Autor: Richard Výškovský
Rozsah: 7x A4 Vystřihovánky (Návod je jen na webu, cca 7 stran skopčených do wordu)
Měřítko: 1/120
Obtížnost: Noo řekněme že tahle mrška nebude z nejlehčích

Předloha:Osada Pustevny leží v Beskydech v sedle pod Radhoštěm ve výšce 1018 metrů. Pustevny byly pojmenovány po poustevnících, kteří zde v polovině 18. století žili. Na konci 19. století, kdy lidé začali více cestovat, byla na Pustevnách z iniciativy Pohorské jednoty Radhošť postavena první turistická útulna Pústevňa a kamenná chata Šumná. Protože turistický ruch narůstal, bylo třeba zvýšit i ubytovací a pohostinské kapacity. Členové Pohorské jednoty se obrátili na vsetínskou stavební kancelář Michala Urbánka, jehož tehdejší zaměstnanec slovenský architekt Dušan Jurkovič projektoval v roce 1898 ve slohu lidové secese postupně další dvě útulny - Libušín a Maměnku. Další stavební rozvoj Pusteven nastal za první republiky.
Po vyřešení sporu o vlastnictví objektů je dostalo do správy Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm a od roku 1995 se pustilo do jejich obnovy. V roce 1999 byla otevřena útulna Libušín a v roce 2003 byla zpřístupněna také Maměnka. Areál Pusteven byl v době rekonstrukce prohlášen Národní kulturní památkou.
Zdroj: iABC
STAVBA:
- Jelikož mým posledním větším arch. počinem byla Šikmá věž v Pizze někdy před 8lety, rozhodl jsem se to napravit. Do Beskyd to mám co by kamenem dohodil, proto jsem zašátral v archivu po tomto skvostu.
- No a když už, tak už! Rozhodl jsem se, že si to trochu znePříjemním a dám tomu trošičku plastičtější charakter

- takže zatím jsem vyhlodal díry do jednoho štítu a usadil jej do střechy. Je to časově náročné, ale půjde to

- Podlepování je u takto velkých plachet nutností, neb ten ABC toaleťák se fakt nedá

- ve skutečnosti ten reliéf není tak zřetelný jako na fotkách, čip foťáku je přeci jen vůči světlům a stínům nekompromisní.
- To jest zatím vše. Jak už jsem zmínil, bude to na delší povídání, než se prořežu všemi těmi obloučky