Tak hotovo.
Byla to zajímavá (a dlouhá) zkušenost, tvorba vlastního modelu. Odhadem bych řekl, že tak 80% času padlo na modelování a 20% na sestavení. Skládám poklonu všem, co modely navrhují a dělají tak dlouhodobě.
Největší záludností, která se postupně projevovala po celou dobu, bylo to že je to kabriolet. To, že přední sklo musí být samonosné a držet samo nahoře v předem naohýbaném tvaru, jsem tu popisoval před rokem.
Vyřešil jsem to tuhou konstrukcí z několika vrstev tlustého kartonu. Dole je pak čelní sklo dotvarované přilepením k palubce, opět podlepené tlustým kartonem.
Tím ale vzniknul fakt tuhý celek, s kterým později nešlo tvarově nic dělat. Normálně by se tvar skla doupravil podle tvaru karoserie při vlepování. To tady nešlo a musela se karoserie přizpůsobit čelnímu sklu. A každé tvarové nepřesnosti na něm.
Mám ho trochu nesymetrické. Rozdíl vlevo/vpravo je naštěstí jen asi půl milimetru, tak to snad není vidět, ale ta nepřesnost tam je. A nenapadá mě, jak ji při návrhu nějak systematicky předejít.
Další věc je, že čelní sklo mělo být ještě o nějaký stupeň víc skloněné. Je to vidět při pohledu z boku, kde jeho horní hrana měla být stejně vysoko jako horní hrana střechy vzadu. Zároveň měly být dveře na úrovni zrcátka víc promáčklé dolu a tím ta dominantní tvarová vlnka výraznější.
Ale sklon skla byl zase dán v momentě přilepení na palubku, bez ukotvení nahoře jen přibližně. A pak už s tím nešlo moc dělat.
Ale s výsledkem jsem spokojen, to ne že ne. Není to samozřejmě tak precizně slepené jako to umí jiní borci tady, ale takové ambice nemám.
Jak návrh tak sestavení modelu jsou zajímavé tvůrčí činnosti a jejich zkombinování bylo o to zajímavější.
Následuje hromada fotek:
developer10 píše: ↑stř 28.5.2025 7:32
Inak, vedel si o tom, že GTS-ko vďaka svojmu vzhľadu a najmä odnímateľnej streche je jedno z najpoužívanejších civilných aút vo filmovom priemysle? (čierne fordy FBI a escalady CIA nepočítame)
Už můžu doma pořádat filmové honičky :-)