku PV3S ve verzi autoškoly s přívěsovým vozíkem PaJ -1V, po novém faceliftu. Autorovi úpravy se týkají přepracováním konstrukce kapoty (více kulatější), střecha kabiny, držáky listových pružin přední nápravy, doplnění blatníků zadních kol pod korbou. Došlo i k hodně dalším změnám na modelu, které se nedají do podrobna popsat. Osobně jsem vojenský valník lepil asi tak před patnácti roky. Už tenkrát jsem na modelu vnímal drobnosti, které si zasloužily opravit či poupravit. Ti z Vás, kteří jste lepili všechny možné verze PV3S a už jste si zvykli na nějaké posloupnosti a pasování dílů k sobě, budete muset zpozornit a vnímat model malinko jinak. Došlu v konstrukci k malým posunutím dílů, ale i zvětšení. Přední náprava, se posouvá kousek dopředu, aby kola nebyla až tak moc u blatníků, na rámu podvozku přepracované příčné vzpěry, jiné pozice pro přilepení dílů na rám, podlepování dílů na korbě, zvětšení průměru disků (aby byl v kole těsněji), celý komplet předních blatníků, průměry kulatých dílů světel (aby nebyly vetší, než stočený pásek tělesa světla), zvětšené otvory oken na vnitřních dílech dveří (aby z vnějšího pohledu nebyl vidět bílý proužek papíru). Vnímal jsem model, že všechny tyto drobounké zásahy prostě potřebuje. Abych nezapomněl....vymyslel jsem si doplnit model o díly z resinové 3D tiskárny (volant, ruční brzda, řadící páky, stěrače, háčky a oka na korbu valníku. Dovolil jsem si udělat otevřená okna dveří - pomohlo mi to k lepší manipulaci s přední hranou vnitřku kabiny a přístrojovou deskou při lepení do budky kabiny.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Zdeněk-TEO
Moderátor

Re: Praga PV3S valník + autoškola / PK Graphica / P.Knotek / 1:32

Příspěvek od Zdeněk-TEO »

Pro lepení kapoty ke kabině bych měl radu, jak se s tím vypořádat.
První krok - přilepit kapotu horní částí k chlopním označených tyrkysovou barvou. Napřed jednu polovinu, poté přidat i druhou. Pomoci přitlačit chlopně ke kapotě lze ohnutou pinzetou zevnitř kabiny. Zvenku jsem kapotu přitláčel držadlem jiné pinzety na placato.
Druhý krok - lepit kapotu ke stranám tak, že vytvarovaný oblouk bude lehce máznutý lepidlem a bude kopírovat tvar na kabině - část označená červeně. Přilačit kabinu k oblouku kapoty lze zevnitř kabiny prstem. Zároveň budete mít lepidlo na bílé ploše boku před dveřmi. Boční část kapoty popotahujete dolů a lepíte na bílou plochu. Přitlačit lze opět zevnitř kabiny pomocí zahnuté pinzety. Zde se nejspíš stane to, že bude kapota malinko delší než část na kabině - část označená žlutě. Což ale vůbec nevadí, přebývající část odstřihnete, nebo odříznete skalpelem. Až teprve potom přilepit uvnitř kabiny přední vodorovnou část s palubní deskou.

Obrázek
Tomaselvis82

Příspěvek od Tomaselvis82 »

Ahoj.
Velmi pekne postavene , prosim ta potrebujem poradit ako vyhotovit plachty na korbu. Tiez by som si chcel postavit tento model , ale netusim ako na zaplachtovanie.
Dakujem
OrasM

Příspěvek od OrasM »

Veľmi krásny model a krásne zlepený. Tiež ho budem lepiť a už ho mám v košíku.
Tomaselvis82 píše: pon 13.4.2026 21:15 ...prosim ta potrebujem poradit ako vyhotovit plachty na korbu. Tiez by som si chcel postavit tento model , ale netusim ako na zaplachtovanie.
Riešenie máš na posledných fotkách. Skús pozrieť ešte raz.
Tomaselvis82

Prepac , po 30tich rokoch sa vracam k modelarstvu , a potreboval by som na takuto peknu robotu ako mas ty poradit od zaciatku.
Priznam sa ze plachty som este nikdy nerobil.
Ak sa ti da mi podrobny navod bol by som velmi vdacny, lebo nic som nenasiel ani na nete. Ani tu na fore.
Kárl

Příspěvek od Kárl »

Krásná práce a díky za postup.

Tomaselvis82, procházej i vlákna kde jsou vozy s plachtama, skoro každej kdo lepil něco s plachtou má ve vláknu nějaký info.
např. VašekS má u své Tatry VVN i fotonávod https://www.papirove-modely.cz/velkynahled/228923
Tomaselvis82

Dakujem idem sa inspirovat.
Bol som tu hodiny a nic som nenasiel. Preto som pisal tebe🙈
Odpovědět

Zpět na „Vojenská technika“