Svietiaca podložka

Rady, poznatky a zkušenosti při stavbě a konstrukci papírových modelů

Moderátor: spida

Odpovědět
Uživatelský avatar
OrasM
Příspěvky: 150
Registrován: pon 10.10.2022 7:51

Svietiaca podložka

Příspěvek od OrasM »

Ahojte kolegovia modelári. Zamýšľam sa nad osvetlením pracovnej plochy a napadlo ma skúsiť použiť svietiacu podložku. Je síce určená na obkresľovanie čiar, respektíve iné práce, no teoreticky mohlo by so to použiť aj na vyrezávanie plastikových modelov. Ako hlavnú prekážku vidím to, že povrch je z akrylu, teda dosť rýchlo sa poškodí. Keby sa ale preložila podložka nejakým sklom, tak by sa už podložka nepoškodila. Na druhej strane dosť by to vedelo zvýšiť spotrebu čepelí.

Pomocou podložky by sme získali parádne osvetlený hárok papiera a tak by sme si nerobili tieň pod rukami, nakoľko svetlo bude vedené od spodu nahor. Skúšal to už niekto, respektíve aký máte na to názor?

Svietiacu podložku myslím takúto ako majú v mall-e https://www.mall.sk/kreativne-pomocky/i ... 04QAvD_BwE

Osobne teraz bojujem s osvetlením pracovného priestoru a zisťujem že keď zapnem žiarovku tak síce je dosť svetla ale akosi nevidím a neviem sa trafiť s čepeľou noža. Možno mám silné svetlo, alebo nejaké nesprávne. Používam LED žiarovku s bielym denným svetlom.
Uživatelský avatar
VašekS
Příspěvky: 989
Registrován: úte 9.10.2012 19:22
Bydliště: Písek

Re: Svietiaca podložka

Příspěvek od VašekS »

Ahoj.
Pokusím se k tomu o svůj pohled na věc.
K svítící podložce jen to, že si to nějak neumím představit na tom delší dobu pracovat. Jako že vyřezávat a lepit. Dost by mi to vadilo.
K osvětlení pracoviště je ideální co nejvíce rozptýlené světlo. Aby co nejméně dělalo ostré stíny, což je zřejmě problém, o kterém píšeš.
Já jsem v minulosti dlouho používal zářivky ColorProof, především kvůli skvělému podání barev. Bohužel rychle ztrácely intenzitu a byly dost drahé.
Přešel jsem tedy na LED. Napřed tři žárovky různé teploty světla. Nebylo to úplně ono a tak jsem pořídil stmívatelné stropní svítidlo, které má navíc měnitelnou i teplotu světla. Nastavil jsem si pro mě ideální poměr, který mi vyhovuje. Pro přisvícení na titěrnosti mám z levé strany (jsem pravák) lampičku s žárovkou.
Podotýkám, že modelařím v nice vestavěné skříně, proto jsem mohl použít stropní svítidlo. Pokud máš stůl volně v místnosti, nabízí se LED pásek na nějakém samodomo rámu.
Bohužel, tyto stmívatelné hračky mají různě intenzivní stroboskopický jev, a na to jsou někteří lidé citliví.
Uživatelský avatar
OrasM
Příspěvky: 150
Registrován: pon 10.10.2022 7:51

Re: Svietiaca podložka

Příspěvek od OrasM »

Ďakujem za Tvoj pohľad.

Moje osvetlenie je síce silné ale nedokážem zaostriť zrak na detail. Zároveň mám veľmi silný tieň a možno len to je problém.
Čo sa týka svietiacej podložky, tak ma to napadlo len počas vyrezávania a rýhovania. Pri ohýbaní, tvarovaní a lepení by bola vypnutá. Ešte ma napadlo že pri silnom papieri, alebo podlepenom diely toho veľa nepodsvieti.
Keď budem mať nejakú svietiacu podložku doma tak to otestujem ako to budem cítiť. Zatiaľ sa asi budem venovať zmene žiarovky, uhla osvietenia a podobne. Pri dennom svetle nemám problém vidieť aj keď je slabšie. Hold denné svetlo je denné svetlo.
Horas
Příspěvky: 237
Registrován: stř 19.12.2018 12:16
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Re: Svietiaca podložka

Příspěvek od Horas »

Mám to doma, koupil jsem to kdysi ze zvědavosti, že bych to používal k rýhování ohybových čar z rubu, ale nefunguje to. Neprosvítí to čtvrtku a navíc od toho bolí oči. Takže to mají děti na obkreslování obrázků, slabý papír to prosvítí.
Na osvětlení pracovní plochy mám stolní lampu s lupou z lidlu, Světlo LEDek má dobrý spektrum a je kruhový, takže na blízko nedělá stíny a stojan je dost velikej, takže si ho můžu nastavovat tak, jak mi zrovna vyhovuje, při lepení malých dílů potřebuju hodně světla, takže mívám lampičku i pod úrovní hlavy. Lupu v tom téměř nepoužívám.
Štěpán
Příspěvky: 46
Registrován: sob 25.4.2020 17:56

Re: Svietiaca podložka

Příspěvek od Štěpán »

To jsem řešil tak před rokem.
Nakonec jsem pořídil pořádné pracovní světlo (https://neatfi.com/products/26-wide-sha ... ure-silver" onclick="window.open(this.href);return false;, přes Amazon) a problém mám vyřešený.
Parametry jsou super, 66cm dlouhý zdroj rozptýleného světla, bez stínů, polohovatelný, tři a půl tisíce lumenů je až až, stmívatelný.
Nevím jestli bych doporučil přímo tohle světlo, jeho nevýhody jsou: jen 80% CRI, takže na přesnou práci s barvami to úplně není, a taky rameno není úplně flexibilní, sklápí se dozadu a tím se nehodí na stůl přiražený ke zdi.
Kromě toho mám zleva stmívatelnou lampičku se stmívatelnou ledkou o výkonu až 100W žárovky.
Stroboskopické jevy (PWM modulace intenzity) jsou problém jen u levných LED světěl kde se šetří na kondenzátorech. Kvalitní LED světla dneska už neblikají.
A co mi taky pomohlo s ostřením na detaily je otočení podložky, pokud je potištěná jen z jedné strany. Ty bílé čáry mě ruší a nevím na co bych je kdy použil. Takže používám tu čistě zelenou stranu.
Uživatelský avatar
OrasM
Příspěvky: 150
Registrován: pon 10.10.2022 7:51

Re: Svietiaca podložka

Příspěvek od OrasM »

Horas píše:Mám to doma, koupil jsem to kdysi ze zvědavosti, že bych to používal k rýhování ohybových čar z rubu, ale nefunguje to. Neprosvítí to čtvrtku a navíc od toho bolí oči.
A týmto je myslím téma ukončená. :)
Štěpán píše:Nakonec jsem pořídil pořádné pracovní světlo (https://neatfi.com/products/26-wide-sha ... ure-silver" onclick="window.open(this.href);return false;, přes Amazon) a problém mám vyřešený.
Lampička vyzerá super, ale jej cena je značná. Uznávam že moja lampička je na klasickú žiarovku, no usúdil som že keď mi taká žiarovka osvieti celú izbu tak do lampičky bude stačiť. Zatiaľ by som skúsil kúpiť novú žiarovku. Akú silnú budem asi potrebovať? Ekvivalent 100W, alebo je to silne indivíduálne?
Odpovědět

Zpět na „Stavba, konstrukce, tipy a triky“