Právě je čtv 26.11.2020 12:51

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Skenovanie modelu
PříspěvekNapsal: pát 30.10.2020 22:08 
Offline

Registrován: pát 30.10.2020 21:46
Příspěvky: 6
Ahojte, kúpil som si Český Krumlov a chcel by som si vytvoriť zálohu do PC, keby náhodou niečo pokazím pri stavbe. Chcem sa spýtať akú hodnotu DPI a formát Jpeg alebo BMP doporučujete. DPI sa mi dá nadstaviť od 300 do 2400. Chcem aby to bolo čo najkvalitnejšie no zároveň pri 2400 to už dosť dlho skenuje. Nejaké rady a skúsenosti ohľadom skenovania by som teda rád uvítal. Ďakujem Vám za váš čas.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Skenovanie modelu
PříspěvekNapsal: pát 30.10.2020 22:20 
Offline
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: pon 5.12.2011 16:02
Příspěvky: 1119
Bydliště: Praha
Úplně super-fantastickou kvalitu skenu pro domácí tisk nepotřebuješ - tiskárna si s ním stejně neporadí.
Co se mi osvědčilo:
:arrow: Dostačující poměr kvality tisku a velikosti souboru: 300 dpi, JPG s malou kompresí, bitová hloubka 24 bit.
:arrow: Velmi dobrá kvalita, která bohatě postačí na tisk doma i v časopisech: 600 dpi, TIFF, 24 nebo 48 bit.

Cokoli kvalitnější, myslím, akorát zabírá paměť ;) .

Jinak platí vždy: zkoušet, zkoušet, vlastní zkušenosti jsou nejlepší ;) .


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Skenovanie modelu
PříspěvekNapsal: pát 30.10.2020 22:29 
Offline

Registrován: pát 30.10.2020 21:46
Příspěvky: 6
Dobre, takže z toho vyplýva že tými 600 dpi a tiff formátom dosiahnem zhodnú kvalitu s originálom? Ide mi hlavne o to aby tam nebol veľký rozdiel v kvalite.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Skenovanie modelu
PříspěvekNapsal: pát 30.10.2020 22:33 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 3.1.2012 19:27
Příspěvky: 532
Bydliště: Doma
jakou mas tiskarnu? dulezity je taky vyber papiru.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Skenovanie modelu
PříspěvekNapsal: pát 30.10.2020 22:38 
Offline
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: pon 5.12.2011 16:02
Příspěvky: 1119
Bydliště: Praha
(Jen drobná hygiena - reaguj tlačítkem Odpovědět vlevo dole, nikoli Citace - pokud přímo reaguješ na předchozí - díky!)

Shodnou kvalitu nedostaneš NIKDY (...teď mi vytanula na mysli stará televizní reklama z polské TV někdy z poloviny 80. let: Tylko kopiarka Xerox robi z orygynalu orygynal :D )

Gor když v celém procesu není jen sken, ale i následný tisk oné zálohy pro potřebu slepení - ten dopadne často překvapivě špatně, třeba u takové modré barvy. Můžeš se jenom přibližovat ideálu, jaký naše lehce barvoslepé oči považují za dostačující shodu s originálem a jak kvalitní je tiskárna na konci.

Je to často čirá alchymie a zaříkávání s vonnými svíčkami a krucifixem.

Příbuzné oddechové téma:
Už před 43 lety se arch. Richard Vyškovský zamýšlel nad výslednou podobou barev po vytištění svého ručního díla. Existuje 5 verzí modelu nádraží Ostrava-Vítkovice (včetně autorského originálu) - a každá je barevně jiná. Více v článku zde.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Skenovanie modelu
PříspěvekNapsal: pát 30.10.2020 22:56 
Offline

Registrován: pát 30.10.2020 21:46
Příspěvky: 6
Kuba 78 tlačiareň mám Epson Stylus SX510W , ale 3 roky som ju nepoužil a zatiaľ sa mi nedarí spojazdniť to, asi budem kupovať novú laserovú farebnú čosi nad 200 eur to stojí tie multifunkkčné farebné modely. Dovtedy budem chodiť do faxcopy asi.

Standa F. ďakujem za radu, už to skenujem pomaly. Ono sa to týka tej architektúry Český Krumlov tam by sa tie malé rozdiely stratili. Potom budem ešte Pražský hrad skenovať, aj ten som kúpil.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Skenovanie modelu
PříspěvekNapsal: sob 31.10.2020 9:47 
Offline
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: pát 20.1.2012 23:27
Příspěvky: 1548
Bydliště: doma
Ze skenu NIKDY nevytiskneš stejnou kvalitu, jako má originál. Pokud máš Corel, nebo nějakej jinej grafickej program, můžeš v něm barvy upravovat a originálu se trochu přiblížit. Každopádně - na architekturu je laserová tiskárna špatná volba. Bude se ti to loupat, praskat a hlavně se to bude lesknout jak psí kulky. Na domečky jednoznačně inkoust.
A jak už píše Standa, 600 dpi je naprosto dostačující, víc je úplně zbytečný, protože ti to tiskárna stejně líp nevytiskne.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Skenovanie modelu
PříspěvekNapsal: sob 31.10.2020 12:04 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte 3.1.2012 19:27
Příspěvky: 532
Bydliště: Doma
pokud budes kupovat novou, kup si inkoust. bylo tu uz jedno vlakno o tom jakou tiskarnu. ja sem osobne koupil Epson s tankovym systemem a tisknu si modely na tento papir https://www.alza.cz/canon-top-colour-di ... 484652.htm a lepi se mi z toho dobre, zatim jsem udelal asi 4 modely z teto tiskarny.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Skenovanie modelu
PříspěvekNapsal: sob 31.10.2020 21:11 
Offline

Registrován: pát 30.10.2020 21:46
Příspěvky: 6
No ale ak nebudem dlho tlačiť nič tak to zaschne jak tá moja terajšia. Skôr laser , budem robiť aj autá mám ich veľa free nasťahovaných, architektúra sa dá zmatniť a aj to 1 alebo 2 diely chýbajúce z originálu.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru

Přejít na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz