Haus Fieger / Modellbahn Union (laser cut) / 1:160

Odpovědět
Uživatelský avatar
AmatER
Příspěvky: 623
Registrován: sob 21.1.2012 16:02
Bydliště: Marienbad
Kontaktovat uživatele:

Haus Fieger / Modellbahn Union (laser cut) / 1:160

Příspěvek od AmatER »

V roce 2019 oslavil svět stoleté výročí založení slavné německé modernistické umělecké školy Bauhaus, jejímž zakladatelem byl architekt Walter Gropius a jeho spolupracovníci. Jedním z nich byl také architekt Carl Fieger, který krom mnoha jiných architektonických prací navrhl také unifikovaný katalog malometrážních domků odpovídajícím architektonickým ideím Bauhausu. Sám si také jako prezentační exemplář jeden z těchto domků (typ s podlahovou plochou 74 m^2) v létě 1927 v Desavě (Dessau, Sasko-Anhaltsko) postavil, ironií osudu to však byla jediná realizace z výše uvedeného katalogu. Domek dodnes stojí a je dodnes obýván - architekt Fieger jej obýval až do své smrti v roce 1960, až po několika letech jej prodali pozůstalí rodině současného majitele.

Obrázek Obrázek

K výročí 100 let Bauhausu vytvořila německá modelářská firma Modellbahn Union laserem řezanou papírovou stavebnici v měřítku 1:160 (vláčková velikost N). Model lze zakoupit exkluzivně ve specializovaném Nkařském e-shopu DM-toys.de (a pokud uděláte útratu přes 300 €, tak si jej můžete vybrat jako bezplatný bonus k objednávce). Model představuje domek v podobě, v jaké byl vyobrazen v katalogu návrhů, tedy oproti skutečně postavenému Fiegerovu domku je zrcadlově obrácený.

Obrázek

Model má odhadem 40 dílků v příslušných barvách včetně předřezaných okenních výplní z fólie, samozřejmostí je obrázkový návod, textové upřesnění je v němčině a angličtině.
Obrázek Obrázek

Stavba jde rychle od ruky, díly jsou vypálené skutečně velmi přesně. Oproti návodu jsem zvolil trochu jiný postup vztyčování stěn, což sice občas vedlo k ježkovi v kleci, nicméně všechno sedlo, jak má. Jen je potřeba dávat bacha, na jakou stranu se lepí okenní fólie, neboť občas není úplně jasné, jakou stranou to zrovna máte otočené nahoru (v praxi by to mohlo znamenat, že by se dal domek postavit i v té zrcadlově otočené podobě, ale tím přijdete o strukturu výpalku na stěně s francouzskými okny obýváku - nicméně skutečný modelář si jistě snadno poradí skalpelem).
Obrázek Obrázek

Výzvou je vytvoření oblé stěny vstupní haly. Základ je předtvarovat si a pevně nalepit zasklívací fólii. Bohužel z provedení je jasné, že tahle část domečku nebude osvětlitelná a jednoduché řešení v obkreslení kusu vnější fasády na černý papír jako masky není realizovatelné, neboť by došlo k "nabytí" obvodu, což by následně znamenalo nesedící vnější fasádu.
Obrázek

Následuje nalepení vnější fasády. Tu je také nutno pořádně předtvarovat, aby zejména u vysokého okna vstupní haly (je přes obě patra) fasáda "neplandala". Pak stačí nalepit římsu terasy a hlavní práce je v podstatě hotová. Teď už jen doplňky a nezasvinit si to ;)
Obrázek Obrázek

Tenoučké zábradlí terasy je ve stavebnici naštěstí vypálené třikrát, takže není nutno mít strach, že by se nepovedlo. Finální překvapení ovšem je, že vypadá symetrické, ale není, takže ho napoprvé určitě ohnete a budete se snažit nalepit opačně :mrgreen: Je dobré jej také něčím zpevnit - třeba napuštěním řídkým vteřiňákem.
Obrázek Obrázek

Pak už jen nalepit litou asfaltovou střechu (bacha, tenhle výpalek extra sviní), slepit ze dvou polovin komín (ten bude asi taky ještě chtít potunit), spolu se zvonkovým sloupkem u vstupních dveří zabrousit stranu opálenou laserem, doplnit konstrukci pro natažení markýzy před okna obýváku a je HOTOVO. Taková jednohubka na jeden večer...
Obrázek Obrázek

Tu část, kam se se šmirglpapírem nedostanete, jsem si dovolil vytunit kouskem modrého kartonu jakože plechové výplně okolo tlačítka zvonku a schránky na dopisy.
Obrázek

Ještě k domečku udělám nějaký ten terén, takhle je takový "nahý".
Odpovědět

Zpět na „Městské stavby“