Obsah fóra Papírové modelářství CZ Obsah fóra Papírové modelářství CZ
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

555.0153 /Angraf/ 1:25 - ucastnik paralelky

Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Papírové modelářství CZ -> Železnice / Railways
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Pushkin

PříspěvekZaslal: 2.1.2010 23:24 so    Předmět: 555.0153 /Angraf/ 1:25 - ucastnik paralelky Citovat

Tak už to vypuklo.
Tomuto sa nedá neodolať

Po dlhých úvahách a bla bla.....
No skrátka v deň, keď som sa rozhodol, že sa zúčastním paralelky som začal uvažovať, že postavým 555.0153.
Bol to iba taký malí nápad, ktorý som rýchlo zavrhol bo som sa bál robiť čo i len malé úpravy.
Po preštudovaní "kopy" materiálu a zistení, že farbiť model budem musieť som si povedal, že úpravu skúsim. Viem, že 555.0153 je okukaná. Mne to nevadí. Mne sa páči.

Budem vychádzať zo šmikajdy od firmy Angraf TY2.
Mám "laserovánky" brzdy, kolesá a matice (dúfam, že ich bude dosť).
Vďaka Ondrejovy Nadrchalovy a Jožkinovy mám aj dosť podkladov.
Takže ostáva už len "slávnostný prvý strih".
Zatiaľ toľko z mojej strany ....Idem na to.

....a zabudol som dodať :
Držím palce všetkým účastníkom multiparalelky k zdárnemu dotiahnutiu všetkých mašín do úspešného konca.
A samozrejme zaslúžené poďakovanie patrí Jožkinovy za organizáciu a za nápad usporiadať Multiparalerlku.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Pushkin

PříspěvekZaslal: 8.1.2010 20:08 pá    Předmět: Citovat

Tým čo sú zvedavý, tým čo majú radi históriu a tým, ktorých to zaujíma prinášam malé čítanie o tom, že ako to vlastne bolo.
Dovolil som si požičať a volne preložiť pár riadkov z Publikácie ČD Múzeum, Lužná u Rakovníka
....kde bolo tam bolo ...za siedmimi horami a siedmimi dolinami.....
555.0153.
Ako jednu z mnohotisícovej série lokomotív ju vyrobila v roku 1944 rakúska lokomotívka vo Floridsdorfe. Dostala radové označenie ríšskych železníc 52 7620 a továrne číslo 16968. Najprv bola nasadená do desaťdennej skúšobnej prevádzky na osobných vlakoch do Znojma a po odstránení garančných závad bola už vo februári presunutá do obvodu riaditeľstva ríšskych železníc Oppeln. Od októbra 1944 bola jednou z pätnástich lokomotív rady 52, ktoré DRB požičali ČMD pre zaistenie zvýšených prepravných nárokov na území Protektorátu. Tieto lokomotívy boli nasadené vo „výtopně“ Přerov. Po skončení druhej svetovej vojny zostala na mieste svojho vojnového nasadenia, takže je zaradená do inventárneho stavu ČSD. Bolo jej pridelené číslo 555.0153. V roku 1959 prechádza opravou v dielňach v Českej Lipe a o rok neskôr je odpredaná do Juhoslávie.
Od roku 1960 je nasadená v uholných baniach Kreka. Tu je označená radou 33-502 a v prevádzke je až do roku 1990, teda plných 30 rokov. V roku 1991 lokomotívu, spoločne s ďalšími piatimi nemeckej rady 52, zakúpil v Juhoslávii rakúsky spolok 1. Osek a previezol ich do múzea v Strasshofe. V tomto múzeu bola usporiadaná výstava nemeckých vojnových lokomotív rady 52. O výstave sa zmieňujú odborné železničné časopisy, ktoré uvádzajú v zozname pri tejto lokomotíve 33-502, že pôvodne slúžila tiež u ČSD. V priebehu niekoľkých rokov sa pokúšajú členovia Spoločnosti Buštěhradské dráhy túto lokomotívu identifikovať a nájsť možnosť, ako ju získať späť na české koľajnice. Počas prvej prehliadky stroja boli i po niekoľkých desiatkach rokov zjavné prvky dokladajúce skutočne prevádzku u ČSD, predovšetkým kotolný štítok v českom jazyku. Bohužiaľ, cez početné rozhovory s majiteľom nedochádza ku kladnému výsledku.
Počas schôdzky s členmi KHKD v jednej z pražských reštaurácii došlo aj na spomínanú „němku“. Keďže tento klub disponoval väčšími možnosťami púšťa sa znovu do už započatého jednania s rakúskym spolkom. Dlhoročné vyjednávanie bolo nakoniec korunované úspechom v roku 2001. Už v októbri bola lokomotíva prevezená rovno do Žosky v Českých Veleniciach. O rok neskôr, v novembri 2002, začala skúšobná prevádzka medzi Veselím a Velenicami. Vo februári 2003 je úspešne vykonaná technicko-bezpečnostná skúška a 555.0153 sa stáva treťou prevádzkyschopnou parnou lokomotívou KHKD. Od roku 2004 je požičaná do múzea v Lužnej.

Na tejto fotke je 555.0153 v stave obhliadky v rakúsku v roku 1999.
Rozrobene:LuLu 025 /Pushkin/ 1:25, 555.0153 /Angraf/ 1:25
Moja galeria
PAPIER....tak to už je aká paráda !
Pushkin

PříspěvekZaslal: 8.1.2010 20:19 pá    Předmět: Citovat

Kolesá, kolesá, kolesá...
Začal som nimi bo viem, že keď si ich nechám nakoniec tak by to zle dopadlo. Mám asi tri modeli ešte z dávnych dôb minulých, ktoré sú hotové až na kolesá. Stále som si ich nechával na koniec a už som nemal chuť ich zlepiť. Možno to bola lenivosť.
Ale späť ku kolesám súčasným.
Kolesá od Answer som si objednal preto bo som si myslel, že to sakramentsky uľahčí, hlavne urýchli robotu na modeli. Stále ešte neviem či je to tak. Aby sa my to potvrdilo, to by som musel zlepiť tie z origo šmikajdy bo sú robené úplne inou technologiou. A do toho sa mi fakt nechce. Takže nejaké porovnávačky a rady do života tipu "či lasery áno abo nie" odo mňa nebudete počuť.
Predtým som myslel, že keď mám laserové kolesá k TY2, tak to je vlastne to isté ako je je v originál šmikajde akurát, že je to vyrezané. A ja už to len podľa návodu vo vystrihovačke dám dokopy a hotovo. Kedže je realita úplne iná a ja už som v obraze, tak Answeru vyčítam jediné, a to, že ku kolesám nie je návod. Stresovaním, že ako na to som zbytočne stratil dva dni. Nie aby som sa kukol, na originálne fotky lokomotívy, ktorú som sa rozhodol stavať. Úplne som zabudol (asi z toho stresu ) na to, že mám kopu fotiek. Som sa nejako rozpísal a už to začína určite nudiť.
Začal som sa to učíť na stredných dvoch kolesách (s najväčším mesiačikom)
Ako prve som zlepil na seba rovnaké 4 dieli. Na to mal ísť slávny diel C
Viac info tu
(moje označenie) . Nakoniec som sa rozhodol, že tam dám len jeden.
Dám pár fotiek z kompletovania.

Použil som Herkules na zlepenie dielov.Po nalepení dielu C (úplne navrchu) som skalpelom zrezal lúče do šikma ako vidno na obrázku. Ide to v pohode ostrým skalpelom len treba dávať pozor aby ste nezarezali hlboko. Papier je dosť mäkký. To, že je mäkký má svoje výhody aj nevýhody.

Potom nasledovalo napustenie sekunďákom. Tu sa ukazuje nevýhoda mäkkého papiera, ktorý nasáva sekunďák ako starý ožran.
Už ich padlo dosť. Napadlo ma, že si budem robiť štatistiku použitých kusov. Tak v podpise mám aktuálny počet doteraz použitých sekunďákov na tomto modeli

Po preschnutí vybrúsiť do požadovaného tvaru. Potrebujeme to mať hlavne rovné.
Po vyrovnaní zase "sekundovanie"

Potom som zrezal lúč ešte hlbšie aby som dosiahol to aby sa dostal pod obruč . Rezal som to od oka ale keď počítam, že hrúbka papiera vrchného dielu C je 1mm tak som rezal asi 0,4 mm Myslím, že to pochopíte z fotky.Pri obruči som to zrezal pekne do oblúka.
Toto som robil preto bo na fotkách reálnych kolies to tak je. Tie zo šmikajdy sú dosť zjednodušené. Myslím si, že sa to oplatí urobiť bo výsledok je dosť prekvapivý.
Potom zase "sekundovanie" ak je potrebné.

Potom som to zase zbrúsil aby to bolo rovné. Viem mohol som to rovno rezať a brúsiť do tohoto stavu. Skúšal som to ale nešlo mi to. Takto sa mi to osvedčilo.
"Sekundovanie, sekundovanie...

Potom brúsime a a brúsime do požadovaného tvaru. Vrch lúča do oblúka.
V pravo vidno rozdiel - hranaté , skoro oblé .

Po vybrúsení som nalepil príklopku (náboj) . A z nepoužitého druhého dielu C s dierou som vyrobil pokračovanie od náboja. Pokiaľ by som použil diel C tak som počítal, že tá príklopka má byť ešte na ňom tak to sa mi zdalo (podľa fotiek) moc hrubé.
"Sekundovanie, sekundovanie a sekundovanie" podľa potreby. Verte, že ten papier potrebuje veľa.

Takto nejako by to malo vypadať.
Dobrá fotka ....ten tieň zakríva nedostatky.
Snažil som sa tie oblúky vybrúsiť poctivo. Musím sa priznať, že som diely na seba zlepil dosť nepresne takže brúsenia je dosť. Tým sa ušetrí veľa. Presnosť, presnosť a presnosť v tomto prípade to platí dvojnásobne.

Ďalší problém týchto kolies je, že nemajú vyvažovacie závažie . Takže neostáva nič len si ho vyrobiť. Na fotke sú pokusi ale nakoniec som to zavrhol bo je to strašná piplačka. Na pár fotkách sa ešte nachádzajú ale potom som ich vylupol. Nahradil som to Herkulesom . Síce to treba vrstviť ale efekt je dobrý.
Myslel som aj na tú symetriu pólmesiacov voči lúčom. Úprava nie je až taká hrozná. Stačí mať dobré foto reálneho kolesa a ide to.

Ešte jedna spoločná

...to be continued...
BTW: ....do druhého príspevku som doplnil nejaké to info o reálnej predlohe modelu.
Moja galeria
Pushkin

PříspěvekZaslal: 8.1.2010 21:58 pá    Předmět: Citovat

Pilník, pilník pilník...
Pokračoval som dobrusovaním a dolaďovaním dvoch stredných kolies. Tie už mám pomerne hotové až na detaily s ktorými si zatiaľ neviem rady. Jedná sa o to, že neviem ako vyriešiť to vyvažovacie závažie medzi hornými lúčmi. Na tých papierových mi niečo vadilo tak som ich vylúpol . Ďalej som to skúšal herkulesom (na ostatných lúčoch je Herkules v pohode) ale po celom obvode na tých horných to nejde tak ako som si predstavoval. Na fotke to je vidieť....takže tiež. vylupané.Ak sú nejaké návrhy ?
Sem s nimi a hneď....!
Dopredu ďakujem.

Dnes som brúsil ďalšie štyri. Voľba padla na tie so stredným polmesiacom. Už som mal prax, tak to šlo celkom dobre.
Prihodím foto ako som postupoval ďalej pri výrobe.

Po vybrúsení lúčov do požadovaného tvaru som Herkulesom nalepil vnútornú obruč a "zasekundoval" (iba obruč z vrchu).

Brúsil som vo vŕtačke.

Po obrúsení som nasekundoval aj behúň .
Po vyschnutí prebrúsil ešte raz.

Na dnes stačí fotiek. Idem brúsiť posledné štyri, kým je chuť...
Ešte som zabudol na spoločnú...dnes aj s náradím Razz

Moja galeria
Pushkin

PříspěvekZaslal: 10.1.2010 0:02 ne    Předmět: Citovat

Kolesá, kolesá kolesá...

Dnes len malý progres. Vyvažovacie závažia na miestach. Zrezané čo bolo naviac a zajtra ma čaká podlepovanie kde chýba. Lúče vybrúsené na všetkých desiatich.

To je všetko .
Dobrú noc.
howk
Moja galeria
Pushkin

PříspěvekZaslal: 13.1.2010 21:00 st    Předmět: Citovat

Skleróza...skleróza...skleróza...
Ja hlava deravá som zabudol na predné kolieska. Takže dnes dorábačky . Postup podobný ako pri velkých kolesách.

Vonkajšie obruče na velké kolesá niektoré mi chýbali tak prikladám foto z ich výroby.
Dve fotky s názvom"kružítko OLFA v akcii I. " a druhá "kružítko OLFA v akcii II"

Obruče vyrezané nalepené. Kolesá čakajú na nástrek. Samozrejme na nich stále nachádzam nedostatky ale dúfam, že ma to prejde.

Na záver ešte-The Pissa tower.

....HOWK....
EDIT: ...po dôkladnom prezrení fotky- The pissa tower môžem smelo nápísať, že určite este budem brúsiť.
Moja galeria
Pushkin

PříspěvekZaslal: 17.1.2010 20:45 ne    Předmět: Citovat

Rám, rám, rám...
Rozhodol som sa strihať do originálu. Napadlo ma prefotiť a originál uložiť do archívu ale bol som v "Kopycentre"(iba v jednom bo sa mi nechcelo behať)a tam mi povedali, že to by museli prefocovať na A3 a že takú gramáš papiera nemajú a A3 za 6 czk a blá, blá....
Dnes som využíval čas a kým tvrdnú kolesá tak som začal rám lokomotívy.
Síce nemám ešte nič z rámu zlepené ale už som aspoň začal. Podlepil som diely.

Aby som aspoň nejkú fotku dal, tak tu je podlepený rám. Aby bolo vidno, že sa neflákam.

Stavbu kolies som si trošku skomplikoval bo sa mi nepáčili ako sú prebrúsené . Po skúšobnom nástreku vypadali hrozne. Táto lokomotíva si nezaslúži hrozné kolesá. Tak ma napadlo Sonyho riešenie a to je tekutý tmel. Síce sa tým predĺžil čas strávený výrobou ale dúfam, že výsledok bude stáť zato. Stredné dva kolesá streknuté bez tmelu.

Zajtra ešte preleštím a streknem. Všetko sa učím za pochodu a naostro bo pištol vlastním krátko a nemal som kde skúšať takže zatial moja prax je streknuté kolesá na LuLU PZR III misia afganistán.

Zatiaľ ma stavba baví...
Howk
Moja galeria
Pushkin

PříspěvekZaslal: 24.1.2010 10:56 ne    Předmět: Citovat

Rám, rám, rám...
Pomaly ho dávam dokopy. Pred chvíľou mi došlo sekundové lepidlo a nechce sa mi ísť do večierky tak som to na dnes zabalil.
Rám som podliepal podľa návodu v šmikajde ( po premeraní šuplerou to je presne 1,65 - to bude lepidlom) kartónom alá Patero. Po obvode impregnujem sekunďákom kôli dobrusovaniu. Pred striekaním bude impregnácia nitrolakom a nakoniec povrchovka.
Dám pár fotiek aj keď nemám sa čím chváliť bo som veľmi nepokročil.
Matice napúšťam sekunďákom. Bál som sa, že sa zlepia ale je to v pohode. Chcel som ich impregnovať Fitovou metódou ale asi by bol smrad a mojej milej by sa to asi nepáčilo. Tak som to skúsil sekunďákom a "vono to de".

Zatiaľ som omaticoval len toto čo vidno na týchto dvoch obrázkoch.

A ešte dve fotky. Som zvedavý ako to bude vyzerať vo farbe.

Takže zatiaľ toľko.
Moja galeria
Pushkin

PříspěvekZaslal: 26.1.2010 23:42 út    Předmět: Citovat

Koleso, koleso, koleso...
Prinášam malú ochutnávku kolesa vo farbe. Testoval som farbu a postup - ako na to. Strekol som iba jedno . Pri teste som prišiel nato čoho sa mám vyvarovať pri striekaní ostatných.
S červenou farbou nie som spokojný. Prvú fotku som fotil pri umelom svetle s nakalibrovanou bielou a musím konštatovať, že odtieň sa najviac podobá reálnemu stavu. Na tretej fotke (tá vpravo) som pridal teplejšie tóny a tak by som si predstavoval, že by odtieň čevenej mal vypadať . Na fotkách od Ondreja Nadrchala je tiež mierne červená ladená do teplejšieho odtieňa. Takže to chce asi kúsok žltej.
Čo sa týka chlpatosti a nedostatočne vybrúsených lúčov tak to riešiť nebudem. Pri brúsení som sa zameral hlavne na behúň . Holt, je to všetko o tom ako sa pripraví podklad. V reále to nieje až také hrozné ako na fotkách. Mal som dosť hustú červenú farbu a to je tiež vidno (krupička). Zlé maskovanie si nevšímajte. Maskoval som prvý krát a už viem kde som robil chybu. Navrch ešte pojde lak a nejaká tá patina ak sa mi podarí naštudovať niečo.

Prikladám fotku od Jožkina na nej tiež vidno teplejší odtieň červenej.

Len keby toho času bolo viac...
To je zatiaľ všetko....
Moja galeria
AmatER

PříspěvekZaslal: 27.1.2010 12:35 st    Předmět: Citovat

na krupičku bych se vykašlal, odlitek kola není v reálu nikdy nikde dokonale hladkej a rovnej (pokud na něm není tlustej nános barvy), takže to by nevadilo. S tou barvou bych to ostatně taky tolik nehrotil - jak je vidět na fotce předlohy, čistý jsou pouze protizávaží a kroužek okolo hlavy nápravy (kterou máš natřenou špatně - hlava je celá v barvě kovu), zbytek (paprsky) je zaj***nej od šmíru. U obruče je barva celkem dobrá, ale taky bych trochu srazil lesk bokům obruče a jízdní plochu by to naopak chtělo vyleštit do zrcadlova.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Pushkin

PříspěvekZaslal: 30.1.2010 23:31 so    Předmět: Citovat

Sobota, sobota, sobota...
Dnes som mal kúsok času tak som mierne pokročil. Pokračujem rámom a kolesá som odložil do krabičky (ku ešte nezlepeným kolesám tendru) bo sa mi nepodarilo farbu doriešiť.
Stav je na fotke.

AmatER- díky za upozornenie (hlava celá v kovu) napravím.
Na koniec ešte budem špiniť tak tam sa budem snažiť zraziť lesk a všetko doriešiť.

Takže k rámu.
Konečne som dnes vytiahol korňajsny a skúšal vyrábať nity.

Onitoval a omaticoval som všetko čo bude vo vnútri rámu. Vonkajšok si ešte musí chvýlku počkať. MAtice lepím sekunďákom a nity herkulesom.

Kedže všetko prefarbujem tak ani nesledujem či všetko sedí (ale zatial sedí). Zatiaľ som nemal komplikácie. Idem podľa Angraf kresleného návodu a kukám fotky ostatných na fóre.
Všetky diely lepím na ľavú stranu a na koniec prilepím pravú.

Kukám aj na fotky 555.0153 a našiel som aj rozdiely vo vnútri rámu ale tie zatiaľ neriešim bo to aj tak nebude vidno...
Ešteže na stavbu Jožkin nedal žiadny "deadline" bo idem dosť pomaly...
Na dnes je to všetko...
Moja galeria
Pushkin

PříspěvekZaslal: 3.2.2010 22:59 st    Předmět: Citovat

KH podvozok, KH podvozok, KH podvozok...
Krauss-Helmhotzov podvozok prišiel pod sklapel ako ďalší . Zistil som, že ten vo vystrihovačke je iný tak som sa pokúsil vyrobiť podobný tomu,aký má "Nemka". Podobný preto bo s tých fotiek čo mám, ako na potvoru nieje nikde v plnej kráse. Prikladám fotky ako vznikal. Tím pádom som musel upraviť aj "osku" (neviem ako sa to volá čo spája kolesá) bo uchytenie je iné.

Napasovaný na svoje miesto.

Prikladám aj dve fotky predného nárazníku. Síce ešte nieje čo fotiť ale však sme vo vlákne "Postup stavby" a nie v "Galerii" .Tiež mierne upravené voči origo šmikajde.

Priemer valcov sa mi veľmi nepozdáva asi ešte pridám, Zdajú sa mi tenšie ako by mali byť.
... to be continued ...
Moja galeria
štefíno

PříspěvekZaslal: 3.2.2010 23:04 st    Předmět: Citovat

No teda, zatím ti to jde dobře. Kolečka se mi líbí Smile . Pěkně si s tím hraješ, jen tak dál. Co se týče podkladů, tak máš relativně jednoduché, protože Ondra Nadrchal stavěl defakto originál mašinu Laughing
Pushkin

PříspěvekZaslal: 9.2.2010 10:25 út    Předmět: Citovat

Telenovela, telenovela, telenovela...
Telenovela pod názvom Kolesá sa pomali blíži do finále. Už ostáva len očistiť a upraviť škody spôsobené zlým zamaskovaním a kúsok zašpiniť, zahrdzaviť, zaprášiť. Dúfam, že bude Happyend.
Po pokusoch namiešať odtieň som narazil na Gunze SHINE RED. Síce na šedom podklade má kúsok iný odtieň ale som spokojný. Dnes je zamračené a padá biele čudo tak fotky niesú také ako by som si predstavoval no nevydržal som.

štefíno - máš pravdu Ondrej staval originál. Jeho stavba mi dosť pomáha...
Moja galeria
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Papírové modelářství CZ -> Železnice / Railways Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: