Grumman E-2C Hawkeye / GPM / 1:33

Modely soutěžní kategorie LKT

Moderátoři: old_Mr_Grim, numi

Rohlos

Re: Grumman E-2C Hawkeye / GPM / 1:33

Příspěvek od Rohlos »

@VS1156
Hele, není nic jednoduššího, než vzít telefon a nějakej průběh svojí stavby vyblejsknout a nacpat sem.
Já to taky fotím v průběhu stavby tak jako jednou rukou.

Určitě bys tady našel nejednoho fanouška! Každý nový vlákno k pokoukání je super a myslím, že můžu říct za všechny, že na pokročilosti, ani kvalitě stavby nezáleží.
Důležitý je, si v tom najít to hezký a pokračovat ve stavbě ke konci.

Já jsem tady víceménně nováček, lepím tady teprve třetí model, ale už na sobě pozoruju pokroky.
Co je úplně nejlepší na tom, tady svou stavbu prezentovat, že tady najdeš pakl super lidí, kteří ti kdykoliv pomůžou, nebo poradí.
A co mě osobně pomáhá nejvíc, tak ta podpora komunity mě už dvakrát dovedla do cíle k hotovýmu modelu a z toho máš úplně největší radost.

Udělej to jako já a místo jen vočumování fóra sem nahoď nový vlákno o Avengerovi, ať můžeme vočumovat i my něco novýho. ;)
Tak šup, další námořní ajroplán bude víc než vítanej! :)
Rohlos

Příspěvek od Rohlos »

Den 6

Tak, mám tady rychlej sled. Teď jsem do toho trošku během posledních pár dní šlápl, takže se dílo pohlo.. ;)

Bylo třeba zabudovat podvozkovou šachtu do rypáčku a měl jsem teda trošku strach, že mě to nějak pohne s geometrií a asi opravdu pohlo, ale o tom později.
Šachtu jsem zvenku obložil kartonem na vyztužení jak podvozkové nohy, až ji tam budu vlepovat, tak i kvůli přilepení další čumákové zátěže.
Vám povídám, že jestli se to i tak nakonec převáží na ocas, tak budu fakt naštvanej... :D
Obrázek

Desatero zkoušení, než jsem sáhl po Herkulesu a začal lepit.
Obrázek

Zalepeno a jak jsem říkal, trošku to zdeformovalo ten průřez trupu. Tady jsem ještě doufal, že to nějak spaví přidané žebro a nasazení příďového kuželu.
Obrázek

Rozmezí pláště trupu a šachty nedopadlo špatně. :)
Obrázek

Obrázek

Tady je vidět, že ta šachta, plášť a žebro nejsou za jedno... :D
Ale zvenku to vidět není a když tomu pomůžu lepidlem, abych to zafixoval, myslím, že o týhle chubce nebudu nikde mluvit. :D
Obrázek

No, tady se vracím zpátky ke kokpitu.
Řídící berany trošku potuněné o knoflíky a pak jsem ještě vyrobil vlastní checklist, který pak dám na palubovku.
Pozorní diváci so povšimnou fešné červené propisky. ;)
Obrázek

Zde pár záběrů na zastavěný kokpit. Asi k tomu netřeba nic dodávat.
Přilepil jsem tam ale už čumák, takže je to všechno v kupě. Přechod posledního slepu ale není moc čistej..
Trošku mě to štve, budu to zkoušet uhlazovat, možna vlhčit.. ještě nevím..
Pak budu muset jen dodělat střechu kabiny se vším co k tomu patří, ale to až v jedné z příštích relací.
Obrázek

Obrázek

Obrázek

A tady jsem jen na vozkoušení přiložil tu střechu, jak to bude vypadat a sedět a sedí to tam parádně.
Doufám, že to nějak nerozházím plexisklama.. :roll:
Obrázek

No a příště se ze mě stane sklář a uvidíme, jak mě to půjde.
Zároveň se těším i bojím. :?

Tak mě držte palce, budu je potřebovat, tohle budu dělat poprvé. ;)
silverman

Příspěvek od silverman »

Hezky ti to roste ;)
Tu váha zátěže by snad ustál i dřevěný model :D , ale měl bych asi strach co udělá ta rez na matkách za nějakou dobu.
VašekS

Příspěvek od VašekS »

Z tý rzi se pak stane přirozená patina :D :D .

Vypadá to moc pěkně Rohlosi ;) .
kaktusak

Příspěvek od kaktusak »

To se dřív převrátí na předek než na zadek , když vidím kolik tam toho dáváš . Vedeš si dobře , ale s tou zátěží bych to už opravdu nepřeháněl . Když bude model hodně těžký tak by to nemusel unést podvozek , přece jen je to papír i když bude určitě vyztužený drátem nebo špejlí . Každopádně budu sledovat tvé počínání .
Rohlos

Příspěvek od Rohlos »

Dobře kluci, dám na vás a už žádná rezavá matka...
Ale běda vám, jak si to éro sedne na pr*el... :D

Jinak děkuju moc za reakce. ;)
Hned po kabině se pustím do asi nejambicióznější přestavby a tou budou otevřené trupové dveře.
Už jsem si sehnal nějaké fotky z reálu a budu postupovat podle nich.

Ale nechci předbíhat, nejdřív příjdou na řadu bubliny do okenních rámů. :D
Rohlos

Příspěvek od Rohlos »

Den 7

A frčíme dál... Ze dneska mám ale trošku smíšený pocity. Něco se povedlo, něco ne.. :?

Začal jsem se sklenářstvím. Použil jsem k tomu tohle jednominutový lepidlo Loctite. Zdálo se dobrý a použitelný.
Obrázek

Vystříhl jsem fólii mírně přesahující díru okna, abych to mohl zevnitř přilepit. Ten lem jsem radši vždycky ještě poškrábal skalpelem, aby vznikla drsnější plocha pro kontakt s lepidlem.
Zpočátku šlo vše pěkně.
Obrázek

Použil jsem tuto fólii, vytrhlou z nějaké prezentace, či co. Myslím, že je to asi běžně dostupne v papíráku asi..
Rovný okna s tím šly v pohodě.
Obrázek

Hawkeye má ale postraní okna pilotní kabiny vypouklé směrem ven. Má v nich totiž zpětný zrcátka, aby posádla viděla i vzad.
Nechtěl jsem to obejít nalepním jen rovných oken, tak jsem si vymyslel způsob, jak tu bublinu vytvořit.
Udělal jsem si ze silného kartonu díru ve tvaru okna a pak jestě jeden příložnej karton s větší dírou seshora, aby byl ten lem rovnej.
Pro nahřátí jsem použil svíčku a fólie krásně změkla. Pak jsem ještě potřeboval synovy ruce, aby mým oblíbeným kulovým šťouchátkem vytvaroval tu prohlubeň.
Obě svoje ruce jsem totiž potřeboval na držení toho kartonovýho rámečku silou vší. Ještě teď mě ty prsty pálí... :?
A světe div se, ono to fungovalo. Měl jsem velikou radost a tím samým způsobem jsem vytvořil ještě okno na druhé straně.
Obrázek

Tady to vypadá nevábně, ale nakonec, když se to ostříhalo a zalepilo do rámu, vyopadalo to docela k světu.
Obrázek

Pár fotek, jak je to zalepené.
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Zevnitř kabiny jsem ještě vlepil pár detailů.
Panel s čudlíky ze slepovánky, ale kompas na čele rámu a zpětná zrcátka už jsem si udělal sám.
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Zde jsem nalepil na palubovku onen předpřipravený checklist a bylo připraveno na přilepení celého překrytu k trupu.
Obrázek

Tak, hotovo nalepeno. Musím říct, že takhle víc zdálky to vypadá dobře.
Jenže jakmile se mrknete zblízka, tak ejhle... Mám ruce chramlavý jako prase a většinu tech okenních tabulek jsem si upatlal prstama.
Lepidlo, ještě jak schlo, tak začalo bělat a to nadělalo ještě víc škod. Měl jsem zato, že to bude transparentní, stejně jako když ještě teklo...
Takže jsem na sebe opět naštvanej, jak jsem to zprasil... :cry:
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

A další daň byla za vypouklé okno zespoda.
Jak se ta bublina deformovala, spodek rámu byl mírně do zatáčky. Jako není to nijak extra vidět, ale pozornému oku kritika to rozhodně neunikne.
Naštěstí je to vidět opravdu jen zblizka a zespoda, jinak si toho nevšimnete.
Obrázek

Obrázek

Takže jak jsem psal, ze dneška mám trošku smíšený pocity, ale nedá se nic dělat, jedeme dál.
Čumák mám teda až na pár detailů hotov a teď se pustím do interiéru v okolí trupových dveří, které hodlám mít otevřené navzdory slepovánce.
Interiér si udělám celý sam z dostupných fotografií a vzpomenu si na dětský léta, kdy jsem si desítky hraček vyrobil sám z papíru se zkušenostmi z ábíčka a požitku z geometrie, která mě baví dodnes.

Tak příště se vidíme u 100% improvizace. Moc doufám, že to dopadne dobře, abych si pro sebe odčinil ty zapatlaný vokýnka.. :D
VašekS

Příspěvek od VašekS »

Ahoj.
S boulema ses popasoval celkem dobře. Ani jsem netušil, že jde tahle fólie (pro kroužkovou vazbu) tepelně tvarovat.
Já na zasklívání používám tzv. meotarovou. Je tenčí a ohebnější, ale zase bohužel skvěle odolává jakémukoli pokusu u trvalé tvarování.
To zamlžení je mrzutý. Výpary při aktivaci vteřiňáku. Musí se to nechat volně odvětrat :( .
Brzdič

Příspěvek od Brzdič »

Na tvarováni za tepla naopak doporučuji tlustější folii drží při nahřátí a pak natvarování lépe tvar, u tenké folie se často stává že se protrhne. Možná bych vyzkoušel ten papírový rám s folii strčit do trouby vyhřáté na 100°C . Samotný rám bych po obvodu secvakl dřevěnými kolíčky. já něco podobné už dělal na válec od Ripperworks který má ty okna taky kulaté.
Rohlos

Příspěvek od Rohlos »

Den 8-9

Ahojte,
tak zase po nějaké době a slíbeným progresem v podobě vlastní inovace. :D

Rozhodl jsem se, že udělam otevřené trupové dveře, ale bude třeba udělat vnitřek vstupní chodby.
Takže jsem si stáhl podklady a fotky, jak to tam vůbec vypadá a přemýšlel, jak to udělat, teda alespoň to co bude otevřenými dveřmi vidět.

Takže jsem si začal plánovat chodbičku, udělal si nějaký žebra navíc a pustil se do toho.
Tahle část trupu je naštěsí válcová, takže netřeba nějak složitě měřit a tvarovat přůřezy trupem.

Z chodbičky za schodama, které jsou na vnitřní části dveří vyklápěných směrem ven-dolů vedou dvoje průlezy vlevo ke kabině a vpravo do prostoru radaru a jeho obsluhy.
Obrázek

Vnitřní prostory jsou naštěstí bílé, to mě hodně ulehčí práci... Bílého papíru je všude dost. :D
Obrázek

A jak jsem říkal, vracím se do dětských let, kdy jsem si spoustu jednoduchých modelů vytvářel sám za pomocí čtvrtky, tužky, pravítka a pastelek.
Takže se jde na to! :)
Obrázek

Začal jsem osazovat poličky spoustou přístrojů dle fotek. Nicméně jsem to pro osvěžení pojal trošku barevněji.
Cela tahle sekce bude nakonec v modelu dost ve stínu, tak ať tam aspon něco vynikne.
Obrázek

Došlo i na nějakou tu drátkařinu.
Zase pro oživení. Zadní stěnu jsem udělal trošku mimo realitu, protože je ve skutečnosti víc otevřená.
Ale já nemám v modelu tolik prostoru a nechci, aby bylo vidět žebro pro další segment trupu.
Obrázek

Na strop světýlko s červenou žárovkou pro osvětlení během pohotovosti.
Na vytvarování plexi jsem použil tu samou fólii, co na okna a zase nad svíčkou nahřál a do tvrdšího molitanu protlačil nejmenším z mých kulových tvarovátek.
Nevypadalo do dobře, ale když jsem to ostříhal na nezbytné minimum, na to světýlko to stačilo.
Obrázek

Obrázek

Tady je světlo zabudováno a přidal jsem i rozvodnou skříň pro bůhvíjaké všechny kabely, která už ale zase odpovída jaktakš realným fotkám.
Dole jsem pomocí herkulesu k sobě přilepil 4 pruty cínováho drátu, abych z něj udělal vedení.
Obrázek

No a tady je ze dvou úhlů vidět moje snažení... :D
Obrázek

Ještě jsem tužkou nadělal nějakou patinu, ale myslím, že to asi ještě trošku upravím barvama.. Nějakou šedou a možná trošku hnědé na rez. Snad to nezkazím.
Obrázek

Doufám, že až to zabuduju, tak skoro nic z toho nebude vidět a celá snaha přijde vniveč... :D
Ale neva, já budu navěky věků vědět, že to tam je... No a vy vlastně z fotek taky.

Tak příští lepící dny dorazím ještě přední trupovou přepážku a nějak to celý zalepím do segmentu trupu a pojedu dál.
Zase příště ALOHA! ;)
Kjuzino

Příspěvek od Kjuzino »

V této kategorii Letecké techniky na tomto fóru je to samej pacient. :shock: Neuvěřitelná práce. Budu i nadále sledovat.
VašekS

Příspěvek od VašekS »

Super práce.
V první chvíli, když jsem viděl světýlko na drátku, řikám: "Ne, ne :shock: ". Vypadalo to jako dioda :D ;) .
silverman

Příspěvek od silverman »

Hezky :shock:
Jeanuss

Příspěvek od Jeanuss »

Moc hezké úpravy. Chválím. ;)
VS1156

Příspěvek od VS1156 »

Tak v jednom vláknu se rozplývám nad Tvým Phantomem a jeho skvělým oceněním na soutěži, a na druhým vlákně zase nechápu, jak může někdo, sakra, tohle vytvářet? 😀🤨

No nic. Předpokládám, že ta žárovka na stropě a vypínač jsou funkční, takže nezapomeň zhasnout, až budeš končit se stavbou 😂

Ne, vážně, paráda, Rohlosi!!! 🫡
Odpovědět

Zpět na „Letecká a kosmická technika / Aircraft, real space“